rosół domowy - 1105 przepisów (strona:48/74)

Rosół z małym dodatkiem pieczarek 175

domowa wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek makaron Marchewkę obrać, cebulę opalić, kurczaka umyć, Pieczarki zetrzeć na tarce.Wszystkie składniki [oprócz makaronu] umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia , a potem gotować na małym ogniu.W trakcie gotowania zbierać "szumowiny" .Doprawić w razie potrzeby. Odstawić z ognia.W drugim garnku ugotować makaron.Do  talerzy nakładać ugotowany makaron i zalać rosołem

Moje domowe kucharzenie
Hasło tygodnia - zupy. 145

domowego ogniska. Wyobrażam sobie taką sytuację, kiedy wracam z zimowego spaceru, przemarznięta i szczęśliwa, w domu czeka na mnie talerz gorącej, pysznej zupy. Sielankowo :) Zupa to często przystawka. Ma za zadanie pobudzić nasze kubki smakowe i  być zapowiedzią dania finałowego. Innym razem, z odpowiednimi dodatkami, spokojnie może być sycącym obiadem. Z uwagi na gusta moich dzieci najczęściej gotuję rosół

zadanie-gotowanie
Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą 221

dokładnie tak. Uwielbiam żurek. Na szczęście nie jestem osamotniona w tej miłości, bo tą zupę kocha również mój mężczyzna i… starszy kot. Tak tak, to on jest najlepszym domowym testerem tej zupy – szczególnie upodobał sobie ciemny, razowy chleb maczany w żurku, wcale nie boczek czy kiełbasę! Nie zjecie pełnego talerza sami, Puszkin zawsze domaga się swojej porcji. A argumenty(...)kroimy w duże kawałki – pietruszkę i marchew wystarczy przekroić na pół, selera – na ćwiartki. Cebulę kroję w ćwiartki lub ósemki. Warzywa zalewam zimną wodą, tak samo jak w przypadku rosołu – smak ma uwalniać się powoli i ma być jak najbardziej skoncentrowany. Do garnka dodaję liście laurowe, ziele angielskie i ziarnisty pieprz, w całości lub lekko stłuczony. Boczek surowy kroję

Karo in the Kitchen
Aromatyczny kurczak gotowany z warzywami 137

rosołu, a potem sama gotowałam je w okresie nasilonych problemów żołądkowych. Gotowany kurczak jest nie tylko lekkostrawny i dietetyczny, ale może być naprawdę smaczny oraz aromatyczny, a powstały wywar jest po prostu rewelacyjny. Polecam! 2 ćwiartki z kurczaka 1 cebula 2-3 marchewki 2-3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 3 łyżeczki domowej

Di gotuje
Gulasz starobawarski 194

Przepis na taki gulasz znalazłam tutaj..z tym , że mięso wołowe zamieniłam na wieprzowe ..i dodałam trochę przypraw..Gulasz przygotowany był w ramach wspólnego gotowania z

Moje domowe kucharzenie
"flaczki" z kani 175

Lubicie kanie? Domyślam się, że nie wszyscy ale dla tych, którzy ją jadają mam fajną propozycję. Coś jakby gęsta zupa grzybowa z mięsem ale my mówimy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pulpety w sosie pomidorowym 164

Odwieczny element książek kulinarnych. Zawsze na półkach w sklepach i oczywiście najlepsza, najzdrowsza, najsmaczniejsza wersja w wykonaniu domowym. W wykonaniu i według przepisu Agnieszki. Oczywiście muszę zdradzić jeden tajemny składnik, który Aga dodaje do każdej potrawy, który czyni wszystkie dania WSPANIAŁYMI, a o którym nigdy nie pisze!!! Ten składnik to SERCE💖!!! Składniki: 600 g mięsa mielonego z indyka (może być(...)też wieprzowe) 1 cebula 1 jajko 4 łyżki mąki sojowej  garść siemienia lnianego ok. 0,5 litra rosołu 200 g przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 sztuk ziela angielskiego sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Do mięsa dodajemy jajko, 2 łyżki mąki oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanej

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Królik duszony w pomidorach 231

Królicze mięso jest bardzo chude i delikatne. Domowy pasztet z królika jest wyjątkowo smaczny i jeśli jeszcze go nie próbowaliście to najwyższa pora. Warto włączyć królika do domowego menu a z tego co obserwuję nie jest zbyt popularny. Kiedyś króliki jedli Ci, którzy je sobie najpierw wyhodowali, ale na szczęście w wielu sklepach pojawiają się już tusze królicze bardzo dobrej(...)jakości. Najczęściej królika się dusi w winie lub śmietanie, ale w sosie pomidorowym czy grzybowym będzie równie dobry. Na króliku można też ugotować dobry wywar, taki chudy rosół. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kakaowo-orzechowe ciasteczka z ciecierzycy 177

Mistyczne mury budynku żywieniowców, w którym przyszło mi spędzać większą część dnia, mają własne zasady bytu często do złudzenia przypominające prawa Hogwartu. Głównie nawiązuję tutaj do

Gawron w rosole
obiad bezmięsny w jesiennym kolorze z wolnowaru 170

polega na tym, żę gotuje się dania w stosunkowo niskiej temperaturze poniżej 100 stopni Celsjusza (ok. 80 st.). Otrzymujemy efekt trochę podobny do gotowania sou vide, ale w warunkach domowych. Dzięki procesowi powolnej obróbki w niewysokiej temperaturze potrawy zachowują intensywny smak, aromat oraz jędrną konsystencję. W wolnowarach najlepiej wychodzą potrawy duszone potrawy jednogarnkowe, gulasze, potrawki, bigosy oraz pieczone mięsa wymagające(...)czasu obróbki cieplnej. Natomiast ryby w wolnowarze zachowują zwartą konsystencję. W wolnowarach doskonale udają się wywary, które są bardziej aromatyczne i skondensowane w smaku niż te gotowane metodami tradycyjnymi, rosoły, zupy oraz sosy, a także powidła i dżemy. Zalety Pozwala zachować więcej składników odżywczych. Pozwala wykorzystać tanie części mięsa dzięki długiemu gotowaniu. W wolnowarze praktycznie nie da się przypalić potraw

w mojej kuchni
Rosół z makaronem i rybką 169

Rosołek,..ale tym razem z dodatkiem rybki. 30 dkg fileta z ryby 2 marchewki 10-15 dkg fasolki szparagowej 1 por [biała część] sól, domowa wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek 1-2 łyżki masła makaron Marchewkę obrać, cebulę opalić.Pora i fasolkę pokroić.Wszystkie składniki [oprócz makaronu i ryby] umieścić w garnku i zalać wodą.Gotować kilka minut, dodać(...)pokrojone kawałki ryby i gotować.Dodać masło,d oprawić w razie potrzeby. Odstawić z ognia.W drugim garnku ugotować makaron.Do  talerzy nakładać ugotowany makaron i zalać rosołem, posypać koperkiem

Moje domowe kucharzenie
Pierogi z mięsem 151

był w niedzielę rosół, jak niepisana tradycja nakazuje?;) Jeśli zostało Wam mięso z rosołu, można wykorzystać go do zrobienia pysznych pierogów albo krokietów . U nas akurat  nie było rosołu, tylko barszcz ukraiński gotowany na wołowinie. Postanowiłam więc zrobić pierogi z mięsem wołowym i pieczarkami. Bardzo smakowite wyszły, okraszone cebulką rozpływały się w buzi;) Składniki (na ok 35 sztuk(...)mąki 2/3 szklanki gorącej wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju nadzienie: 300g ugotowanego mięsa wołowego 1 duża cebula 250g pieczarek 3 łyżki oleju ok pół szklanki bulionu 1 łyżeczka domowej mieszanki warzywnej typu vegeta szczypta majeranku świeżo mielony czarny pieprz sól Mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić

Obiad gotowy
Warsztaty kulinarne z marką Galeo 159

kolejny już raz wzięliśmy udział w smakowitych warsztatach sponsorowanych przez GALEO , gotowaliśmy smakowite przepisy pod fachowym okiem Macieja Wawryniuka. Gwiazdą tego spotkana były przyprawy i… „Światowe standardy w domowym wydaniu” , których chyba większość z nas nigdy sama nie przygotowywała, przynajmniej ja nigdy nie przygotowywałam dań z zestawu mojego zespołu. Menu do ugotowania przygotowane przez szefa marki składało się(...)potraw, rozdzielone na 4 zespoły. Mój zespół przygotował: Chinkali, czyli duże kołduny z mięsnym farszem zatopionym w aromatycznym rosołku. Aby je spożyć należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączący się rosół ze środka i zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Jest to tradycyjne danie kuchni kaukaskiej popularne zwłaszcza w Gruzji uformowane w postaci sakiewek Baklawa, Bakława l ub baklava – deser rozpowszechniony zarówno

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warsztaty kulinarne z marką Galeo 165

kolejny już raz wzięliśmy udział w smakowitych warsztatach sponsorowanych przez GALEO , gotowaliśmy smakowite przepisy pod fachowym okiem Macieja Wawryniuka. Gwiazdą tego spotkana były przyprawy i… „Światowe standardy w domowym wydaniu” , których chyba większość z nas nigdy sama nie przygotowywała, przynajmniej ja nigdy nie przygotowywałam dań z zestawu mojego zespołu. Menu do ugotowania przygotowane przez szefa marki składało się(...)potraw, rozdzielone na 4 zespoły. Mój zespół przygotował: Chinkali, czyli duże kołduny z mięsnym farszem zatopionym w aromatycznym rosołku. Aby je spożyć należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączący się rosół ze środka i zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Jest to tradycyjne danie kuchni kaukaskiej popularne zwłaszcza w Gruzji uformowane w postaci sakiewek Baklawa, Bakława l ub baklava – deser rozpowszechniony zarówno

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania