Turbot sous vide z koprem włoskim i pomarańczą, gdyby ktoś miał ochotę pobawić się i przygotować rybę metodą sous vide to bardzo proszę. Sous vide – długie gotowanie potraw w próżniowo zamkniętych specjalnych torebkach. Tak ugotowana potrawa zachowuje lepszą jakość i nie traci smaku. Jest delikatna, świetne rozwiązanie dla osób na diecie, które nie mogą jeść potraw(...)włoski cienko poszatkować. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić skórkę, wlać sok pomarańczowy, zagotować. Gdy płyn zredukujemy o połowę dodać koper włoski i przesmażyć. Dusić aż pozbędziemy się płynu. Filety ryby osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć w torebce do wakowania, na niej położyć koper. Zamknąć próżniowo. Filety miałam nieduże, gotowałam w temperaturze 55 stopni przez 19 minut. Grubsze filety trzeba gotować dłużej
królestwo garówtakie potrawy, które nierozerwalnie kojarzą nam się wyłącznie z Bożym Narodzeniem. Jedną z takich potraw jest właśnie pstrąg (lub karp) w galarecie, bo nie przypominam sobie by pojawił się na stole w innym okresie niż Święta. :-) R yba przygotowana w s pecyficzny sposób, b o gotowana . Nie każdego to przeko na, ja mi mo to polecam spróbować(...)jajka 1/2 pęczka pietruszki 5 łyżek żelatyny 1. Pstrąga skrobiemy z łusek. Kroimy na kawałki w tzw. dzwonki. 2. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki. Rybę, warzywa, liść laurowy i ziele angielskie zalewamy wodą tak by całość była przykryta. Gotujemy przez około 30 minut. Jajka gotujemy na twardo. 3. Na półmisek wykładamy rybę a dookoła niej marchewkę, pietruszkę
Szefowa kuchniroku postanowiłam wprowadzić do naszego wigilijnego menu kilka potraw inspirowanych kuchniami innych krajów. Był już przepis na zupę rybną w gruzińskim klimacie, teraz przyszła pora na rybę ze śródziemnomorskim akcentem. Wybrałam dorsza, bo to bardzo smaczna i niskokaloryczna ryba. Podam ją w towarzystwie pomidorów, świeżej bazylii i czarnych oliwek. Do tego cebula i dużo czosnku. Wszystko zapieczone w piekarniku
Wiem co jemszczupak faszerowany Przygotowanie tej potrawa zajmie nam nieco czasu, ale nasz trud zostanie sowicie wynagrodzony w chwili kiedy na naszym stole pojawi się aromatyczne danie wykonanie ze szczupaka. składniki dla czterech osób cały szczupak o wadze około półtorej kilograma 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól,pieprz dodatkowo sznurek z naturalnego włókna na sporządzenie farszu 1,5 szklanki(...)czosnku 1 jajko 1/3 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka szczypioru pieprz, sól sposób przygotowania Z całego ( nie patroszonego) szczupaka za pomocą noża zeskrobujemy łuskę i dokładnie go myjemy . Rybę układamy na desce, grzbietem ku górze i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) nacinamy, wzdłuż kręgosłupa grzbiet szczupaka, oddzielając następnie mięso z obu stron kręgosłupa ( nacięcie zaczynamy tuż za łbem
Miód i pieprzRobiłam już podobną potrawę aromatyzowaną herbatami z tym , że z bambusem i bez papryki. Okazuje się , że jest to temat rzeka- zupełnie jak pomysły na bigos. Mam zamiar spróbować jeszcze czegoś z rybą lub wegetariańskiego. Szybki sposób na niby to ,,tajską ,, potrawkę. Ostatnio eksperymentuję z aromatyzowaniem potraw herbatami smakowymi. Okazuje się, że fantastycznie sprawdzają się jako przyprawa. Z reguły
Buniabaje w kuchniDziś pierwsza propozycja potrawy świątecznej. Jako że karp nie cieszy się u mnie w domu dużym powodzeniem na stole królują inne ryby. Jedną z nich jest śledź. Dzisiejszy przepis to bardzo szybki i prosty w przygotowaniu śledź z suszonymi pomidorami. Dotychczas potrawę przygotowywałam z płatów śledziowych w oleju i efekt był zadowalający jednak potrawa wydawała mi się zbyt ciężka
Magiczna kuchnia DariiSałatka z łososiem Składniki : 150 gram łososia wędzonego 4 garście szpinaku sałatkowego 4 jajka ugotowane na twardo 350 gram pomidorków koktajlowych 1 łyżka soku z cytryny
Markowy smakŚledź smażony położony na kromkę chleba Składniki: Śledzie do smażenia ( nie solone ) 800 gram wystarczy na 3-4 osoby Mąka pszenna pełnoziarnista Olej z pestek winogron
Markowy smakbędzie ona smaczniejsza. Ja uwielbiam smak karpia i dlatego zaniechałam tej czynności, jak dla mnie cebula zabija smak ryby... , ale gusta są różne, moim domownikom to np. odpowiada. Karp wigilijny lubi dodatek masła, a ja bardzo lubię potrawy smażone na bezzapachowym oleju kokosowym, tutaj poszłam na kompromis i smażę łącznie na oleju kokosowym i na maśle klarowanym . Ryba
Smaczne Zdroweszczupak pieczony z ziemniakami Ta smakowita potrawa, nie tylko jest zdrowa ale jej przygotowanie zajmie dosłownie parę chwil. A efekt naszej pracy z pewnością zadowoli wszystkich domowników. składniki dla 4-6 osób 1200 g dzwonka ze szczupaka 2 niewielkie cebule 2 papryki 200 g zielonego groszku 10-12 średnich ziemniaków 3 łyżki masła 4-6 łyżki oliwy(...)solimy i pieprzymy. Szczupaka wyjmujemy z lodówki i układamy pomiędzy warzywami na całości układamy wiórki z pozostałego masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Rybę z warzywami zapiekamy w tej temperaturze przez trzydzieści minut. Na dziesięć minut przed końcem pieczenia otwieramy piekarnik i na wierzch dania dodajemy zielony groszek. Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, dzielimy
Miód i pieprzUdało mi się zakupić taką piękną tuszkę dorsza atlantyckiego i stąd moja dzisiejsza potrawa. Dorsz podany prosto ale bardzo smakowicie, może komuś przypadnie do gustu czytaj smaku. Zachęcam do przygotowania ryby. Dorsz z cytryną, szałwią i pieprzem cytrynowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepotrawę wykwintną, którą można przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika między przystawką, a zupą.Jedną z moich ulubionych jest łosoś w cieście francuskim na serku i szparagach. Można przygotować dla każdego osobny "pakuneczek", lub zrobić jeden długi i kroić przy stole. 300g łososia( filet bez skóry)100g serka ziołowego np.Tartare6 szt. szparagów lub więcej ze słoikaprzyprawa do ryb Łososia
Kulinarny karnet Christopheranormuje poziom ciśnienia krwi i pracę serca. Tuszki z makreli w zalewie octowej. Składniki na ok. 1 kg ryby: - świeża makrela (tuszki) - sól morska - mąka pszenna (do panierowania ryby) - olej lub oliwa do smażenia Zalewa: - 1 szklanka wody - ½ szklanki octu 10% - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka soli morskiej - 2 średnie cebule - kilka liści laurowych - kilka ziaren ziela angielskiego - czarny pieprz(...)przekładając cebulą. Wlewamy zalewę. Słoiki (zrobiłam dwa) zakręcamy i po wystudzeniu wstawiamy na 3 dni do lodówki. Tuszki z makreli w zalewie octowej to potrawa dla smakoszy, ale i świetny sposób na zagospodarowanie pozostałości smażonej ryby z obiadu. Zamknięte w słoiku, w lodówce mogą postać ok. 3 tygodni (jak nie dłużej, o ile nie zostaną wcześniej zjedzone). Idealne na święta
mojewypiekiinietylko