gustu. CIECIERZYCA Ciecierzyca w sosie kurkumowym z ryżem ; blog: rabarbarowo Pasztet: cieciorka z warzywami ; blog: Pij soki wyciskane Cieciorka w ricotcie ze szpinakiem i wędzonym łososiem ; blog: Gawron w rosole Pieczone faszerowane bataty z pomidorami i cieciorką ; blog: Two Broke Sisters Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami ; blog: Czerwień i błękit Zupa krem z topinambura i ciecierzycy ; blog(...)warzyw z ciecierzycą ; blog: Smaczne-zdrowe Bataty i ciecierzyca w garam masala ; blog: Smaczne opowieści GROCH Groszek z marchewką i dynią ; blog: Czerwień i błękit Zupa grochowa ; blog: Moje domowe kucharzenie Zupa solferino (z groszkiem zielonym) ; blog: Moje domowe kucharzenie Krem z zielonego grochu czyli zielona grochówka ; blog: Smakołyki Angeli Zupa grochowa z bekonem ; blog: Kulinarne odsłony Pati Sałatka
Weekendy w domu i ogrodzieTaki pasztet, to skarb domowy :) poezja smaku... Musi być na każde święta ponieważ wszyscy go uwielbiają :) Mięso : 2 kg łopatki wieprzowej, 1 kg wołowiny jak na gulasz, 1 kg mięsa z drobiu, 1 kg boczku lub podgardla, 1 kg wątroby Wszystko kroimy w kostkę, żeby potem zmieścić do maszynki... wkładamy do garnka... zalewamy wodą i gotujemy(...)żeby się ładnie sparzyła... Tak przygotowane mięso zostawiamy do wystygnięcia :) Potem zabieramy się za mielenie, wszystko mielimy razem z liśćmi i zielem, 2-3 suche bułki moczymy w rosole, który został z gotowania i też przepuszczamy przez maszynkę. Drugi raz mielimy dodając czosnek, jałowiec....przyprawiamy po swojemu łyżką pieprzu, łyżką gałki, 3 łyżkami majeranku...próbujemy czy jest dobre
chleba naszegoSKŁADNIKI Dodane do gotowania: -woda tyle aby zakryło wszystkie składniki -golonka tylna szt.1 -nóżki w/p szt. 2 -ćwiartki z kurczaka szt.2 -skórki w/p wędzone 300 g
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Dziś mam dla Was przepis na niebanalną zupę marchewkową. Robiłam ją niedawno pierwszy raz, tak zasmakowała całej rodzinie, że została w naszej kuchni na stałe. Dzieci
Pani domowaTaka galareta na pewno jest dietetyczna i zdrowa , nie ma w niej żadnych tłustych kawałków. A przecież o to chodzi
W kuchennym oknie EwySkładniki: ciasto francuskie nie mrożone 2 opakowania, jajka 1 sztuka, pieczarki 60 dag, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 5 łyżek, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, kiszona kapusta
W Mojej Kuchni LubięHej kochani :) Dzisiaj szybkie danie. W sumie skojarzyło się nam z kuchnią dla studentów. Oni zawsze jedzą biednie i szybko, choć zapewne są i tacy, którzy
vegetanieselerową , a dzisiaj przyszła pora na pastę z lubczyku. Roślina ta ma charakterystyczny smak i intensywny zapach, który określany jest jako „przyprawa maggi”, można z lubczyku przygotować domową przyprawę w formie pasty. Można też liście lubczyku wysuszyć lub zamrozić, aby je potem wykorzystać jako naturalny dodatek do potraw. Polecam też moje przepisy na pasty: Pasta paprykowa do słoików(...)może też być kamienna, czy himalajska. Dodając sól i oliwę, naturalnie konserwujemy lubczyk, dzięki czemu można taką pastę długo przechowywać, nawet do następnego sezonu. Idealna do zup i sosów. Rosół z lubczykiem jest najlepszy w smaku. Składniki na pastę lubczykową . Przepis na 2-3 słoiczki pasty z lubczyku: 10-12 łodyg lubczyku wraz z liśćmi ok. 2 łyżki soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędzięki temu zawsze mamy dla was jakiś ciekawy przepis. Ciasto: 350 g mąki pszennej 1 żółtko 1 łyżka masła sól gorąca woda Farsz: 0,5 kg resztek mięsa z rosołu lub innego ugotowanego, duszonego czy pieczonego 1 czerstwa kajzerka 0,5 szklanki mleka 1 cebula 1 łyżka tłuszczu 1 jajko sól, pieprz posiekana natka pietruszki Mąkę przesiewamy, dodajemy masło(...)Napełniamy nadzieniem pierogi i gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty po ich wypłynięciu. A te na zdjęciu są jeszcze dodatkowo po ugotowaniu przysmażone. Bo lubimy takie. Szybko, domowo i naprawdę smacznie. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory
Marder&Marder Manufactureprzygotować kurczaka w całości. Nie wymaga on od nas dużych umiejętności w kuchni. Jego przygotowanie zajmie wam nieco Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i z pewnością urozmaici wasze domowe obiady. Możecie go też podać na kolację, przy której towarzyszą goście waszego domu. Rezerwujcie nieco ponad 60 minut w kuchni i bierzemy się do pracy. Polecam wam także mój przepis(...)szyją. W tym celu wykonujemy dwa cięcia zaraz obok kręgosłupa kurczaka. Powinniśmy oddzielić nie tylko kręgosłup, ale też i szyjkę z naszego drobiu. Kręgosłup i szyjkę możecie wykorzystać do rosołu. Kurczaka rozkładamy na blasze lub w patelni bez rączki. Do naszej przyprawy taco dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatę wcieramy w naszego kurczaka. Co ważne, kurczaka w marynacie
Kuchennyviral.plKurkuma to inaczej ostryż długi lub domowy, szafranica, szafran indyjski, żółcień lub żółty imbir. To przyprawa, która posiada bardzo cenne właściwości lecznicze. Kurkumina jest głównym składnikiem nadającym żółty kolor przyprawie. Działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, chroni wątrobę przed toksynami. Jest to przyprawa, która także obniża poziom cholesterolu. Zaś spożywanie kurkumy u osób chorujących na reumatoidalne zapalenie stawów wzmacnia elastyczność(...)wchodzi na przykład w skład curry. Kurkuma jest też istotnym składnikiem musztardy i sosu Worcestershire. Mielona kurkuma to doskonały dodatek do potraw duszonych, zup i ryżu. Nada charakterystyczny smak rosołowi, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. Można dodawać ją do marynat. Kurkuma to także zamiennik szafranu - jednej z najdroższych przypraw świata. Warto wiedzieć, że kurkuma jest stosowana w przemyśle
Zasmakuj KuchniJest to obiad, który przygotowuje się szybko i doskonale nadaje się do pracy, gdzie wystarczy go lekko podgrzać w mikrofali. Kliknij aby otworzyć pokaz slajdów Składniki
Oka w rosole czyli KaFka gotujeKotlety mielone, to prosta potrawa, aby były naprawdę dobre trzeba znać kilka trików. Mielone powinny być: dobrze doprawione, miękkie i soczyste. Masę mięsną doprawiam solą
Codziennik KuchennySama nie jestem smakoszem tego specjału, ale moja mama bardzo go lubi. Pomyślałam jednak, że być może taki domowy i ja polubię!? Będzie na pewno zdrowy i mam nadzieję- pyszny! Przepis dla mojego brata, który lubi pichcić(nawiasem mówiąc robi to dobrze) no i lubi paprykarz! A sam paprykarz dla mojej mamy, która go uwielbia, no i nareszcie(...)pomidory, paprykę, szalotkę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle razem z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym, po 5 min. dodajemy szklankę bulionu warzywnego(lub 1/2 szkl. rosołu i 1/2 szkl. wody) i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw(większość "wody"musi wyparować(w razie, gdy marchew jeszcze twarda dolewamy wodę i nadal dusimy), dodajemy paprykę
Kuchnia BeatyDomowy pasztet jest pyszny, łatwy do przygotowania i bardzo aromatyczny. Lubie wegetariańskie pasztety z soczewicy i soi, jednak z dodatkiem mięsa to mój faworyt!. Wszystkie zioła i przyprawy znajdziecie w Owocowym Raju Składniki: 1 kg udek kurczaka 1 kg wątróbki drobiowej 3 garści obranych pistacji 3 garści suszonej żurawiny 2 jajka 1 czerstwa bułka kilka łyżek oleju(...)pietruszkę, marchewkę, selera i pora. Osolić, gotować ok. 90 minut z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Przecedzić na sicie, po ostygnięciu oddzielić mięso od kości. Namoczyć bułkę w rosole. Cebulę obrać, drobno posikać. Podsmażyć na maśle razem z wątróbką, posolić i popieprzyć. Mięso, warzywa, wątróbkę i odciśniętą bułkę dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Doprawić do smaku ziołami, solą
Apetyczna babeczka