Zapiekane ziemniaczki z żółtym serem to prosty i smaczny dodatek do obiadów. Nie są trudne w przygotowaniu, a podane z sosem grzybowym doskonale mogą być całym
Oka w rosole czyli KaFka gotujeObalam stereotypowe myślenie, że pasztet pieczemy tylko na święta Pasztet drobiowy w boczku to fenomenalna i smaczna propozycja również na co dzień. Moja rodzinka zajadała się
PatiGotujePlacki ziemniaczane to danie, które kojarzy mi się z wakacjami u babci na wsi. Do moich dzisiejszych placków dodałam boczek. Składniki: 1 kg ziemniaków 200 g
Oka w rosole czyli KaFka gotujeboczku Coś nowego na kanapki-proszę bardzo -pyszna pasta kanapkowa tym razem z wędzonego boczku mniam.... polecam gorąco bo przepis jest bardzo prosty znajdziecie go tutaj Hummus domowy -najlepszy na kanapki Pyszna i bardzo zdrowa pasta z ciecierzycy -prosta do przygotowania w domu.Polecam gorąco bo jest zupełnie inna niż wszystkie pasty na chlebek a dodatki można dobierać według(...)mniam...koniecznie spróbujcie jak lubicie dynie-nie będziecie żałować-przepis znajdziecie tutaj Pasta na kanapki z kurczaka-w 5 min Nie wiecie co zrobić z mięsem pozostałym z rosołu,lub z resztą pieczonego kurczaka???Potrawka się wam już przejadła,a szkoda żeby się zmarnowało.Mam dla was pastę do chlebka z wykorzystaniem takiego właśnie mięsa-zrobisz
Swojskie jedzonkolata. Ale nauczył babcię i mamę, że świeże mięso i świeże dobre wędliny to podstawa. Nauczył też je samemu je przygotowywać i wędzić. Mieliśmy w tamtych czasach własną domowej roboty wędzarnię. Pamiętam zapach szynki w przedsionku po wędzeniu, dziś takiej nigdzie nie kupisz choćbyś stanął na głowie. Ale do brzegu! Babcia nauczyła Nas tzw. gospodarności, teraz nazywanej kuchnią zero waste(...)żeby wyszły Ci idealne to musisz je zrobić z wczorajszych ziemniaków, ziemniaki też odsmażało się na patelni. O takie przyrumienione to był rarytas. Chyba u każdego w domu z rosołu robiło się zupę, najczęściej pomidorową, lub inną np. warzywną czy żurek. Jeśli obrodziły jabłonki zazwyczaj co drugi rok to z jabłek przygotowywaliśmy do słoików dżemy ale też gotowe nadzienie
SMYKWKUCHNISkładniki: kura rosołowa 2 kg, włoszczyzna 1 pęczek, marchew 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 4 sztuki, kucharek 2 łyżki, woda
W Mojej Kuchni Lubiępieprz, papryka czerwona, zioła prowansalskie tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do posypania formy olej Mięso gotuję w osolonej wodzie. Oddzielnie szynkę, oddzielnie kurczaka. Można też wykorzystać kurczaka z rosołu. Gdy mięso mięknie dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Chwilę jeszcze gotujemy by warzywa zmiękły. Pieczarki smażymy z cebulką pokrojoną w kostkę, odrobinę solę. Wątróbkę podsmażamy pod koniec odrobinę solimy(...)przypalił. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Należy pilnować pasztetu, bo może się okazać że powinien siedzieć krócej. Obserwujmy czy się nie rumieni za bardzo. Artykuł Cudowny domowy pasztet pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plrolada z kurczaka Roladę z tego przepisu przygotujecie w mig. Nie trzeba bawić się w trybowanie kurczaka, owijanie skórką, jest to naprawdę szybki i prosty sposób na uzyskanie pysznej domowej wędliny. Ja zachwyciłam swoich gości, Wy też możecie :) Składniki: 5 większych ćwiartek z kurczaka lub 3 ćwiartki i 1 podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki żelatyny pęczek pietruszki mała czerwona(...)ugotowania bulionu. To jak oddzielimy mięso od kości nie ma zupełnego znaczenia. Mięso i tak kroimy na cząstki, a kości z kawałkami mięsa i tak zużyjemy np do rosołu. Paprykę kroimy w kosteczkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Pokrojone mięso mieszamy z papryką, pietruszką, żelatyną, przyprawami i dokładnie mieszamy. Mięso musi być dobrze przyprawione. Z kartonu po soku lub mleku
na moim stole...Lekka, delikatna i smaczna galaretka z kurczakiem to stały element domowych imprez, może również zagościć na świątecznym stol e. Kropiona sokiem z cytryny smakuje pysznie a jej wykonanie nie stanowi żadnych trudności . składniki na 6 porcji włoszczyzna ( 3 marchewki, 2 małe pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, 2 ząbki czosnku, cebula, ćwiartka kapusty włoskiej ) 2 udka i 2 skrzydełka(...)przepis Umytą i obraną włoszczyznę wkładamy do garnka z kurczakiem, wlewamy około 2 litrów zimniej wody, wrzucamy podpieczoną na gazie cebulę, kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotujemy rosół około 60 minut, pod koniec gotowania rosół doprawiamy solą. Z ugotowanego rosołu wyjmujemy marchewkę oraz mięso, marchew kroimy w plasterki a mięso oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki
Smakowite Daniausmażonej wątroby drobiowej (u mnie indyczej)- 200g boczku wędzonego- 5 jaj (osobno białka i żółtka)- 2 kopiaste łyżki aromatycznego majeranku- 1 duża bułka (u mnie orkiszowa domowego wypieku)- 2 średnie cebule- 2-3 ząbki czosnku (duże)- 600-700g pieczarek- ok.3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej- ok.1/3-1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej- 2-3 ziarna ziela angielskiego- sporo świeżo mielonego(...)drugiej wersji miałam: pieczone: karkówkę, łopatkę, biodrówkę, szynkę, odkrojone chude kawałki od podgardla (polecam dają super smak), schab ; smażone kawałki wołowiny;gotowane (głównie mięso od perliczki- wszyscy uwielbiają rosół, a mięso gotowane już niekoniecznie, teraz mam dla niego super zastosowanie). Mięso jeżeli mamy zamrożone (ja tak miałam większość) wyjmujemy wcześniej z zamrażarki i rozmrażamy. Kroimy na mniejsze kawałki i mielimy
Smaczne ZdroweSkładniki: kura lub kurczak 1,5 kg, włoszczyzna 1 pęczek/młoda, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, kostka rosołowa
W Mojej Kuchni LubięDomowa kaszanka tak naprawdę jest prosta, do jej przygotowania potrzebujemy tyko trochę czasu. Robiłam ją po raz pierwszy, wyszła bardzo smaczna, moim zdaniem jest dużo lepsza od tradycyjnej. Robiąc domowe wyroby przynajmniej wiemy z czego są zrobione i używamy naturalnych przypraw bez wzmacniaczy smaku. Do kaszanki użyłam zestawu od firmy Tradismak . Składniki: 1 kilogram łopatki wieprzowej 200 gram boczku(...)przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz listki laurowe, lekko solimy. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie, mięso wyjmujemy z rosołu, pozostawiamy do ostudzenia. Obydwie kasze wsypujemy do garnka, zalewamy 3 litrami gorącego rosołu, garnek przykrywamy pokrywką, owijamy w koc i pozostawiamy na kilka godzin, kasza powinna być miękka i wchłonąć
Bajeczna KuchniaKolejny zawieruszony przepis..Miało w sumie być coś innego...skrzydełka ugotowałam..ziemniaki obrałam..i już chwilę gotowały się w garnku...ale postanowiłam zrobić danie jednogarnkowe..a
Moje domowe kucharzeniebiedy, jeśli nie możecie go znaleźć w żadnym sklepie, nada się i cukier brązowy, trzcinowy, nie barwiony, naturalny –ale do niego obowiązkowo musicie dodać melasy. Z racji tego, że domowego alkoholu nie robimy codziennie i jest to przedsięwzięcie rozłożone w czasie, polecam Wam jednak cukier Muscovado – daje zdecydowanie lepszy i mocniejszy smak i naprawdę głęboki aromat melasy. Kandyzowany imbir wrzucamy(...)Laski cynamonu łamiemy wzdłuż, a później w poprzek. Dorzucamy. Wlewamy do słoja ekstrakt waniliowy lub dodajemy pastę – nie nada się żaden olejek do ciasta, chyba że chcecie mieć efekt rosołu z pływającymi na powierzchni okami. Zamykamy szczelnie słój, zakręcamy, zabezpieczamy, wstrząsamy mocno i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce – nie do lodówki. Codziennie słojem potrząsamy, bez otwierania. Najlepiej zostawić
Karo in the Kitchenchrzan. Dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać i odstawić do lodówki na ok 30 minut aby smaki się przegryzły. Taki sos można podać do jajek, domowej szyneczki czy też pieczonej białej kiełbasy. SOS CHRZANOWY NA CIEPŁO składniki: 1 czubata łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka bulionu mięsnego 1/2 szklanki śmietanki 30 % 3 łyżki tartego chrzanu(...)zgęstnieje i uzyska odpowiednią dla nas konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos chrzanowy na ciepło można podać z jajkami, kotletami mielonymi lub z gotowaną wołowinką z rosołu
Monia miesza i gotuje