ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:51/134)

8 domowych mieszanek przypraw - bez chemii. 364

Wszyscy wiemy, że podstawą smacznej potrawy, oprócz dobrej jakości produktu, są przyprawy. Zdarza się, że z braku czasu idziemy na łatwiznę i zamiast kombinować z różnymi mieszankami, kupujemy po prostu sklepowe. Do pizzy, mięsa, kurczaka, ryb czy nawet ziemniaków - wybór jest naprawdę duży. Niestety czasem nie zdajemy sobie sprawy, że nawet takie pozornie nieszkodliwe mieszanki kryją w sobie mnóstwo(...)złe. Jak się dobrze postaramy, to znajdziemy całkiem przyzwoite. Pytanie tylko po co, skoro można zrobić samemu? Przygotowałam dla Was 8 przepisów, które pozwolą Wam zdrowo przyprawić swoje ulubione potrawy. W podanych składnikach celowo nie uwzględniłam soli. Myślę, że najlepiej dodawać ją w trakcie robienie potraw, w ilościach jakie preferujemy. Oczywiście im mniej tym lepiej :) 1. Czerwona przyprawa

Powiedz dietom nie
Filet z soli w glazurze pomarańczowej 195

oleju  1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (lub mniej jeśli nie lubicie za ostrych potraw)2 cm świeżego imbiru½ łyżeczki czosnku granulowanegosok z 1 dużej pomarańczyskórka starta z ½ pomarańczy1 łyżka octu ryżowego lub winnego1 łyżka miodu2,5 łyżki brązowego cukruPrzygotowanie:Rybę płuczemy i dokładnie osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i papryką. Większy filet przekrajamy na pół. Odstawiamy

Mania Gotowania
Łosoś w papilotach z ziemniakami hasselback 186

wysmarowanym oliwą.4. Piec w temperaturze 200 st.C przez 40 min.Jeśli użyje się niewielkich naczyń, obie potrawy można piec w jednym czasie w piekarniku.Do łososia i ziemniaków podałam także warzywa ugotowane na parze (brokuły i kalafior). Wszystkiego dopełnia sos do ryby

Pasja Smaku
Efektywna dieta na lato 162

marchwi, a nawet szpinaku. Zawierają mnóstwo witamin i do tego doskonale oczyszczają organizm z toksyn i likwidują nadmierny tłuszcz. Obiad Potrawy do tej pory smażone warto zastąpić gotowanymi oraz pieczonymi. Delikatne drobiowe mięso z dodatkiem warzyw czy pieczona ryba latem smakuje zupełnie inaczej, także z grilla. Polecane są również letnie zupy które są bardzo wartościowe, takie jak choćby chłodnik

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sum pieczony w sosie maślanym 238

Ależ pyszne danie mam dzisiaj do pokazania. Delikatna ryba w aromatycznym sosie, taka jak ta pierwszy raz na naszym stole. O tym że warto jeść ryby

Moje Małe Czarowanie
Smażony "ryż" z kalafiora z warzywami 157

wersji dietetycznej prezentowałam tutaj . Dzisiaj wersja z patelni, bardzo aromatyczna, dużo bogatsza smakowo, w jesiennej wersji. To smaczna i prosta potrawa dająca wiele możliwości modyfikacji. U mnie marchewka i seler naciowy aromatyzują kalafiora. Świetny dodatek do mięsa i ryby lub jako samodzielne danie dla wegetarian. Składniki: 1/2 małego kalafiora 2 selery naciowe 1 marchew 2 łyżki oleju natka pietuszki sól

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz śledziowy 205

Dla niektórych już sama nazwa będzie dziwna, nie mówiąc o przygotowanej potrawie, ale cóż – różne są dziwactwa. Moim jest barszcz śledziowy. Może jest to bardziej

mojewypiekiinietylko
Sałatka z wędzonym łososiem. 323

Dla smakoszy wędzonego łososia ta sałatka to strzał w dziesiątkę.  Ryby to bardzo bogate źródło wysokowartościowego białka i witamin, zaś łosoś to jedna z najcenniejszych

Kuchnia Beaty
Ptysie francuskie z pastą rybną 150

Macie w weekend gości i brak pomysłu na przystawkę? Polecam ptysie z ciasta francuskiego są naprawdę szybkie, smaczne i efektowne:) Ptysie francuskie z pastą rybną Drukuj

CoolinarniePL
Karjalanpiirakat - pierogi karelskie podawane z masłem jajecznym munavoi 168

część Europy powszechnie nie słynie ze swojej kuchni. W sumie trudno się dziwić skoro na stołach pojawiają się głównie ziemniaki, ryby i może mięso z renifera. Trudna historia spowodowała, że ubogiego społeczeństwa fińskiego nie było stać na wyszukane potrawy, a skuta lodem przez znaczną część roku ziemia, nie pozwalała na uzyskiwanie zbyt wielu plonów. To wszystko spowodowało, że kuchnia

Food Square
Ciasteczka z tahini 124

Tahini – pasta na bazie sezamu służąca do przygotowywania wielu potraw zarówno obiadowych , jak i deserowych.Jest składnikiem hummusu i baba ghanoush – specjałów kuchni bliskowschodniej. Częstowałam Was już Rybą zapiekaną pod tahini , a dziś mam dla Was chrupiące ciasteczka , od których nie można się oderwać!Niesamowicie chrupiące a zarazem rozpływające się w ustach … słodkie , ale nie przesłodzone

Ostra na Słodko
Łosoś wędzony w ziemniaczanym puree. 180

Smoked salmon on potato puree. Składniki. 1 kg ziemniaki przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżka śmietana 18% 1 łyżka masło pieprz 20 dag łosoś wędzony

Kulinarny karnet Christophera
Tradycyjne gazpacho andaluz i wspomnienia z Hiszpanii 128

cieszą się dużym wzięciem. W górnym prawym rogu - typowy widoczek z Barcelonety. Poniżej: piękna architektura to kolejna wizytówka Barcelony. Świeże ryby na targu miejskim.  Dobre gazpacho = dobre pomidory Nie ma gazpacho bez dobrych pomidorów. Jest to typowo letnia potrawa, dlatego też użyjcie do niej najsłodszych pomidorów, jakie uda Wam się kupić. Szczególnie polecam pomidory odmiany malinowej

Chilli Czosnek i Oliwa
Staropolski bigos postny i przepisy na potrawy świąteczne 221

Wigilijna kapusta z grochem    (Wege) Suszone grzyby w cieście piwnym  (Wege) Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś Pasztet rybny Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie marynowane w oleju lnianym Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka lwowska INNE POTRAWY WIGILIJNE I ŚWIĄTECZNE ( TUTAJ

Codziennik Kuchenny
Gotuj jak Jamie – Jamie Oliver czyli kupuj mądrze, gotuj z głową, nie wyrzucaj. 142

dlatego tutaj Jamie chce udowodnić, że pieczeń jagnięca może być wyjątkowa. Przepisy: pyszny placek z jagnięciną, król burgerów itp. VI- dania z ryb – w tym rozdziale znajdziemy podpowiedzi jak wybrać sprzedawcę ryb i jak najlepiej przyrządzić świeże ryby. Tak jak w poprzednich działach znajdziemy przepis na danie bazowe oraz przepisy z resztek. Pieczony łosoś, zapiekanka rybna z groszkiem czy fantastyczne(...)tylko wspaniałe przepisy, ale także pogłębić swoją wiedzę kulinarną. Jamie zachęca nas także do poznania swojego sprzedawcy, warzyw, mięsa czy ryb. Dowiemy się też jak wykorzystać resztki wina, tłuszcz z pieczenia mięsa czy świeże zioła. Książkę zdobią profesjonalne zdjęcia potraw oraz samego Jamiego i jego rodziny. Co mogę więcej napisać ? Zdecydowanie polecam każdemu, bo taka pozycja książkowa powinna znaleźć

noteskulinarnyfiga