Domowy krupnik to tradycyjna polska zupa przygotowana na bazie wywaru z drobiu, z marchewką i kaszą jęczmienną. Dodatek kaszy sprawia, że jest ona bardzo syta. Krupnik
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!No i kolejna zupka..rosołek..a jak dodamy koncentrat pomidorowy i śmietanę będzie pomidorówka.Pomysł na taki rosołek znalazłam w książce..nigdy wcześniej do rosołu nie
Moje domowe kucharzenieposiekanej cebuli. Grzyby kroimy w paski i wrzucamy spowrotem do wywaru. Podajemy z gotowanymi w całości ziemniakami i okraszamy domowymi, przypieczonymi skwarkami. Dekorujemy świeżą zieleniną. Zupa prosta, ale dla amatorów grzybów smakowita. Wartości zdrowotnych nie posiada, ale czy musi? Taki rosół najlepszy jest z gąsek, ale z braku laku i opieńka smakuje
Kuchnia po mojemuskładniki: 500 g różyczek kalafiora 1000 ml bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego 200 g ziemniaków ugotowanych 150 ml śmietany kremówki dodatkowo: grzanki lub groszek ptysiowy do
Domowy Smak JedzeniaRosół drobiowy...Delikatny, esencjonalny, nie za tłusty. Na bazie mięsa z kurczaka. Pachnący włoszczyzną.Wielu nie wyobraża sobie bez niego niedzielnego obiadu.Pyszny smak polskiej, domowej tradycji.Smacznego!Składniki:2 duże ćwiartki z kurczaka (łączna waga ok. 850 g);1 średnia cebula;2 duże marchewki;Biała część pora,1/4 korzenia selera;1 średnia pietruszka;2 średnie łodygi świeżego lubczyku(...)zagotowania.Z zagotowanego wywaru zebrać (najlepiej małym sitkiem i kilkakrotnie) szumowiny, tak aby był zupełnie czysty. Dodać łodyżki lubczyku, podpieczoną cebulę i łyżkę soli. Gotować na bardzo małym ogniu (rosół powinien tylko "pyrkać") przez 3 - 4 godziny.Po tym czasie rosół przecedzić przez sitko. Wybrać jedynie marchewkę, pokroić w kostkę i dodać do przecedzonego rosołu.Taki czysty rosół z dodatkiem marchewki przyprawić
Gospodyni Miejskaskładniki: 1000 ml rosołu lub bulionu warzywnego 400 g dyni, obranej i wypestkowanej 25 g suszonych grzybów 50 g marchewki 50 g pasternaka 50 g selera
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1000 ml rosołu 1 puszka pomidorów w zalewie 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30% 1 żółtko 2 ząbki czosnku 60 ml śmietany 18% sól, pieprz do
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 100 g świeżego czosnku niedźwiedziego 1000 ml rosołu lub bulionu warzywnego ok. 60 ml wytrawnego białego wina 1 średnia cebula 1 por 3 ziemniaki 2
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: Czaniecki makaron rurka z błonnkikiem owsianym 100 gram, ugotowana pierś podwójna z rosołu, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 1 sztuka, papryka kolorowa:zielona,żółta,czerwona
W Mojej Kuchni LubięZupa z zielonego ogórka jest bardzo delikatna w smaku. Świetnie komponuje się z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zupę tę można przygotować zarówno na rosole, który nam
Pani domowaPyszne domowe pierogi z mięsnym farszem. Cienkie delikatne ciasto pierogowe z dużą ilością nadzienia w środku. To świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Smakują pierwszego dnia, tak na świeżo prosto z wody, jak i drugiego odsmażone ze cebulką lub skwarkami. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej ok. 1,5 szklanki gorącej wody (wrzątek) 2 łyżki oleju sól (do posolenia
Krokusowy DomJedna z tych zup, których smaku się nie zapomina. Przepis zaczerpnięty z edycji "Przepisy czytelników" Biblioteczki Poradnika Domowego z 1994 roku z delikatnymi własnymi edycjami. Zupa jest jedną z wersji gulaszu węgierskiego. Składniki 25 dag mięsa gulaszowego 6 szkl rosołu (ja dałam z kostki) 3 cebule 50 dag ziemniaków 20 dag kiszonej kapusty mała puszka koncentratu pomidorowego sól
Kuchenne aromatymigiem i to wieczorem, a rano już zajadałam na śniadanie. Zamówiłam zestaw domowy pasztet z Trdaismak Pasztet drobiowy z marchewką i suszonym szczypiorkiem: pierś indycza 600 g wątróbka drobiowa 300 g marchew ugotowana i zmielona 300 g pół szklanki wywaru z rosołu Szczypiorek - susz a 120 g - Cienkie, igiełkowate puste wewnątrz liście, drobno pokrojone i ususzone. Pobudza apetyt(...)angielskie, liść laurowy sól i pieprz. Wątróbkę drobiową myje wycinam co nie potrzebne i smażę z przyprawami,solą i pieprzem . Po ostudzeniu wszystko miele . Dodaje pół szklanki wywaru z rosołu i mieszam farsz.Dwie foremki smaruje masłem i obsypuje bułką tartą. Przekładam farsz ,smaruje wierzch olejem i wstawiam do pieca. Piekę w 180 stopniach jakieś 35- 40 minut. Ostudzony pasztecik wkładam
Różowa kuchniaPasztet z gęsi ze śliwką można przygotować przy okazji gotowania rosołu lub odwrotnie, rosół powstanie bo gotujemy mięso na pasztet, lubię takie 2 w 1. Gęsina
Codziennik KuchennyJakiś czas temu tutaj zobaczyłam fajną sałatkę , a że zostało mi ugotowane mięsko z udka z rosołu postanowiłam spróbować i wiecie co , smaczna jest..polecam
Moje domowe kucharzenie