kurczaka? Upiecz go w bigosie ;-) Planowałam go zrobić na kwaszonej kapuście, ale podobnie robiłam z pyszną karkówką ( tutaj ) i dodatkowo przypomniało mi się, że mam jeszcze dwa słoiczki domowego bigosu... Kurczak lubi się zapiekać w pomidorowych smakach, tak samo, jak lubi się z pyszną kapuchą... Tak więc jest - kurczak pieczony w bigosie. Jeżeli macie w domu bigos albo kupujecie(...)kurczak o wadze ok 1,5 kg 2 łyżki oliwy łyżka ziół prowansalskich sól i pieprz Około 1,5 kg mokrego bigosu lub: 1 kg kwaszonej kapusty 2 szklanki rosołu lub wody 1 biała cebula 1 szklanka suszonych grzybów 20 dag wędzonego boczku 200 g koncentratu pomidorowego odrobina tłuszczu do podsmażania liść laurowy płaska łyżka majeranku łyżeczka słodkiej papryki sól
Poezja Smaków - blog kulinarnyPierogi z gotowanym kurczakiem to świetne danie dla maluchów. Dzieci mogą wygodnie chwytać pierożki w rękę i samodzielnie delektować się pysznym jedzeniem. Do przygotowania takich pierogów
Dieta bez mlekaZupa z wołowiną i brokułami, pyszny i prosty przepis Zupa z wołowiną i brokułami, pyszny i prosty przepis. Zupa .. tak, wiem kolejna .. ale jak
Kuchnia na wzgórzunadal jego istotą jest krupnicza esencja i kleistość, którą zawdzięcza gotowanej w nim kaszy. A więc, zupa o niezwykłej konsystencji, intensywnym aromacie i zniewalającym smaku. Jak zrobić domowy krupnik tradycyjny - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 6 łyżek kaszy gryczanej lub perłowej 250g cielęciny z kością 1 marchewka 1 cebula, przekrojona na pół i podpieczona na suchej patelni kawałek(...)wolnym ogniu. Następnie do wywaru dodajemy marchew, selera, korzeń pietruszki, podpieczoną cebulę, lisek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela doprawiamy do smaku - gotujemy 20 minut. Krok 2. Wyjmujemy z rosołu mięso, grzyby oraz marchew - mięso i marchew kroimy w kostkę, a grzyby w paski. Wywar przecedzamy mocno odciskając pozostałe warzywa. Do odcedzonego wywaru dodajemy opłukaną i przebraną kaszę, pokrojone ziemniaki, mięso
Moja Książka Kucharskamąki dodać jogurt, masło i posiekany szczypiorek - łyżką wymieszać i potem wyrobić ręką (lub łyżką) na gładkie ciasto - odstawić do lodówki. Z udek zdjęć skórę (wyrzucić albo oddać domowym zwierzętom:). Zalać udka wodą i zagotować - gotować aż pojawią się szumowiny. W tym czasie obrać jedną marchewką, pietruszkę, seler. Wodę z udek wylać, udka umyć i zalać świeżą wodą ( 2 litry(...)warzywa, smażyć ok 10-15 minut aż się zarumienią. Do warzyw dodać mąkę i mieszając przesmażyć kolejne 3 minuty. Na garnek z warzywami wyłożyć sitko i przelać przez nie rosół z drugiego garnka. Mięso i warzywa odstawić. Do rosołu dodać podsmażone warzywa i gotować 20 minut. Zdjąć mięso z kości, posiekać. Do miseczki przełożyć kilka łyżek gorącej zupy, dodać śmietanę
Cooking for Emilyinstagram.com/MamaKarmiaca . Tutaj podam Wam przepis na wykorzystanie mniej więcej standardowej ilości mięsa króliczego jaką można dostać w sklepach. Ja zanim zrobiłam pasztet zaopatrzyłam się w zestaw do wyrabiania domowego pasztetu w sklepie Tradismak --> tutaj możecie również się w niego zaopatrzyć! Potrzebujemy: 1 kg królika (waga jeszcze z kośćmi) 0,5 kg surowego boczku wieprzowego 0,5 kg podgardla(...)przykryć i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. W międzyczasie ściągamy "burzyny" i zaraz po tej czynności dodajemy liście laurowe, jałowiec i ziele angielskie. Po ugotowaniu z rosołu wyjmujemy mięso, liście laurowe, jajowiec i ziele angielskie. Liście i ziele wyrzucamy. Mięso oddzielamy od kości i przepuszczamy przez maszynkę o niewielkich oczkach, wtedy nasz pasztet będzie się idealnie rozsmarowywał
MamaOskarkaTaki prawdziwy, domowy, wołowy, bez dopalaczy smakowych... SKŁADNIKI: porcja mięsa wołowego z kością (pręga, gicz, szponder lub krzyżowa), włoszczyzna (marchewka, pietruszki, pół selera, ćwierć główki włoskiej kapusty, por, cebula) ząbek lub dwa czosnku, sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie natka pietruszki makaron rosołowy Mięso opłukać, zalać zimną wodą i zacząć gotować. Gdy na powierzchni zaczną pojawiać(...)lubczyk, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie . Gotować na wolnym ogniu. Następnie doprawić solą, pieprzem. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu :) Przed podaniem na stół wyciągam włoszczyznę z rosoły i kroje w kosteczkę i wrzucam ponownie do garnka, wszystko prócz marchewki. Ją podaje bezpośrednio na talerzu wraz ze świeżą pietruszką. W sumie gotowanie takiego rosołu to minimum
MarciochaKucharzyWyśmienity dodatek do obiadu lub samodzielny, lekki posiłek. Wiosna zawitała już na poważnie w Nasze progi. Aż się człowiek rwie, by zaprosić odrobinę koloru na swój
Karczma HonoriettyProsty i szybki sposób na obiad...robiłam te sznycle jakiś czas temu jak byłam chora...kiedyś taką kiełbasę smażyłam jak schabowe , panierowałam w mące, jajku ,a
Moje domowe kucharzenieBaba ziemniaczana to potrawa, która wywodzi się z Białorusi. Jest do danie regionalne północno- wschodniej Polski. Znana jest także w innych regionach polski, ale tylko na
Oka w rosole czyli KaFka gotujeJasnej, gdzie postanowił pokazać swoją śląską naturę. Stąd też menu obfituje w dania charakterystyczne dla tej kuchni. Znajdziemy w nim śląską roladę, modrą kapustę, szare kluski, makówki, kopytka, rosół, czy żeberka. Jednak w opozycji do kuchni śląskiej znajduje się nowy konik Tomasza Hartmana — warzywa. To nad nimi postanowił podjąć swoje kulinarne eksperymenty, by wydobyć z nich 100% smaku(...)podpalenia, podawane ze szczypiorkowym olejem i lokalnym łomnickim serem oraz wyborny jerozolimski kuskus z kalafiorem i olejem rydzowym, kremowy, delikatny, pieszczący podniebienie! Dania kuchni śląskiej pachną zaś domowym ogniskiem, są prawdziwe, pełne smaku. Krucha rolada z bogatym wnętrzem przywołuje na myśl babciny obiad, a szare kluski sprawiają, że aż się cieszy buzia. O rewelacyjnych makówkach na deser, nie wspominając. Jasna
Food Squaremam nowy szybkowar 5 litrów i 3,5 litra / "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" /, mam też od paru miesięcy szybkowar 9 litrowy / "zobacz TUTAJ" /, w którym
W Mojej Kuchni Lubięskładnik sałatki. Mimo wątpliwej zawartości witamin i minerałów w połączeniu z mięsem i warzywami tworzy całkiem udaną kompozycję :) A do jej przygotowania będziemy potrzebować: Składniki: 3 zupki chińskie ( najlepiej rosół, kurczakowa, lub podobne) [ masa netto 60g każda] 2 pojedyncze piersi z kurczaka puszka kukurydzy pół słoiczka papryki marynowanej żółto - czerwonej pęczek koperku 3 łyżki majonezu łyżka oleju sól(...)pietruszki, pieprz czarny, oregano, kozieradka, rozmaryn, bazylia i tymianek. Piersi smażymy na łyżce oleju, a następnie przekładamy je do miski z gotowym makaronem. Marynowaną paprykę kroimy w kostkę. Użyłam domowych zapasów z lata, które podarowała mi moja mama :) Następnie dodajemy kukurydzę oraz posiekany koperek. Dodajemy 3 łyżki majonezu, doprawiamy solą i pieprzem i wszystko mieszamy. Smacznego
Taste Therapylepszego jak domowe wyroby.Mięsko z konserwy na domowym chlebie z cebulką smakuje wyśmienicie.Składniki:-ok. 1 kg łopatki-golonka o wadze ok. 1 kg-solanka o składzie, jak w mięsach pieczonych-pieprz Z golonki usuwamy kość i skórkę.Łopatkę i mięso z golonki dokładnie płuczemy lub moczymy przez ok. 30 minut w zimnej wodzie a następnie wkładamy(...)woda zaczyna wrzeć zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy przez 2 godziny. Wyjmujemy z garnka, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia to znaczy do momentu,gdy w słoikach z rosołu powstanie galaretka.Słoiki można dość długo przechowywać w chłodnym miejscu. Mniam, mniam...Smacznego
Maminek kulinarnyBył już kurczak pieczony na soli na blogu, teraz pora na kurczaka pieczonego na 40 ząbkach czosnku. Składniki: 1 kurczak opłukany od środka i osuszony 4
Oka w rosole czyli KaFka gotuje