cebulę. Zalać zimną wodą (1,5 litra). Rosół gotować na bardzo małym ogniu (powinien jedynie delikatnie pyrkać) przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ćwiartkę/skrzydełka, doprawić rosół solą i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Następnie wyjąć liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu, czosnek, cebulę i por. (wyrzucić lub wykorzystać w inny sposób(...)Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2 l kremowej zupy. Z dodatku gorgonzoli można zrezygnować. Groszek konserwowy można zastąpić mrożonym. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie . Zupę podaj z Domowymi grzankami ziołowymi Domowe grzanki ziołowe do zup i sałatek
Gospodyni MiejskaTaką stałość, wciąż tę samą, choć każdego dnia zmieniającą się. Tak dokładnie jak pory roku. Przychodzi koniec wakacji i oczywiście szkoła. Trzeba wejść w pewien szkolny i domowy rygor, żeby wszystko zagrało. Mam trochę maniakalny stosunek do zup, może nawet przesadzam z oceną ich wagi w diecie dzieci. Dlatego teraz, kiedy często zdarza się, że chłopcy muszą(...)porcji, robię oczywiście zawsze zupę na dwa dzionki, potrzeba: - 2 duże lub 3 średnie pory - 4 średnie ziemniaki - łyżka masła - łyżka przyprawy curry - ok. 2 litrów lekkiego rosołu - sól, pieprz, - pół szklanki śmietanki, minimum 18%, 30% nawet lepiej - koperek - 2-3 kromki pieczywa typu bagietka na osobę - kilka łyżek oliwy Pory oczyszczam z pierwszej warstwy, odcinam części
I tu będę miała takie teTen bigos robiłam kilka dni przed Świętami...wiadomo...im dłużej go się gotuje,podgrzewa ..tym bardziej jest smaczny...Przepis wg Ewy Wachowicz..do bigosu dodajemy różne
Moje domowe kucharzenieDomowy rosołek to przecudowny wynalazek. Ma on bardzo wiele zalet, jednak najważniejsze z nich to: błyskawicznie rozgrzewa, zaspokaja apetyt, uzupełnia braki składników odżywczych, leczy. Ten jakże aromatyczny wywar z mięsa i warzyw ugotować możne dosłownie każdy bez względu na umiejętności kulinarne. Wirus czy zatrucie? Coś dopadło małego. Być może to tylko zatrucie bo sprawa wygląda(...)dnia głównie w pracy nie jemy nic ciepłego, dlatego też zdecydowanie łatwiej łapiemy infekcje. Nie ma zatem lepszego sposobu na rozgrzanie organizmu w mroźny zimowy dzień niż talerz gorącego rosołu z kawałkami mięska i przepysznym makaronikiem. Mówi się, że te osoby, które starają się regularnie jeść rosół twierdzą, że rzadziej się przeziębiają i chorują na grypę. Ja w to wierzę
ClauditteMissCookingSkładniki: soczewica zielona 50 dag, kasza gryczana 100 gram/woreczek, kucharek 1 łyżka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "L", cebula
W Mojej Kuchni Lubiękapusty – ok. 800-900 g ok. 300 g młodych ziemniaków (3 średnie sztuki) 3 średnie młode marchewki – ok. 190 g 1 litr bulionu drobiowego* (np. wywaru z rosołu) 0,5 litra gorącej, przegotowanej wody (najlepiej wrzątku)* ok. 170 g boczku wędzonego surowego ok. 270 g kiełbasy wiejskiej lub podwawelskiej 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren(...)litra bulionu – wtedy zupa będzie trochę bardziej ‘tłusta”. Możecie też cały bulion zastąpić wodą, ale moim zdaniem zupa wtedy będzie mniej apetyczna niż ta przygotowana na domowym bulionie drobiowym. Ewentualnie zamiast bulionu drobiowego można użyć bulionu z jarzyn, np. z mojego przepisu tutaj: domowy bulion warzywny . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na zupę kapuśniak z młodej kapusty: Kapustę
Kulinarne PrzebojeCześć :D Czasami przychodzi ochota, żeby coś odmienić. Pierwsza rzecz od której możemy zacząć zmianę to oczywiście gotowanie :D Potem już możemy wymieniać firanki albo jakieś
Pieprzyć z Fantazjągustu. CIECIERZYCA Ciecierzyca w sosie kurkumowym z ryżem ; blog: rabarbarowo Pasztet: cieciorka z warzywami ; blog: Pij soki wyciskane Cieciorka w ricotcie ze szpinakiem i wędzonym łososiem ; blog: Gawron w rosole Pieczone faszerowane bataty z pomidorami i cieciorką ; blog: Two Broke Sisters Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami ; blog: Czerwień i błękit Zupa krem z topinambura i ciecierzycy ; blog(...)warzyw z ciecierzycą ; blog: Smaczne-zdrowe Bataty i ciecierzyca w garam masala ; blog: Smaczne opowieści GROCH Groszek z marchewką i dynią ; blog: Czerwień i błękit Zupa grochowa ; blog: Moje domowe kucharzenie Zupa solferino (z groszkiem zielonym) ; blog: Moje domowe kucharzenie Krem z zielonego grochu czyli zielona grochówka ; blog: Smakołyki Angeli Zupa grochowa z bekonem ; blog: Kulinarne odsłony Pati Sałatka
Weekendy w domu i ogrodzieTaki pasztet, to skarb domowy :) poezja smaku... Musi być na każde święta ponieważ wszyscy go uwielbiają :) Mięso : 2 kg łopatki wieprzowej, 1 kg wołowiny jak na gulasz, 1 kg mięsa z drobiu, 1 kg boczku lub podgardla, 1 kg wątroby Wszystko kroimy w kostkę, żeby potem zmieścić do maszynki... wkładamy do garnka... zalewamy wodą i gotujemy(...)żeby się ładnie sparzyła... Tak przygotowane mięso zostawiamy do wystygnięcia :) Potem zabieramy się za mielenie, wszystko mielimy razem z liśćmi i zielem, 2-3 suche bułki moczymy w rosole, który został z gotowania i też przepuszczamy przez maszynkę. Drugi raz mielimy dodając czosnek, jałowiec....przyprawiamy po swojemu łyżką pieprzu, łyżką gałki, 3 łyżkami majeranku...próbujemy czy jest dobre
chleba naszegoSKŁADNIKI Dodane do gotowania: -woda tyle aby zakryło wszystkie składniki -golonka tylna szt.1 -nóżki w/p szt. 2 -ćwiartki z kurczaka szt.2 -skórki w/p wędzone 300 g
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Dziś mam dla Was przepis na niebanalną zupę marchewkową. Robiłam ją niedawno pierwszy raz, tak zasmakowała całej rodzinie, że została w naszej kuchni na stałe. Dzieci
Pani domowaTaka galareta na pewno jest dietetyczna i zdrowa , nie ma w niej żadnych tłustych kawałków. A przecież o to chodzi
W kuchennym oknie EwySkładniki: ciasto francuskie nie mrożone 2 opakowania, jajka 1 sztuka, pieczarki 60 dag, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 5 łyżek, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, kiszona kapusta
W Mojej Kuchni LubięHej kochani :) Dzisiaj szybkie danie. W sumie skojarzyło się nam z kuchnią dla studentów. Oni zawsze jedzą biednie i szybko, choć zapewne są i tacy, którzy
vegetanieselerową , a dzisiaj przyszła pora na pastę z lubczyku. Roślina ta ma charakterystyczny smak i intensywny zapach, który określany jest jako „przyprawa maggi”, można z lubczyku przygotować domową przyprawę w formie pasty. Można też liście lubczyku wysuszyć lub zamrozić, aby je potem wykorzystać jako naturalny dodatek do potraw. Polecam też moje przepisy na pasty: Pasta paprykowa do słoików(...)może też być kamienna, czy himalajska. Dodając sól i oliwę, naturalnie konserwujemy lubczyk, dzięki czemu można taką pastę długo przechowywać, nawet do następnego sezonu. Idealna do zup i sosów. Rosół z lubczykiem jest najlepszy w smaku. Składniki na pastę lubczykową . Przepis na 2-3 słoiczki pasty z lubczyku: 10-12 łodyg lubczyku wraz z liśćmi ok. 2 łyżki soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię