Potrawka z kurczaka – pyszny przepis na kurczaka Potrawka z kurczaka, to smak dzieciństwa – czyż nie ? Czas przywrócić ten przepis na nasze stoły !
Kuchnia na wzgórzudzieciństwa, które niejako nawiązują do naszej regionalnej tradycji przygotowywania klusek w ramach dania głównego na niedzielny obiad. Pamiętam jak niemal w każdą niedziele mama przygotowywała rosół wolno gotowany, do tego suszyła domowej roboty makaron, a w ramach drugiego dania pieczołowicie w wielkiej brytfannie smażyła wołowe rolady, do tego rzeczone kluski i oczywiście modro kapusta (zn. czerwona kapusta). Nie mogło zabraknąć
wyjątkowa kucniaLubicie domowe wędliny? Ja bardzo. Dotąd po prostu piekłam schab. Tym razem postanowiłam zrobić schab dojrzewający. Jest niesamowicie smaczny i naprawę warto pobawić się z nim
Oka w rosole czyli KaFka gotujedzieciństwa, które niejako nawiązują do naszej regionalnej tradycji przygotowywania klusek w ramach dania głównego na niedzielny obiad. Pamiętam jak niemal w każdą niedziele mama przygotowywała rosół wolno gotowany, do tego suszyła domowej roboty makaron, a w ramach drugiego dania pieczołowicie w wielkiej brytfannie smażyła wołowe rolady, do tego rzeczone kluski i oczywiście modro kapusta (zn. czerwona kapusta). Nie mogło zabraknąć
wyjątkowa kucniamaszynką do makaronu na odpowiednią szerokość w zależności jaki makaron chcemy uzyskać. Gotować w osolonej wodzie ok 5 minut, ja czasami dodaję jeszcze odrobinę oliwy . Domowy makaron idealnie nadaje się do rosołu lub wszelkiego rodzaju sosów
W garach u GosiSkładniki • 40 dag fileta z indyka • 1 cebula • 1 marchew duża • 1 pietruszka • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka curry • szczypta kurkumy • szczypta chili • pieprz • 1 łyżka domowej przyprawy uniwersalnej • sól • 2.5 l rosołu • 1 łyżka masła • 1 szklanka śmietany • 1 łyżka mąki • 1/2 opakowania tortellini • 1 łyżka posiekanej pietruszki Sposób przygotowania 1. Cebulę pokroić w kostkę Na patelni rozpuścić masło
W królestwie smaków Beatykaczkę z zamrażarki i gotuję pyszny, zdrowy rosół z dużą ilością świeżych warzyw. Przyprawiam liściem laurowym, zielem angielskim, lubczykiem, goździkami i czosnkiem. Robię do niego domowy makaron i podaję moim domownikom prawie wrzący, bo rosół taki właśnie musi być, aby każdy łyk rozgrzewał nam całe wnętrze. Najlepsza do tego jest kaczka półdzika o ciemnym mięsie. Trudno ją raczej dostać
Wiem co jemDomowy rosołek jest dobry na wszystko :) -pomaga leczyć przeziębienie -podawany na gorąco rozgrzewa -wzmacnia odporność -jest bardzo odżywczy- ma mnóstwo witamin i minerałów -wspomaga trawienie -zapobiega
KasiekGotujeDzięki borowikom, którymi kuchnia staropolska była nasycona, rosół nabiera wyjątkowego brązowo-złocistego koloru. Delikatny makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki , który wygląda i smakuje jak domowy*, pasuje do każdej z tych wersji idealnie. Nowoczesny rosół drobiowy z dodatkiem karmelizowanych rzodkiewek Rosół: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 seler, kawałek pora, cebula opalona nad ogniem, gałązka natki pietruszki, filet z kury
Mienta blogDobry warzywny bulion to podstawa każdej zupy, ale stworzenie wegańskiego rosołu wymaga odpowiedniej dawki zieleniny i odrobinę cierpliwości. Mimo wszystko warto poświęcić chwilę czasu i samemu
Bananowe PoleTradycyjny biały barszcz . Przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie białego barszczu na Wielkanoc krok po kroku. Pyszna i tradycyjna zupa na Wielkanoc - oto domowy, czysty barszcz biały gotowany na jarskim rosole i wywarze z grzybów. Barszcz doprawiony majerankiem i roztartym z solą czosnkiem, zabielany śmietaną. Aromatyczny, świąteczny barszcz, który podaję z jajkami na twardo oraz wędliną, pieczonym, gotowanym(...)cebulką Przepis na barszcz biały wielkanocny: Krok 1. Rosół przecedzić. Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Przecedzić wywar. Zakwas na żur rozmieszać. czosnek rozetrzeć z solą. Krok 2. Zagotować rosół, wlać do niego wywar z grzybów oraz dobrze wymieszany zakwas na żur i majeranek. Barszcz zabielić śmietaną, zagotować, po kilku minutach zdjąć z ognia. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Można
Moja Książka Kucharskarazem z ryżem wymieszanym z warzywami to danie, które sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad, jak i przyjęcie dla gości. Danie doskonałe również dla dzieci (szczególnie, gdy przygotujesz na rosole, a bez kostek rosołowych). Ryż, który gotuje się w bulionie wraz z warzywami, jest mięciutki i niebywale aromatyczny , bo dodatkowo spływa na niego tłuszcz wytapiający się z mięsa - dzięki niemu(...)trzeba :D Co do samego bulionu - można oczywiście przygotować go z kostek rosołowych (2 kostki na 5 szklanek gorącej wody), ugotować specjalnie do dania, przygotować z domowej bulionetki mięsnej, ale można też wykorzystać... rosół :) u nas takie udka z ryżem i warzywami zazwyczaj serwowane są w niedzielę lub święta, dlatego od razu rosołu w garnku więcej, żeby potem odlać trochę
Kolorowy Przepisownikdrobno cebulę i czosnek. Szklimy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię razem ze skórą. Podsmażamy przez 5 minut uważając, żeby nic się nie przypaliło. Wlewamy wodę, dodajemy domową bulionetkę, jeśli mamy to możemy wykorzystać rosół lub wywar warzywny, albo ewentualnie dodać gotową kostkę bulionu warzywnego. Zagotowujemy zupę i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy(...)śmietanę i doprawiamy zupę solą i pieprzem. Jeśli zupa ma mieć bardziej kremową konsystencję, to możemy zupę przetrzeć jeszcze przez sito o drobnych oczkach. Gorącą zupę krem podajemy z domowymi grzankami , obsypaną np. szczypiorkiem lub natką pietruszki. Smacznego! The post Zupa krem z cukinii appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię