ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:8/134)

Śledź w śmietanie 233

okresie świątecznym na stole nie może zabraknąć potraw z rybami. Najlepsze są takie, które można przygotować wcześniej i tu proponuję wam śledzie w śmietanie. U mnie płaty marynowane ale można też zrobić z matiasów. Składniki: 2 płaty marynowane 180 g śmietany 18% gęstej 1 ogórek konserwowy 1 mała cebula ćwiartka jabłka kwaśnego 1-2 łyżki wody z ogórków

Ala piecze i gotuje
ośmiornica w pomidorach 201

wytrawna prostota. przepis na 2 porcje jedna cała oczyszczona ośmiornica 3 sztuki pomidorów bez skóry 2 szalotki oliwa do smażenia  1 szklanka wytrawnego czerwonego wina

na gazie
Omlet z wędzonym łososiem i nie tylko 132

Był już omlet z cukinią i pomidorami a dzisiejsza propozycja na śniadanie to omlet z wędzonym łososiem, kolorowymi i smacznymi warzywami.  Składniki: Omlet: Po 2

Smaki Ewy
Orientalna marynata z warzyw 154

Marynata z warzyw jest wegetariańską przystawką, której urok leży w egzotycznych przyprawach i niecodziennej kompozycji warzyw. Marynatę można trzymać w lodówce 2 tygodnie. Pasuje ona do potraw z ryb, oraz do zimnej pieczeni. Składniki na 3 słoiki o pojemności 600 ml. Składniki 150 g orzeszków ziemnych w łupinach 250 g różyczek brokułów 200 g białej kapusty 2 młode cebule

R'n'G Kitchen
PIKANTNE KALMARY I MŁODE ZIEMNIAKI PIECZONE 166

         Kalmary i inne owoce morza. Temat tabu przez dłuższy czas i dla mnie, i dla Karmele-ona. Początki zawsze są trudne

W kuchni Karmel-itki
Pojdka 1035

Kolejna, zaraz po zupie  ŚLEPE RYBY regionalna potrawa, zapewne dobrze znana Poznaniakom... w moim rejonie przekazywana jak pamiątki rodzinne z dziada pradziada i jeszcze dalej. Na stałe gości w piątkowym menu naprzemiennie z "pyrą z gzikiem":)  Składniki 6 -7 jaj 3 szklanki mleka 4 czubate łyżki maki 3 cebule Sposób Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu. Jaja

Kuchenne aromaty
Na tropie belony - Jastarnia 151

ryby 8 złotych/szt. Kutry rybackie w porcie, Zatoka Pucka Jastarnia w maju to nie tylko belona, co prawda trudno tu o oryginalne kaszubskie dania jednak ilość gatunków ryb i potraw z ich użyciem dostępnych w restauracjach może przyprawić o zawrót głowy :) Pomiędzy zatoką a otwartym morzem, jeszcze w czasach przedwojennych, usadowił się Dom Zdrojowy niczym statek kosmiczny, który

SzczyptaSmaQ
Kapusta nie tylko wigilijna 102

Blueberry Corner by "jagodzianka" Wigilia – w ten dzień możemy delektować się tradycyjnymi, bezmięsnymi daniami. Na wigilię przygotowujemy potrawy z ryb, warzyw, grzybów i … Przeczytaj cały artykuł Post Kapusta nie tylko wigilijna pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Surówka z czerwonych buraków 253

Surówka z czerwonych buraków...Szybka, prosta w wykonaniu i smaczna.Idealna do mięs, ryb i potraw wegetariańskich.Pyszne połączenie startych buraków i cebuli.Smaczego!Składniki:Słoik wiórków z buraczków czerwonych (waga bez zalewy 350g);1 mała, biała cebula;2 łyżki oleju;1/2 łyżki octu lub soku z cytryny (opcjonalnie)Sól;Pieprz.Sposób wykonania:Wiórki z buraczków odsączyć z zalewy i przełożyć

Gospodyni Miejska
Surówka z ogórków kiszonych, marchewki i cebuli 902

pieprzem i opcjonalnie solą do smaku.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi niewielka salaterka surówki (taka jak na zdjęciach).Olej można zastąpić oliwą.Surówka jest idealna do ryb i potraw mięsnych.Najlepiej użyć ogórków kiszonych a nie kwaszonych.Koperku można nie dawać w ogóle lub zastąpić go natką pietruszki.Ogórki kiszone można zastąpić konserwowymi.Gdy ogórki kiszone były zbyt kwaśne

Gospodyni Miejska
Azjatycka surówka z kapusty pekińskiej 334

składników.Ocet spirytusowy 10% można zastąpić 3 łyżkami octu 5% lub octu ryżowego.Najlepszym olejem jest olej sezamowy. Ja z braku takiego użyłam rzepakowego.Surówka idealnie pasuje do potraw z ryb czy mięs.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Madera, raj na Oceanie Atlantyckim 181

Wspomniane banany to zupełnie inne w smaku owoce od tych, jakie są dostępne w polskich sklepach! Są słodsze, bardziej kremowe, absolutnie niesamowite! Są również dosatkiem do najbardziej charakterystycznej potrawy z ryb espada com banana, czyli panierowany filet ryby pałasz ze smażonym na maśle bananem i dodatkami. Danie absolutnie warte skosztowania. Kuchnia na maderze to doprawdy raj dla smakoszy. Lepiej

Taste Of My Day
Pieczona pierś z indyka z tymiankiem i jałowcem 277

zwłaszcza  fakt, że tymianek stymuluje proces odnowy nabłonka, co pomaga w szybszej regeneracji uszkodzonej śluzówki jelit. Jestem fanatyczną wielbicielką tymianku i dodaję go do bardzo wielu potraw: mięs, ryb, zup, pizzy czy sałatek - to obok majeranku najczęściej używana przeze mnie ziołowa przyprawa.W sezonie jesienno-zimowych infekcji popijamy napar tymiankowy z miętą lub melisą cytrynową, posłodzony gryczanym miodem

głodny alergik
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 127

daleka od promieni słonecznych. Kurkumę używa się do barwienia jajek na twardo, omletów, sosów (np. musztardowego, curry), ryżu, makaronu, czy zup kremowych. nadaje charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni marokańskiej stosuje się do przyprawiania mięsa zwłaszcza jagnięciny. Źródło: internet Liść(...)gotowania, zaś pokruszone lub mielone stosuje siew celu wzmocnienia smaku potrawy. Całe liście powinniśmy przechowywać w szczelnych słoikach z dala od światła, w ten sposób zachowują swój smak do 2 lat. Najczęściej dodajemy je do zup, sosów, gulaszy, marynat. To doskonała przyprawa do ryb, mięsa i drobiu. Źródło: internet Szafran - to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Pochodzi

Ciastka - domowe słodkości
Ryba z zasmażanymi warzywami 157

Potrawa jest szybka do przygotowania. Każdemu będzie smakować.  SKŁADNIKI: 3 płaty mintaja świeżego lub mrożonego, 2 jajka, 2,5 szklanki bułki tartej, 1/2 słoika zasmażanych warzyw ORZECH , sól, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Rybę myję i osuszam (zamrożoną wcześniej rozmrażam). Rybę kroję na mniejsze kawałki. Oprószam solą. Kawałki mintaja zanurzam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Rybę(...)smażę z dwóch stron na rumiano na rozgrzanym oleju.  2. Warzywa przekładam do garnka i podgrzewam. Wykładam na talerz. Na wierzchu układam rybę i podaję.  Do przygotowania potrawy wykorzystałam zasmażane warzywa , które otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . Warzywa ORZECH to doskonały dodatek do wielu potraw. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania