Bardzo smaczna zapiekanka ziemniaczana z mięsem indyczym,kapustą w ziołach prowansalskich.. Potrzebujemy:ugotowane ziemniaki 0,8-1kg, mięso 0,5-0,8kg, kapusta 0
chleba naszegoPrezydencko-Rektorski to już tradycja. Pod okiem profesora Jarosława Dumanowskiego historyka i znawcy dziejów kuchni, prezydent Torunia Michał Zaleski i rektor UMK, prof. Andrzej Tretyn zaprezentowali licznie zgromadzonej publiczności rosół z perliczki z imbirem, rozmarynem i kluseczkami. Przepis nawiązywał do staropolskich receptur zawartych w "Compendium ferculorum" Stanisława Czernieckiego - pierwszej zachowanej polskiej książki kucharskiej, wydanej w Krakowie w 1682 roku(...)Gastronomiczno-Hotelarskich z Torunia. Brawo młodzież. Uczestnicy konkursu przygotowywali pierogi według przepisów ze starych książek kucharskich. Przed licznie zgromadzoną publicznością wystąpił z pokazem Karol Okrasa. Pokazał, jak w domowych warunkach można wędzić. Oczywiście pokaz nie udałby się tak doskonale, gdyby nie moja pomoc ;) Gieno Mientkiewicz opowiadał oczywiście o polskich serach. Grzegorz Łapanowski opowiadał O kuchni Społecznie zaangażowanej i wyzwaniach
królestwo garówUwielbiamy pomidorowe pulpeciki w domowej wersji. Wzbogacone o szczypiorek zyskały dodatkowego smaku i aromatu. Polecam na pyszny obiad lub kolację! 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 3 łyżki świeżego szczypiorku 2 łyżki natki pietruszki 3 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku Sól Pieprz 700 ml bulionu drobiowego 3 marchewki 0,5 łyżeczki liścia lubczyku Kilka(...)garnka przelewamy bulion. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki, liść lubczyku, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu. Zamiast bulionu możemy wykorzystać pozostały z obiadu rosół. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z posiekaną w kosteczkę cebulą, szczypiorkiem, świeżą pietruszką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami i bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy małe, okrągłe
VioletoweKucharzenieJakiś czas temu dostałam swojskiego królika. Trochę czasu spędził w zamrażarce, ale w końcu trzeba było coś z niego zrobić. Królik wylądował w pasztecie :) Taki domowy pasztet jest najlepszy! Składniki: 1 królik (1 kg) 1/2 kg surowego lub parzonego boczku (ewentualnie surowego podgardla) 40 dag wątróbki drobiowej 2 suche bułki 3-4 cebule 3 jajka majeranek bułka tarta sól, pieprz(...)ziele angielskie, liść laurowy, obrane i pokrojone w cząstki cebule. Gotować przez 50 minut. 2. Po tym czasie dorzucić wątróbkę i dotować jeszcze 10 minut. 3. Mięso wyjąć z rosołu i ostudzić. Królika oddzielić od kości, razem z boczkiem, wątróbką i obranym ząbkiem czosnku przepuścić przez maszynkę do mięsa. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć i również zmielić w maszynce
Kuchnia domowa Aniprzygotować, dziś miałabym do wyboru taki oto zestaw: "26 październik: Zupa grzybowa - Szczupak ze zrazowym sosem - Pierożki z powidłami - Ryby smażone lub polędwica z sałatą czerwoną - Blamanż czekoladowy Rosół z makaronem - Sztuka mięsa z chrzanem - Polędwica, sałata kartoflana" Szalenie podoba mi się słowa blamanż , choć musiałam się wesprzeć pomocą słownika, by wyobrazić sobie co to za deser(...)bardzo rozgrzewała nalewka mięszana z poziomek, malin, truskawek i listków różanych . Jest jeszcze jedna rzecz, która niezwykle mnie w Kucharzu pociąga - jego wszechstronna wiedza na temat domowych porządków. Począwszy od prania drobiazgów, przygotowania pachnidła i fryzowania piór po ... zachowanie świeżego mchu w oknach i sklejanie naczyń szklanych . Jak widzicie Kucharz naprawdę wiedzę ma ogromną, zatem na stosowny
KUCHARNIASUROWIEC -wątroba wieprzowa 1 kg -wątroba drobiowa 1 kg -podgardle bez skóry 2 kg -słonina bez skóry 0,5 kg -boczek bez skóry 0,5 kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.angielskie, a także dzikie rośliny takie jak mlecze, pokrzywa, czy też szczaw. Od czasów Królowej Bony jedzono także dużo warzyw, które podawano przede wszystkim gotowane: w wodzie lub na rosole. Poddawano je również pieczeniu i smażeniu oraz stanowiły one element sosów. Warzywa łączono głównie z mięsem i kaszą, a także z nabiałem i grzybami. Jedzono dużo kasz, które zastępowały ziemniaki(...)czasach Sarmatów, czyli od połowy XVI wieku, czy też umiłowanie dla kuchni francuskiej obserwowane w latach późniejszych). Istotny jest fakt, iż od zawsze była to w większości kuchnia domowa – w domu przygotowywano i spożywano posiłki. Często jedzono głównie to, co wyprodukowano we własnym gospodarstwie. Kuchnia polska dziś Współczesna kuchnia polska w dużej mierze utożsamia się z kuchnią polską z okresu
365 dni dookoła kuchniŚląsk. Specyficzna kultura, specyficzna kuchnia. Z charakterem. Tygiel kultur, mieszanka narodowości, twór, który wchłonął wszystko co do wchłonięcia było, zmielił i finalnie wytworzył to, co mamy
Marder&Marder Manufactureskładników bez zbędnych dodatków, wzmacniaczy smaku, sztucznych kostek bulionowych wypełnionych glutaminianem sodu i solą. Bulion warzywny pełen naturalnych składników Jakiś czas temu poczyniłam wpis o tym jak ugotować najlepszy rosół mięsny. Teraz przyszedł czas na przepis na perfekcyjny bulion warzywny. Bez zbędnych dodatków, wzmacniaczy smaku, sztucznych kostek bulionowych wypełnionych glutaminianem sodu i solą. Bulion według mojego przepisu jest przygotowywany tylko(...)Twoim garnku. Dodatkowo bulion warzywny można przechowywać w zamkniętym na gorąco słoiku do kilku dni w lodówce a w pojemnikach w zamrażalniku nawet do kilku tygodni. Dzięki temu masz domowy bulion zawsze pod ręką i przygotowujesz nową porcję dopiero jak zaczną kończyć się Twoje zapasy. Jak przygotować najlepszy bulion warzywny? Jeśli szukasz receptury, krok po kroku, jak ugotować dobry bulion
Book of spellswędzony kurczak Delikatne mięso kurczaka ma niesłychanie wiele zastosowań w kuchni. Ja dziś
Miód i pieprzSkładniki: kura wiejska 2,5 kg, włoszczyzna 1 pęczek, por średni 1 sztuka, woda 3,5 litra, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, kucharek
W Mojej Kuchni LubięPiątek w końcu :-). Ja jakaś zmęczona tym tygodniem, ta pogoda raz taka, raz taka i człowiek nie może nadążyć. Ostatnio robiłam domowy pasztet. Zainspirowała mnie książka, która kończę czytać, recenzję przedstawię Wam niedługo. Zrobiłam go bardziej po swojemu, ale z dodatkiem czarnuszki i suszonych pomidorów wyszedł po prostu pyszny. Ostatnimi czasy ograniczyliśmy kupowanie wędlin w sklepie i tworzymy coś swojego(...)kajzerki sól pieprz 2 liście laurowe Do większego garnka nalewam wodę, daję golonki, marchewkę, pietruszkę, selera, liście laurowe i gotuję. Jak mięso i warzywa będą miękkie, wyjmuję z rosołu, studzę. Mięso obieram. W międzyczasie smażę na maśle klarowanym wątróbkę i cebulę. W szklance bulionu mączę 2 kajzerki. Wszystkie składniki musimy zmielić. Ja dawałam je na przemiennie, do mielenia dałam
kruche babeczkiugotowane w mięsnym wywarze mają już smak własnie z tego wywaru. Zanim następnym razem wyrzucicie niechciane przez nikogo warzywa - zróbcie z nich sałatkę :)Składniki:ugotowane i przestudzone warzywa z rosołu: marchew, seler, pietruszka,3-4 jajkakawałeczek surowego pora - część środkowa, jasnozielona,natka pietruszki,majonez,sól, świeżo zmielony pieprz - do smaku,szynka - wykorzystałam schab "Natura" ZMNove.Warzywa pokroić w kostkę(...)naszprycowany wodą. Często kupuje się wędliny, które mają tak dużo wody, że wystarczy lekko ścisnąć, aby wyciekała ona bez problemu. Ta polędwica jest w swojej strukturze bardzo zbliżona do domowych wędlin. Producent na etykiecie zapewnia, ze do wyrobu 100 g produktu wykorzystano 107 g mięsa. Linia "Natura" to nowe wyroby Zakładów Mięsnych "Nove".Jak podaje producent, produkty
Codzienna kuchnia niecodziennaPieczone pierogi robi się nieco szybciej niż tradycyjne gotowane. Wystarczy zagnieść ciasto, przygotować farsz, ulepić pierogi, a następnie piecze się wszystkie pierogi jednocześnie. Zachęcam do przygotowania
Codziennik KuchennyŚwięta Wielkanocne nie może zabraknąć oczywiście domowego pasztety. Naszym faworytem jest oczywiście ten z królika. Jest przepyszny! A na Waszych stołach zagości świeżo pieczony domowych pasztet z królika? Czas wykonania: 1 h 30 min – 2 h Ilość porcji: 2 foremki (około 20 kawałków) Składniki: 1 kg tuszy(...)będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodać oczyszczoną wątróbkę, doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze 10 minut. Mięso i warzywa odcedzić (nie wylewać wywaru z rosołu), wystudzić i zmielić 2 – 3 razy w maszynce. Do zmielonej masy wbić jajka, wlać ½ szklanki wywaru i całość starannie wyrobić. W razie potrzeby doprawić
KuchniaWeDwoje.pl