ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:54/134)

Zapiekanka ryżowa z brokułami, cukinią i selerem naciowym 331

niego przyrządzić? Wpadłam na pomysł zapiekanki ryżowej z kilkoma rodzajami serów, której bohaterem był właśnie brokuł. Jest to potrawa bez mięsa, ale uwierzcie – bardzo sycąca. Polecam na obiad czy kolację. Sprawdzi się idealnie jako dodatek do mięs czy ryb. Dodatek ostrego selera naciowego, rozpływającej się w ustach cukinii i kremowego sosu beszamel sprawi, że to danie zapadnie

Jaglusia
Pstrąg grillowany z piekarnika 245

Sezon na grillowanie mamy już za sobą, ale smak wakacji można odtworzyć korzystając z.... piekarnika . Dziś proponuję Wam prosty przepis na grillowanego pstrąga Smacznego 😋 Składniki 2

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej 139

trawienie tłustych potraw i wzmaga apetyt, najczęściej używane jako dodatek do mięsa w połączeniu z oregano. Doskonały do potraw z białej fasoli z czosnkiem. Często łaczony jest z ciężkimi zupami, ostrymi sosami. Tymianek cytrynowy doskonale łączy się z rybami i daniami z kurczaka

Moja smaczna kuchnia
Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 285

Część bulionu możecie zjeść od razu, a część zamrozić. Zamrożone kostki będą ideale do sosów, zup, gulaszy i wszystkich potraw mięsnych, na jakie przyjdzie Wam ochota. Consomme to klarowna zupa, której bazę stanowi właśnie mocny wywar z mięsa bądź ryb i warzyw. W warunkach restauracyjnych zupę klaruje się przez dodanie do niej surowego mięsa wymieszanego z białkami

Karo in the Kitchen
Makaron z kremowym sosem z wędzonego boczku i zielonego groszku wg. Jamiego Olivier'a 172

firmy – zwłaszcza z sosami i pastami pomidorowymi. Idealnie nadają się także do zup oraz do wielu potraw kuchni polskiej i włoskiej. Dobrze sprawdzą się do spaghetti oraz zapiekanek. Wybornie smakują także z dodatkiem różnego rodzaju mięs, ryb oraz duszonych warzyw. * przepis pochodzi z książki Jamie'go Oliver'a 'Każdy może gotować

CookYourself
Szaszłyki z cukinią i mintajem w prosciutto 168

Szaszłyki to szybki i atrakcyjnie wyglądający posiłek. Dzisiaj zrobiłam je z cukinią, kawałkami mintaja owiniętymi prosciutto, a wszystko posmarowałam smalczykiem roślinnym. Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoim

Oryginalny smak
Zupa rybna pomidorowa 188

Do przygotowania aromatycznej zupy rybnej doskonale nadają się resztki ryb, które pozostają po filetowaniu. Robi się z nich bulion rybny, służący jako baza zupy. Reszta składników

Oryginalny smak
Sałatka z roszponką, wędzonym łososiem i kozim serem 388

Smaczna sałatka nie wymagająca dużo czasu. Prosta i kolorowa.Składniki:100 g wędzonego łososia100 g białego koziego sera8 pomidorków koktajlowychokoło 60 g roszponkiDressing:5 łyżek oliwy

Oryginalny smak
Sałatka z buraków i śledzi 298

Prosta sałatka z buraczków, śledzi i ziemniaków, którą warto przygotować nie tylko na Wigilię. Miłośnikom śledzi na pewno przypadnie do gustu Składniki:4-5 filetów śledziowych

Oryginalny smak
Filet z dorsza w papilotach 149

Delikatny filet z dorsza z pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami, bazylią i serkiem pieczony w papilotach. Szczelnie zawinięte paczuszki z papieru do pieczenia zatrzymują wszystkie aromaty, dzięki

Oryginalny smak
Łosoś zapiekany z papryką 200

kolorowej papryce. Staram się, by nasze potrawy były zdrowe i kolorowe, wtedy szybciej znikają z talerzy:) Składniki:1/2 kg filetu z łososia bez skóry, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka,cebula, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki oliwy, sól ziołowa, pieprz kolorowy świeżo zmielony, zioła prowansalskie.     Przygotowanie     Rybę umyć, osuszyć i pokroić

Z miłości do słodkości
Trójkolorowa zapiekanka rybna 363

kilku wpisów z inspracjami na Wigilię i Święta. Zwykle nic z tych planów niestety nie wychodzi albo mało. Na innych blogach już od początku grudnia mnożą się uszka, śledzie, ryby i ciasta a u mnie w grudniu zwykle mniej aktywności niż w całym roku. I tak było i w tym roku niestety.. i trzeba było ospy Emilki (od dziś(...)siostrą wprowadzić jakąś nowość. Oczywiście 95% potraw to sprawdzone klasyki i przepisy niezmienne od lat ( za to też lubimy Wigilię, za te powtarzające się smaki, które niosą ze sobą wspomnienia wszystkich poprzednich Wigilii), ale lubimy dodać coś nowego. Siostra eksperymentuje zwykle z nową odsłoną śledzi, ja natomiast stawiam na nowe odsłony ryb. Czasem te nowe odsłony stają się klasyką

Cooking for Emily
Pulki ze śledziem 269

Pulki ze śledziem Jak się mieszka na Kaszubach , to w piątki je się pulki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley

Ogrodnik w podróży
Grillowany łosoś z włoską gremolatą 152

Gremolata to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki. Składnik na gremolatę na 2 porcje łososia:1 cytryna - jedynie skórkaoliwa z oliwek2 ząbki czosnkupęczek natki pietruszkisól morskadodatkowo potrzebujemy:2 filety łososia ze skórąświeży tymianekświeży koperekpieprzoliwa(...)Smaki pięknie się przegryzają. Gotową gremolatą smarujemy łososia (trochę gremolaty możemy zostawić do dekoracji potrawy). Łososia dodatkowo przyprawiamy pieprzem i świeżym tymiankiem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron na małym ogniu. Uwagi: gremolatę warto dodać na sam koniec smażenia ryby, żeby się nam zbyt szybko nie przypaliła.Grillowany łosoś z gremolatą

Bon Appetit Małgorzaty
Szybki i zdrowy obiad - limanda w pomidorach 156

Dzisiaj zjadłam sobie rybkę w pomidorach. Pierwszy raz w sklepie natknęłam się na limandę, która okazała się być całkiem smaczna. Oczywiście do tego przepisu można też wykorzystać inne ryby takie jak mintaj, sola, panga... Muszę Wam jednak coś powiedzieć. Zawiodłam się na przepisie z którym zetknęłam się w sieci. Nie będę wymieniała jaki to blog(...)faktycznie zostały przeze mnie użyte, czego dowodem są moje autorskie zdjęcia. Wiem, że potrawy te są pyszne (nie daję tych do których nie jestem przekonana) i jeśli postępujecie zgodnie z przepisem to musi się udać. W efekcie przepisu, który ja znalazłam i postanowiłam wypróbować ryba rozgotowała mi się w drobny mak. Koszmar. Wyłowiłam co większe kawałki z których udało

Karola gotuje
Domowe oliwy smakowe 239

Oliwy smakowe ziołowe są bardzo atrakcyjnym składnikiem wielu potraw, nadają im bowiem niepowtarzalnego smaku i zapachu. Do najbardziej popularnych należą oliwy ziołowe :- z rozmarynem (używana do aromatyzowania mięs i ryb, ale też do sałatek)- z liściem laurowym i zielem angielskim (używana przeważnie do mięs)- z jałowcem (używana do mięs)- z majerankiem (używana do mięs, do marynowania kaczki

Menu Zdrowia
Pasztet cielęcy 217

Pasztety dotarły do nas z kuchni francuskiej. Pate przygotowywany ze zmielonego mięsa, warzyw, ryb, grzybów czy sera królował tam na stołach od XVII wieku, choć są dowody że już starożytni Rzymianie jadali dość podobne potrawy. Mimo tego to Francuzi cieszą się najbardziej kulinarną sławą pasztetową. Do wyrobu tradycyjnego pasztetu polskiego potrzeba kilka gatunków mięsa - najczęściej drób, wieprzowina, wołowina, królik

Zasmakuj Kuchni
Władysławowo- PENSJONAT WOJCIECH 219

serwowane w pensjonacie to kuchnia domowa. Nie mamy wyboru. Każdy z gości otrzymuje na obiadokolację to samo, jednak potrawy są smaczne , urozmaicone, smakują dzieciom jak i dorosłym. Śniadanie to urozmaicony szwedzki stół, z dużą ilością wędlin dobrej jakości, serów, ryb oraz ciepłymi daniami (typu jajecznica, kiełbaski na ciepło) Właściciele pensjonaty Wojciech to przesympatyczni ludzie, bardzo uczynni i pomocni

WYSPA SZCZĘSLIWA
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i ryżem 190

Od lat ta sałatka gości na naszym wigilijnym stole, niejednokrotnie była to jedyna potrawa jaką miał ochotę zjeść najmłodszy uczestnik Wigilii w rodzinie, bowiem smakowała mu

Mango Papaja
Paszteciki rybne- ekspresowo 129

skończywszy na gotowaniu. Nie zawsze zatem jest wystarczająco dużo czasu. Dlatego warto czasem skorzystać z udogodnień współczesności- gotowych potraw :) Przyznaje się szczerze, że często korzystam z gotowych ciast francuskich. Składniki: gotowe ciasto francuskie (zawinięte w rolkę) karp lub inna ryba cebula cytryna Przygotowanie: Rybę oczyścić, pokroić w dzwonki, posolić- zostawić na godzinę. W naczyniu posmarowanym masłem ułożyć rybę, dodać

Tradycyjna Kuchnia
Stripsy w wędzonej papryce 170

zjedzenia. WĘDZONA PAPRYKA Papryka słodka wędzona to przyprawa o unikatowym - dymnym smaku i aromacie. Stanowi znakomite uzupełnienie potraw kuchni śródziemnomorskiej, jak i polskiej. Nadaje niepowtarzalnego charakteru przygotowywanym daniom. Najlepsza do dań kuchni basenu Morza Śródziemnego. Świetna do marynowania ryb, mięs drobiowych oraz owoców morza. Doskonale komponuje się również z fasolką po bretońsku, bigosem i gulaszem. WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE Słodka wędzona

ClauditteMissCooking
Pollock w cieście piwnym 179

ryby z nadmorskich smażalni – przy tej – mogą się się schować. Chrupiące, delikatne ciasto i pyszna, soczysta ryba, to atrakcje jakie czekają tych, co się na nią skuszą. Oczywiście należy jeszcze wspomnieć o jednym – smaku piwa w gotowej potrawie nie czuć. Smacznego.   Wydrukuj przepisThe post Pollock w cieście piwnym appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Sushi - Futomaki (Futo - Maki) 348

Sushi to jedna z bardziej popularnych i charakterystycznych dla kuchni japońskiej potraw. Klasyczne sushi składa się z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym i szeroką gamą przeróżnych dodatków, począwszy od owoców morza, surowych ryb, wodorostów nori, a skończywszy na warzywach i grzybach mun. Odmian sushi jest bardzo wiele i każda z nich nosi swoją nazwę. Poniżej znajduje się przepis

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania