Rosół drobiowy...Delikatny, esencjonalny, nie za tłusty. Na bazie mięsa z kurczaka. Pachnący włoszczyzną.Wielu nie wyobraża sobie bez niego niedzielnego obiadu.Pyszny smak polskiej, domowej tradycji.Smacznego!Składniki:2 duże ćwiartki z kurczaka (łączna waga ok. 850 g);1 średnia cebula;2 duże marchewki;Biała część pora,1/4 korzenia selera;1 średnia pietruszka;2 średnie łodygi świeżego lubczyku(...)zagotowania.Z zagotowanego wywaru zebrać (najlepiej małym sitkiem i kilkakrotnie) szumowiny, tak aby był zupełnie czysty. Dodać łodyżki lubczyku, podpieczoną cebulę i łyżkę soli. Gotować na bardzo małym ogniu (rosół powinien tylko "pyrkać") przez 3 - 4 godziny.Po tym czasie rosół przecedzić przez sitko. Wybrać jedynie marchewkę, pokroić w kostkę i dodać do przecedzonego rosołu.Taki czysty rosół z dodatkiem marchewki przyprawić
Gospodyni Miejskaskładniki: 1000 ml rosołu lub bulionu warzywnego 400 g dyni, obranej i wypestkowanej 25 g suszonych grzybów 50 g marchewki 50 g pasternaka 50 g selera
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1000 ml rosołu 1 puszka pomidorów w zalewie 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30% 1 żółtko 2 ząbki czosnku 60 ml śmietany 18% sól, pieprz do
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 100 g świeżego czosnku niedźwiedziego 1000 ml rosołu lub bulionu warzywnego ok. 60 ml wytrawnego białego wina 1 średnia cebula 1 por 3 ziemniaki 2
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: Czaniecki makaron rurka z błonnkikiem owsianym 100 gram, ugotowana pierś podwójna z rosołu, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 1 sztuka, papryka kolorowa:zielona,żółta,czerwona
W Mojej Kuchni LubięZupa z zielonego ogórka jest bardzo delikatna w smaku. Świetnie komponuje się z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zupę tę można przygotować zarówno na rosole, który nam
Pani domowaPyszne domowe pierogi z mięsnym farszem. Cienkie delikatne ciasto pierogowe z dużą ilością nadzienia w środku. To świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Smakują pierwszego dnia, tak na świeżo prosto z wody, jak i drugiego odsmażone ze cebulką lub skwarkami. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej ok. 1,5 szklanki gorącej wody (wrzątek) 2 łyżki oleju sól (do posolenia
Krokusowy DomJedna z tych zup, których smaku się nie zapomina. Przepis zaczerpnięty z edycji "Przepisy czytelników" Biblioteczki Poradnika Domowego z 1994 roku z delikatnymi własnymi edycjami. Zupa jest jedną z wersji gulaszu węgierskiego. Składniki 25 dag mięsa gulaszowego 6 szkl rosołu (ja dałam z kostki) 3 cebule 50 dag ziemniaków 20 dag kiszonej kapusty mała puszka koncentratu pomidorowego sól
Kuchenne aromatymigiem i to wieczorem, a rano już zajadałam na śniadanie. Zamówiłam zestaw domowy pasztet z Trdaismak Pasztet drobiowy z marchewką i suszonym szczypiorkiem: pierś indycza 600 g wątróbka drobiowa 300 g marchew ugotowana i zmielona 300 g pół szklanki wywaru z rosołu Szczypiorek - susz a 120 g - Cienkie, igiełkowate puste wewnątrz liście, drobno pokrojone i ususzone. Pobudza apetyt(...)angielskie, liść laurowy sól i pieprz. Wątróbkę drobiową myje wycinam co nie potrzebne i smażę z przyprawami,solą i pieprzem . Po ostudzeniu wszystko miele . Dodaje pół szklanki wywaru z rosołu i mieszam farsz.Dwie foremki smaruje masłem i obsypuje bułką tartą. Przekładam farsz ,smaruje wierzch olejem i wstawiam do pieca. Piekę w 180 stopniach jakieś 35- 40 minut. Ostudzony pasztecik wkładam
Różowa kuchniaPasztet z gęsi ze śliwką można przygotować przy okazji gotowania rosołu lub odwrotnie, rosół powstanie bo gotujemy mięso na pasztet, lubię takie 2 w 1. Gęsina
Codziennik KuchennyJakiś czas temu tutaj zobaczyłam fajną sałatkę , a że zostało mi ugotowane mięsko z udka z rosołu postanowiłam spróbować i wiecie co , smaczna jest..polecam
Moje domowe kucharzenieSkładniki:60 dag mięsa mielonego (od łopatki lub karkówki)1 cebula1 sucha kajzerkasuszony majeranek2 ząbki czosnku 1 jajkosól, pieprz0,5-1 litr rosołu lub bulionuliść laurowyziele
Kuchnia domowa Anipozostałe produkty gotujemy jak rosół... Po dodaniu przecieru ...sos wygląda blado, wówczas smażymy mieloną paprykę na drugiej patelni :) zalewamy sosem i dolewamy po usmażeniu do gulaszu. Jak już mamy kaszę i gulasz, to serwujemy :) ... ...oprócz kaszy i gulaszu można dodać jakąś zieleninę :) Ja dodałem młody szpinak, który już rośnie w naszym domowym ogródku :) Smacznego
chleba naszegojest trudne. Efekt jest tego wart. Otrzymamy pyszną, aromatyczną i bardzo pożywną zupę. Do tego mamy pewność, że nie będzie w niej mleka, nawet w śladowych ilościach. Żurek na domowym zakwasie, bez dodatku mięsa, można podać dziecku, które skończyło 10 miesiąc życia. Oczywiście żurek mogą jeść także mamy karmiące piersią. Pieczony schab – na obiad i do chleba Zapomnijcie o sklepowych(...)brzoskwiniami w winie to przepyszny i zarazem banalnie prosty w przygotowaniu świąteczny obiad. Mając ugotowaną w rosole gęsinę, przyrządzenie II dania zajmie nam maksymalnie 15 minut. Gęsinę w winie spokojnie może zjeść mama karmiąca piersią, gdyż podczas gotowania alkohol wyparuje z wina. Domowy sos tysiąca wysp Sos tysiąca wysp to świetny dodatek na świąteczny stół. Jest banalnie prosty w przygotowaniu
Dieta bez mlekaDzisiaj będzie klasyk bardzo dobrze Wam znany, czyli krokiet z mięsem. Farsz to oczywiście sprawa indywidualna każdej domowej gospodyni i kapusta czy tez grzyby świetnie tutaj się nadają. Wiem, że ludzie często je robią z resztek mięsa np. pozostałego po rosole, ja nie jestem tego zwolenniczką i jak maja być nie za suche warto wybrać mięso przerośnięte tłuszczykiem
Apetyczna babeczkaśmietanowo-kasztanowym z kardamonem. - pieczone dramstiki drobiowe polane pikantnym sosem barbecue podane z sałatką coleslaw z domowym majonezem Po przygotowaniu każdego z dań, jak to już jest tradycją, wszyscy wspólnie siadamy do degustacji naszych potraw. Mogliśmy też spróbować pysznego rosołu, który od początku warsztatów pyrkotał na kuchenkach. Na deser, w ramach niespodzianki Sebastian przygotował dla nas obłędny sernik
Kulinarne przygody Gatity