jogurtu greckiego só,pieprz 1/2 cytryny Wykonanie: *Łososia oprószamy solą i pieprzem. Grilujemy zawiniętego w folię aluminiową. Pod koniec grilowania czyli po ok 15 minutach spryskujemy sokiem z cytryny. Rybę kroimy na mniejsze kawałeczki. *Cukinię kroimy w plastry, grilujemy.Gotową oprószamy solą. *Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Hartujemy zimną wodą, odcedzamy, przekładamy na talerze wcześniej obłożone grilowaną(...)kawałki łososie, obok połówki pomidorków koktajlowych. * Jogurt grecki łączymy z 2 łyżkami soku z cytryny, dodajemy sól i pieprz.Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy do dipu. Gotowym polewamy potrawę. *Dekorujemy wstążkami cukinii poskładanej w ruloniki. *Na koniec posypujemy starkowaną skórką cytrynową. Link do głosowania: KLIK
Z Majeczką w kuchninocną zachciankę i gdy wpadają goście. I zawsze na ostatnią chwilę. Jest wiele przepisów na spaghetti alla putanesca . Szczególnie, że zarówno mieszkańcy Neapolu jak i Rzymu kłócą się, gdzie potrawa powstała. Mi najbardziej smakuje wersja Gennaro Contaldo z pomidorkami koktajlowymi, bazylią i dodatkiem parmezanu. Jest lżejsza od oryginału i mniej słona, z niedużą ilością anchois. Czarne oliwki zamieniłam na zielone(...)jadamy najchętniej. Spaghetti alla putanesca samo w sobie nie jest zbyt sycące, polecam je więc raczej na kolację, albo na obiad, ale w połączeniu z sałatką lub kawałkiem grillowanej ryby. Spaghetti alla putanesca Składniki / na 4 porcje: 400 g spaghetti oliwa 4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na plasterki 3 fileciki anchois, posiekane 2 świeże papryczki chilli pokrojone na plasterki
Chilli Czosnek i OliwaRYBNE BURGERY Z CIECIERZYCĄ / FISH&CHICKPEAS BURGERS W mojej kuchni nic nie może być “normalne”, burgery też nie z mięsa, a z ciecierzycy i świeżego
Martyna Cooksdodatkowo zapalić jeszcze świeczkę z jej aromatem, co zresztą czynię od wielu, wielu lat. Uwielbiam ją pod każdą postacią! Do wspaniałego sosu, który może stanowić bazę do wielu potraw, tym razem dobrałam dodatki w wersji deluxe, a są nimi filet z łososia opiekany w maku oraz cudownie czarny makaron. Mam nadzieję, że przepis spodoba się nie tylko "czarnym(...)cytrynowej 1 łyżka masła 2 duże szalotki 200 ml białego wytrawnego wina lub vermouth’u 500 ml bulionu drobiowego lub rybnego 200 ml śmietany kremówki sól pieprz biały Wykonanie: Rybę umyć, osuszyć, pokroić w prostokąty. Obsypać świeżo zmielonym pieprzem oraz solą z każdej strony, wyłożyć na talerz, przykryć folią spożywczą i schować do lodówki. W tym czasie zająć się przygotowaniem
Garniec MagalieTylko blask świec nikło oświetla salon. Sączy się gdzieś w tle romantyczna nuta, pośród głuchej ciszy wieczoru. Stół zastawiony elegancko i wykwintnie, acz skromnie nieco. Wystarczy
W kuchni Karmel-itkibardzo różnymi daniami. Jako aperitif, lub do potraw, do których trudno dopasować inne wino. Sprawdza się również jako dodatek do przyrządzania wielu potraw. Dodatek sherry do potraw mięsnych czy drobiowych znacznie podnosi ich walory smakowe. Może to być dodanie niewielkiej ilość sherry do wątróbki smażonej z cebulą, do pâté z wątróbki , pasztetów drobiowych, szczególnie z kaczki(...)również wspaniałym składnikiem marynat do mięs lub dodatkiem do sosów, do wieprzowiny i wołowiny. Schłodzone fino będzie idealne jako aperitif lub do hiszpańskich tapas ale i do dań z ryb , małży, homarów, krewetek. Manzanilla za to do grillowanych lub pieczonych ryb a nawet wędzonego łososia. Amontillado dobrze uzupełni lekkie sery, kiełbasę chorizo a nawet szisz kebab. Słodkie cream sherry
królestwo garówmałej (najlepiej 12 stronicowej) broszurki z kilkoma smacznymi przepisami na święta. Cóż, trochę to nam nie wyszło ;) Wyobraźnia i zacięcie spowodowało, ze zamiast 10 przepisów stworzyliśmy 31 wspaniałych Bożonarodzeniowych potraw tworząc tym samym pod koniec listopada pyszną – a jakże – blogerską Wigilię.Już dziś pragnę zaprosić Was do zapoznania się z magazynem kulinarnym GRYZ, w którym (mamy nadzieję) równie(...)swojej strony słodko zaproszę Was do działu, który mam zaszczyt prowadzić – chyba się już domyślacie jaki, prawda? Ciasta, słodkości, desery czyli to w czym czuję się jak ryba w wodzie. Czekam na Wasze opinie i namawiam do sięgnięcia po pierwszy numer wyjątkowego magazynu kulinarnego GRYZ.uGRYŹcie nas w te święta
Słodkie Przyjemnościlubimy ,to jadamy najczesciej w towarzystwie zielonego groszku ,prawie rozgotowana w kluchowatym sosie.Nie doczekala sie nasza poczciwa marchewka za wielu przepisow.Nalezy tylko pamietac,aby przyrzadzajac cieple potrawy z marchewki dodawac do niej tluszcz ( oliwa,maslo),gdyz wlasnie rozpuszczony w tluszczu karoten zmnienia sie w witamine A.Marchewka a`la spaghetti marynowana w swiezo wycisnietym soku z pomaranczy(...)zielonej roszponki ( wlasnie zawitala do nas pierwsza zimowa salata) wyglada zachecajaco? Pewnie,ze tak.Zapraszam zatem do przepisu.Tak przygotowana marchewkanie tylko super wyglada,ale i wysmienicie smakuje.To zdrowy dodatek do ryb,miesa,moze stanowic takze odrebne danie.Do przygotowania marchewkowego spaghetti uzylam Spiralschneider.Mozna jednak zwyklym obierakiem do warzyw pociac marchewke na wstazki,a potem w paseczki . Skladniki na 2 porcje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj koniec karnawału czyli tradycyjny "śledzik". Skąd taka tradycja? To zwiastun 40 chudych dni, które miały nastąpić po ostatnim dniu hucznego karnawału, obfitego w
Bernika - moj kulinarny pamietnikPo trzech dniach niezbyt zachęcającej pogody na niebo wyszło piękne słoneczko, dzięki czemu już jesteśmy brązowi. Brązowi i ciągle najedzeni, gdyż rozpieszcza nas mama właściciela. Zaczęło
Brzuszki Łakomczuszkihotelu, w czasie kapryśnej pogody jak najbardziej wskazany . Poza tym ra ż ą mnie ceny tzw. gastronomii. Gofry, lody, rybka (mrożona, nie pierwszej świeżości, ) i wiele innych potraw przygotowywanych by szybko zaspokoić wilczy głód dzikiego tłumu. .. Szybciej, drożej, przy brudnym stoliku ... nie lubię. INNE Co jeszcze mi przeszkadza? Brudne , pełne niedopałków i szkła plaże przy głównych kąpieliskach największych(...)Mało? Stragany, namioty stoiska z chińskim, kolorowym plastykiem kuszące i wołające dzieci. Poza tym strasznie trudno znaleźć miejsce, gdzie można by było zjeść pyszną, świeżą , nie obłożoną grubą panierą rybę. Wakacje z dziećmi rządzą się swoimi prawami. Po dziesięciu latach macierzyństwa wiem, że zupełnie inaczej odpoczywa się z jednym małym dzieckiem a czego innego potrzebuje rodzina z trójką dzieci
WYSPA SZCZĘSLIWAkwasami tłuszczowymi i dosyć ciężkostrawna, polecana jako dodatek. Wysokobłonnikowa. Mąka migdałowa – używana jest zamiennie jak powyższa – idealna do kruchych ciast i omletów. Jako panierka do delikatnych białych mięs, ryb i warzyw. Główny składnik słynnych ciasteczek – makaroników. Dostępna w dwóch wariantach – z migdałów blanszowanych, czyli zalanych płynem i pozbawionych skórki – jasna, lepsza na makaroniki i mąka z migdałów całych – ciemniejsza(...)Mąka z tapioki – powstaje ze skrobi pozyskanej z bulw manioku. W smaku i zapachu totalnie neutralna. Do zagęszczania sosów i zup, legumin i deserów. Jest bezbarwna – nie zabiela potraw, zmienia tylko ich konsystencję. Jeśli macie problem z jej zdobyciem, można w blenderze lub młynku do kawy zmielić kulki tapioki (tak, to te, których używa się do bubble tea – dostępne
Karo in the Kitchennich mieliśmy przyjemność pić wina z winnicy Esporão . Zaczęliśmy od Cappucino z zielonego groszku - wspaniałe. Następnie otrzymaliśmy jajecznicę ze szparagami i grzybami. W Polsce jajecznica jest raczej potrawą śniadaniową, natomiast w Portugalii traktowana jest jako przystawka. A do jajecznicy Herdade do Esporao Verdelho 2012. Następnym daniem był bacalhau- czyli solony suszony dorsz podany z warzywami. Bacalhau jest pozostałością(...)szukano różnych sposobów przechowywania żywności podczas długich podróży. „Pod koniec XV wieku portugalski żeglarz Jo ã o Fernandes Lavrador powrócił z wyprawy do Nowego Świata z ładowniami pełnymi zasolonych ryb. Mimo upływu czasu wciąż nadawały się do spożycia. To był przełomowy moment wyznaczający nową epokę dla rybaków, kupców i kucharzy.” Od tego czasu Bacalhau króluje na portugalskich stołach
królestwo garówUwielbiam śledzie po podlasku nie tylko ze względu na ich ciekawy smak, czy fajne podanie. Ich sporym atutem jest dodatek naszej dumy narodowej, a mianowicie oleju
Kolizje Smakówprzepisów na czas świąt Bożego Narodzenia. Część z naszych ulubionych potraw zaprezentowałyśmy już w zeszłym roku. Myślałyśmy, że w tym już będzie problem z odnalezieniem jakiś pysznych, tradycyjnych potraw. Jednak okazało się, że to co jest na blogu to nieznaczny ułamek naszych rodzinnych świątecznych przepisów. Dzisiaj jeden z prostszych (choć wcale nie mniej smaczny), a mianowicie pstrąg smażony(...)maśle podawany z dodatkiem migdałów. Pychota!Ilość porcji: 1Czas przygotowania: 15 minutSkładniki:1 patroszony pstrąg1 łyżka płatków migdałowych1 łyżeczka sok z cytryny2 łyżki masłaPrzyprawy: sól, pieprzWymytą i osuszoną rybę posypujemy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy masło. Smażymy rybę z obu stron do zarumienienia. Ściągamy rybę, a wrzucamy płatki migdałów. Smażymy je, aż się zezłocą. Rybę
Kolizje Smaków