Potrawy wigilijne: Ryba w galarecie 347Ryba w galarecie (źródło: almamarket.pl)Składniki:1 i 1/2 kg rybywłoszczyznaliść laurowyziele angielskiesólpieprzjajkacytrynaSposób przygotowania:Rybę oczyścić, odciąć głowę, płetwy i ogon, resztę pokroić na dzwonka i
WojnaNaSmaki.pl
Zapiekanka rybna z ziemniakami i serem 232Ryba najczęściej pojawia się na naszych stołach w tradycyjnej postaci filetów. Zapiekanka rybna z ziemniakami i serem polecamy wszystkim, którzy nie lubią w potrawach zapachu ryby. Potrawa jest smaczna, zdrowa i szybko się ją robi. Składniki: 40-50 dag. filetów z ryby (najlepszy dorsz) 50 dag ziemniaków 2 jajka 5 dag. sera żółtego 1 łyżka mleka sól pieprz tłuszcz
Smaczne Potrawy
Sum smażony lub inna ryba 257Składniki : kilka kawałków ryby - ja miałam suma olej do smażenia sól , pieprz ewentualnie mąka cytryna Przygotowanie : Dzwonka ryby skropić obficie sokiem z cytryny i
Proste Potrawy
Krokiety z ryby morskiej 216Składniki : 50 dag fileta np. z mintaja, morszczuka lub innej ryby morskiej 1 i 1/2 szklanki gotowego bulionu warzywnego - ja zrobiłam z kostki 3 jajka 2
Proste Potrawy
Ryba smażona z patelni 270kiszonej kapusty . Do doprawienia ryb przeważnie wykorzystuję sól i pieprz. Raz w życiu kupiłam przyprawę do ryb i potrawa z ryby była dla mnie niejadalna! Nigdy więcej gotowych mieszanek, prostota i umiar jest wskazana w niektórych potrawach. Składniki na 4-5 porcji w zależności od możliwości jedzących: 5 sztuk filetów z miruny (mrożona) sól, czarny pieprz i pieprz cytrynowy(...)posypania po usmażeniu mąka pszenna olej do smażenia opcjonalnie sok z cytryny Przygotowanie ryby smażonej z patelni : Rybę zostawiamy do całkowitego rozmrożenia. Potem kroimy ją na porcje (3 kawałki z 1 sztuki) i układamy rybę na ręczniku papierowym i osuszamy. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem, jak ktoś lubi to może skropić rybę sokiem z cytryny. Na talerz wsypujemy mąkę pszenną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łosoś smażony na soli- salmone in padella 204SkładnikiŚwieże kawałki pokrojonego w dzwonki łososia ( 2-3 cm szerokości )sólSPOSÓB PRZYGOTOWANIARozgrzać mocno patelnię , posypać solą ( bez żadnego tłuszczu ) poczym układać kawałki łososia pokrojonego w dzwonki.Sma
zielonacukinka
Makaron wstążki z łososiem -tagliatelle con salmone 260SKŁADNIKI200 g wędzonego łososia1 mała cebulanatka pietruszki3 łyżki oliwy z oliwek200 ml śmietany sojowej4 łyżki wódki500 g makaronu wstążkiSPOSÓB PRZYGOTOWANIADo osolonej wrzącej wody wrzucić makaron. W
zielonacukinka
Kulebiak z rybą 180Kulebiak-to potrawa kuchni kresowej. Jest to duży pieróg nadziewany farszem z mięsa , lub farszem z ryb. Potrawa pochodzi z Ukrainy. Składniki: 500 g ciasta francuskiego 700 g filetów z mintaja 1 l bulionu warzywnego 500 g pieczarek 3 jajka 1 żółtko 1 szklanka ugotowanego ryżu sok z 1 cytryny 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego sól
O kuchni z uczuciem
Filet z mintaja po węgiersku 256rybny pod smaczną warzywną kołderką w lekko pikantnym sosie. Przepis zapisany wiele lat temu w starym zeszycie,trochę zapomniany. Ryby można użyć dowolnej,kto jaką lubi najbardziej. Ja akurat miałam mintaja,postanowiłam go użyć i reaktywować ten stary przepis. Potrawa bardzo smaczna,warta kontynuacji i godna polecenia na zbliżające się Święta. 400 g mrożonego filetu z mintaja 1 papryka(...)mielonym pieprzem,solą i mieloną papryką. Patelnię przykryć pokrywą i dusić wszystko około 10 minut. W razie potrzeby można podlać 2-3 łyżki wody. Gorący farsz nałożyć na upieczoną rybę. Potrawę można spożywać na gorąco zaraz po przygotowaniu lecz najlepiej smakuje na zimno następnego dnia kiedy ryba przejdzie smakiem pikantnego farszu
Kolorowa kuchnia Elki
Ryba smażona w zalewie octowej 217Składniki : dowolna ryba -może być filet rybny 1/3 szklanki octu 2 szklanki wody ziele 3 ziarna , pieprz 4 - 5 ziaren liść laurowy 1 płaska łyżeczka
Proste Potrawy
Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami. Doskonały do ryb. 328skórkę z 1/2 świeżej cytryny. Do czego pasuje taki sos? Cytryna i kapary to dobrzy przyjaciele ryb, dlatego możesz śmiał podać ten sos do wszystkich rybnych potraw: ryby grillowanej, pieczonej, kotlecików rybnych czy rybnych burgerów. Spróbujcie również, jak będzie smakował z zimnymi wędlinami oraz jako sałatkowy dressing (np. do surówki z marchewki). W tle pity z grillowaną
Chilli Czosnek i Oliwa
Okrasa z wędzonej makreli 190dniowej imprezie przygotowanej w ramach konkursu Blogerchef, w towarzystwie wielu sympatycznych osób: blogerów, sponsorów, organizatorów, szefów kuchni, obserwatorów zgromadzonych w Łasku k/ Łodzi. Dzisiaj chcę Wam przedstawić moją wariację potrawy do przygotowania, której zabierałam się odkąd wróciłam z warsztatów z Adamem Chrząstowskim. Okrasa z pstrąga wg A. Chrząstowskiego była naprawdę cudowna, zarówno dla oka, jak i dla kubków smakowych(...)chili Winiary Rybę pozbawiamy ości, lekko rozgniatamy za pomocą widelca. 5 dkg masła ucieramy mikserem na puch. Z pozostałego masła należy przygotować tzw. brązowe masło. W tym celu masło rozpuszczamy na patelni, na chwilę zwiększamy płomień i chwilę smażymy aby masło się zrumieniło. Nie bójmy się że popsujemy potrawę, takie masło nadaje całkowicie odmienny aromat potrawom. Rybę mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tradycyjny Karp Smażony 1232Tradycyjny, smażony karp w złocistej, chrupiącej panierce w formie dzwonka to klasyka wśród wigilijnych potraw. Ryba w takiej formie jest bardzo smaczna, wyjątkowa i smakuje niezwykle szczególnie podczas świąt.Klasyczny karp to element menu niemal każdego domu podczas Wigilijnej kolacji. Szczególnie starsze pokolenie nie wyobraża sobie świąt bez tej popularnej w okresie świątecznym ryby. I chodź karp
Słodka Strona
Kurczak a'la Saltimbocca, puree z marchewki i tagliatelle z cukinii- czyli gotowanie na parze ze smakiem 248kilku dań jednocześnie, więc pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Co można ugotować na parze? Do gotowania na parze znakomicie nadają się warzywa, ryż, kasze oraz chude mięso (drób, cielęcina) i ryby. Potrawy ugotowane na parze wcale nie muszą być mdłe i bez smaku. Chcąc podkreślić smak i aromat potraw, można wcześniej zamarynować produkty, użyć ziół i przypraw. Do naczynia/garnka
Smakowity Blog Kulinarny