ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:54/134)

SUMAKLI SOĞAN, czyli cebula z sumakiem 183

Pasuje jako dodatek do ryb lub czerwonego mięsa. Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 1 cebula czerwona 1 łyżeczka sumaku sól Przygotowanie Cebulę obrać, umyć i

Tureckie Przepisy
Zioła zamiast soli - mieszkanka przypraw 168

Uniwersalna mieszanka, której możemy użyć zamiast soli zarówno do zup, jak i dań mięsnych oraz ryb Składniki 4 łyżeczki suszonej mielonej cebuli (nie prażonej) 2 - 3

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
O Tym Jak Woll Lite Diamont Podbił Moje Serce i Kuchnię 129

nie przywierają i trudno je przypalić, poza tym obróbka cieplna nie wymaga używania dużej ilości tłuszczu.  Naczynie myje się łatwo i bezproblemowo. Dlatego w przykładach pokazałam takie potrawy, które łatwo się przypalają, mocno zapiekają i lubią przywierać do patelni. Dodatkowo przystosowana jest do wszystkich rodzajów kuchenek ceramicznych, gazowych, indukcyjnych i elektrycznych. Pamiętacie jak w listopadzie pisałam(...)był strzał w dziesiątkę, bo to jest idealny wymiar do smażenia ryb w całości, do zapiekania lazanii, ale przede wszystkim jest to idealny rozmiar dla mnie, bo spokojnie mogę ją utrzymać w jednej ręce i dla mnie osobiście jest niezwykle poręczna. Tym razem nie pokazałam żadnej potrawy duszonej, ani zapiekanej pod przykryciem, to z przyczyn niezależnych ode mnie

Blondynka Gotuje
Tajlandia od kuchni 179

rybami, krabami, krewetkami, muszlami. Wystarczy wybrać okaz, który nam się najbardziej podoba i zaraz ląduje on na naszym talerzu z porcją ryżu lub makaronu i warzywami. Najbardziej znana tajska potrawa to pad thai, czyli makaron ryżowy smażony z warzywami i mięsem lub owocami morza. Zazwyczaj również z jajkiem, czasem z tofu. Podawany ze świeżymi kiełkami fasoli mung, sokiem z limonki(...)bogato” z dużą ilością warzyw, mięsa/krewetek/mięsnych klopsików/kawałków ryby, czasem z makaronem (sojowym, ryżowym, noodle), czasem na bazie mleka kokosowego. Palce lizać!  Zupa Tom Yum z krewetkami i ryż jako dodatek Tajski bulion drobiowy. Genialny w smaku!  Zupa z makaronem, rybą i mięsnymi kulkami Wegetarianie oraz osoby dbające o linię również znajdą w Tajlandii coś

Zawsze głodna!
Zapiekanka ryżowa z brokułami, cukinią i selerem naciowym 306

niego przyrządzić? Wpadłam na pomysł zapiekanki ryżowej z kilkoma rodzajami serów, której bohaterem był właśnie brokuł. Jest to potrawa bez mięsa, ale uwierzcie – bardzo sycąca. Polecam na obiad czy kolację. Sprawdzi się idealnie jako dodatek do mięs czy ryb. Dodatek ostrego selera naciowego, rozpływającej się w ustach cukinii i kremowego sosu beszamel sprawi, że to danie zapadnie

Jaglusia
Pstrąg grillowany z piekarnika 229

Sezon na grillowanie mamy już za sobą, ale smak wakacji można odtworzyć korzystając z.... piekarnika . Dziś proponuję Wam prosty przepis na grillowanego pstrąga Smacznego 😋 Składniki 2

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej 127

trawienie tłustych potraw i wzmaga apetyt, najczęściej używane jako dodatek do mięsa w połączeniu z oregano. Doskonały do potraw z białej fasoli z czosnkiem. Często łaczony jest z ciężkimi zupami, ostrymi sosami. Tymianek cytrynowy doskonale łączy się z rybami i daniami z kurczaka

Moja smaczna kuchnia
Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 273

Część bulionu możecie zjeść od razu, a część zamrozić. Zamrożone kostki będą ideale do sosów, zup, gulaszy i wszystkich potraw mięsnych, na jakie przyjdzie Wam ochota. Consomme to klarowna zupa, której bazę stanowi właśnie mocny wywar z mięsa bądź ryb i warzyw. W warunkach restauracyjnych zupę klaruje się przez dodanie do niej surowego mięsa wymieszanego z białkami

Karo in the Kitchen
Makaron z kremowym sosem z wędzonego boczku i zielonego groszku wg. Jamiego Olivier'a 159

firmy – zwłaszcza z sosami i pastami pomidorowymi. Idealnie nadają się także do zup oraz do wielu potraw kuchni polskiej i włoskiej. Dobrze sprawdzą się do spaghetti oraz zapiekanek. Wybornie smakują także z dodatkiem różnego rodzaju mięs, ryb oraz duszonych warzyw. * przepis pochodzi z książki Jamie'go Oliver'a 'Każdy może gotować

CookYourself
Dorsz atlantycki w sosie na bazie jogurtu i pora 173

jogurtowy na bazie pora i dorsz atlantycki = zdrowy i lekki obiadNieustannie szukam nowych pomysłów na rybę. W zamierzchłych czasach przygotowywałam takie sosy na bazie słodkiej śmietanki (której Ty możesz użyć), dziś jednak wybieram jogurt naturalny. Potrawy z nim są lżejsze, choć nadaje im zupełnie innego charakteru.Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Szaszłyki z cukinią i mintajem w prosciutto 157

Szaszłyki to szybki i atrakcyjnie wyglądający posiłek. Dzisiaj zrobiłam je z cukinią, kawałkami mintaja owiniętymi prosciutto, a wszystko posmarowałam smalczykiem roślinnym. Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoim

Oryginalny smak
Zupa rybna pomidorowa 177

Do przygotowania aromatycznej zupy rybnej doskonale nadają się resztki ryb, które pozostają po filetowaniu. Robi się z nich bulion rybny, służący jako baza zupy. Reszta składników

Oryginalny smak
Sałatka z roszponką, wędzonym łososiem i kozim serem 366

Smaczna sałatka nie wymagająca dużo czasu. Prosta i kolorowa.Składniki:100 g wędzonego łososia100 g białego koziego sera8 pomidorków koktajlowychokoło 60 g roszponkiDressing:5 łyżek oliwy

Oryginalny smak
Sałatka z buraków i śledzi 287

Prosta sałatka z buraczków, śledzi i ziemniaków, którą warto przygotować nie tylko na Wigilię. Miłośnikom śledzi na pewno przypadnie do gustu Składniki:4-5 filetów śledziowych

Oryginalny smak
Filet z dorsza w papilotach 136

Delikatny filet z dorsza z pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami, bazylią i serkiem pieczony w papilotach. Szczelnie zawinięte paczuszki z papieru do pieczenia zatrzymują wszystkie aromaty, dzięki

Oryginalny smak