ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:8/134)

Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym 583

Czytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs

Ekspansja smaku
Sernik z kokosem na cienkim cieście 226

Czytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs

Ekspansja smaku
Zioła szwedzkie przepis na nalewkę 173

Czytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs

Ekspansja smaku
Herbata z czystka tureckiego 232

Czytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs

Ekspansja smaku
Sałatka warstwowa gyros kebab jak zrobić? 177

Czytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs

Ekspansja smaku
Kapusta zasmażana sałatka do obiadu 150

Czytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs

Ekspansja smaku
Bułki z czosnkiem niedźwiedzim 167

Czytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs

Ekspansja smaku
Rolada biszkoptowa zgalaretką i kremem 163

Czytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs

Ekspansja smaku
Ćwikła z chrzanem jak zrobić? Ćwikła na zimę 140

Czytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs

Ekspansja smaku
Śledź w śmietanie 151

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

W garach u Gosi
Spaghetti ze szparagami 157

szparagami to pyszne, pożywne i łatwe danie. Można też szparagi podawać z ziemniakami i z dodatkiem dowolnego mięska. Szparagi charakteryzują się delikatnym smakiem i doskonale komponują się z potrawami mięsnymi, rybami, drobiem oraz z innymi warzywami. Walory smakowe, lekkostrawność, duża zawartość witamin i składników mineralnych oraz niska wartość energetyczna (100 g świeżych szparagów dostarcza zaledwie 18 kalorii!) sprawiają

Smaczne Potrawy
Boscaiola bar diVino – nowe miejsce na Powiślu 123

Gialla i Friulano z winnicy Traverso. Pinot Grigio to świeżość, rześkość i owocowość. Dominują aromaty cytrusowe. Przyjemna kwasowość. Proste wino na ciepłe dni, do lekkich przekąsek, sałat i potraw z ryb i owoców morza Friulano Traverso . Pachnie migdałami i czarnym bzem. Idealne do dojrzewającej szynki. Ribolla Gialla Traverso – wytworzone z winogron lokalnego szczepu rosnących na 40 – 50 letnich krzewach

królestwo garów
Śledź w śmietanie 220

okresie świątecznym na stole nie może zabraknąć potraw z rybami. Najlepsze są takie, które można przygotować wcześniej i tu proponuję wam śledzie w śmietanie. U mnie płaty marynowane ale można też zrobić z matiasów. Składniki: 2 płaty marynowane 180 g śmietany 18% gęstej 1 ogórek konserwowy 1 mała cebula ćwiartka jabłka kwaśnego 1-2 łyżki wody z ogórków

Ala piecze i gotuje
ośmiornica w pomidorach 192

wytrawna prostota. przepis na 2 porcje jedna cała oczyszczona ośmiornica 3 sztuki pomidorów bez skóry 2 szalotki oliwa do smażenia  1 szklanka wytrawnego czerwonego wina

na gazie
Omlet z wędzonym łososiem i nie tylko 124

Był już omlet z cukinią i pomidorami a dzisiejsza propozycja na śniadanie to omlet z wędzonym łososiem, kolorowymi i smacznymi warzywami.  Składniki: Omlet: Po 2

Smaki Ewy
Orientalna marynata z warzyw 141

Marynata z warzyw jest wegetariańską przystawką, której urok leży w egzotycznych przyprawach i niecodziennej kompozycji warzyw. Marynatę można trzymać w lodówce 2 tygodnie. Pasuje ona do potraw z ryb, oraz do zimnej pieczeni. Składniki na 3 słoiki o pojemności 600 ml. Składniki 150 g orzeszków ziemnych w łupinach 250 g różyczek brokułów 200 g białej kapusty 2 młode cebule

R'n'G Kitchen
PIKANTNE KALMARY I MŁODE ZIEMNIAKI PIECZONE 149

         Kalmary i inne owoce morza. Temat tabu przez dłuższy czas i dla mnie, i dla Karmele-ona. Początki zawsze są trudne

W kuchni Karmel-itki
Pojdka 1016

Kolejna, zaraz po zupie  ŚLEPE RYBY regionalna potrawa, zapewne dobrze znana Poznaniakom... w moim rejonie przekazywana jak pamiątki rodzinne z dziada pradziada i jeszcze dalej. Na stałe gości w piątkowym menu naprzemiennie z "pyrą z gzikiem":)  Składniki 6 -7 jaj 3 szklanki mleka 4 czubate łyżki maki 3 cebule Sposób Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu. Jaja

Kuchenne aromaty
Na tropie belony - Jastarnia 131

ryby 8 złotych/szt. Kutry rybackie w porcie, Zatoka Pucka Jastarnia w maju to nie tylko belona, co prawda trudno tu o oryginalne kaszubskie dania jednak ilość gatunków ryb i potraw z ich użyciem dostępnych w restauracjach może przyprawić o zawrót głowy :) Pomiędzy zatoką a otwartym morzem, jeszcze w czasach przedwojennych, usadowił się Dom Zdrojowy niczym statek kosmiczny, który

SzczyptaSmaQ
Kapusta nie tylko wigilijna 93

Blueberry Corner by "jagodzianka" Wigilia – w ten dzień możemy delektować się tradycyjnymi, bezmięsnymi daniami. Na wigilię przygotowujemy potrawy z ryb, warzyw, grzybów i … Przeczytaj cały artykuł Post Kapusta nie tylko wigilijna pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
PROZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI OLEJU ARGANOWEGO 153

Orzechowy smak i aromat oleju arganowego powoduje, że nadaje się on świetnie do sałatek warzywnych - na bazie pomidorów, ogórka czy cukinii. Jest też dobrym dodatkiem na tza-tzików, potraw z ryb i mięsa. Również sosy i marynaty na bazie oleju arganowego będą miały charakterystyczny aromat. Jako, że jest on bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, nie powinno się

Katsuumi
Surówka z czerwonych buraków 245

Surówka z czerwonych buraków...Szybka, prosta w wykonaniu i smaczna.Idealna do mięs, ryb i potraw wegetariańskich.Pyszne połączenie startych buraków i cebuli.Smaczego!Składniki:Słoik wiórków z buraczków czerwonych (waga bez zalewy 350g);1 mała, biała cebula;2 łyżki oleju;1/2 łyżki octu lub soku z cytryny (opcjonalnie)Sól;Pieprz.Sposób wykonania:Wiórki z buraczków odsączyć z zalewy i przełożyć

Gospodyni Miejska
Surówka z ogórków kiszonych, marchewki i cebuli 878

pieprzem i opcjonalnie solą do smaku.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi niewielka salaterka surówki (taka jak na zdjęciach).Olej można zastąpić oliwą.Surówka jest idealna do ryb i potraw mięsnych.Najlepiej użyć ogórków kiszonych a nie kwaszonych.Koperku można nie dawać w ogóle lub zastąpić go natką pietruszki.Ogórki kiszone można zastąpić konserwowymi.Gdy ogórki kiszone były zbyt kwaśne

Gospodyni Miejska
Azjatycka surówka z kapusty pekińskiej 322

składników.Ocet spirytusowy 10% można zastąpić 3 łyżkami octu 5% lub octu ryżowego.Najlepszym olejem jest olej sezamowy. Ja z braku takiego użyłam rzepakowego.Surówka idealnie pasuje do potraw z ryb czy mięs.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Madera, raj na Oceanie Atlantyckim 175

Wspomniane banany to zupełnie inne w smaku owoce od tych, jakie są dostępne w polskich sklepach! Są słodsze, bardziej kremowe, absolutnie niesamowite! Są również dosatkiem do najbardziej charakterystycznej potrawy z ryb espada com banana, czyli panierowany filet ryby pałasz ze smażonym na maśle bananem i dodatkami. Danie absolutnie warte skosztowania. Kuchnia na maderze to doprawdy raj dla smakoszy. Lepiej

Taste Of My Day
Pieczona pierś z indyka z tymiankiem i jałowcem 268

zwłaszcza  fakt, że tymianek stymuluje proces odnowy nabłonka, co pomaga w szybszej regeneracji uszkodzonej śluzówki jelit. Jestem fanatyczną wielbicielką tymianku i dodaję go do bardzo wielu potraw: mięs, ryb, zup, pizzy czy sałatek - to obok majeranku najczęściej używana przeze mnie ziołowa przyprawa.W sezonie jesienno-zimowych infekcji popijamy napar tymiankowy z miętą lub melisą cytrynową, posłodzony gryczanym miodem

głodny alergik
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 122

daleka od promieni słonecznych. Kurkumę używa się do barwienia jajek na twardo, omletów, sosów (np. musztardowego, curry), ryżu, makaronu, czy zup kremowych. nadaje charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni marokańskiej stosuje się do przyprawiania mięsa zwłaszcza jagnięciny. Źródło: internet Liść(...)gotowania, zaś pokruszone lub mielone stosuje siew celu wzmocnienia smaku potrawy. Całe liście powinniśmy przechowywać w szczelnych słoikach z dala od światła, w ten sposób zachowują swój smak do 2 lat. Najczęściej dodajemy je do zup, sosów, gulaszy, marynat. To doskonała przyprawa do ryb, mięsa i drobiu. Źródło: internet Szafran - to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Pochodzi

Ciastka - domowe słodkości