Mistyczne mury budynku żywieniowców, w którym przyszło mi spędzać większą część dnia, mają własne zasady bytu często do złudzenia przypominające prawa Hogwartu. Głównie nawiązuję tutaj do
Gawron w rosolepolega na tym, żę gotuje się dania w stosunkowo niskiej temperaturze poniżej 100 stopni Celsjusza (ok. 80 st.). Otrzymujemy efekt trochę podobny do gotowania sou vide, ale w warunkach domowych. Dzięki procesowi powolnej obróbki w niewysokiej temperaturze potrawy zachowują intensywny smak, aromat oraz jędrną konsystencję. W wolnowarach najlepiej wychodzą potrawy duszone potrawy jednogarnkowe, gulasze, potrawki, bigosy oraz pieczone mięsa wymagające(...)czasu obróbki cieplnej. Natomiast ryby w wolnowarze zachowują zwartą konsystencję. W wolnowarach doskonale udają się wywary, które są bardziej aromatyczne i skondensowane w smaku niż te gotowane metodami tradycyjnymi, rosoły, zupy oraz sosy, a także powidła i dżemy. Zalety Pozwala zachować więcej składników odżywczych. Pozwala wykorzystać tanie części mięsa dzięki długiemu gotowaniu. W wolnowarze praktycznie nie da się przypalić potraw
w mojej kuchniRosołek,..ale tym razem z dodatkiem rybki. 30 dkg fileta z ryby 2 marchewki 10-15 dkg fasolki szparagowej 1 por [biała część] sól, domowa wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek 1-2 łyżki masła makaron Marchewkę obrać, cebulę opalić.Pora i fasolkę pokroić.Wszystkie składniki [oprócz makaronu i ryby] umieścić w garnku i zalać wodą.Gotować kilka minut, dodać(...)pokrojone kawałki ryby i gotować.Dodać masło,d oprawić w razie potrzeby. Odstawić z ognia.W drugim garnku ugotować makaron.Do talerzy nakładać ugotowany makaron i zalać rosołem, posypać koperkiem
Moje domowe kucharzeniebył w niedzielę rosół, jak niepisana tradycja nakazuje?;) Jeśli zostało Wam mięso z rosołu, można wykorzystać go do zrobienia pysznych pierogów albo krokietów . U nas akurat nie było rosołu, tylko barszcz ukraiński gotowany na wołowinie. Postanowiłam więc zrobić pierogi z mięsem wołowym i pieczarkami. Bardzo smakowite wyszły, okraszone cebulką rozpływały się w buzi;) Składniki (na ok 35 sztuk(...)mąki 2/3 szklanki gorącej wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju nadzienie: 300g ugotowanego mięsa wołowego 1 duża cebula 250g pieczarek 3 łyżki oleju ok pół szklanki bulionu 1 łyżeczka domowej mieszanki warzywnej typu vegeta szczypta majeranku świeżo mielony czarny pieprz sól Mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić
Obiad gotowykolejny już raz wzięliśmy udział w smakowitych warsztatach sponsorowanych przez GALEO , gotowaliśmy smakowite przepisy pod fachowym okiem Macieja Wawryniuka. Gwiazdą tego spotkana były przyprawy i… „Światowe standardy w domowym wydaniu” , których chyba większość z nas nigdy sama nie przygotowywała, przynajmniej ja nigdy nie przygotowywałam dań z zestawu mojego zespołu. Menu do ugotowania przygotowane przez szefa marki składało się(...)potraw, rozdzielone na 4 zespoły. Mój zespół przygotował: Chinkali, czyli duże kołduny z mięsnym farszem zatopionym w aromatycznym rosołku. Aby je spożyć należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączący się rosół ze środka i zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Jest to tradycyjne danie kuchni kaukaskiej popularne zwłaszcza w Gruzji uformowane w postaci sakiewek Baklawa, Bakława l ub baklava – deser rozpowszechniony zarówno
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękolejny już raz wzięliśmy udział w smakowitych warsztatach sponsorowanych przez GALEO , gotowaliśmy smakowite przepisy pod fachowym okiem Macieja Wawryniuka. Gwiazdą tego spotkana były przyprawy i… „Światowe standardy w domowym wydaniu” , których chyba większość z nas nigdy sama nie przygotowywała, przynajmniej ja nigdy nie przygotowywałam dań z zestawu mojego zespołu. Menu do ugotowania przygotowane przez szefa marki składało się(...)potraw, rozdzielone na 4 zespoły. Mój zespół przygotował: Chinkali, czyli duże kołduny z mięsnym farszem zatopionym w aromatycznym rosołku. Aby je spożyć należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączący się rosół ze środka i zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Jest to tradycyjne danie kuchni kaukaskiej popularne zwłaszcza w Gruzji uformowane w postaci sakiewek Baklawa, Bakława l ub baklava – deser rozpowszechniony zarówno
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie życia bez pierogów 😍 i to jeszcze takich domowych lepionych całą rodzinką 👪 Jak robić, to hurtem i do zamrażalki, później aby wyciągnąć w każdej chwili na obiad :) Na pewno większość zna przepis na tą pyszność ale jakby ktoś zapomniał lub dopiero się uczył niech korzysta. Składniki: ciasto ◈1 kg mąki żytniej(...)łyżki oleju ◈woda, szczypta soli farsz: ◈700 g kapusty kiszonej ◈20 g pieczarek ◈400 g ugotowanego drobiu np z rosołu ◈1 cebula ◈tłuszcz do podsmażenia warzyw Przygotowanie: Ciasto: 1. Stolnicę usypać lekko mąka aby ciasto nam nie przywarło. 2. Do miski wsypujemy mąkę olej, sól i dolewamy stopniowo wody (ok 1,5 szklanki) aby konsystencja była jeszcze dość gęsta
Zdrowie i pysznie na talerzuSkładniki: 1,2 kg udziec indyka z kością, 1 łyżka kucharek, 1 łyżka pieprz czarny mielony, 1 łyżka papryka słodka, 2 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki
W Mojej Kuchni Lubiętego rosołku będzie jeszcze pomidorówka. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki kawałek czerwonej papryki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, domowa wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek makaron Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki [oprócz makaronu i papryki] umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia(...)trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Pod koniec dodać gotowania dodać paprykę.Doprawić w razie potrzeby. Odstawić z ognia.W drugim garnku ugotować makaron.D o talerzy nakładać ugotowany makaron i zalać rosołem, posypać koperkiem
Moje domowe kucharzeniedomowe wędliny nie mają sobie równych, nie podlega dyskusji. Dziś chciałam przedstawić propozycję dla tych, co nie mogą ( ze względów zdrowotnych) lub nie lubią, takich długo wypiekanych wędlin. Moja szynka jest gotowana, a później przez 10 minut tylko zapiekana, aby złapała ładny kolorek i zyskała innego smaku, niż taka wprost wyjęta z wody. 1,5 - 1,8 kg szynka(...)warzywa i przyprawy jak na rosół woda Glazura: łyżka dżemu lub miodu łyżeczka słodkiej papryki szczypta soli lub łyżka sosu sojowego 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka granulowanego czosnku folia aluminiowa Warzywa i przyprawy wrzucamy do garnka ( na tyle dużego aby później swobodnie zmieściła się szynka) zalewamy wodą i gotujemy około pięciu minut. Do takiego wrzątku wrzucamy mięso
Dieta moja pasjazdjęcie robione na dworzeKto powiedział, że zupę nie można podać w walentynkowy sposób? Oto przepis na barszcz mojej babci. Domowy zakwas mam od mamy, która sama robi. Ja jej tylko podkradam :-P odsyłam Was także do innego mojego przepisu na krem z buraków: kliknijSkładniki:5 buraków2 cebule3 liście laurowe5 kulek ziela angielskiegocukier, sól, pieprz do smakuokoło 0,5 litra(...)naturalnego żytniego zakwasu (u mnie robiony przez moją mamę)200 ml śmietanki na kleksyCebulę obieramy, przekrawamy na połówki i przypalamy na palnikach jak do rosołu. Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy ziela, listki laurowe. Całość gotujemy w osolonej w wodzie aż do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy wywar. Wlewamy zakwas i zagotowujemy. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Zupę
Bon Appetit Małgorzatyprzywrócenie naturalnej zdolności do wyczuwania subtelnego smaku żywności. Zdziwisz się wtedy jak wspaniale może smakować marchewka na parze, albo gotowany kalafior Naturalne gotowanie to naprawdę prosta sprawa, a domowa kuchnia jest smaczna i zdrowia. Piąty smak Każdy z nas zna cztery podstawowe smaki: słony, ostry, słodki i kwaśny. Ostatnimi czasy sporo mówi się o piątym smaku, do którego przyzwyczajone(...)organizmie, wywołując otyłość, nadpobudliwość, zaburzenia hormonalne i problemy układu nerwowego. Czym zastąpić maggi? Znana każdemu uniwersalna przyprawa w płynie, goszcząca niemal na każdym stole . Wiele osób nie wyobraża sobie rosołu bez dodatku maggi. Cóż, ja nawet znam osobę, której ulubione danie to gotowany makaron z maggi (!). Zobacz, co znajduje się w tej szklanej buteleczce: Woda, sól, wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy
Pani domowaNie wszyscy lubią sushi, jednak część z Was tak myśli, bo jeszcze nie miała okazji go spróbować. Może domowa wersja sushi zasmakuje Wam znacznie bardziej, aniżeli
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zbyt słabo uwędzony. Ostatnim razem niby był świeży i niby ładnie pachniał a był jakiś taki oślizgły. Postanowiłam sprawdzić, czy samej uda mi się zrobić coś podobnego, domowego. Zwłaszcza, że "Chinka" powiedziała, że mam nie jeść żadnych wędlin i produktów przemysłowych. Chyba mi się udało, mimo, że w soli, której też mam unikać, zamarynowałam pyszne, seksowne, smaczne mięso(...)minut, ale trzeba poczekać dzień lub dwa aż będzie gotowe. Ja czekałam dwa dni, bo po prostu wyjechałam. Składniki: Wersja podstawowa: kilogram ładnego rostbefu bez kości (kość zabieram do rosołu) 1/4 szklanki grubej soli morskiej Wersja rozszerzona +: pimienton pikantny lub papryka pikantna w proszku (jeśli lubicie) pieprz gorczyca chlust oliwy z oliwek Rostbef czyścimy z błonek. Sól mieszamy z papryką
Cytryna&Co.Bardzo lubię gotowane mięso ❤ Już od dzieciństwa uwielbiam wyjadać mięso z rosołu czy innej zupy. Zdecydowanie bardziej lubię wszelakie gotowane pulpety niż smażone mielone. Tak już mam 😊 Dlatego kiedy mąż ma na obiad soczysty kawał karkówki, ja gotuję dla siebie zupę, albo jakieś mięsko w sosie (najchętniej koperkowym). I tym sposobem wszyscy są zadowoleni 😉 A, że sos chrzanowy(...)robię bardzo rzadko, mając fajny kawałek chudej wołowiny postanowiłam ugotować go i podać właśnie z sosem chrzanowym. Do tego domowe buraczki. Mmmm .... jakie to było dobre 😋❤ Składniki: ok 1,2kg wołowiny bez kości 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego liść laurowy ziele angielskie sól pieprz śmietana 18% chrzan 1 łyżka mąki Wykonanie
Walijskie Pichcenie