ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:27/134)

Kolorowa salatka śledziowa 198

Swieta Wielkanocne zgodnie z tradycja katolicka poprzedza obowiazkowo Wielki Post.Nie moze w tym czasie zabraknac oczywiscie sledzi.Przepisow na potrawy z ta niezwykle smaczna i zdrowa ryba jest cale multum.Ja przedstawiam kolorowa salatke ze sledziem w roli glownej.Salatka jest niezwykle smakowita ,choc sledzikowi towarzysza tak proste dodatki jak:ziemniak,burak,cebula,jablko i jajko.Jest jednak jeden warunek,trzeba dac salatce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron z Łososiem, Szpinakiem i Serkiem Pleśniowym 322

Makaron z łososiem i szpinakiem to eleganckie, wytworne danie, które może stanowić codzienny obiad, jak również np. romantyczną kolacje. Ten pozorny "bałagan" na talerzu stanowi pyszną potrawę składającą się z delikatnej, wyjątkowo smacznej ryby, bogatego w składniki odżywcze szpinaku oraz charakterystycznego w smaku sera Blue. Całość świetnie się ze sobą komponuje tworząc pożywne, ciekawe i smakowite danie.Makaron z Łososiem, Szpinakiem

Słodka Strona
Ślepe ryby z myrdyrdą 163

wyznaję się na gwarze wielkopolskiej mimo tego , że rodzina ze strony Mamy pochodzi spod Poznania. Ale potrawy z tych stron lubię. Jedną takich potraw jest postna - kremowa kartoflanka zwana przez Babcię ,, ślepe ryby z myrdyrdą,,( myrdyrda to zasmażka). Szczególnie podobała mi się zawsze ta nazwa bo przecież postną kartoflankę druga Babcia też gotowała  tyle , że u nie była

Buniabaje w kuchni
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 196

mięso z grilla)- ražnjiei i Ćevapčići podawane z sosem ajwar, a z Grecji gyros i souvlaki. Jednak mieszkańcy krajów śródziemnomorskich są mistrzami grillowania nie tylko potraw z mięsa, ale również cudownych świeżutkich ryb i owoców morza, np. dorady, krewetek czy ośmiornicy. Znają się też na przyprawianiu i ich propozycje grillowe są według mnie bardziej aromatyczne, lżejsze i ciekawsze niż

Chilli Czosnek i Oliwa
Bitki schabowe z ananasem 177

własnej skórze niedawno przekonałam się, że ten tropikalny słodki owoc(*) o soczystym i aromatycznym miąszu, nadaje intrygujący słodko-kwaśny posmak  również wytrawnym potrawom. Doskonale uatrakcyjnia sałatki, orientalny ryż, mięso, ryby czy owoce morza. Na niedzielny obiad zrobiłam bitki schabowe ze świeżym ananasem, ziołami i octem balsamicznym, idealne połączenie aromatycznego ananasa z chrupiącym kotlecikiem. Już teraz wiem, że częściej

Mia Cucina Sofieta
Potrawy na Wigilię i Święta - ściągawka 204

szybkiego przygotowania. Jest to ściągawka z przepisów, aby nie tracić czasu na poszukiwania. Potrawy na Wigilię Barszcz czerwony wigilijny Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką Zupa grzybowa Uszka z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą Ryba po grecku w wersji odchudzonej Karp smażony z sosem szarym Śledzie marynowane w oleju lnianym Najlepsze(...)Uszka z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi ruskie Kotleciki z łososia Chrupiące polędwiczki z kurczaka z pieczonymi ziemniakami Ryba po grecku w wersji odchudzonej Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka z paluszków krabowych Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Potrawy do szybkiego przygotowania Zupa grzybowa Suszone grzyby w cieście piwnym Łosoś z pieca Pieczony łosoś w posypce z curry

Codziennik Kuchenny
szczupak w szarej galarecie 156

szczupak w galarecie Potrawa ta staje się się ozdobą każdego stołu. A smak wybornego szczupaka z galarety, rekompensuje z nawiązką czas poświęcony na jej przygotowanie. składniki  szczupak o wadze około kilograma 350 g gorszych kawałków ryb ( kręgosłupy, płetwy, łby) 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 marchewka 1 kg cebuli 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki

Miód i pieprz
Zaopatrzenie. Jak robicie zakupy? 126

domowego zaopatrzenia załatwiona.   Ja już nauczyłam się kupować na bieżąco, nie na zapas. I nie wyrzucać. Gotuję sezonowo – nie kupuję nigdy mrożonych warzyw czy ryb, jeśli akurat dostępne są świeże. Nie gotuję potraw z mrożonek. Tak naprawdę jedyne, co mi się zdarza z mrożonek kupić to lody i fasolka szparagowa w zimie, kiedy bardzo zachce mi się miski(...)kupuję impulsywnie, a jeśli i już to coś, co wiem że zużyję w ciągu najbliższych 2-3 dni.   W pobliskich dyskontach najczęściej kupuję ryby – wiem kiedy są dostawy. W Selgrosie – egzotyczne ryby, owoce morza, kaczkę i wołowinę. Wędliny i świeże mięso – w ulubionym sklepie rzeźnickim. Przesympatyczny wąsaty pan za ladą doskonale wie, że uwielbiam „Pasztet Pawła” i zawsze pyta

Karo in the Kitchen
ŁOSOŚ W SOSIE SOJOWYM I SEZAMEM 124

sezamem Łosoś w sosie sojowym to kolejne azjatyckie danie, które szczególnie przypadło mi do gustu. Sos sojowy, to jest mój taki magiczny składnik wielu potraw, szczególnie dań jednogarnkowych z dodatkiem mięsa lub ryby. To danie jest proste, a w dodatku jest eleganckie i wyraziste, nieprzeciętne w smaku.  SKŁADNIKI ( 4 porcje) 4 filety łososia bez skóry

Calzonella.com
Świeży śledź w tempurze 140

Jeśli jesteście już znudzeni wigilijnymi, tradycyjnymi potrawami lub po prostu nie lubicie karpia i tym podobnych do niego ryb to mam dla Was coś extra! Całkiem niedawno stałam się posiadaczką sporej ilości świeżego śledzia, którego przenigdy nie jadłam w takiej postaci. Tak jak pewnie większość znam jedynie słonego lub mocno tłustego śledzia z zalewy. Postanowiłam pójść w stronę smażonego

Mango Papaja
Sous Vide Cooker w Lidl. Test urządzenia oraz przepis. 179

gorącej wodzie. Sous - vide po francusku oznacza:  w próżni. Temperatura w jakiej można  przygotować potrawy jest różna dla poszczególnych produktów. • cielęcina: 65 ÷ 68 °C • wołowina: 58 ÷ 60 ºC • wieprzowina:65 ÷ 66 ºC • drób: 65 ÷ 71 ºC • warzywa: 80 ÷ 85 ºC • ryby: 58 ÷ 60 ºC Tak przegotowane produkty zachowują naturalny smak, soczystość i witaminy. Urządzenie składa się(...)instrukcja obsługi Zalety wolnowaru suou vide:  przygotowywanie większej ilości posiłków, marynaty wnikają do produktu spożywczego głębiej i intensywniej dzięki czemu potrawy stają się intensywne w smaku, produkty spożywcze nie tracą aromatu i wody przez co ryba czy mięso pozostają przez cały czas bardzo soczyste i nie wysychają. Można przygotowywać także warzywa korzeniowe oraz twarde owoce. Produkty marynowane należy

AZgotuj!
Kwiecień - kuchnia żydowska 166

zasadzie nie miałam pojęcia co się za nim kryje. Okazuje się, że potrawy koszerne to po prostu potrawy czyste, ale w konkretnym tego słowa znaczeniu. Należy przestrzegać odpowiednich reguł: Nie wolno jeść pokarmów trefnych - wieprzowiny, skorupiaków i gadów, ryby tylko te z łuskami i skrzelami. Można je łapać w sieć, ale nie wolno wędkować. Nie wolno też(...)dotyczące kuchni podlegają tym wpływom. Pomińmy jednak reguły koszerności, które wśród mniej ortodoksyjnych Żydów sprowadzają się do niewłączania wieprzowiny do diety. Wiele potraw doskonale nam znanych możemy zaklasyfikować jako dania żydowskie - chałka to podstawa Szabatu, ryba po żydowsku jest znana w większości naszego kraju, śledzie w różnych postaciach czy strudel nie są dla nas niczym egzotycznym. Bardziej orientalna część

W kuchni wieczorem
Śledź z jabłkiem pod śmietanową pierzynką 516

jabłka na co dzień i od święta .  Oryginalna receptura przewiduje użycie 6 filetów śledziowych, ale ja wolę zwykle mieć na świątecznym stole kilka rodzajów ryby do wyboru, stąd przyrządzam mniejsze porcje poszcz. potraw. Sam przepis zwrócił moją uwagę głównie ze względu na prostotę jego wykonania oraz użycie powszechnie dostępnych składników . Przedświąteczne kulinarne przygotowania i tak są na tyle(...)pewnym momencie marzę o potrawie nieskomplikowanej i szybkiej w obróbce . Receptura jest dodatkowo bardzo przystępnie, jasno i zwięźle zaprezentowana w punktach - ulga dla mojej głowy, zmęczonej odcyfrowywaniem babcinych przepisów na tradycyjne, rodzinne dania. Główne skrzypce gra tu oczywiście śledź , jak również i jabłko . Do tego aromatyczna cebulka oraz pierzynka śmietanowo-majonezowa i potrawa gotowa! Składniki na 1 średnią miseczkę

Grunt to przepis!
Sos marchewkowo-groszkowy z grillowanym dorszem. 591

sosem marchewkowo - groszkowym to poezja smaku. Kremowy smak sosu zachwycił cała moją rodzinkę. Sos idealny do ziemniaków i  ryżu. Dodatkiem do sosu może być ryba, kurczak- smażony lub grillowany, tak jak lubimy najbardziej. Potrawa jest prosta w wykonaniu i najważniejsze - uwielbiana przez mojego synka :) Polecam. Składniki: 3 marchewki puszka groszku 200 ml śmietany 200 ml bulionu kurczakowego lub warzywnego

Smaki Edyty