ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:27/134)

Śledź w śmietanie z jabłkiem 145

wymieszałem z 200 gramami śmietany 18%. Do miseczki ze śmietaną, jabłkiem i cebulą dodałem wcześniej przygotowane kawałki śledzia. Całość delikatnie wymieszałem, uważając, aby nie uszkodzić kawałków ryby. Z uwagi na słony smak śledzi potrawa raczej nie powinna wymagać dodatku soli, natomiast obficie doprawiłem ją świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowane śledzie odstawiłem do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej

Wyprawy kulinarne
RYBA Z PIECZARKAMI 190

potrawy użyłam mintaja.Lekka potrawa pełna smaku pieczarek , wilgotna w środku.Ryba wysmienita.Świetny , prosty przepis na jakąkolwiek  rybę np.zamiast Podawać ciągle na odświętny stół smażonego karpia ,wyfiletujmy go i usmażmy ,  podając go z pieczarkami.Czyż nie brzmi bardziej zachęcająco?!.Będzie odświętnie i smacznie.Takie przepisy możemy modyfikować zmieniając np.tylko rybę.Zapraszam. 1/2 kg.filetów mintaja lub innej ryby

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wyjątkowe pomysły na grillowany ser Brie na desce cedrowej 157

Grillowanie na drewnianych deskach nadaje wspaniały smak dowolnej potrawie. Tą metodą przygotujemy nie tylko wspaniałe ryby, mięsa a nawet pyszne sery. Grillowany ser Brie z figami Składniki: 1 deska cedrowa (do kupienia w DYNAMIC Centrum Grilla ) Wysokiej jakości koło sera Brie 300g świeżych owoców (w tym przepisie użyliśmy fig) 1 łyżka brązowego cukru 2 szklanki białego wina ¼ szklanki orzechów

naRuszcie
Mój tata wymiata !!! Rodzinne gotowanie. Zdrowe kotleciki z indyka. 168

oddechowych. Czosnek niedźwiedzi wspomaga trawienie, a dodany do innych potraw, skutecznie eliminuje niekorzystne związki zawarte w wysoko przetworzonych produktach. Czosnku niedźwiedziego warto używać do potraw z wieprzowiny, baraniny, drobiu, dziczyzny i ryb. W postaci suszonej doskonale wzbogaca aromat i smak kiełbas, szynek czy pasztetów. Cebula należy do najbardziej znanych w świecie warzyw, nie tylko ze względu ma swój

ClauditteMissCooking
Kolorowa salatka śledziowa 210

Swieta Wielkanocne zgodnie z tradycja katolicka poprzedza obowiazkowo Wielki Post.Nie moze w tym czasie zabraknac oczywiscie sledzi.Przepisow na potrawy z ta niezwykle smaczna i zdrowa ryba jest cale multum.Ja przedstawiam kolorowa salatke ze sledziem w roli glownej.Salatka jest niezwykle smakowita ,choc sledzikowi towarzysza tak proste dodatki jak:ziemniak,burak,cebula,jablko i jajko.Jest jednak jeden warunek,trzeba dac salatce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron z Łososiem, Szpinakiem i Serkiem Pleśniowym 337

Makaron z łososiem i szpinakiem to eleganckie, wytworne danie, które może stanowić codzienny obiad, jak również np. romantyczną kolacje. Ten pozorny "bałagan" na talerzu stanowi pyszną potrawę składającą się z delikatnej, wyjątkowo smacznej ryby, bogatego w składniki odżywcze szpinaku oraz charakterystycznego w smaku sera Blue. Całość świetnie się ze sobą komponuje tworząc pożywne, ciekawe i smakowite danie.Makaron z Łososiem, Szpinakiem

Słodka Strona
Ślepe ryby z myrdyrdą 171

wyznaję się na gwarze wielkopolskiej mimo tego , że rodzina ze strony Mamy pochodzi spod Poznania. Ale potrawy z tych stron lubię. Jedną takich potraw jest postna - kremowa kartoflanka zwana przez Babcię ,, ślepe ryby z myrdyrdą,,( myrdyrda to zasmażka). Szczególnie podobała mi się zawsze ta nazwa bo przecież postną kartoflankę druga Babcia też gotowała  tyle , że u nie była

Buniabaje w kuchni
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 203

mięso z grilla)- ražnjiei i Ćevapčići podawane z sosem ajwar, a z Grecji gyros i souvlaki. Jednak mieszkańcy krajów śródziemnomorskich są mistrzami grillowania nie tylko potraw z mięsa, ale również cudownych świeżutkich ryb i owoców morza, np. dorady, krewetek czy ośmiornicy. Znają się też na przyprawianiu i ich propozycje grillowe są według mnie bardziej aromatyczne, lżejsze i ciekawsze niż

Chilli Czosnek i Oliwa
Bitki schabowe z ananasem 185

własnej skórze niedawno przekonałam się, że ten tropikalny słodki owoc(*) o soczystym i aromatycznym miąszu, nadaje intrygujący słodko-kwaśny posmak  również wytrawnym potrawom. Doskonale uatrakcyjnia sałatki, orientalny ryż, mięso, ryby czy owoce morza. Na niedzielny obiad zrobiłam bitki schabowe ze świeżym ananasem, ziołami i octem balsamicznym, idealne połączenie aromatycznego ananasa z chrupiącym kotlecikiem. Już teraz wiem, że częściej

Mia Cucina Sofieta
Potrawy na Wigilię i Święta - ściągawka 208

szybkiego przygotowania. Jest to ściągawka z przepisów, aby nie tracić czasu na poszukiwania. Potrawy na Wigilię Barszcz czerwony wigilijny Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką Zupa grzybowa Uszka z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą Ryba po grecku w wersji odchudzonej Karp smażony z sosem szarym Śledzie marynowane w oleju lnianym Najlepsze(...)Uszka z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi ruskie Kotleciki z łososia Chrupiące polędwiczki z kurczaka z pieczonymi ziemniakami Ryba po grecku w wersji odchudzonej Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka z paluszków krabowych Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Potrawy do szybkiego przygotowania Zupa grzybowa Suszone grzyby w cieście piwnym Łosoś z pieca Pieczony łosoś w posypce z curry

Codziennik Kuchenny
szczupak w szarej galarecie 171

szczupak w galarecie Potrawa ta staje się się ozdobą każdego stołu. A smak wybornego szczupaka z galarety, rekompensuje z nawiązką czas poświęcony na jej przygotowanie. składniki  szczupak o wadze około kilograma 350 g gorszych kawałków ryb ( kręgosłupy, płetwy, łby) 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 marchewka 1 kg cebuli 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki

Miód i pieprz
Zaopatrzenie. Jak robicie zakupy? 136

domowego zaopatrzenia załatwiona.   Ja już nauczyłam się kupować na bieżąco, nie na zapas. I nie wyrzucać. Gotuję sezonowo – nie kupuję nigdy mrożonych warzyw czy ryb, jeśli akurat dostępne są świeże. Nie gotuję potraw z mrożonek. Tak naprawdę jedyne, co mi się zdarza z mrożonek kupić to lody i fasolka szparagowa w zimie, kiedy bardzo zachce mi się miski(...)kupuję impulsywnie, a jeśli i już to coś, co wiem że zużyję w ciągu najbliższych 2-3 dni.   W pobliskich dyskontach najczęściej kupuję ryby – wiem kiedy są dostawy. W Selgrosie – egzotyczne ryby, owoce morza, kaczkę i wołowinę. Wędliny i świeże mięso – w ulubionym sklepie rzeźnickim. Przesympatyczny wąsaty pan za ladą doskonale wie, że uwielbiam „Pasztet Pawła” i zawsze pyta

Karo in the Kitchen
ŁOSOŚ W SOSIE SOJOWYM I SEZAMEM 132

sezamem Łosoś w sosie sojowym to kolejne azjatyckie danie, które szczególnie przypadło mi do gustu. Sos sojowy, to jest mój taki magiczny składnik wielu potraw, szczególnie dań jednogarnkowych z dodatkiem mięsa lub ryby. To danie jest proste, a w dodatku jest eleganckie i wyraziste, nieprzeciętne w smaku.  SKŁADNIKI ( 4 porcje) 4 filety łososia bez skóry

Calzonella.com
Świeży śledź w tempurze 152

Jeśli jesteście już znudzeni wigilijnymi, tradycyjnymi potrawami lub po prostu nie lubicie karpia i tym podobnych do niego ryb to mam dla Was coś extra! Całkiem niedawno stałam się posiadaczką sporej ilości świeżego śledzia, którego przenigdy nie jadłam w takiej postaci. Tak jak pewnie większość znam jedynie słonego lub mocno tłustego śledzia z zalewy. Postanowiłam pójść w stronę smażonego

Mango Papaja
Sous Vide Cooker w Lidl. Test urządzenia oraz przepis. 190

gorącej wodzie. Sous - vide po francusku oznacza:  w próżni. Temperatura w jakiej można  przygotować potrawy jest różna dla poszczególnych produktów. • cielęcina: 65 ÷ 68 °C • wołowina: 58 ÷ 60 ºC • wieprzowina:65 ÷ 66 ºC • drób: 65 ÷ 71 ºC • warzywa: 80 ÷ 85 ºC • ryby: 58 ÷ 60 ºC Tak przegotowane produkty zachowują naturalny smak, soczystość i witaminy. Urządzenie składa się(...)instrukcja obsługi Zalety wolnowaru suou vide:  przygotowywanie większej ilości posiłków, marynaty wnikają do produktu spożywczego głębiej i intensywniej dzięki czemu potrawy stają się intensywne w smaku, produkty spożywcze nie tracą aromatu i wody przez co ryba czy mięso pozostają przez cały czas bardzo soczyste i nie wysychają. Można przygotowywać także warzywa korzeniowe oraz twarde owoce. Produkty marynowane należy

AZgotuj!
Kwiecień - kuchnia żydowska 176

zasadzie nie miałam pojęcia co się za nim kryje. Okazuje się, że potrawy koszerne to po prostu potrawy czyste, ale w konkretnym tego słowa znaczeniu. Należy przestrzegać odpowiednich reguł: Nie wolno jeść pokarmów trefnych - wieprzowiny, skorupiaków i gadów, ryby tylko te z łuskami i skrzelami. Można je łapać w sieć, ale nie wolno wędkować. Nie wolno też(...)dotyczące kuchni podlegają tym wpływom. Pomińmy jednak reguły koszerności, które wśród mniej ortodoksyjnych Żydów sprowadzają się do niewłączania wieprzowiny do diety. Wiele potraw doskonale nam znanych możemy zaklasyfikować jako dania żydowskie - chałka to podstawa Szabatu, ryba po żydowsku jest znana w większości naszego kraju, śledzie w różnych postaciach czy strudel nie są dla nas niczym egzotycznym. Bardziej orientalna część

W kuchni wieczorem
Śledź z jabłkiem pod śmietanową pierzynką 529

jabłka na co dzień i od święta .  Oryginalna receptura przewiduje użycie 6 filetów śledziowych, ale ja wolę zwykle mieć na świątecznym stole kilka rodzajów ryby do wyboru, stąd przyrządzam mniejsze porcje poszcz. potraw. Sam przepis zwrócił moją uwagę głównie ze względu na prostotę jego wykonania oraz użycie powszechnie dostępnych składników . Przedświąteczne kulinarne przygotowania i tak są na tyle(...)pewnym momencie marzę o potrawie nieskomplikowanej i szybkiej w obróbce . Receptura jest dodatkowo bardzo przystępnie, jasno i zwięźle zaprezentowana w punktach - ulga dla mojej głowy, zmęczonej odcyfrowywaniem babcinych przepisów na tradycyjne, rodzinne dania. Główne skrzypce gra tu oczywiście śledź , jak również i jabłko . Do tego aromatyczna cebulka oraz pierzynka śmietanowo-majonezowa i potrawa gotowa! Składniki na 1 średnią miseczkę

Grunt to przepis!
Sos marchewkowo-groszkowy z grillowanym dorszem. 603

sosem marchewkowo - groszkowym to poezja smaku. Kremowy smak sosu zachwycił cała moją rodzinkę. Sos idealny do ziemniaków i  ryżu. Dodatkiem do sosu może być ryba, kurczak- smażony lub grillowany, tak jak lubimy najbardziej. Potrawa jest prosta w wykonaniu i najważniejsze - uwielbiana przez mojego synka :) Polecam. Składniki: 3 marchewki puszka groszku 200 ml śmietany 200 ml bulionu kurczakowego lub warzywnego

Smaki Edyty
PAELLA Z OWOCAMI MORZA I KURCZAKIEM 152

Paella jest potrawą hiszpańską. Sporządza się ją na głębokiej patelni zwanej paellera. Rozróżnia się tradycyjną paellę z mięsem, paellę marinara z rybami i owocami morza oraz paellę mixta, stanowiącą połączenie obu. Moja paella jest może nie do końca taka jak przyrządzają ją Hiszpanie... ale kuchnia jest takim miejscem,że można eksperymentować i bawić się smakami i składnikami. Smakowała wybornie

potrawyregionalne
LEENIWY PORANEK #7: OMLET Z KURKAMI BEZ GLUTENU 277

    Odkąd nauczyłam się przyrządzać omletów, robię je naprawdę bardzo często. Co prawda wymagają nieco więcej czasu niż zwykła jajecznica, ale za smak i ten

W kuchni Karmel-itki
JAGODOWA ZUPA NIC 219

    Mama Karmele-ona pożyczyła mi książkę kucharską -  "TANIA KUCHNIA NA CIĘŻKIE CZASY" , autorstwa Edy Kierskiej, aż z 1916 roku, która należała do Jej

W kuchni Karmel-itki
OGÓRKI MAŁOSOLNE 184

    Polski klasyk! Ostatnio idę ścieżką klasyków, wczoraj było risotto z kurkami francuskie  po polsku, dziś zaś te pyszne ogórki.     Gdy byłam

W kuchni Karmel-itki
RISOTTO Z KURKAMI NA CYDRZE 221

    Ktoś mógłby mi zarzucić profanację francuskich klasyków. Cydr? Jak tak można?! W końcu jakość dodanego alkoholu odzwierciedla się w potrawie, a cydr nijak

W kuchni Karmel-itki
TORTILLA Z CUKINĄ I AWOKADO 195

    Ze wstydem przyznaję, że to mój pierwszy raz z tortillą. Ten jakże popularny pszenny bądź kukurydziany placek, pysznie nadziany, znany jest przecież przez każdego

W kuchni Karmel-itki
DŻEM Z CZARNYCH PORZECZEK 197

    W moim rodzinnym domu raczej nie robiło się przetworów z czarnych porzeczek. No, może Babcia od czasu do czasu coś tam upichciła, ale najczęściej

W kuchni Karmel-itki
LENIWY PORANEK #5: PŁATKI GRYCZANE Z PORZECZKAMI, MIODEM I KARDAMONEM 207

    Płatki gryczane to moje kolejne, ostatnie odkrycie i jednocześnie moje "carpe diem". Smakują świetnie, zbliżenie do palonej kaszy gryczanej, jednak są znacznie delikatniejsze i

W kuchni Karmel-itki
KASZA QUINOA PO MEKSYKAŃSKU 201

    W kuchni cenię sobie prostotę. Co nie oznacza, że nie kombinuję, wręcz przeciwnie - uwielbiam bawić się smakami, zapachami, aromatami... To największa przyjemność tego świata

W kuchni Karmel-itki
PIKANTNY KREM Z BATATÓW 195

    Moja przygoda z batatami zaczęła się stosunkowo późno. Bo choć od ponad pięciu lat prowadzę tutejszą "kuchnię", to dopiero jakieś dwa i pół roku

W kuchni Karmel-itki
LENIWY PORANEK#3 : JAJKO W KOSZULCE, GRZANKI Z PASTĄ Z GROSZKU 191

    Uwielbiam wspólne posiłki z Karmele-onem. Garnie się chłopak do kuchni, oj garnie. Ciągle powtarza mi, jak bardzo chce nauczyć się gotować, że mam

W kuchni Karmel-itki
VEGAN MANGO LASSI Z WODĄ RÓŻANĄ 186

    Bezapelacyjnie mamy lato. Już od samego rana żar leje się z nieba, sukienki zawładnęły szafą, a zimowa odzież, schowana gdzieś w głąb, została już

W kuchni Karmel-itki
LENIWY PORANEK#2: KASZA JAGLANA NA WYTRAWNIE 164

   Przez długi, długi czas nie mogłam przekonać się do kaszy jaglanej. Kiedy zaś to nastąpiło, wydawało mi się, że nie można jej jeść inaczej

W kuchni Karmel-itki
LENIWY PORANEK #1: PŁATKI RYŻOWE Z MORELAMI I ORZECHAMI (VEGAN) 219

    Na blogu bardzo często, ostatnimi czasy, pojawiają się propozycje iście śniadaniowe. Nie, ale nie chodzi mi o zwykłe kanapki z serem i liściem

W kuchni Karmel-itki
ZUPA Z MŁODYCH POKRZYW Z JAJKIEM 175

     Ostatnie zdanie przeczytane setny raz. Sterty notatek rozrzucone po całym pokoju szeleszczą, kiedy wiatr wpada przez jedno okno i ucieka drugim. Tak

W kuchni Karmel-itki
BEZA Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM 184

    Ach, truskawki! I rabarbar. Duet nierozłączny, zgrany tak, jak idealnie zestrojone dwie pary skrzypiec. Słodko-kwaśne połączenie, symbol czerwcowych upalnych dni. Na niebie

W kuchni Karmel-itki
JAJKO SADZONE, JARMUŻ, KALAREPA - ŚNIADANIE 276

     Maj, czerwiec i kolejne miesiące, aż do zwieńczenia sezonu warzywno-owocowego w października to naprawdę wspaniały czas, jeśli chodzi o względy gastronomiczne

W kuchni Karmel-itki
ŻYTNIE TOSTY FRANCUSKIE Z OWOCAMI 178

Lubię wspólne śniadania. Kiedy kawa lub herbata smakuje inaczej niż zwykle. Kiedy już zwykła owsianka nie wystarcza. Kiedy przez uchylone okno wpada rześki powiew wiatru, a

W kuchni Karmel-itki
JAJKA W SOSIE MUSZTARDOWO-KOKOSOWYM NA SZPARAGACH 207

    Żyjesz z dnia na dzień, w swoim zharmonizowanym świecie, który tak dzielnie budowałeś/-aś przez lata. Wiesz, co chcesz zrobić dziś, jutro, za

W kuchni Karmel-itki
"SEREK" A'LA DANONE Z TOFU 156

    Czasami skaczę sobie to tu, to tam - między jednym blogiem, a drugim, szukając inspiracji. Zawsze znajduję coś ciekawego, co przez kolejne kilka dni

W kuchni Karmel-itki
KASZOTTO ZE SZPARAGAMI 172

    Dawno nie przeżywałam takiego szału na jakiś produkt spożywczy. Nie wiem, co mi się stało, ale zwariowanie na punkcie szparagów zaczyna powoli przechodzić

W kuchni Karmel-itki
Smażona ryba z pomidorami i koperkiem - przepis Ani i Krzyśka 170

Ryb nie jadam (z wyjątkiem ryby wołowej), ale Ola i owszem, zwłaszcza smażone ryby uwielbia. W związku z tym, że znalazłem na blogu Ani i Krzyśka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ryba z kardamonem z parowaru 209

Tak, wiem totalnie mi " odbiło " na punkcie parowaru, ale nie tylko .... Paweł przywiózł z  Arabii  Saudyjskiej   pokaźny zapas kawy z kardamonem i mielonego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mazowiecka woda śledziowa 177

Jest to postna, regionalna potrawa. Idealna na Adwent oraz Święta. Jest tania i syta. Po zjedzeniu michy zupy czuję się pełna i zadowolona. Tę potrawę nauczyła

Bon Appetit Małgorzaty
Kolorowa makaronowa sałatka z tuńczykiem 171

  Bardzo lubię proste potrawy podane w oryginalny sposób:) Jak np. ta sałatka. Kolorowy makaron, do tego tuńczyk, pomidory i dla pikanterii odrobina suszonych 

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania