ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:35/134)

Indyjskie rybne curry 194

podróż do Indii. Jeżeli nie robiliście jeszcze rybnego curry, to zachęcam do spróbowania. Jest pyszne i bardzo, bardzo aromatyczne… Do przygotowania tej potrawy użyłam dorsza atlantyckiego, ale równie dobrze można użyć innej białej ryby o zwartym mięsie.Składniki:1/2 kg filetów dorsza atlantyckiego1 cebula4-5 ząbków czosnku1 papryczka chilli1 laska cynamonu1 łyżeczka mielonego kardamonu1 łyżeczka kurkumykawałek imbiru (około

Oryginalny smak
Aromatyczna ryba po grecku z goździkami 166

listopada to patetczyne święto, które spędzamy w gronie rodzinnym przy suto nastawionym stole z tradycyjnymi potrawami. Z mamą przygotowałyśmy: zimne nóżki, rosół, schab, sałatkę jarzynową, ciacho, bigos, oraz rybę po grecku. Pierwszy raz dodałam goździki i nie żałuję. Nadały bardziej wysublimowanego smaku. Idealna propozycja także na święta Bożego Narodzenia. Zdjęcia robiłam w pięknych promieniach listopadowego słońca....Składniki

Bon Appetit Małgorzaty
RYBY SĄ SUPER ! KONKURS! 105

Książka RYBY SĄ SUPER to 80 wcześniej niepublikowanych na stronie kuchnialidla.pl przepisów, zebranych na prawie trzystu stronach z apetycznymi zdjęciami potraw. Karol Okrasa i Dorota Wellman zgromadzili w niej nie tylko dziesiątki inspirujących przepisów na dania z rybami i owocami morza, ale także eksperckie wskazówki na temat ich wybierania i przyrządzania. Dorota i Karol zadbali, by w książce RYBY

Z Kuchni Do Kuchni
Polska Sałatka Grecka 234

Ryba po grecku, karp po żydowsku, ruskie pierogi… Tradycyjne potrawy, którymi szczyci się kuchnia polska. Dziś przepis na tradycyjną sałatkę grecką, w nietradycyjnym spolszczonym wydaniu! Sałata Pomidory Ogórek Cebula Żurawina Oscypek Oliwa Sok z cytryny Sok z pomarańczy Miód Musztarda Sól Pieprz Polską sałatkę Grecką przygotowujemy tak, jak w oryginalnym przepisie. Oliwki zastępujemy jednak żurawiną, a fetę oscypkiem. Sałatę

MarcinChef
Pulpeciki rybne z sosem babci Basi 131

moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz…, Podaję przepis na domowe pulpeciki rybne, ale jeżeli nie mamy czym zmielić , albo nie chcemy sami zrobić możemy kupić gotowe i polać(...)sosem wg. podanego przepisu. Polecam ! Składniki na pulpeciki : 1 kg dowolnej ryby ( mogą być różne gatunki , ja użyłam śledzi zielonych ) 1 cebula duża, 1 bułka namoczona w wodzie ( lub w mleku ) 1 jajko, przyprawa do ryb, sól, pieprz, bułka tarta ( do panierowania ),   Wykonanie pulpecików : Ryby dokładnie oczyszczamy i mielimy razem z bułką namoczoną w wodzie lub mleku i cebulą

Pysznosci Babci Basi
Soljanka 171

postrzegana była jako potrawa chłopska - biesiadnicy spotykali się i do kotła z gotującą wodą wrzucali to, co udało im się akurat zdobyć. Soljanka jest więc potrawą niezwykle różnorodną. Można gotować ją na wywarze z ryb albo dowolnego mięsa. Najczęściej miesza się różnorodne rodzaje mięsa - świeże, wędzone, pieczone, smażone. Przez lata udało się wyodrębnić pewien podstawowy przepis, niemniej nie traktujcie mojej

Życie zamknięte w smaku
Wegańskie ceviche z pieczarek 215

odróżując po Peru miałam okazję poznać wiele egzotycznych roślin jadalnych, ciekawe odmiany ogólnie znanych warzyw, oraz jeść znakomite potrawy, m.in. peruwiańskie ceviche de corvina przygotowywane z surowych ryb. Okazało się, że można przygotować także wersję wegańską :). Oryginalny przepis pochodzi z bloga  Kuchnia Peruwiańska ,   gdzie gotują pasjonaci Ameryki Południowej i kuchni peruwiańskiej. Po małej modyfikacji dziś

SzczyptaSmaQ
Warzywne curry z pęczakiem 184

Curry czyli nazwa sposobu przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, mięso, sery, ryby zanurzone w sosie. Tyle ile składników curry tyle jego postaci. Dziś zapraszam na moje curry warzywne, pyszne i zdrowe. Warzywne curry z pęczakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Łosoś ze szpinakiem i serem Blue 222

Kolejne szybkie danie z udziałem ryby. Łososia zazwyczaj kupuję w Biedronce i do ekspresowych potraw używam Marinero wędzonego z pieprzem. Wystarczy wrzucić go na parę minut do mikrofali bądź piekarnika i gotowe. Dobre rozwiązanie dla ludzi, którzy cierpią na brak czasu. Oczywiście można go                z powodzeniem jeść na zimno. Łosoś, szpinak

Życie na widelcu
Sałatka śledziowa pyszna, szybka, bez zbędnych dodatków 276

Kolejna potrawa w mojej kuchni, której nie trzeba dosalać, doprawiać i dodawać różnych zbędnych składników. Sałatka śledziowa, w której czuć smak wszystkich składników,oczywiście po odpowiednim

Kuchnia z widokiem na ogród
Chłodnik śledziowy czyli mazowiecka woda śledziowa 153

Jest to postna, regionalna potrawa. Idealna na post oraz święta. Jest tania, syta i aromatyczna :)Składniki:1 kg śledzi solonych (matyjasy) mogą być z mleczem jeśli

Bon Appetit Małgorzaty
Nie jedz tego, to jest na święta 153

najlepiej szykować wszelakie ryby, które będą na świątecznym stole (np. w galarecie). To także ostatni dzwonek na śledzie. Sałatka jarzynowa Zważywszy na fakt, że jest z dodatkiem majonezu, najlepiej jeśli będzie przygotowywana jak najpóźniej. Wieczór przed Wigilią to już ten czas. Kompot z suszu, smażona rybaWigilijny poranek to najlepszy czas na te ostatnie potrawy. A poza

bastalena
Czas na Indie! 175

**** Normalnie nie jadam potraw indyjskich. Odważne połączenia owoców i mięsa, kokosowe dania na wytrawnie, silne aromaty, ostrość i wielobarwność tych dań nie specjalnie przypadają do

W kuchni Karmel-itki
Hiszpania od kuchni - wywiad z Asią z bloga Smak Hiszpanii 216

wiedziałam zbyt wiele. Miałam to szczęście, że na początku mieszkałam i pracowałam w małym andaluzyjskim hotelu, należącym do pewnej andaluzyjskiej rodziny. Miałam nieograniczony dostęp do wszystkich produktów i gotowych potraw, które tam przygotowywano…i chyba najbardziej zaskoczyły mnie tzw. potajes y platos de cuchara , czyli coś w rodzaju gęstych zup czy gulaszy mięsnych lub rybnych, z warzywami i często(...)sangrię. Z: Za co lubisz hiszpańską kuchnię? A: Za różnorodność. Za to, że tak wiele w niej warzyw, owoców i roślin strączkowych oraz ryb i owoców morza.  Z: A jaka jest Twoja ulubiona hiszpańska potrawa? A: Zimą bardzo lubię potaje de lentejas , czyli taką gęstą zupę z soczewicą, chorizo (nie zawsze) i warzywami… i małże gotowane na parze

Chilli Czosnek i Oliwa
SAŁATKA Z GROSZKU, CEBULI, Z PSTRĄGIEM WĘDZONYM 196

Zatęskniłam za smakiem zielonego groszku, wybrałam się więc na ryneczek. Jego cena mnie odstraszyła na tyle, że wróciłam jedynie z truskawkami i miodem.Pragnienie jednak pozostało i

W kuchni Karmel-itki