Piękna pogoda, prawda?Promienny uśmiech słońca, złociste liście drzew.Rześki wiatr i charakterystyczny zapach. Czujecie?Jesień.Śmieje się i tańczy. I pizza.Bo któz jej
W kuchni Karmel-itkiskrywające smakowite nadzienie, okraszone rumianą cebulką zajmuje honorowe miejsce pośród przygotowywanych przeze mnie potraw. Najlepsze pierogi robi moja mama, nauczyła ją babcia, ale na szczęście odziedziczyłam po nich tę zdolność. Jako, że to danie bezmięsne najczęściej pierogi ruskie jadaliśmy w piątki, na przemian z rybą, czy pierogami z kapustą i grzybami . Od czasu do czasu pojawiały się także
Rozpustne gotowanieWitam serdecznie, Dzisiejszą potrawą, która może stać się Waszą inspiracją kulinarną jest Tilapia podana na sałatce z batatów z ostro-kwaśnym dressingiem. Co potrzebujemy by skonstruować to zachwycające danie? Oto lisa potrzebnych składników: Ryba: * 2 filety świeżej Tilapii * sól, pieprz *sok z cytryny do skropienia *mąka do opruszenia Sałatka: * 1 batat sporej wielkości *1/3 długiego zielonego ogórka * kilka pomidorków
Wspólne smakipomocą krótkiego dźwięku (podobnego do tego w mikrofalówce czy parowarze) daje sygnał, że pieczenie już się zakończyło. Wraz z upływem czasu frytkownica wyłącza się automatycznie, co zapobiega spaleniu się potrawy. Warto zaznaczyć, że dźwięk podczas pracy nie należy do uciążliwych. Maszyna pracuje zdecydowanie ciszej niż piekarnik z włączonym termoobiegiem, za co ogromny plus. Nie sposób wspomnieć również(...)instrukcję obsługi z ciekawymi, łatwymi do przygotowania przepisami. Ponadto, na przednim panelu frytkownicy znajdują się informacje o rekomendowanym czasie pieczenia poszczególnych produktów, dla czytelności umieszczone pod symbolami (np. ryby, frytek). Kosz jak i pozostałe akcesoria mogą być myte w zmywarce, jednak ręczne mycie nie sprawia większego problemu. Kosz ma kształt prostokątny, z lekko zaokrąglonymi bokami, które ułatwiają dokładne
Poranek na słodkoPrzepis na filety rybne marynowane w zalewie pomidorowo-octowej. Potrawa najlepiej smakuje po kilku dniach. Składniki: ok. 700 g filetów rybnych (dałam mirunę) jajko bułka tarta
e-PrzepisyKulinarneMija bardzo intensywny dla mnie tydzień, podczas którego poznałam kilka nowych potraw o charakterystycznych smakach. Może wkrótce uda mi się je odtworzyć w kuchni i
Weekendy w domu i ogrodzieJuż za miesiąc, o tej porze, wszyscy będą myśleli tylko o jedynym. Jak co roku wpadniemy w szał przygotowywania wigilijnych potraw, kolejny raz będziemy dumać
Mango PapajaBardzo lubię zdrowe obiady, którymi się najem, lecz nie czuję się po nich ociężała. Do takich z pewnością należą potrawy przygotowywane na parze . Można zaopatrzyć
Anielska Kuchnia Anipotrawę wpisaną na Listę Produktów Tradycyjnych woj. wielkopolskiego . Przepis będziemy publikować 19 grudnia 2015 r. (sobota) o godz. 20:00. Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na karpia. Zapraszam do wspólnego gotowania. Składniki: 8 dzwonków karpia kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierowania ryby
Codziennik KuchennyCzęść rybna:350 g filetów z dorsza (świeże lub mrożone) lub innej ryby o białym mięsieMarynata:2 łyżeczki sosu sojowego1 łyżeczka curry w proszku2 łyżeczki miodu2 łyżeczki tartego imbiru6 łyżki oliwy extra verginesól i świeżo zmielony czarny pieprzCzęść warzywa:2 łyżki masła lub masła klarowanego2 łyżki oliwy + 2 łyżki oliwy extra vergine2 łyżeczki świeżo startego imbiru (lub 1/2 łyżeczki imbiru(...)kartonu (np. Valfrutta)Dla wszystkich, którzy lubią potrawy rybne, ale nieco znudziły się im dania tradycyjne - mam ciekawą, innowacyjną propozycję - tymbaliki rybne z warzywami. Są to filety pieczone w piekarniku, w doskonałej marynacie z dodatkiem imbiru i curry, przykryte duszonymi warzywami w sosie pomidorowym.Zaczynamy od przygotowania wartstwy rybnej. Rybę mrożoną rozmrozić i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Sprawdzić
Świat Domowej Kuchnipatelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Obsmażamy filety po 2-3 minuty z każdej strony, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na około 8 minut. Gotowość ryby sprawdzamy wbijając koniec noża w środek filetu - powinien lekko zagłębić się w mięsku. RISOTTO CYTRYNOWE : W garnku podgrzewamy bulion i utrzymujemy go na granicy wrzenia. W szerokim garnku, najlepiej(...)przykrywając potrawę. Kolejną porcję bulionu dolewając dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Powinno to zająć około 15-20 minut. Dodajemy skórkę oraz sok z cytryny i gotujemy jeszcze 2 minuty. Zdejmujemy garnek z ognia ( ryż powinien być al dente) i zostawiamy pod przykryciem na 2 minuty. Dodajemy 1 łyżkę masła i 4 łyżki parmezanu. Mieszamy. Rybę kładziemy
cool and mintyjednak ryba świąteczna to nie tylko karp (za którym właściwie nie przepadam), ale i właśnie śledzie, bez których nie wyobrażam sobie wigilijnej wieczerzy. By w rybne przysmaki nie wkradła się rutyna, warto pomyśleć nad ich kolorową wersją. :) Wariant pierwszy - kolorowy pieprz 0,5kg śledzi 1 opakowanie kolorowego pieprzu 2 spore cebule olej rzepakowy Dzień przed przygotowywaniem potrawy, śledzie(...)zasypujemy nią warstwę śledzi. W zależności od wielkości pojemnika, układamy następną warstwę, z którą czynimy to samo. Śledzie zalewamy olejem rzepakowym; powinny być nim przykryte. Pojemnik zamykamy i pozwalamy rybie odstać, nawet kilka dni. Wariant drugi - śledź w pomidorach (w kolorach tęczy - czerwony ;)) 0,5kg śledzi 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 2 spore cebule olej rzepakowy Z rybą postępujemy
Kuchenna Kontrrewolucyasurówka. Znam ją z dzieciństwa, podawana była zawsze do obiadu składającego się z ryby i gotowanych ziemniaków. Ale żeby nie było tak monotonnie w kuchni.... - pasuje także do mięsnych kotletów, szczególnie tych smażonych lub grillowanych, hamburgerów (mięsnych i rybnych - włóżcie do kanapki), także do różnych potraw z ziemniaków, tj.: frytek, klusek śląskich, kopytek, itp. Składniki: 0,5 kg kiszonej
Zasmakuj Kuchnipodana z chrzanem smakuje nieziemsko! Zawsze interesowały mnie nietypowe wersje klasycznych śródziemnomorskich potraw, dlatego przepis na frittatę z burakiem znaleziony w książce "The Medicinal Chef" Dale Pinnock od razu zwrócił moją uwagę. Wędzoną makrelę zamieniłam jednak na wędzonego pstrąga, moją ulubioną zaraz za doradą rybę. Dodałam też ziemniaczki pozostałe z obiadu, a brak szałwii zrekompensowałam świeży koperkiem. Buraczki
Chilli Czosnek i OliwaWięc zdecydowanie moim żywiołem jest woda, gdyż gotuję tylko na parze. Wszystkie potrawy zachowują dzięki niej swój naturalny smak i aromat" i tak oto dostałem się do finału konkursu, w którym dostałem zadanie zrobić danie z makaronu i 2 wybranych składników z : Jako, że ryb mało robię, owoców morza też, wybrałem sos sojowy i oliwę z oliwek :) Resztę
Parowar Faceta