Rosół z kaczki 178Treściwy domowy rosół z kaczki to zupa bardziej tłusta niż tradycyjny rosół drobiowy. Ma ciemniejszy kolor i jest również bardziej esencjonalny. Przepis bardzo prosty w wykonaniu, do podania z makaronem nitki lub lanymi kluskami. Składniki: porcja rosołowa z kaczki świeża włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, mały seler, kawałek pora cebula 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz
wyzwania kuchenne
Domowa bulionetka warzywna - wegańska przyprawa do zup, sosów i potraw 250właśnie stanowi podstawę smakową zup i sosów. Najsmutniejsze jest to, ze wielu blogerów kulinarnych w przepisach podaje kostki rosołowe lub bulionetki. Pamiętam, że kiedyś trafiłam na przepis na domowy rosół...z dodatkiem kostek rosołowych. Mimo, że był przygotowany na drobiu i cielęcinie, z dużą ilością warzyw, to na końcu listy były właśnie nieszczęsne kostki rosołowe. To jednak świadczy
Codzienna kuchnia niecodzienna
BARSZCZ CZERWONY NA ŻEBERKACH 301intensywny rubinowy kolor, nie może gotować się na dużym ogniu, a tylko lekko mrugać. Pomoże też dodanie do ugotowanej zupy, soku z cytryny. Zupę można przygotować na ugotowanym wcześniej domowym rosole lub ugotować od podstaw na kawałkach kurczaka, np. skrzydełkach. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 400 g żeberek 400 g surowych buraczków (ok 4 szt) 2 litry wody włoszczyzna (marchew
cool and minty
Knedelki z mięsem mieszanym 198zimno, deszcz i wiatr. No i dużo nie trzeba. Choroba czai się wszędzie. Mnie przeziębienie dopadło też nagle. A co jest najlepsze na taką chorobę? Oczywiście wspaniały gorący rosół z domowym makaronem . Rosół okazał się pyszny i zbawienny a mięso, które zostało w rosole postanowiłam wykorzystać do pierogów . Pomyślałam żeby zrobić coś nowego, ciekawego i smacznego. Tak oto powstały moje
Kuchnia u Krysi
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 261przynajmniej dla większości dzieci- pomidorowa! 🍅 Ale taka klasyczna i prawdziwie pomidorowa, bardzo aromatyczna i słodka, bo przygotowana ze świeżych i dojrzałych pomidorów (a nie z koncentratu!) oraz domowego rosołu. Z resztą kto spróbuje takowej, to tej z koncentratu już nie zrobi, przynajmniej teraz, kiedy to pomidory coraz słodsze i najlepiej smakują! 😄 Około 1,8-2 litra: * rosół
Kraina Miodem Płynąca
Zupa krem ze szparagów –z tahiną i cytryną 249groszek. Wstążki surowych szparagów ścięłam obieraczką do jarzyn. Czarnuszka dodaje fajnego, ziemistego charakteru potrawie a bratki są tutaj całkowicie jadalną ozdobą. SKŁADNIKI ZUPY 600g szparagów – białe i zielone 800ml rosołu – domowego z lub z ekologicznych kostek 2-3 małe szalotki (80-100g) 3 łyżki oliwy z oliwek albo oleju ryżowego dwa kawałki wielkości kciuka skórki ściętej z cytryny
Karo in the Kitchen
KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY Z POMIDORAMI i KASZĄ JAGLANĄ 376Pyszny kapuśniak z sezonowych warzyw. Z młodą kapustą, ziemniaczkami, marchewką i pietruszką. Ugotowany na domowym rosole, z dodatkiem passaty pomidorowej. Wyrazisty w smaku, szybki i łatwy w przygotowaniu. Podałam go z kleksem kwaśnej śmietany, posiekanym koperkiem i podsmażonymi plasterkami chudej kiełbaski np. Lisieckiej. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 500 g młodej kapusty 1,75 litra bulionu drobiowego lub wody
cool and minty
Zupa chrzanowa na szynce dojrzewającej 223zażartował, że w tym roku nie chce białego barszczu, tylko zupę chrzanową. Chyba miałam zły dzień, bo potraktowałam jego słowa poważnie, i na wielkanocnym stole zagościła zupa chrzanowa na domowym rosole i szynce dojrzewającej. Był tym lekko zaskoczony 😀 Wykonana na podstawie dość popularnego w sieci przepisu, więc nie mogę wskazać jego źródła. SKŁADNIKI: 1,5 litra rosołu z kurczaka
Kuchenne zapiski Edyty
Rosół z kurczaka 225Przepis na domowy rosół z kurczaka koniecznie musi znaleźć się na blogu. Pomimo kalendarzowej wiosny, pogoda sprawia, że mamy ochotę na coś ciepłego i rozgrzewającego. Rosół to idealny, naturalny antybiotyk na wszelkiego rodzaju przeziębienia. Jego zapach podczas gotowania rozchodzi się po całym domu, a najlepszy jak dla mnie to taki z makaronem w kształcie nitek lub z ugotowanymi ziemniakami. Rosół
Moja smaczna kuchnia
Pasztet porosołowy z żurawiną 171Idealny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa oraz warzyw z domowego rosołu. Smarowidło jest słodkawe ale wyraziste w smaku. Z rosołu: Mięso z korpusu od kurczaka Mięso z 2 skrzydełek 4 marchewki Kawałek korzenia selera 1 korzeń pietruszki ¼ szklanki rosołu Dodatkowo: 1 cebula 2 ząbki czosnku Pieprz 3 łyżki konfitury żurawinowej Mięso oddzielamy od kości. Do blendera przekładamy kurczaka, warzywa
VioletoweKucharzenie
ROSÓŁ Z KURY 192Składniki: 2 l wody 1kg kury 35 dkg włoszczyzny z kapustą włoską 6 dkg cebuli natka pietruszki sól pieprz ziele angielskie do smaku Sposób
Przepisy kulinarne babci Antoniny
KREM Z CUKINII 180zupa, dodatek czosnku i aromatycznych przypraw sprawia że doskonale rozgrzewa w chłodniejsze dni; zupę podałam z makaronem gniazda nitki Lubella SKŁADNIKI 3 małe cukinie, 3 ziemniaki, ok. 1 szkl. domowego rosołu, 1 liść laurowy, 50 g masła, sól, pieprz, majeranek, 1 ząbek czosnku, makaron nitki, jogurt naturalny WYKONANIE Warzywa kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy w garnku o grubym dnie, dodajemy
słodki bratek
Gołąbki z ziemniakami i twarogiem – mocno pachnące wędzonką 274potem całość rolujemy ciasno, jak krokieta. Gołąbki układamy warstwami w naczyniu, w miarę możliwości jak najciaśniej i jak najbliżej siebie. Podlewamy je 1/3 szklanki wody (lub jeśli macie akurat domowy – rosołu), wierzch obkładamy kawałkami masła i wstawiamy zamknięte naczynie do piekarnika zagrzanego do 180⁰C na 45-50 minut. Gołąbki po uduszeniu podajemy z kwaśną śmietaną lub gęstym, greckim jogurtem
Karo in the Kitchen
Schab po warszawsku 419posypać po wierzchu drobno pokrojonym szczypiorkiem i układać na talerzu. Do gorącego bulionu wsypać żelatynę i energicznie i szybko wymieszać. Wystudzić, ewentulanie odtłuścić i przecedzić (w przypadku przygotowywania na domowym rosole). Ułożone na półmisku, nadziane plastry schabu, udekorować (u mnie groszek konserwowy i marchewka) i zalać tężejącą galaretą. Wstawić do lodówki w celu stężenia. Wyjąć z lodówki bezpośrednio przed spożyciem
Gospodyni Miejska
Zupa bananowa na ostro. Tajska kuchnia 262plaży, pod palmami. I tak mi zupa smakowała, że postanowiłam chociaż w części w domu ją odtworzyć :) Zupa bananowa 1,5 litra wywaru ( u mnie po prostu domowy rosół ) 0,5 litra wody 2 banany ( obrane ze skórki ) 200 gram czerwonej pasty curry 1 trawa cytrynowa 250 ml mleka kokosowego
Kuchnia na wzgórzu