rosół domowy - 1105 przepisów (strona:39/74)

NAJLEPSZY KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH - zarzucajka 109

kapuśniak z kiszonej kapusty, suszonymi grzybami, cebulą i ziemniakami. Kapuśniak ugotowany na rosole z żeberek, doprawiony czosnkiem, selerem i kminkiem. Do kapuśniaku można dodać 1/2 szklanki namoczonego i ugotowanego wcześniej grochu. Tradycyjny kapuśniak na żeberkach - zobacz wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Korzystajcie z przepisu na staropolski, domowy kapuśniak i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na kapuśniak(...)wlać ok. 2,5 litra wody, zagotować, zszumować i gotować na wolnym ogniu, aż mięso zacznie odchodzić od kości. W razie konieczności dolać wody. Mięso i grzyby wyjąć z rosołu, przecedzić wywar. Krok 3. W rondlu wytopić słoninę, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć. Następnie dołożyć kapustę i poddusić razem. Krok 4. Rosół ponownie zagotować, dodać do niego marchew oraz ziemniaki

Moja Książka Kucharska
Azjatycki rosół na dorszu 144

smaczne i o właściwościach leczniczych, z łatwością można wprowadzić do domowego menu. Jeśli nie uda się kupić orientalnych składników, zawsze można je zstąpić rodzimymi zamiennikami lub samodzielnie wyhodować w zacienionym kącie garażu lub piwnicy (np. shitake), jeśli takim miejscem dysponujecie.  Słowo na dziś: kreatywność! :D  Azjatycki rosół na dorszu to wyjątkowa zupa, znakomite lekarstwo na przeziębienie, inspirowana

SzczyptaSmaQ
Zupa pomidorowa z chili 116

rosołu, który jedliśmy dzień lub dwa dni wcześniej. Pycha! Składniki: szponder wołowy (500 g) – ma wyrazisty, lekko słodkawy smak. Jest to partia mięsa otaczająca dolny odcinek żeber nad mostkiem, którą odcina się podczas przygotowania steków z żeberek. Mięśnie poprzerastane są warstwami tłuszczu. Najczęściej występuje bez skóry. 4 uda z kurczaka 1 l koncentratu pomidorowego, domowego przecieru z pomidorów(...)świeżo zmielony pieprz, 1,5 łyżki lubczyku, 4 ziarenka pieprzu natka pietruszki lub koper do podania opcjonalnie 2 łyżki śmietany / jogurtu naturalnego – dodajemy na koniec do zupy Przygotowanie rosołu: mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z obraną włoszczyzną, zalewamy zimną wodą do około 2 cm powyżej warzyw i mięsa, dodajemy liście, ziele, pieprz ziarnisty, chili, gotujemy delikatnie na średnim

Zasmakuj Kuchni
Zupa pomidorowa z chili 180

rosołu, który jedliśmy dzień lub dwa dni wcześniej. Pycha! Składniki: szponder wołowy (500 g) - ma wyrazisty, lekko słodkawy smak. Jest to partia mięsa otaczająca dolny odcinek żeber nad mostkiem, którą odcina się podczas przygotowania steków z żeberek. Mięśnie poprzerastane są warstwami tłuszczu. Najczęściej występuje bez skóry.  4 uda z kurczaka 1 l koncentratu pomidorowego, domowego(...)świeżo zmielony pieprz, 1,5 łyżki lubczyku, 4 ziarenka pieprzu natka pietruszki lub koper do podania opcjonalnie 2 łyżki śmietany / jogurtu naturalnego - dodajemy na koniec do zupy Przygotowanie rosołu: mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z obraną włoszczyzną, zalewamy zimną wodą do około 2 cm powyżej warzyw i mięsa, dodajemy liście, ziele, pieprz ziarnisty, chili, gotujemy delikatnie na średnim

Zasmakuj Kuchni
Po maminemu - najlepszy rosół świata 255

Długo, oj długo borykałam się z kompleksem braku umiejętności do zrobienia porządnego rosołu. W ostatnim czasie robiłam go do obrzydzenia - co niedziela, ale muszę przyznać, że nareszcie wszystko jest w nim takie, jak powinno. Smakuje, jak w domu i jestem z siebie dumna. :) A najlepszy oczywiście z domowym makaronem ! 1 duża kura/kurczak kawałek wołowiny (ok. 150g)/spora kość wołowa(...)szatkowany mrożony) i natkę selera. Całość solimy do smaku, jednak niezbyt dużo. Tylko tyle, by mięso gotujące się w wywarze nie było mdłe. Teraz następuje część dla cierpliwych. Prawdziwy rosół, z duszą, powinien gotować się pod przykryciem około 4 godzin, na ogniu najmniejszym z możliwych. Powinien lekko "pyrkać". Ten magiczny wywar gotowany w pośpiechu nigdy nie smakuje, jak rosół

Kuchenna Kontrrewolucya
ekspresowy czerwony barszczyk 281

składniki: 1500 ml rosołu 330 ml koncentratu barszczu czerwonego Jamar 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz opcjonalnie: sok z cytryny 2 ząbki czosnku 2 goździki wykonanie: Do

Domowy Smak Jedzenia
Zapiekanka z kaszy manny 214

Zapiekanka z kaszy manny: 1 szklankę kaszki gotujemy w ok. 350 ml bulionu lub rosołu, gotujemy ją na gęsto, często mieszając aby kasza się nie przypaliła, studzimy. Dodajemy do ugotowanej kaszy 2 jajka, ok. 100 g pokrojonego drobno sera smażonego z kminkiem ( u mnie domowy), starte na tarce o dużych oczkach pieczarki (ok. 100g), dodajemy również ok. 450 g surowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Co zrobić, aby domowa szynka była soczysta w środku. 124

Brent Hofacker - Fotolia.com Aby nasza domowa szynka była bardziej soczysta i miękka ( nie była zbytnio sucha ), należy zaraz po ugotowaniu zanurzyć ją w zimnej wodzie. Zimna woda szybko ostudzi szynkę i zatrzyma w niej sos ( rosół ). Wyparuje po prostu z niej dużo mniej wody ponieważ zostanie ona szybko wystudzona

Przepisy i porady kulinarne
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 195

zasadach przechowywania mięsa, w którym znajdziesz m.in. informację, jak długo można przetrzymywać rosół w pokojowej temperaturze. Piątek – Stir fry z krewetkami i pomidorami Ostatnie danie z naszego tygodniowego menu było szybkie jak fast food, ale bardzo zdrowe, niskokaloryczne i odświeżające. Amerykańskie gospodynie i gospodarze domowi (housewives i housebands) uwielbiają jedzenie w stylu comfort food – łatwe do zdobienia, szybkie i pożywne(...)lodówce do poniedziałku. Sos do zapiekanki pasterskiej zamroziliśmy. W niedzielę pokroiliśmy też upieczone warzywa do sałatki 3xB . W niedzielę mieliśmy niemal gotowe dania na trzy kolejne dni. Czwartkowy rosół zrobiliśmy w środę – wystarczyło rozmrozić rosół i zrobić naleśniki – pół godziny roboty. Na piątek zaplanowaliśmy mega proste stir fry, które było gotowe w kilkanaście minut (przygotowaliśmy je w czwartkowy

Niedzielny kucharz
zupa chińska z kurczakiem - po polsku 249

Cześć :D O tym, że lubię wszelkiego rodzaju dania kuchni azjatyckiej pisałam już nie raz. Czasami trzeba zjeść coś innego niż bigos, pierogi i rosół

Pieprzyć z Fantazją
Proste placki ziemniaczane 130

Placki ziemniaczane to proste i szybkie danie, które gościło pewnie u niejednego z Was na babcinym stole. Mnogość dodatków do nich powoduje, że każdy znajdzie coś

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Zupa z kurkami, cieciorką i pstrągiem 111

Lekka, aromatyczna zupka. Pyszne kurki, które uwielbiam i dobra rybka. Czego chcieć więcej? Robiąc rosół na niedzielę, to może być idealna propozycja na poniedziałkową pomidorową, szczególnie

Karczma Honorietty
Zupa krem z kalafiora i batatów 181

Składniki kalafior bataty pestki dyni bulion warzywny lub warzywno-mięsny* słodki sos chilli* mięso z rosołu* gałka muszkatołowa Przygotowanie: Kalafior i bataty (użyłam jednej główki kalafiora

Karczma Honorietty
cukinia faszerowana 150

składniki: 2 cukinie 200 g ryżu 150 g wędzonego boczku 100 g mięsa z rosołu 200 g czerwonej papryki 150 g cebuli 3-4 ząbki czosnku

Domowy Smak Jedzenia
Zupa kurkowa z ziemniakami 146

dodatkiem ziemniaków, odrobiny śmietany, dla ładnego koloru dodaję niewielką ilość soku marchwiowego, oraz domowe grzanki . Pyszna Zupa kurkowa z ziemniakami i grzankami . Składniki: 1 łyżka masła 1/2 łyżki oliwy 1 cebula 250 g kurek 1 łyżka mąki kukurydzianej 4 ziemniaki 1 marchewka 1 litr rosołu lub bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki soku marchwiowego 1/4 szklanki słodkiej śmietanki natka pietruszki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię