ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:77/134)

delikatne spaghetti z wędzonym łososiem i szczypiorkiem 263

Lekkie i bardzo smaczne spaghetti z wędzonym łososiem, szczypiorkiem i roszponką. To propozycja na delikatne i szybkie danie, które wydaje się być idealne na czas poświąteczny

zobacz ich smak
Zatar czyli za'atar - z kuchni emigranta 178

Jeszcze na długo przed moim wyjazdem do Arabii Saudyjskiej ( klik na bloga ) często eksperymentowaliśmy w kuchni z różnymi bliskowschodnimi przyprawami, ale dopiero w Al-Khobar poznaję

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kuskus cytrynowo czosnkowy z pesto z pieczonych buraków 143

Historia kuskusu sięga 3 tysięcy lat p.n.e. Słowo „kuskus” pochodzi od słowa z języka arabskiego kaskasa i oznacza „rozbijać, tłuc”. Jest to również nazwa potrawy pochodzącej z północno-zachodniej Afryki. W krajach muzułmańskich jest symbolem bogactwa i szczęścia, można go znaleźć na stołach podczas wielu uroczystości rodzinnych. Obecnie kuskus bardziej przypomina makaron niż kaszę. Produkuje się go, granulując mąkę(...)cytrynową, kukurydzę. Skrapiamy sokiem z cytryny oraz olejem pistacjowym – mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą. Wersja „robocza” kuskus jest gotowa. W takiej formie możemy już ją podać do mięs, ryb… i nie tylko (ja podałam do pstrąga łososiowego w cieście piwnym). Do wersji „wyjściowej” – u mnie Walentynkowej – kuskus można podać nakładając do foremek w kształcie serc (najzwyklejsze foremki do ciastek

mojewypiekiinietylko
Zimowa sola sauté 162

się jeszcze nie zamarznąć. Chłody mają wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale i na to, co jemy. Przychodzi wtedy ochota na cięższe, gęste, pikantne i grzejące brzuszki potrawy. Niestety nie są one ani najzdrowsze, ani najlepsze dla sylwetki ;) Nawet ja kręcę nosem na sałatki, kiedy za oknem temperatura spada poniżej zera, dlatego muszę kombinować tak, by i wilk(...)inne zimowe przysmaki. Nie zamierzam w ogóle ich sobie odmawiać, ale czasami po prostu trzeba zjeść coś innego. Może... Rybkę? Tak, wiem. Znowu :) I nie po raz ostatni. Ryby na blogu pojawiały się do tej pory bardzo rzadko, więc przyszła pora to zmienić. Są przecież zdrowe i wartościowe, a pasuje do nich prawie wszystko. Tym razem w roli dodatków naturalny

Ratunku obiad
“Czerwone złoto” – recenzja 142

konkretną potrawę. Gdyby nie to, że raz na jakiś czas polują na niego płatni mordercy nasłani przez złe koncerny FMCG, to jego życie było prawdziwą bajką. Tym razem Tom Hillenbrand bierze na tapetę światek sushi, który w ciągu ostatnich trzydziestu lat zmienił nasze nawyki żywieniowe, ale też przyczynił się do przetrzebienia populacji tuńczyka błękitnopłetwego i spadku jakości ryb na naszych

Ugotowane pozamiatane
Beaujolais Nouveau - wino do 20 zł 98

skonsumować w ciągu pół roku od zabutelkowania. Pojawia się w sprzedaży dokładnie w trzeci czwartek listopada. Beaujolais Nouveau i jedzenie Należy je łączyć z niezbyt ciężkimi daniami - cielęcina, rybami czy drobiem. Dobre połączenie tego wina jest także z lekkimi serami, grillowanymi mięsami ale na pewno nie idzie ono w parze ze słodyczami.  Już wyobrażam sobie picie schłodzonego(...)Beaujolais w ciepłe, słoneczne dni i nawet nie miałbym oporów skonsumować go pół na pół ze schłodzoną wodą. Naprawdę smakowe, delikatnie półwytrawne, lekkie i pasujące do wielu potraw. Zatem szukajcie w swoich sklepach młodego, dobrego wina Beaujolais Nouveau w przystępnej cenie - wg mnie uniwersalne czerwone półwytrawne wino

Right Behind The Kitchen
Sushi i sashimi - recenzja 133

potrawy, a także o pierwszych lokalach, w których zaczęto podawać smaczne kąski ryżu. Dalej już wiedza konkretna: omówione zostały główne składniki, przyprawy i przybory potrzebne do wykonania idealnej rolki we własnym domu. Dodatkowo opisano sposoby serwowania oraz jedzenia.  W części bardziej praktycznej mamy szereg informacji odnośnie przygotowywania sushi. Od odpowiedniego ugotowania ryżu, przez przygotowanie dodatków np. ryb

Pasja Smaku
Pasta z wędzonej makreli 159

mój kolejny przepis na domową pastę z makreli, którą wszyscy uwielbiamy.  W moim rodzinnym domu pastę według tego przepisu wykonywał zawsze mój Tato, była to jedna z nielicznych potraw, która wychodziła z kuchni spod ręki Taty (w kuchni królową była Mama). Robił też świetne zrazy wołowe i piętrowe kanapki z niczego. :) Bazowy przepis wzbogaciłam o nutkę chrzanu, świetnie(...)smaku Wykonanie: Makrelę obierz ze skóry, usuń ości, włóż do miski. Posiekaj drobno koperek oraz cebulę, dodaj do makreli wraz z twarogiem, majonezem i chrzanem. Rozdrobnij twaróg i rybę widelcem, następnie wymieszaj dokładnie całość. Dopraw na końcu solą i pieprzem do smaku. Moja propozycja podania pasty - wybierz swoje ulubione grissini. Pasta świetnie smakuje też z różnymi rodzajami chleba, najlepiej grubo

Garniec Magalie
SER HALLOUMI Z BOTWINĄ 163

Wodzę oczami po sklepowych półkach. Nienawidzę zakupów, ale delikatesy czy sklepy spożywcze koją moje nerwy. Szukam tego, czego jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować. Chcę kosztować

W kuchni Karmel-itki
PASZTET MIĘSNY W CIEŚCIE FRANCUSKIM 200

Wszystkich nie-mięsożernych przepraszam, że z mięsnym pasztetem się wpraszam.  Ale jego fenomen był tak wielki, że musiałam się nim pochwalić. To, że sama nie

W kuchni Karmel-itki
Karp smażony w dzwonka 176

Najprostszy i najsmaczniejszy sposób na świątecznego karpia. Słyszeliście o tym , że najprostsze dania są najsmaczniejsze?? Coś w tym jest. Składniki: karp 2 kg mąka pszenna 1

Różowa kuchnia
Sałatka makaronowa z fasolką i tuńczykiem 168

Dziś mamy dla Was szybką, pyszną ,a przede wszystkim sycącą sałatkę makaronową z fasolką i tuńczykiem :) Prosta potrawa, którą można zjeść na

Kuchenne Wariacje
Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną 146

Tarta (fr. tarte ) – rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i wytrawne

mojewypiekiinietylko
Dorsz po tajsku 121

Kolejne danie do którego zainspirował mnie Pascal. Oczywiście przepis został zmodyfikowany. Gdybym wykorzystała pestki z papryczek chili, ( zgodnie z zaleceniem  Pascala ) nie wiem czy dobrze

Smaki Ewy
Makaron z małżami w 15 minut 160

S zybkie, zdrowe i kolorowe, takie powinny być wiosenne posiłki, żeby zostało nam więcej czasu i ochoty na podziwianie przyrody budzącą się do życia ;)   

SzczyptaSmaQ