Ryba - nie wiemy jak może się przejeść! To bardzo wdzięczny temat - można popłynąć z wyobraźnią i (raczej) zepsuć się nie da potrawy w której wodna panna jest fundamentem. Niezależnie od której strony podejdziemy do produktu (jeśli o obróbkę termiczną chodzi, czy o dodatki) powinno wyjść nam coś cudownego w smaku i kojącego dla zdrowia. W zasadzie, wiele(...)Dlaczego rybka na talerzu nie może być kuleczką powleczoną smakowymi łuskami ? - Odchodząc już od tematu ryby - dlaczego w tak wielu domach na niedzielę robi się tradycyjny rosół? Czemu schabowy zawsze jest taki pospolity? Czemuż to ziemniaków nie doprawia się czymś innym? Przecież tą samą potrawę można ugryźć z innej strony! Dać jej nowe życie, a tym samym sięgnąć po odrobinę
Wypisz WymalujKlasyka domowych rybnych obiadów. Jedna z najprostszych i najbardziej chyba znanych potraw rybnych. Zresztą, nic dziwnego - biały, śmietanowy sos z dużą ilością świeżego koperku idealnie pasuje do delikatnej ryby. RYBA W SOSIE KOPERKOWYM. /znany i lubiany;/ 3-4 porcje 350g filetów z białej ryby (dorsz, mintaj, itd.) 1 cebula 2 pęczki świeżego koperku 150 ml białego wytrawnego wina
W kuchni Karmel-itkiCykl śniadaniowy zawsze przypadał na sobotę, prawda? Niestety, tak się złożyło w miniony weekend, że nie zdołałam nic opublikować
W kuchni Karmel-itkiZrobił mi laptop psikusa. Zakolegował się z uciążliwym wirusem, który wkradł się w pliki systemowe i całkowicie rozbroił go od środka. Sam chciał
W kuchni Karmel-itkiStragany wprost uginają się pod ciężarem cudownych, świeżych owoców i warzyw. Kroczę pomiędzy nimi tak uśmiechnięta, zupełnie jakbym zobaczyła kurę znoszącą złote jajka. Tak
W kuchni Karmel-itkiBotwina (dla niewtajemniczonych: liście młodych buraków z korzeniami) aktualnie jest na fali. Pamiętam, że wiele lat nie wiedziałam, co to jest i
W kuchni Karmel-itkiSposobów na przygotowanie jajek są setki. Najlepsi kucharze potrafią je przyrządzić nawet w stu kilku konfiguracjach. Zaś słynny Escoffier, najznamienitszy kucharz, restaurator i autor książek
W kuchni Karmel-itkikróluje karp, który będzie propozycją dla starszej części rodziny, młodsi członkowie rodziny zadowolą się morszczukiem panierowanym z sosem curry. Jest to bardzo smaczna potrawa, która zauroczy nie jedno podniebienie. składniki na 4 porcje 4 filety z ryby np. morszczuka 2 jajka bułka tarta olej do smażenia czarny pieprz sól
Smakowite Daniamoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz…, Kolejne dietetyczne danie . Ryba w cebuli i pomidorach. Składniki dla jednej osoby: 20 dag fileta z chudej ryby, najlepiej dorsza. 1 pomidor
Pysznosci Babci BasiVindaloo to kolejna potrawa indyjska, podobno jedno z ostrzejszych curry, choć moim zdaniem jakieś strasznie ostre to ono nie jest. Za to z pewnością jest to najlepsze curry jakie w życiu jadłam. Nie potrafię Wam opisać tego smaku, albo sobie zamówcie w dobrej restauracji, albo sobie zróbcie, albo po prostu musicie mi wierzyć na słowo... :) Moja receptura powstała(...)patelni (lub garnku o grubym dnie) rozgrzać masło ghee, włożyć pastę, smażyć aż przyprawy wyraźnie puszczą aromat, wtedy dodać czosnek, imbir, podsmażyć 3 minuty, dodać cebulę, zeszklić i wrzucić rybę, zmniejszyć gaz, przykryć patelnię i dusić pod przykryciem ok. 5 minut. 5 . Dodać pokrojone ćwiartki pomidory z zalewy, zagotować, dolać mleczko kokosowe, szczyptą cynamonu, zagotować i dodać tuńczyka, bardzo delikatnie
Kuchnia Prezydentowejgazetek- wybaczcie :) Za to dziś ruszam z kopyta :D Bardzo dużo ciekawych gadżetów i przydatnych akcesoriów kuchennych znalazłam. Zdecydowanym moimi faworytami są: maszynka do pieczenia chleba, deska do krojenia ryb, spiralna krajalnica do warzyw i magnes do usuwania tłuszczu :) Zelmer maszynka do mięsa Cena średnia. Zazwyczaj w sklepach stacjonarnych jest wyższa, ale w internecie można kupić od 144 zł. Maszynka(...)Garnek z kamionki Ładny, niedrogi. Świetnie się sprawdza w pieczeniu. Kaufland do 31 sierpnia Nakłuwacz do mięsa Nakłuwanie mięsa wydobywa najlepszy smak z przygotowywanych potraw mięsnych. Netto do 4 września Deska do krojenia ryb Prosty, ale za to jaki przydatny gadżet! Netto do 4 września Zestaw zamknięć Prosty sposób przechowywania, zajmujący mało miejsca :) Netto
Tradycyjna Kuchniabyła ze słodkimi potrawami mistrza cukierniczego Pawła Małeckiego. Plotka głosi, że Lidl odrobił lekcję i wydał milion sztuk tej książki. Niestety posiadała ona tę samą cechę, co pierwsza książka. Mianowicie była tak samo doskonała i zniknęła równie szybko. Podobno nie dla każdego starczyło. Tym razem Lidl stanął, mam nadzieję, na wysokości zadania. Nowej książki o rybach będą(...)grubym papierze, z mnóstwem pięknych zdjęć. Przegląda się ją niemal jak album fotograficzny. Bo nie tylko są tam zdjęcia potraw, ale też takie po prostu scenki z życia. Karol z Dorotą machają na pomoście nogami i łowią ryby. Karol pomaga rybakom wyciągać sieci. Dorota wpatrzona w magiczny wschód słońca z kubkiem parującej kawy w dłoni… Niczym album ze zdjęciami
Marder&Marder Manufacturepotrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz…, Sos do pulpecików rybnych : 1 kubek jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki keczupu, 2 łyżki musztardy, szczypiorek lub pietruszka, koperek, przyprawy, sól,pieprz, przyprawa do ryb
Pysznosci Babci Basipewnością przyniesie wiele radości bliskim interesującym się gotowaniem i ułatwi życie tym, którzy rzadko to robią. Taką solą możecie szybko doprawić wiele potraw, a po wymieszaniu z oliwą uzyskacie szybki dressing do sałatki lub marynatę do ryb i mięsa. Możliwości są tu tak naprawdę nieograniczone, bo z solą możecie połączyć wszystko, co Wam w duszy gra: różne zioła świeże(...)cytrynową i koprem włoskim (ten ostatni dodatek możecie ewentualnie pominąć) to mój pomysł na szybką przyprawę do ryb. Sól z suszonymi grzybami (u mnie borowiki), tymiankiem oraz czarnym pieprzem to najciekawsza z proponowanych mieszanek. Grzyby są nośnikiem smaku umami, który dodaje potrawom smakowitości. Myślę, że tą mieszanką można przyprawić bardzo wiele potraw, nadając im ciekawego smaku
Chilli Czosnek i Oliwadużej ośmiornicy, jedynie jadaliśmy ośmiorniczki baby. Niestety spóźnieni nie mieliśmy okazji przygotować przegrzebków z mango i kolendrą. Reszta dań należała już do nas Ryby i owoce morza z Ernestem Jagodzińskim w Cook Up w Poznań. Potrawy przygotowane warsztatach: Przegrzebki z mango i kolendrą Tuńczyk z ananasem i lubczykiem z komosą ryżową Krewetki w cieście kataifii z majonezem wasabi Ośmiornica(...)chorizo, ziemniakami i zielonym majonezem ze szczypiorku The post Ryby i owoce morza z Ernestem Jagodzińskim w Cook Up w Poznań appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię