Dziś na stole portugalska sałatka pyszna i pożywna. Do zrobienia sałatki użyłam pieczonej papryki, którą sama upiekłam ale można użyć także papryki pieczonej ze słoika. Sałatka
Moje Małe Czarowaniesmaczny. Co innego jeśli dodaje smaku w zupie. Ale, odpowiednio przyrządzony i przyprawiony do smaku potrafi zamienić całe danie obiadowe w wyrafinowaną potrawę, wówczas charakterystyczny smak selera doskonale równoważy się z subtelnym smakiem np. ryby lub białego mięsa. Składniki: seler (około 500 g) sok z połowy cytryny 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki oliwy 150 ml mleka
Kuchnia u KrysiNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta
Pysznosci Babci BasiNaleśniki wszelakie często goszczą na naszym stole bo to bardzo szybki obiad. Same naleśniki można usmażyć z różnej mąki a jako dodatek dodajemy nasze ulubione składniki
Moje Małe Czarowanieśledzie w cygańskim sosie Dania ze śledzi to jedne z mych ulubionych potraw, dlatego dziś przedstawię kolejną propozycje podania, tej niezwykle smacznej i zdrowej ryby. składniki 300 g filetów śledziowych z solnej zalewy 1 cebula 1 niewielki por 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka miodu 6 łyżek dobrego oleju szczypta pieprzu
Miód i pieprzPotrawa kreolska i mój pierwszy raz z krewetkami :) Składniki 1 szklanka ryżu 20 dkg krewetek bez pancerzy 1 filet z kurczaka 1 mała laska kiełbasy wiejskiej
czarrna od kuchniśledź w pomidorowej zalewie Jest to moja ulubiona potrawa, wykonana ze śledzi. Połączenie smaku, lekko wytrawnej pomidorowej zalewy z osoloną rybą, daje efekt powodujący, że przyrządzam to danie nie tylko z okazji świąt. składniki 1 cebula 2 łyżki cukru 4 licie laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 150 g koncentratu pomidorowego 60 ml octu spirytusowego 1/2 l wody
Miód i pieprzOstatnio na grupie kulinarnej „ Tradycyjne potrawy” pojawił się przepis na kanapeczki z wędzonym łososiem i sadzonym jajkiem. Jako, że ja uwielbiam
Passion of Cooking"Miałam pewne trudności z nazwaniem tej potrawy w końcu wymyśliłam taką, ponieważ "postumencik" pod łososia to mieszanka trzech gatunków ryżu, doprawiona i
Wiem co jemProsta i efektowna potrawa, dla wielbicieli orientalnych smaków. Składniki (3 porcje): 400 g filetów białej ryby (np. mintaj, dorsz) 400 g fasolki szparagowej, pokrojonej 1,5 łyżeczki pasty curry (u mnie zielona) łyżeczka mielonej kurkumy łyżka oleju 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego łyżeczka cukru szczypta soli łyżka soku z cytryny, starty imbir Fasolkę i rybę rozmrażamy, dokładnie
Powiedz dietom nieTzatziki to jeden z moich ulubionych dodatków do grillowanych mięs, ryby czy warzyw. Dodaje świeżości i świetnie komponuje się smakowo z większością potraw z rusztu. Ale pasuje też do innych rzeczy, choćby po prostu do świeżego chleba. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakelnera jest właśnie ‘sole meunière’ która po spróbowaniu zostawia Julię prawie oniemiałą. Najbardziej klasycznym dodatkiem do tak przygotowanej ryby są gotowane ziemniaki, prosto z osolonej wody, bez żadnych innych dodatków. Frytki będą za tłuste i za ciężkie, zabiją delikatny smak potrawy. Bagietka pszenna też będzie dobrą opcją – niczego więcej nie trzeba już więcej gotować, a świetnie wchłonie maślany(...)Jeśli macie ochotę na warzywny dodatek do tej ryby, poza ziemniakami świetnie sprawdzą się delikatne zielone szparagi, zielony groszek, marchewka albo brokuł na parze lub z wody. Dokładnie sprawdzamy czy w kupionych filetach nie ma ości. Jeśli są, wyjmujemy je pęsetą, ryby oczyszczamy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Mąkę mieszamy w szerokim płytkim naczyniu razem z solą i pieprzem, dokładnie obtaczamy
Karo in the KitchenRisotto jest daniem typowo włoskim o wielu odsłonach. Podstawą każdej potrawy jest lekko podsmażony ryż, następnie gotowany z dodatkiem bulionu lub orginalnie wina. Dodatkiem do risotta może być praktycznie wszystko, od ryb przez drób na warzywach kończąc. Dzisiaj dzielimy się przepisem na bardzo proste risotto, które jest idealnym daniem gdy nie mamy ani składników, ani czasu na gotowanie
Kolizje SmakówDorsz zapiekany w piekarniku z pysznym paprykowym sosem. Proponuję użyć nieostrego ajwaru chyba że lubimy pikantne potrawy. Idealnie smakuje podany z ryżem. Wyrazistość paprykowego ajwaru zostaje zrównoważona śmietanką co powoduje, że paprykowy smak nie zabija delikatności ryby a jedynie delikatnie go podkreśla. Składniki |4 porcje| * 400 g dorsza pokrojonego na mniejsze kawałki * 150 ml śmietanki 36% * 4 łyżki
Mohiellawysepki, ciągnące się od Phuket po Koh Samui. Kuchnia południowej Tajlandii to przede wszystkim kalmary, krewetki , ośmiornice i wszystkie soczyste owoce, które rosną prawie wszędzie. To wysublimowane przepisy na ryby grillowane od razu po złowieniu, ale również wpływy kuchni malezyjskiej , czyli łagodne curry z orzeszkami ziemnymi i orzechami nerkowca . Ja dziś owocami morza częstować Was nie będę , ale zaproszę własnie(...)równomiernie, a przy tym jest lekkie i wygodne w stosowaniu. Patelnia głęboka świetnie sprawdzi się zarówno jako rondel do duszenia sosów i potraw, naczynie do przyrządzania włoskiej pasty, jak i tradycyjna patelnia do smażenia kotletów czy ryb. Dwa ergonomiczne uchwyty ułatwią manewrowanie patelnią. Są one wykonane z tworzywa sztucznego i odporne na temperaturę do 160 stopni – możliwość stosowania
Ostra na SłodkoZdrowe jedzienie nie musi być bez smaku. Co więcej, potrawy robione na parze nie muszą w niczym ustępować tym tradycyjnym. Warto dbając o podbniebienie zadbać również o zdrowie. Filet z mintaja Świeża mięta Szczypiorek Rozmaryn Sok z cytryny Sól Pieprz Bardzo prosty, zdrowy i szybki przepis na smaczny obiad. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem. Świeży rozmaryn siekamy i nakładamy
MarcinChefdnia w którym to po raz pierwszy, spróbowałem tego dania minęło już wiele lat. To niezwykły smak tej delikatnej potrawy, ciągle tkwi w zakamarkach mej pamięci. Przepis jest prosty, akurat taki jaki można spotkać w domach ludzi którzy ryby spożywają prawie co dzień i wiedzą że przy przyrządzaniu dań z ryb, mniej znaczy lepiej ( oczywiście chodzi o ilość przypraw
Miód i pieprz