jest dobry wywar , nie ważne czy drobiowy czy wołowy - grunt żeby był domowy. składniki1l domowego wywaru mięsnegogarść suszonych grzybówchleb lub bułka na grzankipietruszka lub kolendra do przybraniaprzygotowanieGrzyby zalać niewielką ilością wody, odstawić na godzinę do namoczenia. Ugotować w wodzie w której się moczyły. Rosół zagotować, dodać wywar z grzybów i pokrojone w drobne paski grzyby. Doprawić solą , pieprzem, ewentualnie
Stare GaryWykorzystaliśmy go do przygotowania zupy warzywnej zużywając warzywa, które były "pod ręką". Składniki 1,5 l rosołu 4 średnie ziemniaki pół małej główki kapusty włoskiej 4 średnie marchewki mały por 2 pietruszki koperek pół małego selera garść żółtej fasolki szparagowej słoik domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 4 nieduże czerwone buraki śmietana do zup listek laurowy
R'n'G KitchenSkładniki: podudzia z kurczaka 4 sztuki/z rosołu, ziemniaki młode 1 kg, ser żółty 20 dag/tarty, papryka słodka mielona 1 łyżka, ząbki czosnku 4 sztuki, kminek 1
W Mojej Kuchni LubięNiezbędny do zrobienia dobrego rosołu, choć lubię też ten z lanymi kluskami . Makaronu robię zawsze więcej, gdyż następnego dnia, uwielbiam lekko podsmażony z serem i
Gosia gotujeSkładniki: 1/2 kg brukselka, 20 dag wołowina z rosołu, 4 szklanki wywar drobiowo-wołowy, 2 łyżki śmietana, 3 łyżki mąka pszenna, 1 łyżeczka papryka suszona chilli
W Mojej Kuchni Lubięsię nazywa „Better then bullion” i jest jakimś lokalnym produktem. Podobno zdrowym. Nam po przeczytaniu składu naszej polskiej kostki do rosołu, stanowiącej perełkę przemysłu chemicznego, odeszła ochota na zupki instant krajowiej produkcji. Ostatnio jednak zaczęliśmy szukać przepisów na domowe kostki bilionowe, bo doszliśmy do wniosku, że nie ma szans, żeby ktoś czegoś w tym zakresie nie wymyślił. I mieliśmy rację
Niedzielny kucharzwołowiny bez kości 3 papryki kolorowe (czerwona, zielona, żółta) 1 papryczka chilli 2 cebule 1/2 litra wody, 1 litr rosołu, 4 ziemniaki, 2 marchewki 1 łyżeczka soli, 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu do smaku pieprz cayenne domowa pasta paprykowa - 250 ml 1 łyżka oleju PRZYGOTOWANIE: Wołowinę kroimy w kostkę 1 wraz z posiekaną cebulą podsmażamy na łyżce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszna, domowa zupa pomidorowa. Przepis na tradycyjną zupę pomidorową. Klasyczna polska zupa pomidorowa na rosole z dodatkiem przecieru pomidorowego, zabielana śmietaną. Prosty przepis na szybką i smaczną zupę pomidorową. Zupa pomidorowa bez mięsa, podana z makaronem. Jak zrobić idealną pomidorówkę? Wypróbowany, bardzo prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie zupy pomidorowej krok po kroku. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam
Moja Książka Kucharskamoim jadłospisie odgrywają zupy, jedną z nich jest koperkowa, przepis podaję w oryginale z serii "Przepisy czytelników - WIOSNA" Biblioteczki Poradnika Domowego z uwaga - 1994 roku:) Przepis stary, zupa pyszna! Składniki 1,5 litra rosołu (może być z kostki) 1 łyżka tłuszczu cebula 2 łyżki kaszy manny 3 łyżki mąki 2 duże pęczki koperku natka pietruszki pół szklanki śmietany
Kuchenne aromatyżadnego obtaczania w mące) do wrzącego wywaru. Gotujemy przez 8-10 minut na delikatnym ogniu.Pulpeciki z powstałym podczas gotowania rosołem podaję z makaronem. Tak tak, własnoręcznie zrobionym :) Smacznego!p.s jak przygotować makaron domowy? :) pisałam o tym tam: KLIK!Przepis opublikowałam również na portalu Przepis na Kobietę KLIK
Codzienna kuchnia niecodziennapassaty, przecieru lub pomidorów z puszki * 100 ml śmietanki kremówki bazylia - może być świeża sól pieprz * u nas jest to domowy przecier, robiony podczas sezonu na pomidory i pasteryzowany w słoiki DODATKOWO (opcjonalnie) : chleb tostowy ser żółty Jeżeli mamy rosół z włoszczyzną, nie wyrzucamy jej, tylko zostawiamy w garnku i całość podgrzewamy. Kiedy bulion będzie ciepły - nie musi się gotować
Kuchnia od dwojgaTradycyjny, domowy krupnik. Wypróbowany przepis, składniki i przyprawy na najlepszy krupnik polski. Krupnik - pyszna polska zupa z kaszy jęczmiennej na rosole z jarzyn i kości. Krupnik z ziemniakami, zabielany śmietaną z dużą ilością posiekanego koperku i pietruszki. Krupnik polski ugotowany tradycyjnie. Dlatego to nie jest przepis na szybki krupnik :) Za to jest najlepszy. Aby krupnik(...)ubić trzepaczką. Krupnik można ugotować na żeberkach wieprzowych, ale także na drobiowych skrzydełkach. Po ugotowaniu wywaru, mięso oddzielamy od kości i na powrót wkładamy do zupy. Pyszny, domowy krupnik z kaszy jęczmiennej perłowej. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam. Pyszny, domowy krupnik polski. Oto składniki i przyprawy na krupnik polski: ok. 300g mieszanych warzyw (marchew, korzeń pietruszki
Moja Książka KucharskaCześć! W moim domu rosół smakuje najlepiej w niedzielę. Z tejże też okazji ugotowałam rosół oraz zrobiłam makaron. Często kupuję gotowy, ale nie ma to
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: flaki wołowe krojone 1 kg. wywar z rosołu 1,5 litra, marchew starta 2 sztuki średnie, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki, przyprawa
W Mojej Kuchni LubięTymbaliki- nieodzowny element wszelakich przyjęć. Bardzo proste do zrobienia, tanie ale efektowne. Składniki: 1 litr rosołu 2 udka z kurczaka ugotowane w rosole 1/2 puszki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia