rosół domowy - 1105 przepisów (strona:66/74)

Przeziębienie w ciąży. Co warto dodać do diety? 100

pomimo przestrzegania wszystkich środków ostrożności oraz odpowiedniej diety i tak złapiemy katar lub kaszel. Oczywiście każda ciężarna będzie miała duże wątpliwości co do przyjmowania leków i raczej postawi na domowe środki lecznicze. Co warto przyjmować oraz co może wspomóc leczenie przeziębienia znajdziecie poniżej . Czosnek  Czosnek tradycyjnie jest używany podczas leczenia przeziębienia na całym świecie. Jest używany jako środek przeciwwirusowy(...)Indiach kobiety spożywają duże ilości przypraw między innymi tych ostrych. Podejrzewam, że nie moderują znacząco swojej diety podczas ciąży oraz nie odczuwają negatywnych skutków spożywania pikantnych posiłków. Rosół Rosół w medycynie ludowej bardzo często był i jest stosowany podczas przeziębień. W 2000 roku naukowcy z University of Nebraska Medical Center w Omaha zbadali wpływ rosołu na stany zapalne takie

wysmienity
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym 114

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym  tradycyjny przepis kuchni polskiej Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym należą do klasyki naszej kuchni domowej. Kapusta pojawiła się w Polsce najprawdopodobniej około XIV wieku i przez wieki była podstawą kuchni chłopskiej, ale cenili ją też królowie i szlachta, która na kuligi często zabierała garnek z bigosem. Choć najpopularniejszymi polskimi potrawami(...)chlebem Sos pomidorowy do gołąbków z młodej kapusty składniki i przygotowanie 1 kg polnych pomidorów lub 2-3 puszki pomidorów bez skórek 3 szklanki wywaru z gotowania gołąbków lub rosołu 1 łyżeczka cukru 2-3 łyki mąki 2-3 łyżki masła kilka łyżek śmietany sól, pieprz i mielona słodka lub ostra papryka do smaku Pomidory obrać ze skórki pokroić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Liebster Blog Award 138

Coś czego nie lubiłaś jeść w dzieciństwie, a teraz się tym zajadasz?*Szpinak i jajka sadzone. Jajka sadzone – lubię. Szpinak – uwielbiam.7. Co najczęściej gotujesz, kiedy nie masz pomysłu/czasu/natchnienia?*Rosół.8. Jeśli przez miesiąc miałabyś jeść tylko jedną potrawę, co by to było?*Smażone ryby.9. Gdybyś mogła przenieść się w czasie – jaki okres w dziejach by to był?*Lubię obecne(...)Produkty, które zawsze masz w lodówce (nie chodzi o przechowywanie).Sernik, czy napoleonka, a może coś innego?Ulubione owoce.Z czym Ci kojarzy się lato?Potrawa pewniak, czy eksperyment.Czy robisz domowe przetwory?Co Ci najbardziej przeszkadza w kuchni?Bazylia, tymianek, czy rozmaryn?W tej chwili zjadłabym…Jakie zioła królują a Twojej kuchni?Ulubiony program kulinarny.Zapraszam do zabawy!  ****************************************************************************************************************************************************************************************************************************************  Kolejna, to już

mojewypiekiinietylko
Produkty marki Seitenbacher. 128

smaku. Firma znajduje się teraz w Buchen w regionie Odenwald (Badenia-Wirtembergia). Region ten jest znany z bajkowego krajobrazu wiejskiego i tradycyjnej uprawy zboża. Zalety produktów Seitenbacher: - w 100% domowego wyrobu - najlepszej jakości zboża, owoce i orzechy - tylko naturalne składniki - bez dodatku GMO - seria produktów wysokobiałkowych - bogactwo błonnika, witamin i minerałów - zboża nieoczyszczone, pełnoziarniste - wyłącznie niesiarkowane owoce (!) - bez tłuszczów trans(...)warzywny w proszku , czyli świetny zamiennik sztucznych, niezdrowych mieszanek typu "przyprawka". Nie zawiera tłuszczu, a do tego jest wegański. Na jego bazie można przygotować pyszną zupę (która pachnie jak rosół z kury!). Skład idealny: ekstrakt drożdżowy, marchew, sól morska, cebula, korzeń kurkumy, pietruszka, por, czosnek, lubczyk, seler , papryka, melisa, koper, papryka,  musztarda. Używam go praktycznie codziennie, ponieważ świetnie nadaje

Poranek na słodko
Bloger Kulinarny Tygodnia Gotujmy.pl – Ugotowane Pozamiatane 158

przepis z warsztatów, który mnie zaskoczył. Jestem zapalonym działkowcem, więc mam sporo przepisów na dania prosto z krzaka. Kiedy zrobi się cieplej, będę więcej pisać o ogrodnictwie miejskim – domowej uprawie ziół i roślin.   Co sprawia Ci największą radość podczas gotowania?   Gotowanie umożliwia mi skoncentrowanie się i wyciszenie. Jest też wyprawą w poszukiwaniu nowych smaków i produktów. Lubię(...)mimoza. Bardzo lubiłam wtedy język i kulturę rosyjską. Na moim stole nie może też zabraknąć czegoś wietnamskiego, bo wychowałam się na Ochocie, gdzie łatwiej o zupę pho niż o rosół.   Na deser koniecznie pascha, którą pamiętam z dzieciństwa z kawiarni na rynku w Płońsku. Chociaż wtedy moim ulubionym deserem były kawałki wafli. Takie skrawki, które Wedel sprzedawał w przezroczystych

Ugotowane pozamiatane
Gruzja cz. 2 – Gruzińska Droga Wojenna 147

Drodze Wojennej był.. przydrożny stragan z lokalnymi smakołykami: przetworami, owocami i oczywiście winem. Po posmakowaniu domowych rarytasów i wyrównaniu poziomu „elektrolitów” wyruszyliśmy w dalszą drogę. Domowe Wino Domowe przetwory Nieszpułki Twierdza Ananuri Następnie skierowaliśmy się na północ i kolejnym naszym punktem była przepiękna twierdza Ananuri z XVII wieku, położona nad malowniczym, choć sztucznym Jeziorem Żinwalskim. Jest zbiornik powstały(...)jest smakołyk. W tym celu łapiemy sakiewkę za jej końcówkę i odwracamy. Możemy lekko spód sakiewki doprawić sobie pieprzem, a następnie wygryzamy w pierożku małą dziurkę, przez którą wypijamy rosół. Następnie już zjadamy chinkali odgryzając kawałek po kawałku. Nie zjadamy natomiast końcówki – jest ona zwyczajnie niedobrym, często niedogotowanym, zbitym kawałkiem pierogowego ciasta. Chinkali Tego wieczoru Organizator i Pilot Klemens dali

Kate's Kitchen
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 121

Święta Bożego Narodzenia wielu osobom kojarzą się z charakterystycznymi zapachami i aromatami, które roznoszą się po całym domu. To zasługa przypraw, które pełnią bardzo ważną rolę

Ciastka - domowe słodkości
Światowy Dzień Żywności i zapiekane bagietki z tym co mam w lodówce 176

wynikające z raportu opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności . W całej Unii Europejskiej rocznie marnuje się ponad 88mln ton produktów. Badania wykazały, że największym źródłem marnotrawienia jedzenia są gospodarstwa domowe (53 proc.), przetwórstwo (19 proc.), gastronomia (12 proc.) i produkcja (11 proc.). Według danych opublikowanych w 2010 roku w Polsce wyrzuca się blisko 9mln ton żywności, czyli statystyczny Polak(...)gotowanie jest moją pasją, resztki jedzenia w lodówce nie stanowią dla mnie większego problemu, a czasem potrafią nawet zainspirować do ugotowania czegoś nietuzinkowego i bardzo dobrego. Kawałki kurczaka z rosołu, garść makaronu, którego przypadkiem wrzuciło się do garnka za dużo, pół papryki pozostałej z przygotowywania sałatki, samotny plaster sera… Za mało, żeby się najeść, ale z drugiej strony za dużo

Obiad gotowy
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 145

Ze względu na proces obróbki termicznej wyróżnia się trzy rodzaje pierogów : gotowane (najbardziej powszechne), pieczone i smażone. Przepis na pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami

mojewypiekiinietylko
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 157

Ze względu na proces obróbki termicznej wyróżnia się trzy rodzaje pierogów : gotowane (najbardziej powszechne), pieczone i smażone. Przepis na pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami

mojewypiekiinietylko
Pierogi z kaszanką gryczaną 181

Do Polski kaszanka (potrawa co najmniej do XVII wieku tam nieznana) trafiła prawdopodobnie z Niemiec przez Śląsk. Oto o jakiej ciekawostce kulinarnej pisał Jan Chryzostom Pasek

mojewypiekiinietylko
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 160

wybranej soli morskiej możecie, tak jak ja, przygotować w domu swoje własne sole wykańczające potrawy i wynoszące je na nowy poziom. Nic tak nie dodaje lekkości i pełni aromatu domowym frytkom jak sól rozmarynowa czy lawendowa. Płat łososia w papilocie podany z odrobiną soli z limonką i chili nabiera zupełnie nowego smaku.   Szykując każdą z soli użyjcie proporcji(...)Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL SELEROWA – do potraw mlecznych – twarogu, jogurtu, śmietany w dressingach. Do sera feta, labneh, mozzarella, gotowanych jajek. Do rosołu i bulionu. Sól rozdrabniamy w młynku lub moździerzu, mieszamy z rozdrobnionymi w blenderze listkami selera naciowego – odcinamy same listki, bez łodyżek. Można też od razu całość zemleć razem blenderze

Karo in the Kitchen
Najlepsze pierogi ruskie 169

„Wiele osób może zastanawiać się, dlaczego pierogi są narodową potrawą polską , skoro nie wywodzą się nawet z Europy, tylko z Azji. Jednak jeśli prześledzi się

mojewypiekiinietylko
Najlepsze pierogi ruskie 205

„Wiele osób może zastanawiać się, dlaczego pierogi są narodową potrawą polską , skoro nie wywodzą się nawet z Europy, tylko z Azji. Jednak jeśli prześledzi się

mojewypiekiinietylko
Aromatyczny gulasz z szynki 166

Aromatyczny gulasz z szynki to moja propozycja mięsnej potrawy do młodych ziemniaczków. Dlaczego ten gulasz jest wyjątkowy? Otóż smak całości podbijemy odrobiną ostrej pasty z papryki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!