ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:61/134)

Tradycyjne śledzie w oleju z cebulką 474

Tra dycyjne śle dzie z cebulką w oleju nie były moją ulubiona potrawą w dzieciństwie. Bar dzo długo nie mogłam się do nich przekonać, do momentu

ChilliJemy
Śledzie po kaszubsku 1108

mojej rodzinie od zawsze to mój Brat przygotowuje ryby, jest ich miłośnikiem i zna się na nich jak nikt inny. Nie omieszkam wspomnieć, że wychodzi mu to perfekcyjnie więc nigdy na stół Świąteczny nie przygotowałam potraw z tej kategorii smakowej, aż do tego roku. Uważam, że trzeba spróbować wszystkiego i tak też w pierwszej kolejności padło na takie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
KARP PACHNĄCY KMINKIEM 147

                          Bardzo dobry sposób na to aby Pana Karpia podać w innej odsłonie ,nie

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Testowanie Eterno. 166

herbaty, napojów orzeźwiających – lemoniad, ale także do sporządzania drinków. Mogą służyć jako dodatek do potraw, np. pieczenia mięs, zwłaszcza drobiu oraz do wypieku ciast i dekoracji deserów. Przekąski sprawdzają się idealnie jako przystawki i służą jako pyszny dodatek do mięs, wędlin, ryb i serów oraz sporządzania sosów. Są również wspaniałym dodatkiem do sałatek owocowych, warzywnych i rybnych. Syropy

Sama słodycz i szczypta chili
Skrzydełka kurczaka teriyaki. 164

     Sos teriyaki wywodzi się z kuchni japońskiej i używany jest do marynowania ryb i mięs przed pieczeniem lub grillowaniem. Marynata nadaje mięsu cudownego

Rozpustne gotowanie
HARYNKI W CEBULOWEJ ZOŁZIE (2 wersje) 700

Harynki w cebulowej zołzie to kawałki słonego śledzia pod pierzynką cebulowego sosu z  dodatkiem śmietany. Są potrawą postną i tanią. Tradycja mówi, że

Bon Appetit Małgorzaty
Kedgeree z wędzoną makrelą 172

bazie ryżu, jajek na twardo, curry w proszku, z dodatkiem masła lub śmietany i rybą, w kuchni brytyjskiej  tradycyjnie z wędzonym łupaczem. N iestety, u nas ten gatunek jest raczej trudno dostępny, dlatego zastąpiłam go wędzoną makrelą, która sprawdziła się doskonale. Potrawa z pewnością zasmakuje miłośnikom orientalnej kuchni. Czosnek, por, papryka i przyprawa curry doskonale dopełniają ten pyszny posiłek

Kuchnia Ellie
Śledzie na ostro - marynowane w oleju z cytryną i chili 209

Święta coraz bliżej, więc pora rozpocząć przygotowania. Jedną z pierwszych potraw, za które wzięłam się w tym roku są śledziki marynowane w cytrynie i

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieprzna Tilapia na oleju kokosowym 134

Wpadł mi ostatnio w ręce olej kokosowy  i pomyślałam, że warto go mieć w lodówce by robiąc  potrawy kuchni tajskiej ( karaibskiej itp. ) używać nie tylko

Buniabaje w kuchni
Zapiekanka makaronowa z łososiem, brokułami i sosem beszamelowym. 193

oczywiście ;)). Migdały miały być uprażone, ale siłą rozpędu dodałam je potrawy, zapominając o swoim wcześniejszym zamiarze. Cóż, i tak bywa ;) Składniki: 300 g łososia (świeżego) 100 g makaronu (u mnie świderki) 250 g mrożonych różyczek brokułów  4 łyżki tartej mozzarelli  sól pieprz ulubiona przyprawa do ryb (opcjonalnie) 4 łyżki płatków migdałowych sok z cytryny (do skropienia ryby

zadanie-gotowanie
Bliskie spotkania trzeciego stopnia – sałatka, wędzona ryba i Vasco da Gama 150

hipster upewniwszy się, że będzie wyglądała drogo i modnie, wziął kawałek i poszedł knuć do działu nabiałowego. Ja już nie miałam siły uczestniczyć w dramacie szopingowym. Polazłam na ryby. Konkretnie wędzone. Dziś sałatka z wędzonego pstrąga i warzyw. W sumie powinnam jakieś wypasione nazwy trzaskać, żeby moje gotowanie wyglądało profesjonalnie, modnie oraz nosiło znamiona cholernie skomplikowanego i wymagającego lat doświadczeń(...)śliwki. Dobrze? Bo jeśli tak, to moją następną potrawą będzie aromatyczna wieprzowina, podana na chmurce z warzyw okopowych, w towarzystwie emulsji z długo pieczonego buraka z nutą chrzanu i karmelizowanym boczkiem. Znaczy mielony z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Sałatka jest banalnie prosta, ale robiąca wrażenie. Potrzebujemy wędzonego pstrąga – lub dowolną wędzoną rybę, byleby poszarpaną na ładne kawałki ugotowane w mundurkach

ladykitchen
Kotlety rybne 144

rybne. Przygotowujemy je z dowolnie wybranego mrożonego gatunku ryby z rozmaitymi dodatkami. W przepisie dodałyśmy cebulkę i czosnek (wersja dla 5 latka). Przygotowując taką rybkę  dla młodszych dzieci, pomijamy te elementy, a dodajemy np. kawałek ugotowanej marchewki i pietruszki. Kompozycja dodatków może być dowolna w zależności od wieku biesiadnika :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Ilość porcji: 4Czas(...)mleku około 10 minut, a następnie odsączamy. Cebulę siekamy na drobno oraz podsmażamy na rozgrzanej patelni z kapką oleju. Czekamy, aż będzie miała złoty kolor i zestawiamy z ognia. Rybę, bułkę oraz cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy surowe jajko, posiekany czosnek oraz przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli masa rybna będzie za luźna można dosypać odrobinę bułki

Kolizje Smaków
Indonezyjskie czerwone curry z rybą 182

pikantne albo pozostawiamy albo usuwamy pestki papryczki chili). Paprykę wydrążyłem z gniazd nasiennych i pokroiłem ją w cienkie paski, które następnie przekroiłem w poprzek na 3 części. Filety z ryby pokroiłem na dość spore kawałki, przypominające kwadraty o boku około 3 cm. Wszystkie trzy limonki dokładnie umyłem, a następnie dwóm z nich odkroiłem górny i dolny kawałek skórki, a następnie(...)około minucie na patelnię dodałem 3 łyżeczki czerwonej pasty curry. Przez cały czas potrawę smażyłem na maksymalnym ogniu, dość intensywnie mieszając, aby nie dopuścić do jej przypalenia się. Kiedy curry zaczęło intensywnie pachnieć, czyli mniej więcej po upływie kolejnej minuty, dodałem do woka pokrojone filety z ryby. Całość bardzo delikatnie mieszałem, aby nie doprowadzić do rozdrobnienia kawałków ryby

Wyprawy kulinarne
Śledzie z ogórkiem kiszonym, jabłkiem i cebulką w śmietanie 134

Świątecznych potraw. Jedną z nich jest nasz rodzimy, prosty i smaczny śledź w śmietanie. Przepis trywialny, chociaż ja wychodzę z założenia, że tyle co gospodyń to tyle przepisów. Dlatego i mój zamieszczam Wam, ponieważ różni się nieco od tych dostępnych w Internecie. Takiego śledzia jem bardzo często, nie tylko od Święta. Kiedy mam ochotę na taką rybę zawsze wybieram

Mango Papaja
Ciasto na pizzę 229

pizzy, pozwolę sobie przypomnieć kilka faktów historycznych, dotyczących tej popularnej dziś na cały świecie włoskiej potrawy. Jak wiemy, pizza wywodzi się Włoch. Już w 997 roku słowo 'piza' zostało pierwszy raz zapisane w dokumentach. Placki z ciasta makaronowego z dodatkiem sera, ziół i ryby znane już były w XVII wieku, a pierwsze pizzerie powstały w XVIII wieku w Neapolu

Obiad gotowy