Pyszny i niezastąpiony sos tatarski z kaparami. Idealnie komponuje się z różnego rodzaju mięsami i daniami z grilla, którym nadaje oryginalnego smaku. Pasuje również do jajek
Oryginalny smakBardzo lubię rozmawiać z moim Tatą na temat jedzenia. Co prawda, w tej kwestii jest on konserwatystą i z trudemgo przekabacić na kuchnię innych kultur niż
W kuchni Karmel-itkisię znaleźć. Jednak najważniejsze jest to, że przepisy mnie nie rozczarowały. Różnorodne, bardzo apetyczne, nieskomplikowane. Podzielone na rozdziały według podstawowego składnika, mamy tu więc dania z kurczaka, różnych mięs, ryb i owoców morza, dania makaronowe, warzywne, a dodatkowo zupy i przystawki oraz desery. Z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie. Nie są to jednak tradycyjne przepisy kuchni włoskiej, bardziej(...)miła dla oka grafika. Każda receptura opatrzona jest notką od autora, włoską nazwą potrawy, listą składników oraz metodą przygotowania opisaną w punktach. Obie przetestowane przeze mnie potrawy - makaron z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi i sałatka z tuńczykiem i fasolą - wyszły pyszne. Ich przygotowanie nie sprawiło mi również trudności. Myślę, że zmieściłam się w tytułowych 20 minutach
Chilli Czosnek i Oliwazupę, a do mięsa dać sałatę. Stół świąteczny urozmaicamy leguminą, tortem, etc. Główną jednak zasadą, jak to było już parę razy nadmieniane, pozostanie stosowny rozkład i kolejna zmiana różnych potraw. " Kuchania Koszerna , Rebekka Wolf I co Wy na to? Zgadzacie się? Przyznam, że mnie ten tekst ogromnie rozbawił, choć rozumiem "jego dobre intencje". Wyobraziłam sobie(...)warzywami, z rybą lub z samymi warzywami. To właściwie taka odmiana zapiekanego gulaszu lub potrawki. Ostatni marcowy weekend zamiast oczekiwanej wiosny zasypał nas śniegiem. Sprawdziło się przysłowie, że w marcu jak w ...No właśnie w casserole, w którym znalazła się "zimowa" fasola, ale i zielona jak wiosna cukinia. Cudownie aromatyczna, pełna pysznych warzyw potrawa zajadana z chrupiącymi
KUCHARNIAwłasnoręcznie wykonana potrawa/ciasto?- Dawno już, tort na 60 urodziny mojej mamy :)5.Największa wpadka kulinarna?- Kiedyś ugotowałam zebrę :D6.Czy zdarzyło Ci się zainspirować filmem albo książką do przygotowania jakiejś potrawy (jakiej)?- Póki co jeszcze nie, ale może kiedyś.7.Czy istnieje produkt spożywczy, który w sklepie omijasz szerokim łukiem?- Oj, dużo tego np. ser żółty, ale ciężko mi się zastanowić(...)dużo.Szybciej było by wymienić co lobię (tak przynajmniej mówi mi rodzinka :))8.Jakie jest Twoje najlepsze wspomnienie kulinarne z podróży?- Póki co mogę się pochwalić, że jadłam pyszną smażoną rybę nad morzem. 9.Czy jest smak, którego nie znosiłeś/aś w dzieciństwie, a teraz się do niego przekonałeś/aś?-Chyba jogurtów, większości, a szczególnie naturalnych.10.Czy w mieście
Moje pyszne gotowanieBardzo często na naszym stole gości ostatnio dziki łosoś. Jeżeli jeszcze go nie próbowaliście to zachęcam do przygotowania jakiejś potrawy z takim łososiem w roli
Ze smakiem i z pasjąSkładniki: flądra 4 sztuki/większe, olej rzepakowy 1/2 szklanki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżka, przyprawa do zup
W Mojej Kuchni LubięW Polsce ostatni dzień karnawału to ostatki, znany w niektórych regionach jako śledzik (w Wielkopolsce podkoziołek ). Żegna się wtedy karnawałowe przysmaki, witając postnego śledzia. Aby uniknąć
mojewypiekiinietylkotradycji jedzenia dużej ilości ryb czy owoców morza. Oczywiście znajdziemy je w sardyńskich restauracjach i zachwycają smakiem i świeżością, to jednak nie należą do popisowych dań tamtejszych kucharzy. Kuchnia sardyńska różni się nieco od typowej włoskiej kuchni kontynentalnej, bo pasterze i rolnicy kultywują własne tradycje kulinarne W tradycyjnej kuchni sardyńskiej dominują potrawy lądowe, pasterskie, proste, pożywne, możliwe
Smakowity Blog Kulinarnymiód, jajka, ryby 2. PRZYPRAWY które szczególnie lubię zim ową porą bo oczyszczają drogi oddechowe, zmniejszają przekrwienie śluzówki , łagodzą osłabienie i niestrawność. Niektóre z nich niszczą grzyby i bakterie oraz działają ochronnie na żołądek i wątrobę, zawiera antyoksydanty (kurkuma) cynamon ! mój ulubiony więc doprawiam nim wszystko;) Pasuje do większości potraw: jabłek pieczonych, kawy, mleka, mięsa przy
WYSPA SZCZĘSLIWAgroszkowe. To tak dla urozmaicenia posiłku. Potrawa szybka, prosta a jednak inna niż zwykle. Składniki: Ugotowane ziemniaki Groszek konserwowy z puszki Masło Sól Chili Wykonanie: Groszek konserwowy miksujemy i przekładamy do ugotowanych ziemniaków. Dodajemy masło 1 -2 łyżki. Przyprawiamy solą i chili. Wyrabiamy tłuczkiem na jednolitą masę. Podajemy jako dodatek do mięsa lub ryby. SMACZNEGO. (function
Smaki EwyGroszek obrodził w tym roku bardzo obficie. Karmel-itka uradowała się na widok obwieszonych suto strączkami krzaczkówna swoim ogródeczku, gdzie zagląda zawsze, kiedy wraca wieczorem z
W kuchni Karmel-itkirazie zapraszam! Otwieram więc na blogu Tydzień Kuchni Bliskiego Wschodu! Będę dzielić się z Wami przepisami inspirowanymi Jerozolimą i nie tylko. Jeśli macie jakieś propozycje na godne uwagi potrawy z kuchni tego regionu to piszcie. Chętnie je wypróbuję. Zaczynam więc od za'ataru. Ottolerighi tak o nim pisze: "Jeśli w ogóle istnieje jeden zapach pasujący do symbolicznego(...)Tamimi Za'atar to mieszanka przypraw używana w krajach Bliskiego Wschodu. Jest to mieszanka prażonego sezamu, tymianku, sumaku oraz soli. Używa się jej do... wszystkiego! Do przyprawiania mięsa, ryb, jogurtu, pieczywa, warzyw, a nawet deserów! Składniki: 4 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki sumaku 2 łyżki sezamu 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Rozgrzewamy suchą patelnię, wsypujemy na nią sezam i prażymy przez chwilę
Smakowity Blog KulinarnyKolejna tradycyjna potrawa wigilijna, która jest absolutnym hitem w moim domu to śledzie po kaszubsku. Zawsze przygotowane samodzielnie, według tego samego przepisu. Wystarczy zrobić je na dzień przed Wigilią, ale najsmaczniejsze są po dwóch, trzech dniach Pamiętajcie, że śledzie są mile widziane w dietach LCHF ponieważ zaliczają się do tłustych ryb. Poza tym mają sporo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru
Ola la LCHFRosolli, bo tak brzmi oryginalna nazwa tej sałatki, to tradycyjne fińskie danie bożonarodzeniowe. Jednak tak bardzo pasuje do mojego stołu wigilijnego, na którym dominują potrawy
zadanie-gotowaniespada. Chociaż pierwotnie podstawę potrawy stanowił rybny wywar, dzisiaj nie jest to już reguła. Spotkać można nawet wegańskie wersje tej zupy. My dzisiaj przedstawimy dość prosty przepis, bez konieczności wykonywania rybnego wywaru. Nie oznacza to jednak, że zupa nie będzie aromatyczna! SKŁADNIKI ( dla 4 osób ): 2 nieduże/1 duży filet z dowolnej ryby mrożonej (u nas tilapia
Kuchnia od dwojgaspożywanie wciąż tych samych potraw. Jest tyle nowych smaków, które można poznać! Chociaż oczywiście wracam od czasu do czasu do tych najlepszych Dziś przedstawiam niepozorny dodatek do dania głównego, który bardzo pozytywnie zaskoczył mnie swoim smakiem. Zwyczajny por duszony w śmietance z dodatkiem gałki muszkatołowej, doskonale komponuje się z mięsami jak i rybami. Polecam gorąco, tym bardziej, że jest
karmelowyprzy stole wigilijnym. Oprócz tradycyjnych potraw prezentuję Wam dziś innowacyjne połączenie halibuta z łososiem splą tanych w warkoczu. Banalnie proste, a jednocześnie bardzo eleganckie i wielce smakowite danie idealne na kolację wigilijną, rodzinny obiad lub przyjęcie w gronie przyjaciół. Warkocze podane z sosem śmietanowo- chrzanowym oraz cytryną będą smakowały każdemu! Dobrym połączeniem do ryby będą stanowić również bagietki czosnkowe
Podróż w kulinariaMoje wyobrażenie o tuńczyku zawsze było, że to taka mała rybka jak szprotka, ewentualnie może być jak śledzik bałtycki. Dopiero kolega w pracy, kiedy na przerwie
Pink EnvelopeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne paluszki rybne w chrupiącej panierce. Podane z kaszą bulgur i surówką z kapusty. Są świetnym pomysłem na
Marta Gotuje