ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:26/134)

Dlaczego ryby powinny być obecne w naszej diecie? Czy szkodzą? Które wybrać? 155

ryby? Przyznam, że u mnie jest z tym różnie, pomimo że cała rodzina je uwielbia. To chyba przyzwyczajenie: obiad = mięso... Jednakże staram się, aby ryby były przygotowywane na rozmaite sposoby i gościły w wielu potrawach, np. w omletach, sałatkach, czy chociażby jako przekąska z domowym chlebem. Wiem, że nie wszyscy zdają sobie sprawę - z obecności ryb w swojej diecie

Di gotuje
Curry z batatem, dynią, ananasem i czerwonym ryżem 166

Curry - pyszny, zimowy misz-masz z batatem, dynią i ananasem w roli głównej. Curry z języka tamilskiego - kari - oznacza po prostu sos. Curry - popularna potrawa Azji południowo-wschodniej to warzywa, ryby, mięso lub inne główne składniki podane w sosie. Curry to także mieszanka przypraw, które stanowią swoistą bombę prozdrowotną. Dzisiejsze curry udowadnia, że zimowe jedzenie może być kolorowe, pełne witamin(...)ŻYCZE SMACZNEGO ! Uwagi: czerwona pasta curry jest z dodatkiem chili, zatem bardzo ostra. Dodaj łyżkę i skosztuj potrawę, zanim dodasz jej więcej. Warto sięgnąć od czasu do czasu po czerwony ryż. Jest pyszny i ma nadzwyczajne właściwości zdrowotne. Poprawi witalność, koloryt skóry, obniży cholesterol i poprawi wzrok. Jest bogaty w naturalne przeciwutleniacze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CURRY Z RYBY 146

mieloną paprykę. Wymieszaj delikatnie, smażąc jeszcze przez minutę. Posyp danie listkami kolendry. Możesz podawać curry z ćwiartkami limonki.   * Jeśli nie lubisz zbyt pikantnych potraw, możesz dodać tylko pół papryczki. **Możesz zastąpić rybę kurczakiem lub tofu. Smacznego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Curry z warzyw letnich z krewetkami i świeżym kokosem 179

orientalna nuta przy tej ostrości nie ginie. Wszystko gra! Curry to nie proszek. Chociaż kupujemy przyprawę o nazwie handlowej curry, ta nazwa określa sposób przygotowania potrawy pochodzącej z południowych Indii. Wszystkie elementy – warzywa, ryby, owoce morza czy mięso i inne składniki lądują razem w sosie. Sama nazwa wzięła się od słowa „kari” pochodzącego z języka tamilskiego, a oznaczającego dosłownie(...)Wiele ewoluowało od tego czasu. Zarówno w przypadku samych składników jak i sposobu podania.   Na Wyspach Brytyjskich, gdzie znaleźć można ponad 9.000 przeróżnych lokali i punktów gastronomicznych serwujących potrawy z Indii, Pakistanu i Bangladeszu, curry stało się jedną z narodowych potraw – obchodzone jest nawet tygodniowe święto tej potrawy w trzecim tygodniu października. Kolendrę, kumin i gorczycę

Karo in the Kitchen
Bezglutenowe Warsztaty Kulinarne - Relacja 179

bezglutenowe potrawy wigilijne.Bezglutenowe dania, które były przygotowywane przez uczestników to: Chleb owsiany Masło Barszcz czerwony Uszka do barszczu Ryba po grecku Pierogi z kapustą i grzybami Pierniczki Po losowaniu potraw, wypadło mi robienie barszczu czerwonego i uszek.Wspomagaliśmy się trochę Thermomixem :) Świetne urządzenie i kiedyś sobie go na pewno sprawie :)Uszka robiłem

Parowar Faceta
Gulasz rybny 198

Dawno nie było rybki..i w sumie nie wiedziałam co z niej zrobić...no i zrobiłam gulasz..dla zaostrzenia smaku dodałam sos Salsa Mexicana...i potrawa gotowa...polecam.. 60 dkg filetów z ryby  2 pory 2 cebule 1 papryka czerwona  sok z cytryny  listek laurowy, ziele angielskie sól, pieprz  przyprawa do ryb sos Salsa Mexicana

Moje domowe kucharzenie
Łosoś w cieście francuskim 131

jest przepyszne i wykwintne. Chrupiące i delikatne ciasto francuskie posypane migdałami, a wewnątrz – delikatny i bardzo soczysty łosoś, przełamany nutą mascarpone z bazylią. Ostrości potrawie nadaje sałatka, na której została podana ryba. Łosoś i ciasto francuskie stanowią idelanie zgraną, kulinarnie  parę. Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Łosoś w cieście francuskim appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Piersi z kurczaka w sosie cebulowo-karczochowym 183

oleju karczochy – a dokładniej serca karczochów. To oryginalny w smaku, popularny m.in. w kuchni włoskiej dodatek idealny do lekkich białych mięs typu drób i białe ryby. Często będzie pasował on do tych samych potraw co nasze pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem – dlatego połączenie obu w tym przepisie nie jest ani trochę przypadkowe. Piersi z kurczaka w sosie cebulowo

Kulinarna Pokusa
Łosoś z sosem porowym i kawiorem 183

potrawa to propozycja zarazem prosta technicznie i nie wymagająca dużo czasu, ale jednocześnie z nutą wyrafinowania. Przy odrobinie szczęścia można takiego łososia przyrządzić w nieco ponad pół godziny, a mimo to nada się doskonale na przysłowiową „kolację we dwoje” czy jakąkolwiek inną okazję, przy której chcemy na kimś zrobić wrażenie zawartością talerza Filet z łososia technicznie rzecz biorąc grillujemy(...)patelni, ale jednak. Korzystamy ze wspominanej już tutaj kilka razy techniki: 7 minut skórą do góry i tyle damo skórą do dołu, następnie ją zdejmujemy i wykładamy rybę na talerz. Pora kroimy w wąskiej paski, ale przede wszystkim dokładnie płuczemy liście ze środkowej części – to wyjątkowo „wredne” warzywo w tym sensie, że między liśćmi lubi zebrać się sporo zanieczyszczeń

Kulinarna Pokusa
Kotleciki rybno – ziemniaczane 147

paluszków, pulpetów, czy nawet w zupie. Jednak ostatnio udało mi się znaleźć na nich sposób! Przygotowuje im kotlety ziemniaczane z domieszką filetów z białej ryby. Póki co zajadają bez marudzenia i oby tak dalej. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten   Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: około 10 sztuk Składniki: 600g ziemniaków 300g filetów z białej ryby

Kolizje Smaków
Dorsz zapiekany z warzywami i tahini 163

Tahini jest składnikiem bliskowschodnich potraw m.in. hummusu i baba ghanoush.Używa się jej także w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej.Przyznaję , że miałam niezły dylemat i to właśnie Was na moim profilu facebookowym pytałam o pomysły!Tym razem padło na rybkę - a dokładnie filety z dorsza.Dodałam cebulkę , marchew , odrobinę pora … a wszystko to zapiekłam w naczyniu żaroodpornym(...)tahini – ok.180 ml- sok cytrynowy – 2 łyżki- cebula – 1 szt- por – 1 szt- marchew – 2 szt- woda – 200ml- sól- pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Rybę oczyszczamy , większe kawałki kroimy na pół.Nacieramy odrobiną soli i pieprzu i smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju.Delikatnie odsączoną z tłuszczu przekładamy do naczynia żaroodpornego.Na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka

Ostra na Słodko
Śledź w śmietanie z jabłkiem 130

wymieszałem z 200 gramami śmietany 18%. Do miseczki ze śmietaną, jabłkiem i cebulą dodałem wcześniej przygotowane kawałki śledzia. Całość delikatnie wymieszałem, uważając, aby nie uszkodzić kawałków ryby. Z uwagi na słony smak śledzi potrawa raczej nie powinna wymagać dodatku soli, natomiast obficie doprawiłem ją świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowane śledzie odstawiłem do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej

Wyprawy kulinarne
RYBA Z PIECZARKAMI 168

potrawy użyłam mintaja.Lekka potrawa pełna smaku pieczarek , wilgotna w środku.Ryba wysmienita.Świetny , prosty przepis na jakąkolwiek  rybę np.zamiast Podawać ciągle na odświętny stół smażonego karpia ,wyfiletujmy go i usmażmy ,  podając go z pieczarkami.Czyż nie brzmi bardziej zachęcająco?!.Będzie odświętnie i smacznie.Takie przepisy możemy modyfikować zmieniając np.tylko rybę.Zapraszam. 1/2 kg.filetów mintaja lub innej ryby

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wyjątkowe pomysły na grillowany ser Brie na desce cedrowej 147

Grillowanie na drewnianych deskach nadaje wspaniały smak dowolnej potrawie. Tą metodą przygotujemy nie tylko wspaniałe ryby, mięsa a nawet pyszne sery. Grillowany ser Brie z figami Składniki: 1 deska cedrowa (do kupienia w DYNAMIC Centrum Grilla ) Wysokiej jakości koło sera Brie 300g świeżych owoców (w tym przepisie użyliśmy fig) 1 łyżka brązowego cukru 2 szklanki białego wina ¼ szklanki orzechów

naRuszcie
Mój tata wymiata !!! Rodzinne gotowanie. Zdrowe kotleciki z indyka. 162

oddechowych. Czosnek niedźwiedzi wspomaga trawienie, a dodany do innych potraw, skutecznie eliminuje niekorzystne związki zawarte w wysoko przetworzonych produktach. Czosnku niedźwiedziego warto używać do potraw z wieprzowiny, baraniny, drobiu, dziczyzny i ryb. W postaci suszonej doskonale wzbogaca aromat i smak kiełbas, szynek czy pasztetów. Cebula należy do najbardziej znanych w świecie warzyw, nie tylko ze względu ma swój

ClauditteMissCooking