Polędwiczki z dorsza do świetne, delikatne kawałki ryby – doskonałe do wielu potraw. Oczywiście – jak lubicie – może to być niemal każda inna ryba – podstawa to pyszny sos pieprzowy, który uwielbiam. Składniki : ryba – u mnie dorsz mrożony 1 mała cebula pieprz kolorowy ziarnisty pieprz zielony ziarnisty pieprz zielony marynowany, w słoiczku masło
Ugotuj to sam ...będzie dla Was zaskakująca? Giovanni, jak rasowy Rzymianin, zaserwowałby mi pewnie spaghetti z mięsnym sosem, jednak pomna tego, że to NIE BĘDZIE główna część posiłku, zamawiam: Pappardelle alla Norma Potrawę o Sycylijskich korzeniach – na szczęście Giovanni zna przepis, może ma tam rodzinę? ;) 1 bakłażana kroimy w małe kawałeczki i podsmażamy na dość dużej ilości oliwy, aż zmięknie. Dodajemy(...)otoczony morzem, jedynym daniem które dla mnie ma sens jest secondo piatto di pesce – czyli ryba. Nie znaczy to oczywiście, że Włosi nie potrafią przygotować wspaniałej potrawy z mięsa, ale ryba… Ryba tam to poezja. Pieczona dorada Ryby dokładnie czyścimy z łusek, można je również pozbawić głów – chociaż nie jest to konieczne. Każdą z nich solimy
Patchworkpodania tych warzyw, jak i najważniejszych informacjach, które udało się zebrać na ich temat. Przepisy dzielą się na 5 rozdziałów: przystawki i małe dania sałatki i zupy potrawy wegetariańskie mięso, ryby i dodatki wypieki pikantne i słodkie Nie ma natomiast podziału na rodzaje warzyw, przepisy są dość wymieszane: raz bakłażan, raz dynia, raz cukinia. Zdjęcia są ciekawe i apetyczne(...)zdaniem - jest sporym minusem, zwłaszcza, że książeczka liczy tylko 96 stron. Z tego, co zauważyłam składniki wykorzystywane w przepisach są całkiem łatwo dostępne, szczególnie w marketach, a czas przygotowania potrawy nie przekracza 50 minut
Pasja Smakukolejna potrawa wigilijna, która jest tradycją w naszym domu, wszyscy bardzo ją lubimy RYBY W ZALEWIE POMIDOROWEJ . SKŁADNIKI: 1kg. filetów z mintaju lub z morszczuka cebula ogórek konserwowy 2-3 jajek masło klarowane ZALEWA: 2 szkl. wody 1/2 szkl. oliwy 2-3 łyżek cukru 3 łyżki kechupu 1 mały przecier pomidorowy 6 łyżek octu sól, pieprz, ziele angielskie(...)WYKONANIE: filety kroimy na kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, maczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej smażymy na rozgrzanym klarowanym maśle, ogórek i cebulę kroimy w kostkę, potrawę układamy w misce: ryby na przemian z ogórkiem i cebulą, całość zalewamy gorącą zalewą A teraz rozkoszujemy się smakiem, smacznego
Kuchnia Beatykukurydzianych, wyjdzie nam wspaniała chrupiąca panierka. Jej główna zaletą oprócz chrupkości jest to, że w przeciwieństwie do tradycyjnej bułki tartej wchłania znacznie mniej tłuszczu, dzięki czemu cała potrawa jest mniej kaloryczna. Rybę zaserwowałam z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty.” Czytaj więcej
Wiem co jemmnie Świąt Bożego Narodzenia bez ryby po grecku. Potrawa ta z Grecją ma niewiele wspólnego, ale nie ma to większego znaczenia. Jest to pozycja obowiązkowa na naszym świątecznym stole. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sama dziwię się, że nie ma jej jeszcze na blogu, ale może to i lepiej, bo przepis który dziś prezentuję dopracowałam(...)wzbogaciłam o kilka przypraw, których dotąd nie używałam do przygotowania tego dania. A mowa tu o goździkach, cynamonie i miodzie. Nadają one potrawie wyjątkowego aromatu i smaku. Gorąco polecam! Składniki: 1 kg filetów z dorsza sól pieprz sok z cytryny Panierka: 2 jajka mąka bułka tarta Do smażenia: 2 łyżki oleju 2 łyżki klarowanego masła 4 marchewki 2 pietruszki
Smakowity Blog Kulinarnyudaliśmy do Julity z wrzącej kuchni, gdzie przygotowaliśmy kolację. A Portugalia Gourmet zapewniło nam wino i w ten oto sposób … powstała kolacja iberyjska, gdzie portugalskie wino świetnie uzupełniło hiszpańskie ryby i owoce morza oraz hiszpańskie wędliny i sery. Wśród otrzymanych produktów znalazły się: - navajas; - ośmiornica – można kupić już ugotowaną, dzięki czemu jest zawsze miękką, delikatna i pyszna. Wystarczy do niej(...)Maladinha Nova Kwiatowo-owocowe, słodko pachnące wino z Alentejo. Mimo pewnego ciężaru gatunkowego nie brakuje mu świeżości. Wino pozostawia posmak owoców (cytrusy, pigwa) i wanilii. Świetnie uzupełnia potrawy z pieczonych ryb, małży czy krewetek z grilla. Berek Branco 2013, Douro DOC, Niepoort Wino od renomowanego producenta z Douro – najbardziej rozpoznawalnego regionu winiarskiego Portugalii. Cieszy bardzo delikatnym, finezyjnym i eleganckim
królestwo garówBlack Lava) - zawdzięcza swój kolor lawie wulkanicznej. Sól ta jest produkowana na wyspie Molokai. Wykorzystywana jest głównie do grillowanych ryb, oraz do doprawiania wszelkich sałat, mięs i owoców morza. Należy ją dodawać w ostatniej fazie przygotowywania potrawy. czerwona sól z Hawajów (Alaea Hawaiian Sea) - otrzymywana jest przez odparowanie wody zawierającej chlorek sodu i czerwoną glinę - alaea. Smak(...)najbardziej cenionych na świecie miejsc pozyskiwania soli morskiej). Zawiera wiele mikroelementów i składników mineralnych m.in. wapń, magnez, potas. Używana jest do sosów typu winegret, ryb, marynat mięsnych oraz potraw pieczonych w skorupie solnej. Sól warzona to rafinowana czyli poddawana procesowi oczyszczania z zanieczyszczeń i.... minerałów sól kamienna. W wyniku oczyszczania otrzymujemy czysty chlorek sodu - NaCl
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCzemu do tej pory nie było ryby po grecku na blogu to nie wiem ale nadrabiam szybko ten nietakt. Ryba po grecku, nie ma nic wspólnego
Moje Małe CzarowaniePrzepis został wyróżniony w konkursie organizowanym przed markę Princes. Bardzo dziękujemy za wyróżnienie. Uwielbiam ryby pod każda postacią, zdecydowanie bardziej uwielbiam ryby świeże i potrawy z nich. Czasami z braku czasu przygotowuję coś na szybko, co zachwyci gości.Tatar z tuńczyka może być preludium do do tematycznej kolacji, ale równie dobrze może być samodzielnym daniem. Tatar
Kulinarne pyszności Molkikoniec smażenia dodajemy koncentrat rozmieszamy w 1/3 szklanki wody, odsączony groszek i przyprawy. Dusimy jeszcze chwilę. Na dno szklanego naczynia wykładamy 1/3 warzyw, na nie układamy połowę ryby. Czynność powtarzamy. Potrawę odstawiamy do ostygnięcia, następnie odkładamy do lodówki na kilka godzin
e-PrzepisyKulinarneziemniaki przemieniają się w coś przepysznego! Jeżeli chcecie wzbogacić danie, podajcie je z jajkiem sadzonym lub posypcie serem feta. Ziemniaczki zresztą możecie serwować jako dodatek do wielu potraw, np. grillowanej ryby, z kolei cytrynowy bób potraktować jako sałatkę czy przystawkę. Dzisiejsze danie przygotowałam w ramach akcji wspólnego gotowania młodych ziemniaków razem z Anią , Emilią , Mopsem i Panną Malwinną . Młode
Chilli Czosnek i Oliwawina: Leaping Horse Merlot (39,0 zł) Prosty w stylu merlot. Wino pachnie przyjemnie owocowymi aromatami śliwki, czarnej wiśni i odrobiną oliwek. Idealne do pieczonych mięs, drobiu, ryb i warzyw, potraw z grilla, sałatek. Ironstone Cabernet Sauvignon (56,0zł) Ciemno czerwony cabernet savignon, o wyrazistym smaku. Dominują aromaty ciemnej wiśnii oraz subtelna nuta dębowej beczki. W smaku wyczuwalne owoce
królestwo garówpołączeniu z natką pietruszki, listkami świeżej mięty, uprażonymi płatkami migdałów i pestkami granatu będzie lekką, pożywną przekąską, którą można zabrać do pracy lub ciekawym dodatkiem do potraw mięsnych lub ryb. Składniki: 1 kalafior 1/2 szklanki płatków migdałów uprażonych na suchej patelni 1 granat 1 pęczek posiekanej natki pietruszki kilka posiekanych listków mięty 2 łyżki soku z cytryny
Smakowity Blog KulinarnySłodki sos marchewkowy był dodatkiem do jednego z ostatnich obiadów – kopytek ziemniaczanych nadziewanych mięsem. Według notatek mojej mamy sos ten jest świetnym dodatkiem do potraw z drobiu, ryb i zrazów. By sos był słodki marchewki też muszą być słodkie – tak więc upewnijcie się jaką marchew będziecie dodawać do sosu. Składniki na: Słodki sos […] The post Słodki
Magiczny Garnek