Wyśmienity dodatek do obiadu lub samodzielny, lekki posiłek. Wiosna zawitała już na poważnie w Nasze progi. Aż się człowiek rwie, by zaprosić odrobinę koloru na swój
Karczma HonoriettyProsty i szybki sposób na obiad...robiłam te sznycle jakiś czas temu jak byłam chora...kiedyś taką kiełbasę smażyłam jak schabowe , panierowałam w mące, jajku ,a
Moje domowe kucharzenieBaba ziemniaczana to potrawa, która wywodzi się z Białorusi. Jest do danie regionalne północno- wschodniej Polski. Znana jest także w innych regionach polski, ale tylko na
Oka w rosole czyli KaFka gotujeJasnej, gdzie postanowił pokazać swoją śląską naturę. Stąd też menu obfituje w dania charakterystyczne dla tej kuchni. Znajdziemy w nim śląską roladę, modrą kapustę, szare kluski, makówki, kopytka, rosół, czy żeberka. Jednak w opozycji do kuchni śląskiej znajduje się nowy konik Tomasza Hartmana — warzywa. To nad nimi postanowił podjąć swoje kulinarne eksperymenty, by wydobyć z nich 100% smaku(...)podpalenia, podawane ze szczypiorkowym olejem i lokalnym łomnickim serem oraz wyborny jerozolimski kuskus z kalafiorem i olejem rydzowym, kremowy, delikatny, pieszczący podniebienie! Dania kuchni śląskiej pachną zaś domowym ogniskiem, są prawdziwe, pełne smaku. Krucha rolada z bogatym wnętrzem przywołuje na myśl babciny obiad, a szare kluski sprawiają, że aż się cieszy buzia. O rewelacyjnych makówkach na deser, nie wspominając. Jasna
Food Squaremam nowy szybkowar 5 litrów i 3,5 litra / "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" /, mam też od paru miesięcy szybkowar 9 litrowy / "zobacz TUTAJ" /, w którym
W Mojej Kuchni Lubięskładnik sałatki. Mimo wątpliwej zawartości witamin i minerałów w połączeniu z mięsem i warzywami tworzy całkiem udaną kompozycję :) A do jej przygotowania będziemy potrzebować: Składniki: 3 zupki chińskie ( najlepiej rosół, kurczakowa, lub podobne) [ masa netto 60g każda] 2 pojedyncze piersi z kurczaka puszka kukurydzy pół słoiczka papryki marynowanej żółto - czerwonej pęczek koperku 3 łyżki majonezu łyżka oleju sól(...)pietruszki, pieprz czarny, oregano, kozieradka, rozmaryn, bazylia i tymianek. Piersi smażymy na łyżce oleju, a następnie przekładamy je do miski z gotowym makaronem. Marynowaną paprykę kroimy w kostkę. Użyłam domowych zapasów z lata, które podarowała mi moja mama :) Następnie dodajemy kukurydzę oraz posiekany koperek. Dodajemy 3 łyżki majonezu, doprawiamy solą i pieprzem i wszystko mieszamy. Smacznego
Taste Therapylepszego jak domowe wyroby.Mięsko z konserwy na domowym chlebie z cebulką smakuje wyśmienicie.Składniki:-ok. 1 kg łopatki-golonka o wadze ok. 1 kg-solanka o składzie, jak w mięsach pieczonych-pieprz Z golonki usuwamy kość i skórkę.Łopatkę i mięso z golonki dokładnie płuczemy lub moczymy przez ok. 30 minut w zimnej wodzie a następnie wkładamy(...)woda zaczyna wrzeć zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy przez 2 godziny. Wyjmujemy z garnka, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia to znaczy do momentu,gdy w słoikach z rosołu powstanie galaretka.Słoiki można dość długo przechowywać w chłodnym miejscu. Mniam, mniam...Smacznego
Maminek kulinarnyBył już kurczak pieczony na soli na blogu, teraz pora na kurczaka pieczonego na 40 ząbkach czosnku. Składniki: 1 kurczak opłukany od środka i osuszony 4
Oka w rosole czyli KaFka gotujecebulę. Zalać zimną wodą (1,5 litra). Rosół gotować na bardzo małym ogniu (powinien jedynie delikatnie pyrkać) przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ćwiartkę/skrzydełka, doprawić rosół solą i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Następnie wyjąć liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu, czosnek, cebulę i por. (wyrzucić lub wykorzystać w inny sposób(...)Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2 l kremowej zupy. Z dodatku gorgonzoli można zrezygnować. Groszek konserwowy można zastąpić mrożonym. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie . Zupę podaj z Domowymi grzankami ziołowymi Domowe grzanki ziołowe do zup i sałatek
Gospodyni MiejskaTaką stałość, wciąż tę samą, choć każdego dnia zmieniającą się. Tak dokładnie jak pory roku. Przychodzi koniec wakacji i oczywiście szkoła. Trzeba wejść w pewien szkolny i domowy rygor, żeby wszystko zagrało. Mam trochę maniakalny stosunek do zup, może nawet przesadzam z oceną ich wagi w diecie dzieci. Dlatego teraz, kiedy często zdarza się, że chłopcy muszą(...)porcji, robię oczywiście zawsze zupę na dwa dzionki, potrzeba: - 2 duże lub 3 średnie pory - 4 średnie ziemniaki - łyżka masła - łyżka przyprawy curry - ok. 2 litrów lekkiego rosołu - sól, pieprz, - pół szklanki śmietanki, minimum 18%, 30% nawet lepiej - koperek - 2-3 kromki pieczywa typu bagietka na osobę - kilka łyżek oliwy Pory oczyszczam z pierwszej warstwy, odcinam części
I tu będę miała takie teTen bigos robiłam kilka dni przed Świętami...wiadomo...im dłużej go się gotuje,podgrzewa ..tym bardziej jest smaczny...Przepis wg Ewy Wachowicz..do bigosu dodajemy różne
Moje domowe kucharzenieDomowy rosołek to przecudowny wynalazek. Ma on bardzo wiele zalet, jednak najważniejsze z nich to: błyskawicznie rozgrzewa, zaspokaja apetyt, uzupełnia braki składników odżywczych, leczy. Ten jakże aromatyczny wywar z mięsa i warzyw ugotować możne dosłownie każdy bez względu na umiejętności kulinarne. Wirus czy zatrucie? Coś dopadło małego. Być może to tylko zatrucie bo sprawa wygląda(...)dnia głównie w pracy nie jemy nic ciepłego, dlatego też zdecydowanie łatwiej łapiemy infekcje. Nie ma zatem lepszego sposobu na rozgrzanie organizmu w mroźny zimowy dzień niż talerz gorącego rosołu z kawałkami mięska i przepysznym makaronikiem. Mówi się, że te osoby, które starają się regularnie jeść rosół twierdzą, że rzadziej się przeziębiają i chorują na grypę. Ja w to wierzę
ClauditteMissCookingSkładniki: soczewica zielona 50 dag, kasza gryczana 100 gram/woreczek, kucharek 1 łyżka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "L", cebula
W Mojej Kuchni Lubiękapusty – ok. 800-900 g ok. 300 g młodych ziemniaków (3 średnie sztuki) 3 średnie młode marchewki – ok. 190 g 1 litr bulionu drobiowego* (np. wywaru z rosołu) 0,5 litra gorącej, przegotowanej wody (najlepiej wrzątku)* ok. 170 g boczku wędzonego surowego ok. 270 g kiełbasy wiejskiej lub podwawelskiej 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren(...)litra bulionu – wtedy zupa będzie trochę bardziej ‘tłusta”. Możecie też cały bulion zastąpić wodą, ale moim zdaniem zupa wtedy będzie mniej apetyczna niż ta przygotowana na domowym bulionie drobiowym. Ewentualnie zamiast bulionu drobiowego można użyć bulionu z jarzyn, np. z mojego przepisu tutaj: domowy bulion warzywny . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na zupę kapuśniak z młodej kapusty: Kapustę
Kulinarne PrzebojeCześć :D Czasami przychodzi ochota, żeby coś odmienić. Pierwsza rzecz od której możemy zacząć zmianę to oczywiście gotowanie :D Potem już możemy wymieniać firanki albo jakieś
Pieprzyć z Fantazją