klimatycznych lodówek w stylu retro. Jestem pewna, że oczarują one Was tak samo mocno jak mnie. Pod koniec listopada miałam przyjemność uczestniczyć w blogerskim spotkaniu z Wojtkiem Lewandowskim . Gotowaliśmy potrawy kuchni włoskiej, a także poznawaliśmy sprzęt AGD produkowany przez firmę Gorenje. Zaprezentowano nam także piękne i klimatyczne lodówki w stylu retro. Z pewnością zgodzicie się ze mną(...)wysychaniem i pomagająca zachować witaminy oraz minerały szuflada Fresh Zone zapewniająca świeżość owocom i warzywom szuflada Zero Zone, w której panuje temperatura ok. 0 stopni C idealna do przechowywania ryb, owoców morza i mięsa, a także system dostosowania wysokości półeczek w drzwiach lodówki, ułatwiający przechowywanie butelek i słoików. Którą wybieracie? Jestem ciekawa, która lodówka podoba się Wam najbardziej
Chilli Czosnek i OliwaSangiovese . W nosie wyczuwamy bogactwo aromatów owocowych (wiśni , czereśni, truskawek, malin) oraz przypraw goździków, pieprzu, cynamonu. W smaku przyjemnie owocowe i dobrze zbalansowane. Świetnie pasuje do przekąsek, wędlin, ryb, oraz lekkich dań z makaronem. Merlot, Garda, Monte del Fra 2010 ( 39 zł.) 100% Merlot. Kolor intensywnie rubinowy. Lekko wyczuwalne aromaty owoców śliwki, czereśni. Powinno pasować do past oraz(...)ciepłe. Wino dobrze zrównoważone i eleganckie. Idealnie pasujące do ragu (sos boloński i neapolitański) . Wspaniałe na obecną porę roku do mięs pieczonych, gulaszów, mięs duszonych i innych tłustych „zimowych” potraw. Według Mariki idealne również do potraw z koniny. Bardzo dobre wino. Amarone Classico Valpolicella DOC ( 149 zł. ) 80% Corvina Veronese i Corvinone, 20% Rondinella. Winogrona do produkcji
królestwo garówMichał Szulc, a także bloger modowy Ekskluzywny Menel oraz bloger kulinarny Bartek Kieżun (Krakowski Makaroniarz). Podczas naszego spotkania, oprócz części teoretycznej (nazwijmy to tak w skrócie), mieliśmy okazję zjeść potrawy, które wcześniej przygotował dla nas szef Marco Ghia . Były to dania, do przygotowania których można użyć takich produktów, którym np. kończy się termin ważności, a wiemy, że nie zdążymy(...)kupno czegoś, co bardzo szybko będzie przeterminowane, a stąd droga do kosza już jest prosta. Co zrobić z produktami czy daniami, których mamy nadmiar lub mają krótki termin? Ryby Smażone ryby można zamrozić owijając je szczelnie folią spożywczą lub pakując do woreczków strunowych. Pamiętajmy o dokładnym usunięciu powietrza z opakowania. Taką rybę możemy także zamarynować w occie lub słodko-kwaśnym
Codzienna kuchnia niecodziennaŚledzie są potrawą, którą z powodzeniem można zrobić dużo wcześniej przed świętami, bo mogą postać.... Oczywiście, jeśli się ich wcześniej nie zje J Tak właśnie było u mnie. Zrobiłam śledzie. Takie inne niż do tej pory. Chciałam zrobić z nowym smakiem. Wymieszałam, namieszałam i .... wyszło pysznie. No i co? I już ich nie ma. Jutro zrobię nowe, a Wam zostawiam(...)sosie cytrynowym - Śledzie w sosie pomidorowymi suszonymi pomidorami - Śledzie pod pierzynką zwarzyw A może jakąś sałatkę śledziową....? Te i inne propozycje na śledzie znajdziecie z zakładce MENU: RYBY,ŚLEDZIE... Jest w czym wybierać. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u KrysiJako entrée tej znamienitej uczty zaserwowano marynowaną w czerwonej kapuście troć z pięknymi fioletowymi lamówkami posypaną czarnuszką oraz solą krewetkową, podaną z bitą śmietaną i falującym chipsem z musztardy. Ryba była nienachalna w smaku (jak na przykład łosoś), delikatna i masłowa. Świetnie komponowała się z ubitą kremówką, a jej smak został idealnie wyważony przez wyrazistą czarnuszkę i kwaskowy(...)treścią) to jest coś, co lubię i co sprawia, że wychodzę z restauracji bogatszy nie tylko o nowe doznania smakowe, ale i zainspirowany po odkryciu nowych form prezentacji potraw. Jako że Restaurant Week dobiegł już końca, to nie będę Was zapraszał do szybkiej rezerwacji stolika w La Maddalenie, ale za to zachęcam do śledzenia kolejnej edycji lub do odwiedzenia
Food Squarenutą bazylii, który sprawia, że wraz z każdym kęsem chce się więcej... (: A więc naprawdę polecamy zaserwować sobie takie szparagi w najbliższych nienajcieplejszych dniach maja, bo pomimo, że potrawa jest dość efektywna to przy okazji naprawdę prosta! Kochani korzystajmy z tego, że na straganach można dostać jeszcze piękne szparagi, bo potem może nam ich zabraknąć! Zapraszamy do zapoznania się(...)innymi świeżymi ziołami. Smacznego! *Jest to jedynie nasza propozycja podania takich szparagów, w przyrządzeniu możecie zabawić się kreatywnością i zamienić składniki na Wasze ulubione np. filet z innej ryby, szynkę szwarcwaldzką, zielone szparagi, paski cukinii lub awokado, do sosu dodać mozarellę lub musztardę, świeży koperek lub inne ulubione zioła: do odważnych świat należy
Symfonia Smakówwyjdzie krzywo, jedna rolka jest odrobinę grubsza od drugiej. Za to w smaku dorównają tym wykonanym u sushi mistrza. Robię sushi z dostępnych mi składników. Trudną do kupienia świeżą rybę zastępuję wędzonym łososiem, odpowiednio przygotowanymi owocami morza czy paluszkami krabowymi. Używam zazwyczaj sezonowych warzyw. Natomiast jeżeli chodzi o ryż - zamiennie używam tego przeznaczonego do sushi ze zwykłym białym ( nie oburzajcie(...)avokado, łosoś, szczypior 4. Pomagając sobie matką zwijać rolki delikatnie dociskając, aby się nie rozwarstwiały się podczas krojenia. 5. Ostrym nożem kroić rolki na 6-8 części. . Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklanceTOUR SALON, czyli targi regionów i produktów turystycznych obchodzą w tym roku 25. jubileusz. W dniach 23-25 października Poznań zamienił się w stolicę różnych regionów
W kuchni Karmel-itkibędącej głównym składnikiem musztardy, były tłuczone na proszek używany do przyprawiania mięs. Później zaczęto je ucierać z octem lub oliwą i ziołami, aby powstały sos nie tylko dodawał smaku potrawom, ale też ułatwiał trawienie. Średniowiecze to dla musztardy renesans . Wtedy rozkwitła jej popularność, a na dworze papieskim we Włoszech powstał zawód musztardnika. Dopiero w XIII wieku we francuskim Dijon(...)majonezem musztarda może być dodawana do np. świątecznych sałatek ze śledziem i jabłkiem, sałatek warstwowych, a w połączeniu z miodem i sokiem z cytryny tworzyć smaczną marynatę także do ryb (np. łososia czy pstrąga). Z kolei w musztardzie z dodatkiem chrzanu możesz przygotować ogórki kiszone! Jeśli u Ciebie musztarda najczęściej gości tylko na kanapkach lub jako dodatek do mięs
Codogarabakłażana. Ostry sos Lutika i marynowaną czuszkę już wypróbowaliśmy, tym razem postanowiliśmy spróbować sosu Pindżur (wersja ajwaru z dodatkiem świeżych pomidorów). Kupiłam też przyprawę czubrica, aby dodać swoim potrawom bułgarskiego ducha (podobno jest super do dań tłustych, pomaga je trawić).Produkty greckie - Mimo, że targi skupiały się na produktach regionalnych z Polski, kilka stoisk oferowało ekologiczne produkty z Grecji(...)ukochanych paprykowych kabanosków nie było. Mimo to ochoczo przystąpiliśmy do degustacji innych salami i kolbaszy i wybraliśmy kiełbasę, która najbardziej nam smakowała. Okazało się, że jest to salami z ... ryby. Pomysł na przygotowanie wędliny z ryby jest zaskakujący, a jeszcze bardziej niesamowite jest to, że jest ona smaczna. Choć jeśli weźmiemy pod uwagę, że firma pochodzi znad Balatonu
Chilli Czosnek i Oliwakochanej Babci podczas niedzielnego obiadu) Inny wymiar proponuję nam polską wersję burgera w bułce wypiekanej na miejscu, polskimi burakami oraz świeżym chrzanem (29 zł). W karcie dań mamy również ryby oraz gulasz z dzika (42 zł). Wszystkie danie podane są w niebanalnym towarzystwie takim jak tłuczony tapinabur czy puree z pasternaku. Kolejnym ciekawym rozdziałem w karcie są podpłomyki, zapomniane(...)jest zrobione danie, i nie mam na myśli tajnych sekretów szefa kuchni a zwykły proces przygotowania, taka krótka historia dania utwierdza mnie w przekonaniu, że każdy element w potrawie był misternie przemyślany przez szefa kuchni i nic nie jest kwestią przypadku. Goście są ważni. Restauracja jest nowa i widać, że zależy jej na tym, aby goście wychodzili zadowoleni
Wylizany RondelDomowe sushi przygotowuję zazwyczaj jak mają odwiedzić nas znajomi. Oprócz tego, że sushi jest smaczne to z całą pewnością także zdrowe. U mnie podstawowym składnikiem sushi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przygotowałam na nim prawdziwą orientalną ucztę i przyznaję bez bicia, ze gdyby nie pełny brzuch, to jeszcze bym posiedziała przy grillu – sama przyjemność patrzeć jak ulubione mięso, warzywa, ryby na Twoich oczach zmieniają swój kolor, kształt , a w rezultacie smak! Oprócz pysznej Zupy Tom Yum przygotowałam ukochanego tuńczyka oraz krewetki i dorsza . Było lekko, było pysznie, było zdrowo! Zobaczcie(...)filetu z dorsza, odstawiamy na ok.10 minut. Po tym czasie układamy na grillu TomYang BBQ i grillujemy kilka minut z każdej strony! Smacznego! Jak widzicie urządzenie jest fantastyczne! Przygotowywanie potraw na nim to sama przyjemność – radość z grillowania jest olbrzymia a zapachy rozchodzą się po całym domu! ( dla mnie to bardzo duży plus! ). Jest bardzo łatwe w obsłudze
Ostra na Słodkokolacje. Szybkie smażenie pozwala na zachowanie wielu cennych składników odżywczych. To najszybszy sposób na pełnowartościowy i ciekawy posiłek. Wok pozwoli Wam na przygotowanie dań zarówno z mięsa, jak i ryb czy tofu. Warzywa dodane do dania to już Wasz wybór — ja korzystam z tych, które są w sezonie, dodając do nich nierzadko egzotyczne warzywa ze słoika (np. pędy bambusa(...)rzepę). Warzywo kisi się i fermentuje z dodatkiem przypraw – mnóstwa papryki chili (zarówno surowej, sproszkowanej jak i płatków), świeżego imbiru, czosnku i dymki, soli. Używane samo, jako dodatek do potraw, lub jako jeden ze składników dania. Ma bardzo charakterystyczny smak i zapach. Nie smakuje jak nasza kiszona kapusta – kimchi jest dużo bardziej wyraziste i pełne innych smaków, pikantne
Karo in the KitchenP o wakacjach pozostały miłe wspomnienia, opalenizna, zdjęcia i pamiątki. Nasze małe i duże dzieci wróciły do swoich szkolnych klas lub rozpoczęły
SzczyptaSmaQ