rosół domowy - 1105 przepisów (strona:61/74)

Pulpety drobiowe 155

Pulpety drobiowe. Gdy mam ochotę na pulpety drobiowe kupuję ćwiartki kurczaka, luzuję je z kości i skór, następnie mielę. Z kości, skór i włoszczyzny gotuję bulion

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami 197

czas szybko leci, dopiero co były Święta Wielkanocne, a tu już połowa kwietnia! Najwyższa pora na dodanie reszty świątecznych przepisów. W pierwszej kolejności na domowy pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami. W zasadzie to wcale nie zamierzałam go piec, ale po przejrzeniu zapasów w zamrażarce uznałam, że da się z nich wykombinować coś smacznego. I udało się, a oto mój pasztet(...)zszumowałam, dodałam liść laurowy i ziela angielskie i gotowałam na wolniutkim ogniu do miękkości. W połowie gotowania dodałam obrane i opłukane warzywa, i lekko posoliłam. Miękkie mięso wyjęłam z rosołu i obrałam z kości. Wątróbkę oczyściłam i zalałam w misce wrzącą wodą, zostawiłam ją tak na kilka minut, po czym osączyłam na sicie. Cebulę obrałam, pokroiłam w większą kostkę, zeszkliłam

Kuchenne zapiski Edyty
Pasztet drobiowo-pomidorowy 133

Dzisiaj coś, co lubi każdy. Tylko niektórzy się do tego nie przyznają. W sumie nie ma się co dziwić. I temu, że każdy lubi, i temu

Marder&Marder Manufacture
Gołąbki z mięsem i papryką 123

zero waste u nas nic się nie marnuje: 6 dużych liści młodej kapusty 400 g mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego ) ½ szklanki (poj. 250 ml) suchego ryżu 2 łyżki domowej prażonej cebulki lub ze sklepu 3 mini papryki ( czerwona, żółta i pomarańczowa) lub 1 duża 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko sól i pieprz mielony do smaku 2 łyżki pasty paprykowej(...)liść zawijając brzegi do środka, a potem rolujemy jak krokiety . Gołąbki układamy w szerokim garnku i podsmażamy delikatnie z obu stron na oleju. Gołąbki zalewamy 1-2 szklankami wrzącego rosołu lub bulionu,(można też zrobić bulion z kostki jeśli ktoś używa) przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 30 minut, aż gołąbki będą miękkie. Do garnka dodajemy 2 łyżki pasty paprykowej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wielkanocny pasztet z kurcząt z cząbrem, estragonem i tymiankiem 179

muszą być zupełnie miękkie. Wszystkie składniki wyjmujemy z garnka aby ostygły. W czasie gotowania mięsa rozdrobnioną bułkę moczymy w mleku, a jedno jajko gotujemy na twardo. W szklance wrzącego rosołu zaparzamy wątróbkę drobiową - nie gotujemy! Ostudzone mięso oddzielamy o kości i dzielimy na drobne kawałeczki. Rozdrabniamy również ugotowane marchewki i pietruszkę (jeżeli ktoś nie lubi pasztetu z warzywami może(...)litra wrzątku. Pasztet powinien być gotowy po ok. 1 godz. – upieczony pasztet ma złoty wierzch, a jego boki odstają od formy. Pasztet wyciągamy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Smacznego! Domowy pasztet jest świetnym uzupełnieniem wielkanocnego śniadania. Doskonale smakuje z chrzanem lub zimnymi sosami

Korniszonki
"ZAJĄC" - REGIONALNA PIECZEŃ WIEPRZOWA 742

"ZAJĄC" - REGIONALNA PIECZEŃ WIEPRZOWA Pieczeń wieprzowa, regionalnie nazywana "zającem", wytwarzana jest jedynie z naturalnych składników. Pieczona jest w naturalnej błonie wieprzowej, z dodatkiem kminku, ziół i

Moja Książka Kucharska
Jak przygotować smakowity ramen? 145

menu wszystkich restauracji specjalizujących się w kuchni z tego regionu. Ostatnio jednak powstaje wiele lokalów serwujących tylko tę potrawę. Czym właściwie jest ramen? Często określa się go mianem „japońskiego rosołu”. Choć zalicza się do dań kuchni japońskiej, to niewiele osób wie, że danie to przywędrowało do Kraju Kwitnącej Wiśni z Chin. Od dzisiejszego, powszechnie znanego ramenu chińską wersję odróżniała obecność(...)assari (lekki, gotowany krótko na warzywach). W zależności od regionu Japonii dominują inne rodzaje ramenu. W Tokio przeważa lekki ramen sojowy. Z kolei Sapporo słynie z ramenu miso.  „Domowy” ramen Ramen bez problemu można przygotować w domu. Wystarczy na wieprzowinie z kośćmi (co najmniej 1 kg) przygotować tradycyjny bulion z dodatkiem odrobiny korzenia imbiru oraz pasty miso. W międzyczasie

Tradycyjna Kuchnia
Domowy pasztet 148

zostało potwierdzone przez naszych gosci, którzy z apetytem przegryzali go na zmianę chlebkiem ze smalcem oraz małosolnym ogórem (  DOMOWY SMALEC Z LUCYNOWA ,  OGÓRKI MAŁOSOLNE PANA BOGUSŁAWA ). Domowy pasztet Składniki: 0,5kg karkówki 0,25kg wątroby wieprzowej 0,25kg boczku wędzonego 3 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 2 cebule 4 jajka 2 czerstwe bułki pszenne 2-3 łyżki(...)uzyskania gładkiej masy. W części wywaru namoczylismy bułki, które trafily do masy wraz z jajkami. Wszystko dokładnie wyrabiałam za pomoca ręki. W zależności od konsystencji można dolać jeszcze troche rosołu. Uzyskane "ciasto" przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Całość wylewamy do wyłożonej papierem blaszki, na górze ukladamy plasterki boczku i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez

Sprawni w smaku
Współpraca z firmą Skworcu 176

rozpoczęłam współpracę. Byłam wielce zaskoczona ilością nadesłanych produktów : Dzięki firmie Skworcu , możemy zaopatrzyć się poprzez stronę internetową http://www.skworcu.com.pl/ w różnego rodzaju świetne przyprawy , mieszanki przypraw , które wzbogacą nasze domowe dania o niezwykłe smaki .W mojej paczce znalazłam :1. Tajine ras el hanout - marokańskie TAJINE (Tadżin) jest nazwą odnoszącą się zarówno do potrawy, jak i naczynia, w której się(...)której celem jest podkreślenie walorów smakowych potrawy na bazie ryżu basmati, mięsa i warzyw. BIRYANI MASALA pochodzi z Bombaju, gdzie potrawa zwana Biryani jest tak popularna, jak w Polsce rosół :) 6. FAJITA to meksykańska potrawa, która składa się z pszennej lub kukurydzianej tortilli, na której podaje się grillowane mięsa, najczęściej wołowinę. Nie ma jednak przymusu co do wyboru mięsa. Współcześnie

Słodkości i nie tylko
Stek z rostbefu ze szparagami – danie za miliony 195

Stek z rostbefu ze szparagami – danie za miliony Stek z rostbefu ze szparagami, tak tak jak dla mnie danie za miliony. Czemu ? przeczytajcie dalej :) 

Kuchnia na wzgórzu
Pasztet domowy 370

Zapraszam Was na pyszny domowy pasztet.Zrobiony z kilku gatunków mięsa i podany z chrzanem i żurawiną.Można go zrobić nie tylko w okresie świątecznym.Po prostu jest rewelacyjny. Składniki: łopatka 0,5 kg boczek świeży 0,5 kg wołowe 0,3 kg wątróbka drobiowa 0,2 kg ćwiartka z kurczaka 1 szt grzyby suszone (prawdziwki) 2 szt marchewka(...)Zimne mięso razem z przyprawami i warzywami,wątróbkę i grzyby zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa.Dodać dodatkowe przyprawy do smaku,dosolić.Dodać jajka,kasze mannę i 1 szklankę rosołu z gotowanego mięsa.Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Mięso wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec 1 godzinę.Forma

Ala piecze i gotuje
Potrawka z drobiowych żołądków 154

Potrawka z drobiowych żołądków Potrawka z żołądków , potrafi wystraszyć nie jednego , niektórzy krzywią się już na samą myśl o zjedzeniu żołądków " class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Pasztet wieprzowy z pistacjami 177

też  domowy pasztet gości na wielkanocnym stole? Jeśli w tym roku nie robiliście to postarajcie się zrobić w przyszłym roku. Ja staram się kombinować w pasztetach ale robię nie więcej jak jeden mały, gdyż większej ilości byśmy nie przejedli a wolę zjeść świeży. W tym roku zrobiłam z wieprzowego mięsa z dodatkiem drobiowej wątróbki i z dodatkiem pistacji. Jest(...)centymetry nad mięsem. Na wolnym ogniu pod przykryciem gotować, aż mięso będzie mięciutkie. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i włożyć bułkę. Pozostawić do schłodzenia. Do szklanki odlać trochę gorącego "rosołu" dodać pistacje i moczyć je około 1 godziny. Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć wątróbkę. Mięso i bułkę wyjąć na 15 minut przed mieleniem na sitko by trochę odciekło. Razem

Ala piecze i gotuje
Mięso z królika – dlaczego warto włączyć do diety? 109

Zapewne królik, tak samo, jak i mi kojarzy Wam się z uroczym domowym zwierzątkiem. A tu okazuje się, że mięso z królika jest jednym z najzdrowszych mięs. Dlatego naprawdę warto jest raz na jakiś czas urozmaicić naszą dietę mięsem z królika. Takie mięso królicze jest bardzo zdrowe. Źródło: pixabay.com Otóż mięso z królika charakteryzuje się tym, że ma niską zawartość(...)wszechstronne, gdyż na bazie mięsa króliczego można przyrządzić bardzo dużo zdrowych i pysznych dań. Tak samo, jak w przypadku drobiu na mięsie króliczym można ugotować różne zupy, na przykład rosół, kwas. Kolejną propozycją może być pieczeń z królika. Chyba większość osób zgodzi się ze mną, iż absolutnym hitem jest pasztet z królika. Post Mięso z królika – dlaczego warto włączyć

Dajet
Kotleciki mielone wieprzowe z ryżem i koprem 129

Kotleciki mielone wieprzowe z ryżem i koprem Czasem trudno wymyślić coś fajnego i nowego na obiad . Tym razem się udało , tak bynajmniej uważają moi chłopcy Kotlety

Ogrodnik w podróży