rosół domowy - 1105 przepisów (strona:53/74)

KOTLETY MIELONE Z CEBULĄ I CZOSNKIEM (SZNYCLE) - NAJLEPSZE 189

Przepis na prawdziwy, domowy mielony. Kotlety mielone z cebulą i czosnkiem to dzisiaj absolutna klasyka. Tradycyjny przepis na mielone jak u babci podaje tylko kilka podstawowych składników. A sekretem najlepszego smaku kotletów jest bardzo dokładne wyrobienie masy mięsnej. W przeciwnym razie sznycle nigdy nie będą tak smaczne. Oczywiście na przestrzeni czasu, tradycyjny przepis zanotował wiele zmian. Dzisiaj kotlety mielone przygotowujemy(...)ugotowanym ryżem. I to też jest OK :) Przepis na tradycyjne sznycle, dzięki któremu mięso będzie wyjątkowo soczyste. SKŁADNIKI:  50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego łyżka masła 1/2 szklanki rosołu kopiasta łyżka tartej bułki jajko + białko 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku (może być mrożony) 1 cebula, starta na tarce o dużych oczkach  2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

Moja Książka Kucharska
PASZTET DROBIOWY Z WARZYWAMI 433

Wolna sobota , mróz za oknem. Wszystko sprzyja temu, by upiec domowy pasztet. Tym razem postanowiłam do masy mięsnej dodać warzywa. Pasztet dostał nowego smaku i jeszcze szybciej znika ze stołu. Polecam i Wam, na święta będzie jak znalazł Składniki: 1 kg udek z kurczaka 30 dag piersi z kurczaka 8 pieczarek 1/3 czerwonej papryki 1/3 żółtej papryki pól szklanki posiekanej(...)pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki,cebulę,  wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.   Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa ugotowane. Gotową masę doprawiamy do smaku solą

Z Majeczką w kuchni
Pasztet domowy pieczony 196

Walory smakowe domowego pasztetu są chyba wszystkim znane.Przepis nie jest trudny.Składniki:-1,5 kg łopatki-1 kg wątróbki drobiowej-4 jajka-2 czerstwe bułki-2 cebule-1 marchew-kilka ząbków czosnku-bułka tarta-kilka suszonych grzybów-seler-por-ziele angielskie-pieprz ziarnisty-listek laurowy-przyprawa Barbecue-sól, pieprz   Część łopatki ( 1 kg ) gotujemy w wodzie z dodatkiem(...)listka laurowego.   Gotujemy do miękkości mięsa.   W tym czasie kroimy cebulę i czosnek.   Wątróbkę myjemy, czyścimy i osuszamy.Czerstwe bułki moczymy i odciskamy.Z rosołu wyjmujemy ugotowaną łopatkę, marchewkę, cebulę, czosnek i grzybki.   Na patelni, na niewielkiej ilości masła klarowanego lub oleju podsmażamy wątróbkę.Dodajemy pokrojone cebulę i czosnek i wstępnie przyprawiamy Barbecue.Chwil

Maminek kulinarny
Ramen 259

pełne dobroci. Nie wiem, jak powinien smakować idealny japoński ramen. Wiem, że smaków można się nauczyć i jak się ma fajnych ludzi koło siebie, to można wyprodukować w zaciszu domowym cudownie aromatyczny talerz. Poszukiwanie idealnego przepisu na ramen okazało się w cholerę skomplikowane. Nie wynikało to z tego, że przepisów nie ma, tylko z tego, że przepisów jest multum(...)dodatkowo sitko wyłożyłam gazą. Bulion studzimy i wynosimy w chłodne miejsce. Najlepiej przeznaczyć na gotowanie sobotę. Zaczynamy rano, kończymy wieczorem, przez noc się ścina, w niedziele kończymy i tadaa – rosół jest Rano ściągamy tłuszcz z wierzchu bulionu i zaczynamy bulion podgrzewać. Ma się zagotować. Szykujemy shoyu tare. Shoyu tare: ½ szklanki sosu sojowego 3 łyżki mirinu. Po zagotowaniu bulionu dodajemy tare

ladykitchen
Suszona skórka z pomarańczy i mandarynek, czyli recykling kulinarny 166

przełamany goryczką skórki. Już wiem, że to będzie strzał w dziesiątkę. Czekajcie więc na przepis :) Można równie dobrze większą ilość skórek zalać spirytusem, potrzymać kilka tygodni i mamy niesamowitą domową esencję pomarańczową czy mandarynkową. Możemy ją wykorzystać np. do ciasta. Albo do aromatyzowania nalewek :) Do ciasta możemy też po prostu suche skórki używać. Wystarczy wcześniej tylko je namoczyć w minimalnej(...)tego. Do racjonalnego wykorzystywania pokarmu. Na świecie zdecydowanie zbyt wiele jedzenia się wyrzuca. Na koniec jeszcze kilka przykładów mądrego wykorzystywania odpadków: zielone, niejadalne części pora możemy dać do rosołu, razem z innymi warzywami. Zrobi się z nich naprawdę smaczny wywar. Jak zeschnie nam się żółty ser to możemy odkroić twarde skórki i też dodać do rosołu. Te skórki są bardzo

Marder&Marder Manufacture
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa 215

dumnym. SKŁADNIKI NA FARSZ:- pieczarki: 0,5 kg- kapusta kiszona: 1 litr,- cebula: 0,75 do 1 kg,- przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, vegeta1. Kapustę kiszoną gotujemy na rosole - u nas z indyka lub na wodzie (wywar możemy wykorzystać m.in do Zupy kwas - przepis tutaj). Gdy kapusta jest miękka, odcedzamy ją, bardzo dokładnie wyciskając z niej wodę. Możemy(...)tarce na grubych oczkach. Dusimy. Gdy pieczarki są już odparowane z wody, wrzucamy kapustę i wszystko przesmażamy, aby odparować jeszcze więcej wody. Doprawiamy pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym, vegetą (najlepiej domową). Pozostawiamy do przestygnięcia. Najlepiej dobrze schłodzić farsz w lodówce.SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:- pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b),- mleko - szklanka,- woda - szklanka,- sól

Wypisz Wymaluj
Pasztetowa swojska-wędzona 337

SUROWIEC -1,3 kg wątroby -0,700 kg serca (dwa serca) -1,5 kg boczku -2 kg podgardla -0,500 kg słoniny -dwie cebule większe -3

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pierogi z chabaninką, czyli mięsem 226

Przepis na idealne ciasto do pierogów nie istnieje. I nie wierzę w żadne zapewnienia, że jego takie właśnie jest. Bo to nie kwestia składników, tylko sposobu

Karczma Honorietty
Bezglutenowy pasztet z kaczki 187

większych alergii pokarmowych, warto jest zainwestować trochę czasu i przygotować samodzielnie wędlinę, pastę do kanapek, pieczeń czy pasztet. Dlatego też dzisiaj chcieliśmy się podzielić z Wami przepis na nasz domowy pasztet, który nie zawiera konserwantów, a także glutenu.  Zamiast bułki, którą normalnie stosuje się do "sklejenia" masy wykorzystujemy wieprzowe podgardle oraz jajka. SKŁADNIKI: 1 kaczka bez szyi i podrobów(...)łyżeczki pieprzu ziołowego chilli mielone - opcjonalnie Kaczkę oraz udo myjemy i zostawiamy na ok. 30 min w zimnej wodzie. Po tym czasie płuczemy i nastawiamy w garnku, jak na rosół. Dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, opaloną cebulę oraz sól i pieprz w ziarnkach.  Wedle uznania można dorzucić także pora, selera czy lubczyk. Jednak dla samego smaku pasztetu nie jest

Kuchnia od dwojga
Krem z batatów 205

grzankami. Przypadnie do gustu fanom lekko słodkich dań obiadowych. Krem z batatów w kolorze przypomina zmiksowaną dynię. Składniki na 4 porcje: 3 średniej wielkości bataty 1 l rosołu (lub wywaru warzywnego) 1 cebula sól, pieprz papryka ostra ewentualnie 1 łyżka śmietany do zupy olej Cebulę obrać i pokroić w piórka. Bataty obrać, umyć i pokroić w kostkę (mogą być większe(...)minut). Gdy warzywa będą miękkie to zupę przestudzić. Za pomocą blendera zmiksować ją. Na sam koniec posmakować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Podawać gorącą z domowymi grzankami lub makaronem oraz ewentualnie kleksem gęstej śmietany

Ugotować
Zupa gołąbkowa z kapustą kiszoną 280

Zupa gołąbkowa...robiłam już nie raz, za każdym razem inaczej...ale jak do tej pory nie wstawiłam żadnego przepisu..Więc dziś dla odmiany jest gołąbkowa i

Moje domowe kucharzenie
Zupa krem z porów 296

Składniki; białe części 4 dorodnych porów cebula 2 kromki czerstwego białego pieczywa 2 l bulionu szklanka śmietanki kremówki sól.pieprz filiżanka startego parmezanu Wykonanie;Przekrojone 

Gorący kąsek
Pieczone pod serem ziemniaczki 171

Zapiekane ziemniaczki z żółtym serem to prosty i smaczny dodatek do obiadów. Nie są trudne w przygotowaniu, a podane z sosem grzybowym doskonale mogą być całym

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pasztet drobiowy w boczku 166

Obalam stereotypowe myślenie, że pasztet pieczemy tylko na święta Pasztet drobiowy w boczku to fenomenalna i smaczna propozycja również na co dzień. Moja rodzinka zajadała się

PatiGotuje
Placki ziemniaczane z boczkiem 193

Placki ziemniaczane to danie, które kojarzy mi się z wakacjami u babci na wsi. Do moich dzisiejszych placków dodałam boczek. Składniki: 1 kg ziemniaków 200 g

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
16 przepisów na pastę do chleba 242

boczku Coś nowego na kanapki-proszę bardzo -pyszna pasta kanapkowa tym razem z wędzonego boczku  mniam.... polecam gorąco bo przepis jest bardzo prosty znajdziecie go  tutaj Hummus domowy -najlepszy na kanapki Pyszna i bardzo zdrowa pasta z ciecierzycy -prosta do przygotowania w domu.Polecam gorąco bo jest zupełnie inna niż wszystkie pasty na chlebek a dodatki można dobierać według(...)mniam...koniecznie spróbujcie jak lubicie dynie-nie będziecie żałować-przepis znajdziecie  tutaj Pasta na kanapki z kurczaka-w 5 min Nie wiecie co zrobić z mięsem pozostałym z rosołu,lub z resztą pieczonego kurczaka???Potrawka się wam już przejadła,a szkoda żeby się zmarnowało.Mam dla was  pastę do chlebka z wykorzystaniem takiego właśnie mięsa-zrobisz

Swojskie jedzonko
PANCAKES Z KASZY JAGLANEJ 210

lata. Ale nauczył babcię i mamę, że świeże mięso i świeże dobre wędliny to podstawa. Nauczył też je samemu je przygotowywać i wędzić. Mieliśmy w tamtych czasach własną domowej roboty wędzarnię. Pamiętam zapach szynki w przedsionku po wędzeniu, dziś takiej nigdzie nie kupisz choćbyś stanął na głowie. Ale do brzegu! Babcia nauczyła Nas tzw. gospodarności, teraz nazywanej kuchnią zero waste(...)żeby wyszły Ci idealne to musisz je zrobić z wczorajszych ziemniaków, ziemniaki też odsmażało się na patelni. O takie przyrumienione to był rarytas. Chyba u każdego w domu z rosołu robiło się zupę, najczęściej pomidorową, lub inną np. warzywną czy żurek. Jeśli obrodziły jabłonki zazwyczaj co drugi rok to z jabłek przygotowywaliśmy do słoików dżemy ale też gotowe nadzienie

SMYKWKUCHNI