Bez odpowiedniego fundamentu, każdy dom w końcu runie. Bez odpowiedniej bazy, każda potrawa w końcu nie będzie smakować. W wielu moich recepturach pojawia się bulion warzywny
W kuchni Karmel-itkihttp://kuchniapepin.blogspot.com/2013/12/krokiety-z-dorsza.html Przepis ten pochodzi z książki "Potrawy z różnych stron świata"M,Halbańskiego. Krokiety są z kuchni portugalskiej============.SKŁADNIKI *80
w mojej kuchniZastanawiam się jak to u Was jest z rybami? często je jecie? Czy omijacie szerokim łukiem? Ryby są lekkie i zdrowe, warto uwzględnić je w swoim codziennym menu, proponuję zrobić je w cieście kukurydzianym z ziołami, potrawa jest łatwa do przyrządzenia i smaczna. Polecam na piątkowy obiad, ale nie tylko. Składniki: 6 kostek mintaja Ciasto: 10 dag mąki kukurydzianej
Wanilia i KardamonPrzepis ten mnie zachęcił do wypróbowania, choć występuję w nim ryba ;) I być może zaskoczę wszystkich tych , którzy uważają , że ryba ma tak silny smak i zapach, że nic tego nie zmieni. Otóż mylicie się :) Potrawa ta jest tak inna i pyszna od innych dań rybnych, że nawet mój syn się nie poznał , że to jego znienawidzona rybka ;)Źródło : czasopismo(...)Pomidory kroimy na cząstki. Ser ścieramy na tarce. Twaróg mieszamy z 2 jajkami oraz mlekiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z makaronem. Wykładamy na spód formy posmarowanej lekko tłuszczem. Rybę siekamy, mieszamy z pozostałymi jajkami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy makaron z twarogiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. i pieczemy ok. 40 minut. Tuż przed
Słodkości i nie tylkoKażdy ma taki smak, taką potrawę z lat dziecinnych, za którą tęskni. Sama odkryłam niedawno, że to paprykarz. Tak, ten słynny - Szczeciński. A wszystko za sprawą sklepu rybnego w tym mieście, który ma w swojej ofercie ów przysmak na wagę. Można go kupić tylko raz w tygodniu i trzeba być niemal tuż po otwarciu przybytku. Śpiochy przybywający po południu, mogą(...)jedynie zobaczyć jak ktoś przed nim kupuje ostatnią porcję. Po kilkukrotnych fiaskach zakupowych (skończył się wcześniej niż zawsze) i odkryciu zalegających w zamrażalce ryb, podjęłam się wyzwania odtworzenia tego smaku. Przyznam, że nie planowałam tego, ale jest, to dokładnie to, co powinno być. Tak powinien smakować paprykarz! Spróbujcie sami. nie jest to takie skomplikowane. W prostocie zawsze jest najwięcej smaku
Karczma HonoriettyJuż za tydzień święta, więc pora brać się za szykowanie potraw! Na pierwszy ogień proponujemy klasykę w wegańskim wydaniu, czyli tofu po grecku. Za sprawą płatków nori nasze tofu zamieni się w a'la rybę, a mieszanka warzyw podkręci smak. Tofu po grecku Przepis na ok. 4 porcje Potrzebujemy: 1 kostka tofu naturalnego 180 g 1 duża cebula
Bananowe PoleOczywiście nie w każdy piątek, ale jeżeli już, to właśnie w ten dzień tygodnia. Przyznam, że to jedna z moich ulubionych potraw, chociaż jadam ją teraz bardzo rzadko ze względu na M., który na sam zapach ryby ucieka z domu (robimy w tej materii postępy, ostatnio zaakceptował halibuta). ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Składniki: - około 400 gram śledzi solonych
Życie zamknięte w smakuOpis: Przepisów na wigilijną rybę jest bardzo dużo. Jednak jeżeli jakakolwiek ryba w galarecie ma się pojawić na wigilijnym stole to musi to być koniecznie karp w galarecie. To jedyna w swoim rodzaju potrawa, która jest jedną z najbardziej oczekiwanych na święta. Składniki: 1 karp (najlepszy ok. 1,5 kg) Włoszczyzna 2 cebule Ziele angielskie, liść laurowy 1 cytryna
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne