Gonimy za modą - ubraniową, kulinarną, językową. Gonimy za tym, co popularne jest w innych krajach, a nie skupiamy się zbytnio na tym, co oferuje
W kuchni Karmel-itkiStefani Venis Sauvignon Blanc. Dominują aromaty owocowe i kwiatowe. W smaku jest orzeźwiające z przyjemną mineralnością. Świetnie skomponuje się z warzywnymi pastami i lekkimi daniami z ryb. Będzie doskonałym partnerem dla wszystkich potraw ze szparagami. De Stefani Vitalys Chardonnay. W nosie dominują aromaty jabłek, brzoskwiń, moreli i migdałów. W ustach jest przyjemnie, delikatne z subtelnym finiszem. Będzie
królestwo garówKolejna potrawa z cyklu "weekend u Mamy" :) Składniki (5 porcji): 500 g filetu z łososia, świeży, bez ości 1 cytryna 1 łyżka octu balsamicznego 4 łyżki
My Culinary ArtNowy pomysł. W założeniu będę stosować do smażonego drobiu i ryb. Ponieważ jabłka dodaję do wielu potraw i wiem , że doskonale się sprawdzają jako ,, wzmaczniacz ,,smaku. Do sznycli często podaję krążki masła ( cytrynowe, czosnkowe lub ziołowe).Dziś zrobiłam coś nowego - polecam. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnikucharza też ;) A żabnice zdaje się nie pływają w naszym szarym Bałtyku, ale jeśli mieszkacie nad innymi morzami, to poszukajcie w sklepie tej ryby zwanej gdzieniegdzie monkfishem - podobno jest równie pyszna, co brzydka. Potrawa pochodzi z Cotes-d'Armor czyli północnego wybrzeża Bretanii. Kuchnia tego celtyckiego regionu stoi rybami i owocami morza (ach! popróbować by tego w jakiejś knajpce
zadanie-gotowanieczas temu. I jest taka potrawa, której z pewnością nie zabraknie na naszym wigilijnym stole. Ma tylu zwolenników, ilu przeciwników a mimo to wciąż, od lat, podawana jest w Wigilię i przy wielu innych okazjach. Niby po grecku a jednak nigdy tam o niej nie słyszano, więc jednak po polsku. Kawałek białej ryby otoczonej pysznym, pomidorowym sosem. Podawana(...)wybrałam, przygotowałam na parze. Ten zabieg powoduje, iż danie jest bardzo lekkie, wręcz dietetyczne. Co akurat jest bardzo pozytywne, biorąc pod uwagę ilość potraw zjedzonych w Święta. Składniki (na 4 porcje): 300 gram filetów białej ryby (np. dorsz, mintaj, morszczuk) szczypta soli i pieprzu 1/2 cytryny 1/2 pęczka kopru 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula pół selera 2 marchewki
Mango Papajaudział w wegańskich warsztatach kulinarnych organizowanych przez Dolce&Vegan - dokładna relacja wkrótce na blogu. Przygotowywaliśmy tam wegańskie odpowiedniki wielu tradycyjnych, polskich potraw. Nauczyłam się nie tylko, jak w prosty sposób zastąpić mięso i ryby w danym daniu, ale również jak łatwo podmienić cukier, czy gotować kompletnie bez glutenu. Jedną z potraw, które zrobiły na mnie największe
Grunt to przepis!ulubionych, a muszę przyznać, że przygotowana przez moją Mamę była i jest wyśmienita. Z wiekiem gusta kulinarne trochę się zmieniły, ale zamiłowanie do potraw rybnych pozostało. Kiedy tylko mam okazję i dostęp do świeżej ryby – zaraz ląduje ona na kuchennym blacie i równie szybko na talerzu. Co „wylądowało” tym razem? Pstrąg tęczowy zapiekany w migdałach. Składniki: - 8 średnich filetów(...)wszystkie posypujemy płatkami migdałowymi, różowym pieprzem ziarnistym, kładziemy wiórki masła oraz oprószamy resztą przyprawy do ryb. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 – 15 minut, aż migdały się zrumienią. Pstrąga podajemy przybranego plasterkami cytryny. Pstrąg tęczowy zapiekany w migdałach to potrawa, której przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Na co dzień i od święta zachwyci domowników oraz gości
mojewypiekiinietylkoAfryce często jest ona przedstawiana jakby to był jeden kraj. Jednak to 54 kraje z różnymi tradycjami, oryginalną, aromatyczną i zdrową kuchnią. Królują głównie potrawy mięsne z wykluczeniem wieprzowiny poza tym ryby, świeże owoce, ryż, plantany, cassava, zupy z orzeszkami ziemnymi, soki ze świeżych owoców. Nigdy nie byłam w Afryce, ale jest ona bliska mojemu sercu. Dlatego na pewno
noteskulinarnyfigaJest gorąco, ba, można się roztopić nic nie robiąc i nie zanosi się na ochłodzenie. Pewnie wielu z Was zarzuci mi
W kuchni Karmel-itkiZa oknem temperatury jak w tropikach, a ja siedzę z anginą. Świetnie, prawda? Niemniej post dzisiaj kieruję do wszystkich, którzy w
W kuchni Karmel-itkiSiedzę sobie przed komputerem, przeglądam oferty pracy, a w głowie kotłują się setki myśli. Czy jestem na właściwym miejscu, we właściwym czasie? Dlaczego
W kuchni Karmel-itkiWielkim plusem upałów (tak, tak, one też mają swoje plusy) jest możliwość kombinowania, czym tu się ochłodzić. Domowe lody, koktajle, shake'i, kawy mrożone
W kuchni Karmel-itkiZa oknem upał, sezon truskawkowy w pełni, mleko kokosowe w lodówce, oczekujące na wykorzystanie. Dodaję te wszystkie okoliczności do siebie, stawiam wielki plus
W kuchni Karmel-itki