Krewetki i małże smakują podobnie do kurczaka, więc miłośnicy "kuraka" spokojnie mogą próbować potraw z tymi składnikami w roli głównej.Mojej mamie przeszkadza zapach "ryby" w całym domu więc muszę szykować tego typu potrawy gdy nie ma rodziców w domu, a później szybko otwieram wszystkie drzwi i okna na oścież by wywietrzyć dom. Ciężko z nimi mam.Składniki
CzarnawisienkaPokochałam tarty wytrawne, najbardziej te na cieście francuskim. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, ale najważniejsze jest to, że są pyszne. Dzisiaj
Rozpustne gotowanieKukBuk - China Town, kto jeszcze nie czytał niech zakupi koniecznie! kilkanaście genialnych felietonów i przepisów poświęconym poszczególnym regionom Chin. 25 numer kukbuk zawiera przeróżne przepisy na potrawy kuchni chińskiej, m.in, ryba na parze w sosie sojowym, szpinak po katońsku czy wołowina po mongolsku ja wybrałam przepis na kurczaka po Syczuańsku, gdyż jest prosty, nie skomplikowany, szybki
Wylizany RondelPico de gallo, jednak z większą ilością warzyw. Zgodnie z pochodzeniem kachumber można podawać jako dodatek do indyjskiego curry lub dalu. Jednak świetnie sprawdzi się również do potraw z grilla, pieczonych ryb (polecam!), burgerów, tortilli, lub czegoś innego smakowitego, co przyjdzie Wam do głowy. Sałatka jest beztłuszczowa - idealna także na diecie odchudzającej. Polecam :) Składniki: 4 pomidory 1 czerwona cebula
Pełny talerzZupa miso tradycyjnie jest spożywana w Japonii. Sporządza się ją z pasty sojowej oraz składników zależnych od konkretnych upodobań smakowych. Najpopularniejszymi dodatkami są wodorosty, tofu, cebula oraz ryba. Nie jest sycącą potrawą, dlatego przeważnie traktuje się ją jedynie jako dodatek. Odkąd pastę miso można kupić w supermarketach (np. Auchan, E.Leclerc) zdarza mi się ją przygotowywać. Poniżej jedna z możliwości podania
Kasia Sarnasamą patelnię wrzucamy bób, smażymy przez minutę, a następnie dodajemy do cukinii, mieszamy i od razu podajemy jako samodzielne danie, lub jako dodatek do potraw z drobiu czy ryb
Miód i pieprzDziś przedstawiam świetny pomysł na wiosenny i bardzo smaczny dodatek do każdego dania głównego – bób i groszek w sosie śmietanowym. Można przygotować je do mięs, ryb lub innych ulubionych potraw jako dodatek do młodych ziemniaczków, lub nawet zamiast:) Są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, najpierw delikatnie podgotowujemy bób wraz z groszkiem w osolonym wrzątku, po czym delikatnie
karmelowylekka i orzeźwiająca. Warto dodać, że Mirin to przyprawa (jap. 味醂), która nadaje potrawom wyjatkową słodycz. Może być używana do sałatek, duszonych i grillowanych mięs, ryb, warzyw, zup, sosów. Najpopularniejsza w potrawach kuchni japońskiej. Stanowi jeden ze składników popularnej marynaty teriyaki. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Sałatka z muszelek, kurczaka… i nie tylko appeared
mojewypiekiinietylkoŚledzie podane w takiej właśnie postaci już od wielu lat goszczą u nas w rodzinie na stole. Robi je moja mama, robię i ja. Zaletą tej
Pobite gary BarbaryBardzo dobra rybka, delikatna i soczysta. Zdjąć skórę, pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. W małej miseczce wymieszać pastę z suszonych pomidorów
Kuchnia Pokoleńparze, za jedną drogą przyrządzamy rybę, mięso i warzywa. Wszystko jest bardzo aromatyczne, pełnie witamin, o braku sterty naczyń nie wspomnę :). Jednym z takich szybkich potraw, którą możemy przyrządzić, to ryba wystarczy jej naprawdę chwila. Smak ryby możemy zbudować poprzez dodanie np. skórki pomarańczy, cytryny a do warzyw można zrobić ziołowy sos, który dopełni całość dania. Warzywa nasze ulubione
Basia w kuchniKarnawał w pełni. Jak karnawał to i procenty, jak procenty to i zagrycha :-) a i "śledzik" już wkrótce, więc postanowiłam się z
Rozpustne gotowanieZimą często przygotowuję śledzie. Pokazałam Wam już przepis na śledzie po staropolsku oraz na śledzie po kaszubsku , dziś przyszedł czas
Rozpustne gotowanieochłody bardzo orzeźwiająca lemoniada z ogórków, macierzanki i lawendy, która nie tylko pięknie wygląda i pachnie ale też jest ziołem, którym można aromatyzować napoje, desery, makarony, potrawy z mięsa i ryb. Kilka kropli oliwy lub oleju dodanych do lemoniady poprawią przyswajanie witamin. Polecam i pozdrawiam chłodno ;) Składniki: 6 ogórków, 6 świeżych kwiatów lawendy lub łyżka suszonych, kilka gałązek macierzanki
SzczyptaSmaQaromaty anyżku, skórki pomarańczowej, orzechów i liczi. Eleganckie dobrze zbalansowane w ustach z długim ziołowym finiszem i delikatną nutą maślaną. Doskonałe jako aperitif, również do homara oraz potraw z owocami morza, rybami, drobiem. Idealne do dań kuchni azjatyckiej ze szczególnym uwzględnieniem Pad Thai. Muros de melgaco Alvarinho 2007 - 100 % Alvarinho. Wino to wraz z Ewą Rybak prezentował jego producent
królestwo garów