karczek, łopatka) lub dziczyzny 200 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej 200 g słoniny (świeżej lub wędzonej) 3 duże marchewki 3 pietruszki 1 seler 1 por 3 łyżki domowej kostki rosołowej przyprawy: 7-8 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 5 ziarenek czarnego pieprzu pieprz czarny mielony (do smaku) 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki(...)wolnym ogniu ok. 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Na 20 minut przed końcem gotowania dodajemy słoninę i wątróbkę. Mięso, po ugotowaniu i przestygnięciu, mielimy wraz z namoczoną w rosole bułką. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy 3 surowe jajka i następnie wlewamy ok. 0,5 l przecedzonego rosołu. Odstawiamy na 20 minut i przyprawiamy solą
bistro mamaciągle mieszając. Roztwór z krwi wstawiamy na 1 dobę do lodówki. Po tym czasie możemy gotować zupę. Ale kto się brzydzi lepiej poprosić gospodarza albo rzeźnika:) Najpierw gotujemy tradycyjny rosół na kaczce, z włoszczyzną ziołami i podrobami. Gdy mięso jest już prawie miękkie po około 1 h do 1,5 h to dodajemy suszone grzybki oraz suszone owoce. Gotujemy(...)około 10 minut. Następnie zupę zdejmujemy z ognia i wlewamy zahartowaną zupą śmietanę. Zupa powinna mieć smak słodko - kwaśny. Doprawiamy wg siebie solą, cukrem, pieprzem. Zupa świetnie smakuję z domowym, jajecznym makaronem.czarna polewkagotujemy susz owocowy na rosoleczernina
Bon Appetit MałgorzatyKiedy zbliża się Wielkanoc, zaczynam się zastanawiać jaki pasztet upiec. N ie kupuję gotowego. Uważam, że najlepsze są domowe. Nie ma przy nich dużo pracy a efekt... Pasztety można zrobić różne. Każdy w innym smaku. Upiekłam pasztet z różnych rodzajów mięsa, pasztet drobiowy , oraz pasztet jarski z jajkiem . Dzisiaj mam dla Was przepis na pasztet z kurczaka z żurawinami(...)wszystko przykryła. Wstawiłam do gotowania na średnim gazie. Kiedy tylko się zagotowało, zdjęłam szumy, zmniejszyłam gaz i zostawiłam do gotowania na małym ogniu, żeby tak tylko pyrkało (jak rosół) na około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie odwracałam mięso, żeby było zanurzone w rosole. Pod koniec gotowania około 20 minut włożyłam oczyszczoną wątróbkę. Ugotowane w rosole
Kuchnia u KrysiPrzepis na prawdziwy, domowy mielony. Kotlety mielone z cebulą i czosnkiem to dzisiaj absolutna klasyka. Tradycyjny przepis na mielone jak u babci podaje tylko kilka podstawowych składników. A sekretem najlepszego smaku kotletów jest bardzo dokładne wyrobienie masy mięsnej. W przeciwnym razie sznycle nigdy nie będą tak smaczne. Oczywiście na przestrzeni czasu, tradycyjny przepis zanotował wiele zmian. Dzisiaj kotlety mielone przygotowujemy(...)ugotowanym ryżem. I to też jest OK :) Przepis na tradycyjne sznycle, dzięki któremu mięso będzie wyjątkowo soczyste. SKŁADNIKI: 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego łyżka masła 1/2 szklanki rosołu kopiasta łyżka tartej bułki jajko + białko 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku (może być mrożony) 1 cebula, starta na tarce o dużych oczkach 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
Moja Książka KucharskaWolna sobota , mróz za oknem. Wszystko sprzyja temu, by upiec domowy pasztet. Tym razem postanowiłam do masy mięsnej dodać warzywa. Pasztet dostał nowego smaku i jeszcze szybciej znika ze stołu. Polecam i Wam, na święta będzie jak znalazł Składniki: 1 kg udek z kurczaka 30 dag piersi z kurczaka 8 pieczarek 1/3 czerwonej papryki 1/3 żółtej papryki pól szklanki posiekanej(...)pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki,cebulę, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa ugotowane. Gotową masę doprawiamy do smaku solą
Z Majeczką w kuchniWalory smakowe domowego pasztetu są chyba wszystkim znane.Przepis nie jest trudny.Składniki:-1,5 kg łopatki-1 kg wątróbki drobiowej-4 jajka-2 czerstwe bułki-2 cebule-1 marchew-kilka ząbków czosnku-bułka tarta-kilka suszonych grzybów-seler-por-ziele angielskie-pieprz ziarnisty-listek laurowy-przyprawa Barbecue-sól, pieprz Część łopatki ( 1 kg ) gotujemy w wodzie z dodatkiem(...)listka laurowego. Gotujemy do miękkości mięsa. W tym czasie kroimy cebulę i czosnek. Wątróbkę myjemy, czyścimy i osuszamy.Czerstwe bułki moczymy i odciskamy.Z rosołu wyjmujemy ugotowaną łopatkę, marchewkę, cebulę, czosnek i grzybki. Na patelni, na niewielkiej ilości masła klarowanego lub oleju podsmażamy wątróbkę.Dodajemy pokrojone cebulę i czosnek i wstępnie przyprawiamy Barbecue.Chwil
Maminek kulinarnypełne dobroci. Nie wiem, jak powinien smakować idealny japoński ramen. Wiem, że smaków można się nauczyć i jak się ma fajnych ludzi koło siebie, to można wyprodukować w zaciszu domowym cudownie aromatyczny talerz. Poszukiwanie idealnego przepisu na ramen okazało się w cholerę skomplikowane. Nie wynikało to z tego, że przepisów nie ma, tylko z tego, że przepisów jest multum(...)dodatkowo sitko wyłożyłam gazą. Bulion studzimy i wynosimy w chłodne miejsce. Najlepiej przeznaczyć na gotowanie sobotę. Zaczynamy rano, kończymy wieczorem, przez noc się ścina, w niedziele kończymy i tadaa – rosół jest Rano ściągamy tłuszcz z wierzchu bulionu i zaczynamy bulion podgrzewać. Ma się zagotować. Szykujemy shoyu tare. Shoyu tare: ½ szklanki sosu sojowego 3 łyżki mirinu. Po zagotowaniu bulionu dodajemy tare
ladykitchenprzełamany goryczką skórki. Już wiem, że to będzie strzał w dziesiątkę. Czekajcie więc na przepis :) Można równie dobrze większą ilość skórek zalać spirytusem, potrzymać kilka tygodni i mamy niesamowitą domową esencję pomarańczową czy mandarynkową. Możemy ją wykorzystać np. do ciasta. Albo do aromatyzowania nalewek :) Do ciasta możemy też po prostu suche skórki używać. Wystarczy wcześniej tylko je namoczyć w minimalnej(...)tego. Do racjonalnego wykorzystywania pokarmu. Na świecie zdecydowanie zbyt wiele jedzenia się wyrzuca. Na koniec jeszcze kilka przykładów mądrego wykorzystywania odpadków: zielone, niejadalne części pora możemy dać do rosołu, razem z innymi warzywami. Zrobi się z nich naprawdę smaczny wywar. Jak zeschnie nam się żółty ser to możemy odkroić twarde skórki i też dodać do rosołu. Te skórki są bardzo
Marder&Marder Manufacturedumnym. SKŁADNIKI NA FARSZ:- pieczarki: 0,5 kg- kapusta kiszona: 1 litr,- cebula: 0,75 do 1 kg,- przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, vegeta1. Kapustę kiszoną gotujemy na rosole - u nas z indyka lub na wodzie (wywar możemy wykorzystać m.in do Zupy kwas - przepis tutaj). Gdy kapusta jest miękka, odcedzamy ją, bardzo dokładnie wyciskając z niej wodę. Możemy(...)tarce na grubych oczkach. Dusimy. Gdy pieczarki są już odparowane z wody, wrzucamy kapustę i wszystko przesmażamy, aby odparować jeszcze więcej wody. Doprawiamy pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym, vegetą (najlepiej domową). Pozostawiamy do przestygnięcia. Najlepiej dobrze schłodzić farsz w lodówce.SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:- pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b),- mleko - szklanka,- woda - szklanka,- sól
Wypisz WymalujSUROWIEC -1,3 kg wątroby -0,700 kg serca (dwa serca) -1,5 kg boczku -2 kg podgardla -0,500 kg słoniny -dwie cebule większe -3
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis na idealne ciasto do pierogów nie istnieje. I nie wierzę w żadne zapewnienia, że jego takie właśnie jest. Bo to nie kwestia składników, tylko sposobu
Karczma Honoriettywiększych alergii pokarmowych, warto jest zainwestować trochę czasu i przygotować samodzielnie wędlinę, pastę do kanapek, pieczeń czy pasztet. Dlatego też dzisiaj chcieliśmy się podzielić z Wami przepis na nasz domowy pasztet, który nie zawiera konserwantów, a także glutenu. Zamiast bułki, którą normalnie stosuje się do "sklejenia" masy wykorzystujemy wieprzowe podgardle oraz jajka. SKŁADNIKI: 1 kaczka bez szyi i podrobów(...)łyżeczki pieprzu ziołowego chilli mielone - opcjonalnie Kaczkę oraz udo myjemy i zostawiamy na ok. 30 min w zimnej wodzie. Po tym czasie płuczemy i nastawiamy w garnku, jak na rosół. Dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, opaloną cebulę oraz sól i pieprz w ziarnkach. Wedle uznania można dorzucić także pora, selera czy lubczyk. Jednak dla samego smaku pasztetu nie jest
Kuchnia od dwojgagrzankami. Przypadnie do gustu fanom lekko słodkich dań obiadowych. Krem z batatów w kolorze przypomina zmiksowaną dynię. Składniki na 4 porcje: 3 średniej wielkości bataty 1 l rosołu (lub wywaru warzywnego) 1 cebula sól, pieprz papryka ostra ewentualnie 1 łyżka śmietany do zupy olej Cebulę obrać i pokroić w piórka. Bataty obrać, umyć i pokroić w kostkę (mogą być większe(...)minut). Gdy warzywa będą miękkie to zupę przestudzić. Za pomocą blendera zmiksować ją. Na sam koniec posmakować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Podawać gorącą z domowymi grzankami lub makaronem oraz ewentualnie kleksem gęstej śmietany
UgotowaćZupa gołąbkowa...robiłam już nie raz, za każdym razem inaczej...ale jak do tej pory nie wstawiłam żadnego przepisu..Więc dziś dla odmiany jest gołąbkowa i
Moje domowe kucharzenieSkładniki; białe części 4 dorodnych porów cebula 2 kromki czerstwego białego pieczywa 2 l bulionu szklanka śmietanki kremówki sól.pieprz filiżanka startego parmezanu Wykonanie;Przekrojone
Gorący kąsek