znów wspólne gotowanie! ;) Ja nieco spóźniona, ale jestem. Jestem też zachwycona smakiem tej prostej i szybkiej potrawy, którą zaproponowała Paulina - to danie z jej rodzinnego domu. Z pewnością zagości u mnie jeszcze nie raz. Ryba z warzywami i sosem sojowym, podana z zapiekaną z ziołowo-czosnkowym masłem pszenną bułką niezwykle smakowała mojej Mamie. Powiedziała, że chce tylko spróbować, tymczasem
Kuchnia PrezydentowejCaprese , czyli nic innego, jak podróż do gorącej Italii w pogoni za świeżą mozzarellą i dojrzewającymi w pełnym słońcu Toskanii pomidorów. Taką
W kuchni Karmel-itkiTo moja ulubiona marynata do mięsa i ryb. Można oczywiście kupić gotową w sklepie, tylko.... po co skoro ta zrobiona w domu będzie smaczniejsza :) Poniżej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJeśli macie ochotę na wyjątkowy, aromatyczny obiad to koniecznie wypróbujcie tą potrawę. Danie zaskoczyło całą rodzinę i przyznam szczerze, że choć sama przepadam za koprem włoskim to miałam pewne obawy czy aby innym ten aromat przypadnie do gustu. Na szczęście koper smaku nie zdominował i byłam bardzo mile zaskoczona, że wszystkim potrawka tak bardzo zasmakowała i prosili o powtórkę! Pozostaje(...)wody. Ryż nałożyć na talerze, polać sosem, na wierzch wyłożyć duszone warzywa i usmażone kawałeczki ryby. Można polać dodatkowo sosem. Przystroić świeżą zieleniną i koniecznie zaserwować z kuflem schłodzonego witbiera, który doskonale komponuje się z tą potrawą. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąNieco odchudzona wersja bardzo popularnego dania. Zazwyczaj spotykałam się z tym, że ryba była obtoczona w mące i usmażona. Ja postanowiłam spróbować czegoś innego i swoją upiekłam. Absolutnie nie zmienia to smaku potrawy, a dzięki temu nie ma w niej niepotrzebnego tłuszczu. Pyszna zarówno na ciepło jak i zimno- obie wersje wypróbowane ;) Polecam :) Składniki: 700-800g filetów(...)ryby- ja miałam dorsza, filety mrożone 6 sztuk marchwi (ok 800g) seler pietruszka duża cebula koncentrat pomidorowy (200g) sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy cytryna 1/2 kostki rosołowej Rybę rozmrażamy i dokładnie osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 1-2 godziny do zamarynowania (można też ją upiec od razu). Następnie
Czerwona Porzeczkazimna przekąska, ale również jako ciepłe danie. Ja osobiście wolę na zimno i przygotowuję ją często na wszelkiego rodzaju imprezy. Potrawę polecam przygotować dzień wcześniej, gdyż smaki się ze sobą przegryzą i jest jeszcze lepsza. Składniki: 500-600 g ryby w filetach np. mintaj (po rozmrożeniu) 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 średnie cebule 150 g koncentratu pomidorowego
talerz przyjemnościRyby, jest to taki rodzaj jedzenia, którego spożywamy zdecydowanie za mało. Postanowiłyśmy to zmienić. Jako pierwszą potrawę przyrządziłyśmy pstrąga na parze. Wyszedł rewelacyjnie. Lekki, delikatny i smaczny. Po prostu palce lizać! Szczerze zachęcamy do przyrządzenia takiego smakołyku i konsumpcji!:) Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 1h (z czego pracy jest tak naprawdę na 10 minut, najwięcej czasu zajmuje „leżakowanie
Kolizje SmakówBulion rybny ma charakterystyczny, intensywny smak i zapach. Najczęściej wykorzystuje się go jako bazę do różnych potraw np. zupy rybnej. Dania przygotowane na tak esencjonalnym wywarze stają się wyraziste w smaku i pyszne…Składniki:resztki ryby (kręgosłup, skóra, głowa bez skrzeli i oczu itp.)4 marchewki1 cebulka1 duża pietruszka1/3 porakawałek selera3 liski laurowe2 ziarenka ziela angielskiego2 l wodysól
Oryginalny smakwykonana jest jego pokrywka, czyli porowatej, silnie wypalonej naturalnej glinie bez żadnych dodatków. W garnku można piec: pieczenie mięsne, drób, ryby, zapiekanki, chleb, dania warzywne, risotto i lasagne. Garnek w środku jest powleczony warstwą ceramicznej glazury, dzięki czemu potrawy w nim przygotowywane nie przywierają do dna i boków. Pokrywka zaś jest wykonana z porowatej gliny (bez glazury), dzięki czemu
Marder&Marder Manufactureosób, które cenią sobie zarówno nowoczesność, jak i funkcjonalność. Naczynie to świetnie sprawdzi się zarówno jako rondel do duszenia sosów i potraw, naczynie do przyrządzania włoskiej pasty, jak i tradycyjna patelnia do smażenia kotletów czy ryb. Nic dodać nic ująć :) No dobrze, ja od dwóch tygodni nie daję swojej patelni ostygnąć, poddając ją co chwilę nowym wyzwaniom(...)KONKURS Zadanie konkursowe, polegać będzie na podaniu przepisu, na danie z makaronem, które chcieli byście przygotować na takiej patelni. Oprócz makaronu oczywiście, składnikiem który musi znaleźć się w potrawie jest: RUKOLA. Wasze pomysły, wpisujcie w komentarzach pod tym postem. Będzie mi miło, jeśli dodatkowo zrobicie zdjęcie potrawy i wyślecie na adres kasiaczapran@gmail.com Wszystkie nadesłane zdjęcia znajdą się
Kuchnia w opałachStir fry to wyśmienity sposób przyrządzania potraw, który pozwala nie tylko na uzyskanie pysznego dania w krótkim czasie, ale również na zachowanie maksymalnej ilości składników odżywczych. Rzecz idealna na w okresie letnim, kiedy nie chce spędzać się w kuchni wielu godzin - z powodu temperatury bądź innych planów wypoczynkowych. STIR FRY Z HALIBUTEM Składniki: - 200 gram halibuta (filet) - 75 gram(...)pół czerwonej papryki - 70 gram pędów bambusa - 70 gram kiełków fasoli mung - 3 łyżki octu ryżowego - 3 łyżki wody - 5 łyżek jasnego sosu sojowego - 3 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: Rybę podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Dodajemy cukinię i paprykę pokrojone w kostkę, pędy bambusa i kiełki fasoli. Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy przez chwilkę
Życie zamknięte w smakubyć zwykła pszenna, ale ja lubię rybę panierować w mące kukurydzianej) Przygotowanie : Karpia kroimy na części, solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące. Smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony (po 4 minuty). I gotowe! Przyrządzamy tuż przed samą kolacją wigilijną, bo taki jest najsmaczniejszy. 5. Ryba po grecku Wbrew wszystkiemu, rybę po grecku robi się szybko(...)elektryczną szatkownicę do warzyw :) Rybę po grecku warto przygotować dzień wcześniej, ale taka na ciepło też jest smaczna. Składniki : filet z mintaja w kostce mąka do panierowania ryby (zwykła lub kukurydziana) 2 marchewki 1 pietruszka ćwiartka selera 1 por 1 cebula 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier Przygotowanie : Rybę możemy przekroić na pół. Solimy, pieprzymy, obtaczamy
dobra gospodyni dom wesołym czyniwszystko w pół godziny. Tutaj trochę bardziej czasochłonna wersja, jakoś wykrzesałam z siebie parę iskier, akurat tyle, by wystarczyło na przygotowanie placuszków ciapatek, robię je według przepisu z książki "Potrawy z czterech stron świata". Nie do uwierzenia, jaka dumna byłam, że zmusiłam się do zagniecenia ciasta i upieczenia placków. Uff! Wysiłek nie do opisania! Biorę: - ok. 450g mąki(...)dodaję pomidory i po chwili fasolę. Całość często mieszając, ponieważ wciąż ogień jest mocny, łączę z jogurtem i po minucie układam kawałki ryby (mięsa). Zmniejszam trochę ogień i przykrywam naczynie. Duszę 15 minut. Po tym czasie potrawa jest prawie gotowa. Można ewentualnie dodać sól i pieprz tak jak lubimy, dorzucam natkę pietruszki pokrojoną średnio, mieszam. Można jeść z ryżem
I tu będę miała takie teSandacz po polsku. Sandacz z wody jest polską tradycyjną potrawą wigilijną i jeśli podajemy dwa dania rybne, pierwszym będzie sandacz. Składniki. 1 sandacz około 1 kg 1 marchewka 1 pietruszka 1 plaster selera 1 cebula 1 listek laurowy 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziele angielskie 3 jaja 5 dag masła 1 łyżka naci pietruszki Wykonanie(...)Przygotować lekki wywar i w nim ugotować sandacza, najlepiej w wanience do ryb. Rybę wkładamy do zimnego wywaru powoli doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu. pod przykryciem gotujemy 15-20 min. Pozostawiamy w wywarze, aby nie ostygł. Rozpuścić masło, dodać drobno posiekane jajka na twardo oraz posiekaną natkę pietruszki. Nie smażyć, tylko wymieszać i podgrzać! Gorącego sandacza wyłożyć
Kulinarny karnet Christopheraplacki po węgiersku. Nie wiem, skąd ta nazwa i czy na Węgrzech jest takie danie. Być może w tym przypadku jest jak z rybą po grecku, pierogami ruskimi, karpiem po żydowsku i wieloma innymi rodzimymi potrawami, których nazwy sugerują, iż pochodzą one z kuchni innych narodów:). Tak czy siak, placki są bardzo sycące i tak pyszne, że rozpływają się
Obiad gotowy