ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:52/134)

Dorada z "szalonej" wody 130

kleista, nie ma zbyt wielu ości, harmonijnie komponuje się ze wszystkimi dodatkami. Podobno była to jedna z ulubionych potraw słynnego Totò- wspaniałego aktora, komika, kompozytora, pisarza i poety pochodzącego z... no skąd? :) Do szaleństw z doradą przygotujcie: 2 oczyszczone ryby, najlepiej w całości, moje miały po około 350- 400 g 500 g pomidorków cherry pół pęczka natki pietruszki

Pichceniomania
Łosoś z sosem żurawinowym i makaronem z pistacjowym pesto 191

miksuję na całkowicie gładką masę, gdyż lubię czuć kawałeczki orzechów w potrawie. Żurawinę przełóż do miseczki, dodaj kilka łyżek gorącej wody, rozmieszaj, tak, aby powstał gęsty sos. Ugotowany gorący makaron wymieszaj dokładnie z gotowym pesto. Nałóż na talerz. Pokrój na porcje łososia i ułóż na makaronie. Polej rybę przygotowanym wcześniej sosem żurawinowym. Udekoruj kawałkiem cytryny. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
KOTLECIKI RYBNE Z JAJKIEM 136

miałam bardzo czasu na fotografowanie potrawy więc zdjęcia nie są rewelacyjne,ale kotleciki musiały znaleźć się na moim blogu bo są tego warte. Składniki:   ok 70 dag filetów z mintaja,morszczuka bądź dorsza 3 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól,pieprz płatki kukurydziane Filety z ryby zmielić w maszynce razem

Niespełnione zdolności kulinarne
Pieczony łosoś z masłem czosnkowo-paprykowym 156

pracy, również w Wigilię, musiał się niestety odbić na wigilijnej kolacji. Chociaż z drugiej strony, 12 potraw dla dwóch osób to chyba i tak za dużo. Ale że w święta rybka być musi, padło na łososia. Łosoś jest jedną z tych ryb, która zasługuje na szczególne uznanie z naszej strony. Jest bardzo obfity w kwasy tłuszczowe, witaminy

W poszukiwaniu inspiracji
Karp w maśle 684

Złociste i aromatyczne kawałki karpia.Obtoczone w mące i usmażone na maśle.Oprószone natką pietruszki.Tradycyjna potrawa na każdym wigilijnym stole.Tak przygotowany karp smakuje wybornie, nie ma posmaku mułu.Polecam!Składniki:1,5 kg karpia lub płatów karpia;200 g masła;2 duże cebule;Przyprawa do ryb;Mąka;1/2 pęczka natki pietruszki - opcjonalnie.Sposób przygotowania:Karpia oczyścić z łusek, jeśli jest

Gospodyni Miejska
Dorsz z serem pleśniowym na szpinaku 149

Co tu dużo pisać… Rozpływający się ser pleśniowy na delikatnym filecie z dorsza i aromatyczny szpinak… Po prostu pycha!Składniki:500 g filetów z

Oryginalny smak
Nietypowe sposoby wykorzystania soli 129

powoduje nadciśnienie, a czego jednak używamy cały czas, aby poprawić smak potraw. Jednak warto wiedzieć, że ten biały słony proszek służy nie tylko i wyłącznie do poprawiania smaku potraw i rujnowania naszego zdrowia. Traktujemy bowiem sól w kuchni jako w zasadzie przyprawę, a możemy ją wykorzystać na wiele przeróżnych sposobów- w wielu przypadkach użycie soli naprawę upraszcza całą(...)cebuli . Może już nie tak często jednak raz na jakiś czas na pewno zdarza nam się oporządzić rybę . Niestety potem na rękach utrzymuje nam się długo nieprzyjemny dość zapach. Może to być szczególnym problemem jeśli zarz po przyrządzeniu potrawy musimy np. przywitać gości. Jednak istnieje prosty sposób, aby sobie z tym poradzić- wystarczy przed umyciem rąk przetrzeć je lekko

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Łosoś z babeczką szpinakową – kolorową 142

Łosoś to moja ryba ulubiona, a jeśli jest dobrze doprawiona, to smakuje wyśmienicie,  a z kolorowym szpinakiem wygląda znakomicie. Składniki: 2 szt. świeżej dzwonki łososia, 4 łyżki ciemnego sosu sojowego, 2 łyżki musztardy starofrancuskiej, 1 łyżeczka miodu, 3 ząbki czosnku, szczypta ostrej czerwonej papryki w proszku, 1 łyżka soku z limonki, pieprz czarny grubo mielony, olej rzepakowy do smażenia(...)szczyptą soli (sól himalajska jest w smaku delikatniejsza i zdrowsza, a jej niewielka ilość wpłynie na walory smakowe potrawy) i pieprzem. Łososia smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru (ok. 4 min. z każdej str. w zależności od grubości ryby). Pod koniec doprawiamy pieprzem. Łososia podajemy ze szpinakiem i papryczkami czereśniowymi.  Smacznego

Moniki Smakołyki
Vindaloo z kurczaka (Chicken Vindaloo) 255

rybę najpierw marynuje się kilka godzin, potem tworzy pastę-bazę, później praży nasiona i przyprawy, które już na tym etapie napełnią kuchnię na wiele godzin niezwykłym, zdecydowanym aromatem prosto z   Indii. Kiedy już wszystko na patelni mamy połączone,   wówczas zapach potwierdza niezwykłą przygodę jaka za chwilę nas czeka na talerzu. Ale to nie koniec – potrawę trzeba jeszcze doprawiać(...)wschodnią, hinduską tajemnicą i z pewnością jest w nim odrobina magii. I taki jest też jego smak. Jest wyzwaniem. I nie każdy jest w stanie sprostać tak aromatycznej, niezwykłej potrawie. A sposób na to, by przekonać się, czy Wy mu sprostacie jest tylko jeden. Odważycie się...? Iza, Ola i Asia odważyły się, zobaczcie, jakie wrażenia odniosły po bliskim spotkaniu

Kuchnia Prezydentowej
Przetwory z czosnku niedźwiedziego 181

okresie, kiedy brakuje naturalnych witamin i świeżych warzyw. Jadalne są liście, łodyżki i kwiaty, które są piękną ozdobą potraw. A do czego można go używać? Praktycznie do wszystkiego – do przygotowania pesto, nalewek, marynat, do zup, sosów, mięs, ryb, farszów, twarogów, jaj, sałatek, masła ziołowego, na kanapki… i nie tylko. Gorąco polecam – na zdrowie. Wydrukuj przepis The post Przetwory

mojewypiekiinietylko
Domowy ketchup z musztardą do słoików 103

Keczup pierwsi wymyślili Chińczycy i była to zaprawa pierwotnie stosowana do przyrządzania potraw rybnych. Słowo keczup pochodzi od słowa kôe-chiap w chińskim dialekcie Xiamen i znaczy dokładnie zaprawa do ryb. Dziś keczup używany jest bardzo często do kanapek, wędlin itp. U mnie dziś domowy z dodatkiem musztardy. Pycha! Składniki: 3 kg pomidorów 25 dag cebuli 0 ml octu

Tradycyjna Kuchnia
Orientalny dorsz 107

Blueberry Corner by "jagodzianka" Ryby powinniśmy jeść i basta! Orientalny dorsz to świetna odmiana. Warzywa w słodko-kwaśnym sosie świetnie podkręcają smak potrawy. Ten zestaw … Przeczytaj cały artykuł Post Orientalny dorsz pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Konfitowane cytryny w soli 155

wierzchu musi pozostać warstwa mieszanki. Zakręć słój. Odstaw w chłodne miejsce na około 2 tygodnie. Przed użyciem do potraw cytryn należy wypukać je dokładnie a do dań używać JEDYNIE skórki. Zmiksowana z masłem jest wspaniałym dodatkiem do ryb. Ja używam do kurczaka duszonego w winie. Drugi sposób: Ćwiartki cytryn oprósz solą morską, dodaj zioła: oregano lub tymianek, włóż ciasno

AZgotuj!
Śledzie w śmietanowym sosie curry, z dodatkiem rodzynek 334

Boże Narodzenie to czas ryb, a śledzie wręcz królują wtedy na naszych stołach.  Mnogość przepisów może przyprawić o zawrót głowy. W naszym domu potraw ze śledzi jest kilka rodzajów, a i tak zawsze ktoś zapyta dlaczego nie ma jeszcze innych. Nie sposób przecież podać wszystkich podczas jednych świąt. Najczęściej wybieramy 3-4 rodzaje. W tym roku moim odkryciem

Codzienna kuchnia niecodzienna