Składniki: udka kurczaka 4 duże, woda 2 litry, włoszczyzna 1/4 pęczka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, jajka ugotowane na twardo 2 sztuki, ogórki
W Mojej Kuchni LubięJeszcze tak na koniec dnia przyszłam do Was z faszerowaną papryką. Taką, którą zrobicie z pozostałości po niedzielnym rosole, bo nie dość, że mięso zużyjecie, to śmiało rosołu możecie użyć jako bazy na sos. Czasem zdarza się też, że jest resztka ugotowanego ryżu, więc tym bardziej wtedy należy skorzystać właśnie z takiego prostego rozwiązania ;) Składniki dla 2 osób: 2 papryki(...)świeżej pietruszki 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego #Pudliszki 2 łyżki masła Sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka domowego bulionu ¾ szklanki wody ½ małego słoiczka koncentratu pomidorowego #Pudliszki Szczypta cukru Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania Ugotowane mięso- najlepsze rosołowe- mielimy w maszynce. Ryż gotujemy al dente w osolonej wodzie
Kuchnia w czekoladzieMyślałam że się nie uda że to kit i że na pewno KFC ma swoja specjalna opatentowana panierkę Ale nie !!! Naprawdę można to odtworzyć w warunkach domowych . Jest jednak rzecz która przykula moja uwagę surowe skrzydła czy udka gotowe w 10-15 min moim zdaniem to się nie uda , jeśli są grube będą surowe przy kości(...)usmażeniu jeszcze do piekarnika ale juz sprzedaje wam swój prosty patent. Używamy skrzydełek gotowanych . Nie dość że możemy mieć zupę na obiad w moim przypadku był to rosół to następstwem naszych czarów mamy drugie danie. Tak powstało moje danie , nie miałam co zrobić juz z ugotowanym drobiem Składniki 6-8 osób około 1 kg skrzydełek około 1/2 łyżki soli
Viola cooks with passionMyślałam że się nie uda że to kit i że na pewno KFC ma swoja specjalna opatentowana panierkę Ale nie !!! Naprawdę można to odtworzyć w warunkach domowych . Jest jednak rzecz która przykula moja uwagę surowe skrzydła czy udka gotowe w 10-15 min moim zdaniem to się nie uda , jeśli są grube będą surowe przy kości(...)usmażeniu jeszcze do piekarnika ale juz sprzedaje wam swój prosty patent. Używamy skrzydełek gotowanych . Nie dość że możemy mieć zupę na obiad w moim przypadku był to rosół to następstwem naszych czarów mamy drugie danie. Tak powstało moje danie , nie miałam co zrobić juz z ugotowanym drobiem Składniki 6-8 osób około 1 kg skrzydełek około 1/2 łyżki soli
Viola cooks with passionDomowe, orientalne pierożki wypełnione pikantnym farszem z ugotowanego mięsa kaczki i rosołowych warzyw. Doprawiłam je czosnkiem, imbirem i świeżą kolendrą, a po ugotowaniu podałam z ciepłym sosem śliwkowym oraz orzeźwiającą i bajecznie kolorową salsą z mango. Sekretem pierożków jest zarówno delikatne, soczyste nadzienie jak i miękkie elastyczne ciasto, które dobrze się wyrabia i nie rozkleja, ani podczas lepienia(...)podczas gotowania. Takie pierożki są dobrym sposobem na wykorzystanie mięsa i warzyw z ugotowanego rosołu (można też użyć mięsa kurczaka). Równie dobrze smakują podane prosto z wody jak i po po podsmażeniu. SKŁADNIKI na 25-30 sztuk CIASTO PIEROGOWE np. z tego przepisu FARSZ 1 i 1/2 szklanki mięsa kaczki / ugotowanego jak do rosołu, obranego ze skóry i kości
cool and mintySkładniki: 1 podwójna pierś, 2 sztuki uda kurczaka, 1/2 pęczka włoszczyzna, 1,5 litra woda, 1 łyżeczka vegeta, - do smaku pieprz czarny mielony, 1 puszka fasolka
W Mojej Kuchni Lubięktóra ma informować głodnych wędrowców, że dopłynęli właśnie do smacznego portu. Na przekór obecnie panującemu minimalizmowi we wnętrzu dużo się dzieje, ale ma to swój urok. Z restauracji bije domowe ciepło i panuje przytulna atmosfera. Jak głosi samo hasło - Alyki powstało z miłości do jedzenia i podróżowania. Cieszę się, że tego wieczora dane mi było tutaj zacumować. Przystawka Przystawkę tworzyła(...)warzyw) z limonkowym akcentem oraz pianką z czarnego bzu. Mnogość tekstur, barw i smaków była tutaj imponująca. Długo gotujący się wywar był pełen aromatów, smakował niczym najlepszy babciny rosół z orzeźwiającą nutką limonki. Na szczególną uwagę zasługiwał również różowy i apetyczny rostbef — soczysty i delikatny. Wprost idealnie komponował się z miętą zamkniętą w twarożku. Danie główne Danie główne to była
Food SquareCzasami gotuję rosół ze specjalnym przeznaczeniem i wiem, że nie zjemy razem z nim mięsa na którym go gotowałam. Wtedy kurze uda z zupy wyławiam, wyrzucam skóry, chrząstki i kości, a mięso zostawiam na kolejny obiad – robię z niego te właśnie pierogi, mięsne paszteciki albo krokiety. Kurczak wymaga nawilżenia, żeby zmielone mięso nie było suche i dobrego doprawienia, żeby farsz(...)szybko mieszamy łyżką, łącząc składniki, staramy się jak najszybciej zagnieść ciasto (uwaga, bo będzie gorące!). Ja do swoich pierogów nigdy nie dodaję jajek – pamiętacie przepis na ciasto na domowy makron ? To właśnie jajka sprawiają, że ciasto jest twarde i zbite. A to ciasto pierogowe wychodzi delikatne, miękkie i gładziutkie. Bez jajka. Zawijamy ciasto w folię gdy lekko przestygnie i odkładamy
Karo in the KitchenGrochówka jest idealną zupą na nadchodzącą chłodną jesień. Pożywna, gęsta, pełna warzyw smakuje całej rodzinie. Zupa jest delikatna w smaku i ma lekki aromat wędzonki. Nie
Codziennik KuchennyDzisiaj co nie co o makaronach robionych samemu. Są to najlepsze makarony pod słońcem . Bez konserwantów ,bez polepszaczy struktury. Dostałam mejla od Kasi z zapytaniem
Eli Gotowaniejabłko np reneta 1-2- wywar mięsno-warzywny do przykrycia ziemniaków- kwaśna śmietana 1 kubek- dip czosnkowy domowy- słoiczek domowego barszczu kiszonego- przyprawy/zioła: do smaku* domowa warzywna* "Ziołowo mi" (Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, rozmaryn, pietruszka, mięta, bazylia, oregano, tymianek, cząber, szałwia, majeranek)* pieprz czarny* pieprz ziołowy* pieprz Cayenne * suszone pomidory* chilliWYKONANIE:Gotujemy udziec z indyka z warzywami(...)zalewamy wywarem aby je dokładnie przykryć i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucamy jabłko starte lub pokrojone w kawałeczki, chwilę gotujemy a następnie dorzucamy ugotowane i pokrojone (z rosołu) marchewkę, seler, pietruszkę, pora. Wszystko blendujemy i doprawiamy. Wlewamy kiszony barszcz, zabielamy śmietaną, dodajemy dip czosnkowy (2-3 łyżki). Wszystko dokładnie mieszamy - w razie konieczności jeszcze doprawiamy. W miseczce
Wypisz WymalujPani Elżbiety Żmudzkiej za serek jabłkowy II miejsce - dla Stowarzyszenia Rodziców i Przyjaciół Dzieci i Młodzieży „Ku Przyszłości” za kaczkę po sokołowsku III miejsce – dla Pani Danuty Zawadzkiej za rosół z kaczki z lubczykiem Wyróżnienie - dla Pani Małgorzaty Dąbkowskiej za blacharza (babkę ziemniaczaną) - dla Pani Karoliny Moniuszko ”Ekosmak” za polędwicę dojrzewającą W konkursie na „GOŚCINIEC Z PODRÓŻY” jury przyznało następujące(...)ciasteczka II miejsce – dla Pani Joanny Dróżdż za zestaw herbat „Czaj z łąki, czaj z krzaka, czaj z drzewa” III miejsce – dla Pani Katarzyny Latos Latosowo za zestaw domowych nalewek i domowych przekąsek Wyróżnienie - dla Pana Roberta Janowskiego Naturatur za olej z pestek dyni - dla Stowarzyszenia Rodziców i Przyjaciół Dzieci i Młodzieży „Ku Przyszłości” za Marengi Legionistów Babci Karoliny. Nagrodę
królestwo garówtakże podać z kaszą gryczaną, jęczmienną lub ziemniakami. Spaghetti z delikatnymi i puszystymi pulpetami z indyka (lub innego rodzaju mięsa), to pyszne danie idealne dla całej rodziny. Jak zrobić domowe pulpety z piekarnika - wypróbowany przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 50 dag mielonego mięsa z indyka 3 płaskie łyżki bułki tartej ok. 1/2 szklanki mleka cebula, drobniutko posiekana, zeszklona(...)łyżka majonezu roztarta w dłoniach przyprawa prowansalska szczypta chili olej do smażenia mąka krupczatka do panierowania sos: szklanka gęstej śmietany szklanka soku pomidorowego łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki rosołu 2 ząbki drobno posiekanego czosnku sól, pieprz roztarty w dłoniach tymianek dodatkowo: ok. 400g ugotowanego makaronu spaghetti tarty parmezan do posypania potrawy pomidorki koktajlowe liście sałaty lub rukoli PRZYGOTOWANIE: Krok
Moja Książka KucharskaDzisiejszy pasztet to nie tylko efekt tego, że staramy się wyrzucać jak najmniej jedzenia. Domowe wędliny, pieczenie i pasztety po prostu lubimy robić. Na blogu pojawił się już Bezglutenowy pasztet z kaczki (klik), do którego dodajemy podgardla wieprzowego. Natomiast ten pasztet zamiast podgardla zawiera w swoim składzie soczewicę oraz odrobinę bułki tartej. Polecamy przygotować sobie obie wersje(...)pomysłem jest też umieszczenie pasztetowej masy w foremkach do muffinek, dzięki czemu gotowy pasztet możemy łatwo zabrać ze sobą na drugie śniadanie. SKŁADNIKI: 6 - 8 ćwiartek z kurczaka z rosołu* 2 marchewki z rosołu 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 2 - 3 jajka 1 duża cebula 2 - 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka koncentratu pomidorowego PRZYPRAWY: 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
Kuchnia od dwojgacienkim makaronem, zamiennie z ryżem. Zupa, którą chyba każdy zna, każdy lubi! Nie może być inaczej! W moim rodzinnym domu Babcia przygotowywała ją na dwa sposoby: - z dwudniowego rosołu bądź świeżą przygotowaną od postaw pomidorową. Każda wersja była wspaniała, każda smakowała wyjątkowo, a już najlepsza była na drugi dzień kiedy wszystkie składniki się przegryzły a smak był znacznie głębszy(...)inne.. Takie zupy pamiętam i do takich często wracam w swoim domu. Przenoszę te smaki i świetnie sobie radzę. Smakują każdemu, chętnie sięgamy po kolejny talerz gorącej domowej zupy. Zupę pomidorową przygotowuję na wywarze mięsno - warzywnym. Klasyczna włoszczyzna, mięso z kością - wołowina, porcja rosołowa z drobiu, chuda wieprzowina. Moja pomidorowa tworzy się na kilka sposobów: - dodaję passatę pomidorową
Zasmakuj KuchniSkładniki 1 duża pierś z kurczaka szpinak (brykiet) ok. 300-400g vegeta 20 deko pieczarek 1 duża cebula maslo klarowne 400g makaronu domowego ,lub kupnego sól,pieprz do smaku 1,5-2 l rosolu ,lub wywaru warzywnego ,a jak nie ma to wody 100ml kremowki Wykonanie Do nagrzanego garnka wkladamy lyżke masla i cebulę pokrojona w piórka.Dusimy(...)kostkę i dorzucamy do garnka- gotujemy ok. 5-6 minut, Doprawiamy vegetą ,lub solą i pieprzem wg uznania..Dodajemy szpinak i makaron surowy .Wlewamy kremówkę i 1,5l rosołu ,lub wywaru warzywny,a jak nie ma to letnia wodę -w razie potrzeby dolewamy reszte--( Płyn nie zakrywa calości makaronu). Zakrywamy garnek i gotujemy ok. 10-12 minut.Po ugotowaniu makaronu wszystko
w mojej kuchni