rosół domowy - 1105 przepisów (strona:16/74)

zupa fasolkowa z kalarepką na rosole... 126

Składniki: 3 litry rosół drobiowy, 1/2 kg fasola szparagowa, 2 sztuki kalarepka młoda, 1 pęczek natka pietruszki, 8 sztuk ziemniaki młode, 1 łyżeczka papryka ostra, - do

W Mojej Kuchni Lubię
Botwinka z młodymi ziemniaczkami i dużą ilością pachnącego koperku 245

ziemniaczkami, koperkiem i jajkiem na twardo (porcja dla 4 głodomorków) Będziemy potrzebować: pęczek młodych buraczków wraz z łodygami i liśćmi pęczek koperku 6 średnich ziemniaków 1,5 l domowego bulionu lub rosołu 200 ml kwaśnej śmietany 18% 1-2 łyżki soku z cytryny (do smaku) 1 łyżkę masła przyprawy: cukier, sól dodatkowo: 2 jajka ugotowane na twardo Ziemniaki obieramy, kroimy

Ratunku obiad
Domowy makaron pietruszkowy 109

się z dzieciństwem. Pamiętam wakacyjne soboty, które spędzałam u babci. Wtedy sobota to był dzień ciasta drożdżowego oraz makaronu, który babcia przygotowywała do niedzielnego rosołu. Za rosołem nigdy nie przepadałam, ale domowy makaron zajadałam bardzo chętnie. Najczęściej sam, wyjadając go z durszlaka zaraz po przygotowaniu lub też w formie zupy owocowej. Najbardziej jednak lubiłam podpłomyki – mam tu na myśli(...)pietruszki dodaje mu oryginalny smak i aromat. I także sporo witaminy C Makaron najlepiej pasuje do zup – np. rosołu, czy też pomidorowej. A jeśli macie piec kaflowy, koniecznie spróbujcie upiec płat ciasta na blasze, na pewno nie pożałujecie Domowy makaron pietruszkowy 3 szklanki mąki 3 jajka szczypta soli pęczek natki pietruszki kilka łyżek wody Mąkę przesiej do miski

365 dni dookoła kuchni
Rozgrzewający rosół z żółtkiem, imbirem i cytryną 132

rozgrzewa jak domowy, pyszny i esencjonalny rosół! A gdyby tak jeszcze go podkręcić i dodać do niego żółtko, imbir i cytrynę? Rosół w takim wydaniu fantastycznie rozgrzewa, więc na przeziębienie czy jesienno-zimowe przesilenie jest niezastąpiony. W smaku genialny- z delikatną nutą cytryny, leciutko ostry, a zarazem kremowy i delikatny dzięki żółtkom. Do podania nic innego jak makaron, również jajeczny(...)najlepszy drobny- jak Lubella Jajeczna 5 jaj Nitki. Ten od Lubelli jest bardzo delikatny i smakuje jak domowy, a wszystko za sprawą 3-krotnego wałkowania ciasta i dodania do niego 5 jaj. 4 porcje: * rosół- około 1,5 litra * żółtka- 4 szt. * imbir- kawałek o długości 1cm * cytryna- skórka z 1 szt. oraz sok z 1/3 szt. * kurkuma- 2/3 łyżeczki

Kraina Miodem Płynąca
Rosół z pieczoną na ostro marchewką 116

przypominam sobie smak domowych chwil, myślę o rosole podawanym tradycyjnie na niedzielny obiad. Przyznam szczerze, że ja weekendy w kuchni przeznaczam raczej na eksperymenty i gotowanie nowych dań, ale czasami mam ochotę odkurzyć tradycyjne przepisy mojej mamy lub babci. Wtedy przygotowuję rosół jak z dzieciństwa, koniecznie z marchewką, natką pietruszki, a dla moich bliskich z kawałkami mięsa. Żeby jednak wprowadzić(...)szczęście nie muszę robić go własnoręcznie, ponieważ nowy makaron Lubella Jajeczna 5 jaj smakuje i wygląda zupełnie jak domowy. Dzięki dodaniu do ciasta 5 jaj i trzykrotnym wałkowaniu, makaron ten jest niezwykle delikatny, a ja serwując go, zaoszczędzam czas :) rosół: 3 marchewki 2 pietruszki 1 seler kawałek pora cebula opalona nad ogniem gałązka natki pietruszki gałązka natki selera gałązka lubczyku

Mienta blog
Rosół drobiowo-wołowy 157

należy pamiętać o zbieraniu szumowin tworzących się na powierzchni. Wywar gotuję na małym ogniu aby tylko lekko pyrkał przez ok 1,5-2 godzin. Po tym czasie rosół przecedzić. Najlepiej smakuje z domowym makaronem , pokrojoną w kostkę marchewką i natką pietruszki. Rosół można przechować w lodówce ale należy pamiętać aby go wcześniej odcedzić, żeby dłużej zachował świeżość

Smakołyki Asi
Esencjonalny rosół bazowy 132

formuje się na wierzchu, bo na koniec przecedzamy rosół przez gęstą gazę i wychodzi nam klarowny, czysty bulion – nie ma sensu zawracać sobie głowy odszumowaniem. Zamrożona domowa kostka rosołowa Mrozimy rosół w dużych, zamykanych woreczkach do mrożenia (jeśli są dobrej jakości można ich używać wielokrotnie). Kładziemy je na płasko w zamrażalniku i układamy jak deseczki jeden na drugim:) Rosół

Niedzielny kucharz
Rosół drobiowy mieszany z indyka i kurczaka. 172

Kiedy dorosłam i założyłam swoją rodzinę zmieniłam to. Rosół gotuję, kiedy tylko najdzie nas ochota, bez względu na to jaki jest dzień tygodnia. A najbardziej smakuje nam właśnie taki rosół drobiowy, koniecznie z dodatkiem indyka. Gotuję go zazwyczaj w bardzo dużym garnku, wywar-bulion, który mi zostaje, przecedzam, przelewam do czystych słoików i zamrażam, później służy mi jako baza(...)seler kroję w słupki i plasterki, dokładam do gotującego się rosołu. Cebulę opalam nad palnikiem i wraz z porem i ząbkami czosnku dodaję do zupy. Całość doprawiam domową wegetą. Na końcu do rosołu dodaję w całości wraz z łodyżkami liście lubczyku. Gotuję na wolnym ogniu aż warzywa i mięso będzie całkiem miękkie. Rosół podaje najczęściej z makaronem, lanym ciastem

Kuchnia z widokiem na ogród
Domowy makaron 137

ostatnim czasie chodził mi po głowie domowy makaron, taki do rosołu, przejrzałam przepisy w internecie, jednak było ich tak wiele nie wiedziałam, który wybrać i przypomniałam sobie o książce kucharskiej, którą dostałam od siostry - strzał w dziesiątkę - znalazłam przepis na Staropolski makaron rosołowy.  Bardzo starałam się by jak najcieniej pokroić makaron, jednak nie koniecznie mi to wyszło(...)jest smaczny, domowy, ja i mój smakosz jesteśmy zadowoleni. Pamiętam, że mój tata uwielbia taki domowy makaron mam nadzieję, że gdy się spotkamy będę miała możliwość zaprezentowania swojego makaronu :)Składniki:1 i 1/2 szkl. mąki pszennej3 żółtka1jajko Mąkę przesiałam na stolnicę, zrobiłam dołek wbiłam jajko i żółtka, następnie zagniotłam ciasto. Ciasto powinno być twarde, sprężyste, z pęcherzykami powietrza wewnątrz

NA MOIM TALERZU
Domowy makaron 107

ostatnim czasie chodził mi po głowie domowy makaron, taki do rosołu, przejrzałam przepisy w internecie, jednak było ich tak wiele nie wiedziałam, który wybrać i przypomniałam sobie o książce kucharskiej, którą dostałam od siostry - strzał w dziesiątkę - znal azłam przepis na S tar opolski makaron rosołowy.   Bardzo starałam się by jak najcieniej pokroić makaron, jednak nie koniecznie(...)wyszło, ale za to jest smaczny, domowy, ja i mój smakosz jesteśmy zadowoleni. Pamiętam, że mój tata uwielb ia taki domowy makaron mam nadziej ę, że gdy się spotkamy będę miała możl iwość zaprezen towania swoj ego makar onu :) Składniki: 1 i 1/2 szkl. mąk i pszennej 3 żółtka 1jaj ko Mąkę przesiałam na stolnicę, zrobiłam dołek wbiłam jajko

Na moim talerzu
Hiszpańska zapiekanka z kurczaka 128

sól, pieprz pół szklanki groszku zielonego (Madzia dała mrożony, ale może być też konserwowy) Od razu na wstępie wspomnę, że zamiast rosołu drobiowego z kostki my zrobiliśmy rosół z naszej własnej domowej bulionetki (przepis tutaj ). Udka myjemy, suszymy, solimy, pieprzymy i nacieramy zmiażdżonym czosnkiem. Obsmażamy na rozgrzanej oliwie z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym na patelni

Marder&Marder Manufacture
Kostka grysikowa do zupy 146

istnieniu kostki grysikowej z kaszy manny przypomniała mi ostatnio Basia na swoim blogu. I przypomniało mi się, że moja babcia rosół podawała, albo z domowym makaronem, albo właśnie z kostką z kaszy manny. U mnie w domu jakoś nigdy jej nie robiłam, ale postanowiłam się jednak cofnąć do mojego dzieciństwa. Moje córki patrzyły ze zdziwieniem

Kulinarne przygody Gatity
Rosół z jesiennymi kluseczkami 150

Jesienny rosół z trzema rodzajami klusek. Kluski domowe z natką pietruszki, dyni i marchewki. Polecam zrobić taki rosół dzieciom będą zachwycone i z apetytem zjedzą. W końcu jemy oczami także, a dzieci lubią jak jest kolorowo. W ten sposób możemy przemycić trochę warzyw do klusek. 30 dkg rozbefu wołowego 1/2 kurczaka 3 marchewki 1/2 pora 1/3 selera korzenia 1 pietruszka

wesoła kuchnia
Domowe zapiekanki z pieczarkami 145

Domowe zapiekanki to świetny pomysł na ciepłą kolację. Składniki: bułki passata pomidorowa pieczarki mozarella starta cebula olej Przygotowanie: bułki przekrój na pół posmaruj je passatą pieczarki

Oka w rosole czyli KaFka gotuje