Zupa gołąbkowa – moje odkrycie stycznia. Zupa gołąbkowa, tak tak to odkrycie moje tego roku. Zupa gołąbkowa – jak smakuje ? jak gołąbki z
Kuchnia na wzgórzuKurczak pieczony na płasko, jak to zrobić ? Kurczak pieczony, kto go nie lubi ? Jeśli nie należysz do tego grona zapraszam do przeczytania pysznego przepisu. Kurczak pieczony
Kuchnia na wzgórzubulionem, który z soczyście zielonego koloru traci swój intensywny kolor. Jej wygląd mogą poprawić dodatki: kleks śmietany, jajka, oraz ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotowany na sypko ryż lub domowe kluseczki. Szczaw to synonim biedy, bardzo rzadko jest uprawiany, rośnie sobie na łąkach, przy drodze, na skarpach.Szczaw do tej kremowej zupy szczawiowej Piotrek zebrał nad jeziorem przy lesie podczas spaceru(...)zupę szczawiową w inny sposób: Zupa szczawiowa z jajkiem Kremowa zupa szczawiowa: Składniki: – 5 ziemniaków – miska o pojemności 1 litra ze szczawiem – 1 litr bulionu lub rosołu – 1 ser mozzarella – kiełbaski frankfurterki – 2 ziarna ziela angielskiego – jajko ugotowane na twardo pokrojone w ćwiartki – sól i pieprz w młynku Przygotowanie: Szczaw przebieramy, odcinamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPomysł na takie babeczko- bułeczki podpatrzyłam gdzieś w necie...jak dla mnie były za mocno "kukurydziane"..ale to wszystko zależy od gustu i smaku.. 1
Moje domowe kucharzenierozetrzeć żółtko z oliwą na majonez, zmieszać z musztardą, dodać sok z cytryn, cukier, sól, paprykę, usiekane drobno jabłka, utarty chrzan i drobno krajany szczypiorek, rozprowadzić sos zimnym rosołem lub wodą do odpowiedniej gęstości. Wyborny jest do zimnych mięs. Lubię zaglądać do tej książki, czasami można w niej znaleźć prawdziwe kulinarne perełki. Sosów na zimno jest w tej książce naprawdę(...)połowę zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Całość dodać do reszty składników. Wszystko razem dokładnie wymieszać i przyprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. A może na Wielkanoc zrobicie swój własny domowy majonez
Codzienna kuchnia niecodziennaSKŁADNIKI: -golonka tylna szt.1 -dwie nóżki -skóry wieprzowe wędzone 300-400 g Do tego ilość według uznania : Ja dawałem: -majeranek jedna czubata mała łyżeczka -liść
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.zamiast do piwnicy, szłam do sklepu. Szybko jednak mi to minęło i teraz staram się jak najwięcej rzeczy robić sama. Dlatego własnie, kiedy zobaczyłam wpis Ewy Duszkiewicz na temat domowej jarzynki >klik!<, to postanowiłam taką zrobić. Nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła tego po swojemu jednak ;) Składniki (proporcje i ilości orientacyjne):70 dkg marchewki(...)łyżką, aby usunąć powietrze. Zakręcone słoiki trzymać w lodówce.Jak wykorzystać taką jarzynkę?jest idealna do doprawiania zup, którym "czegoś brakuje";kiedy wykorzystujemy mięso z rosołu do przygotowania np. sosu, dobrze jest dodać łyżkę takiej jarzynki;jeśli dodamy do niej mniej soli, wtedy można ją wykorzystać zamiast świeżych warzyw podczas gotowania zupy;bigos
Codzienna kuchnia niecodziennatrudności: łatwy Szacowana cena dla dwóch osób: ok. 14 zł Domowa pitta z kurczakiem i sałatką tri colores Zamiast kupować byle jakiego kalorycznego fast fooda na mieście, lepiej przygotować domową pittę pełną zdrowych składników. Wbrew pozorom nie wymaga to wiele wysiłku. Czas: 1 h 45 minut (w tym 90 minut na odstanie ciasta), więc pracy jest na pół godziny maks(...)łatwy Szacowany koszt dla 2 osób: 15 zł Kurczak po wietnamsku Kurczak po wietnamsku – to genialne prosty pomysł na to, co moża zrobić z resztek kurczaka – pieczonego albo z rosołu. Wietnamski karmel i mleko kokosowe potrafią tchnąć drugie życie w pozornie nudny kawałek mięsa. Czas przygotowania: 15 minut Poziom trudności: łatwy Szacunkowy koszt dla 2 osób: około 7 zł Sałatka
Niedzielny kucharzmięsa na blogu. I jak zwykle jednak warzywa przeważają w naszej diecie, to jednak okres świąteczny jest zwykle bardziej tradycyjny i co za tym idzie- mięsny. Pieczyste na obiad, domowe wędzonki no i oczywiście pasztety. Z przyjemnością potem wracam do warzyw i lżejszej diety, ale rozumiem, że święta mają swoje prawa:) Zwykle jednak staram się nie popadać w rutynę(...)musztarda, ogórki, albo chrzan. Wszystko będzie pasowało:) Po upieczeniu pasztetu zostanie Wam korpus z kaczki. Ja go najpierw podpiekłam w piekarniku ( ok 20 minut) a następnie ugotowałam na nim rosół z dodatkiem podpalonej cebuli, marchewki, imbiru i gwiazdki anyżu. Po odcedzeniu doprawiłam sokiem z cytryny i sosem sojowym – do tego makaron sojowy, papryczka chilli i kolendra i pyszny orientalny
Cooking for Emilysłoika pachniało po całym domu. Jak ktoś wszedł do mieszkania to od razu wiedział co dziś jemy. Tego zapachu nie zapomnę do końca życia. Takie przetwory są pracochłonne, ale domowe przetwory to prawdziwa uczta dla podniebienia i co najważniejsze są zdrowe !! Gdyby ktoś raz spróbował takich pyszności już nigdy by nie chciał jeść wędlin ze sklepu ! Składniki(...)mięsa zmiel je na drobnym sitku (2-3 mm). Zmielone mięso rozdrobnij blenderem na gładką masę. Podczas rozdrabniania dodaj przyprawy, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dolej trochę rosołu, w którym było parzone mięso. Dodaj także kaszę mannę. W miarę potrzeb możesz dolać jeszcze trochę rosołu tak, aby konsystencja masy była dość luźna. Powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Przygotowanym
Przepisy i porady kulinarneGalaretka z kurzych łapek to najlepszy i naturalny sposób, by uzupełnić niedobory kolagenu w naszym organiźmie. Kolagen jest idealny na zdrowe stawy i piękną cerę. Tanim kosztem w warunkach domowych wyprodukujesz kolagen w najlepiej przyswajalnej dla nas formie. Słaby kolagen oznacza wiele problemów zdrowotnych: tętniaki aorty, żylaki, osteoporozę i wczesne starzenie się skóry, bo kolagen to król urody, odpowiada(...)garnku, zalać zimną wodą i zagotować. Zebrać powstałe szumowiny. Dodać przyprawy, warzywa i rozpocząć gotowanie. Gotować 2-2.5 godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kostek. Wyłowić mięso z rosołu, lekko ostudzić. Jeszcze ciepłe kurze łapki odzielić od kostek rosół z gotowania kurzych łapek przelać przez sitko przygotować 10 kokilek (kubeczków, salaterek) i przepłukać zimną wodą, by stężałe galaretki dało
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cebuli 50g masła – 2 czubate łyżki 2 łyżki oliwy – 30ml – 20g 150 ml białego wina wytrawnego 1 litr bulionu wołowego, warzywnego lub ewentualnie przecedzony rosół drobiowy 1 łyżeczka posiekanego drobno tymianku (najlepiej świeżego, ale może być suszony) 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku Składniki na bagietki* do zupy cebulowej: 8 kromek bagietki 80g sera(...)białego, wytrawnego wina i gotować na średniej mocy palnika przez ok. 5 minut (do czasu aż alkohol odparuje). Kolejno wlać bulion (u mnie wywar warzywny z tego przepisu: domowy bulion warzywny ) i gotować całość przez 30 minut na bardzo małym ogniu (zupa powinna tylko lekko ‘pyrkać’). Na koniec dodać 1 łyżeczkę cukru, tymianek oraz sól i pieprz
Kulinarne Przebojezimowe wieczory, gdyż cudownie rozgrzewa i jest tak sycąca, że nie trzeba do niej drugiego dania. Zupa warzywna z curry Składniki: 2 łyżki przyprawy curry, można użyć domowej mieszanki curry 0,25 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 0,25 łyżeczki kurkumy 0,25 łyżeczki suszonego imbiru 0,25 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub pieprzu kajeńskiego(...)razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Warzywa zalać około 1-1,5 litra wody (tak aby zakryła warzywa), przykryć i zagotować (można użyć dobrego wywaru warzywnego lub rosołu). Zmniejszyć ogień i gotować na niewielkim ogniu przez około 10 minut, dodać cukinię i gotować przez kolejne 10 minut, lub do czasu aż warzywa będą miękkie. Fasolę odsączyć
Codzienne GotowaniePolentę gotuje się z kaszki kukurydzianej lub mąki kukurydzianej. Najczęściej podaje się ją pokrojoną na kawałki z gęstymi sosami mięsnymi, pomidorowymi lub grillowaną. Oprócz tego kaszkę
Codziennik Kuchenny