rosół domowy - 1105 przepisów (strona:6/74)

ROSÓŁ ORIENTALNY Z KREWETKAMI I KURCZAKIEM 147

kojarzy mi się z niedzielą - w dzieciństwie bywał on u nas co tydzień 😉  Pewnie w wielu domach nadal pojawia się co niedzielę na obiad, ale nawet najlepszy, domowy rosół może się przejeść... dlatego mam dla Was przepis, który tradycyjny rosół przemienia w rosół orientalny - aromatyczny i dość pikantny, z dodatkiem fileta z kurczaka, krewetek oraz zielonego groszku. Taką orientalną

Kuchnia MagdaLeny
Wyroby domowe. Domowa biała kaszanka zapiekana 213

kaszanki i przepis na pierogi z kaszanką. Domowa biała kaszanka zapiekana z cebulą i tymiankiem: Składniki: 1,5 szklanki o poj. 250 ml kaszy jęczmiennej perłowej 3 szklanki domowego rosołu 1 duża cebula 2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu ziele angielskie, 5 ziaren roztartych w moździerzu 1 łyżka oleju rzepakowego Mięso(...)złoto. Kaszę jęczmienną perłową gotujemy na sypko w rosole. Przekładamy do dużej miski, do ciepłej jeszcze kaszy dodajemy surowe mięso wieprzowe. Dodajemy również do kaszy podsmażoną cebulkę. Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, roztartym zielem angielskim i gałką muszkatałową. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Do nadziewarki do wyrobów domowych wkładamy masę, na końcówkę masarską do kiełbasy nakładamy umyte jelita, zawiązujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa szpinakowa z jajkiem (zupa krem) 178

świetnie komponują się ze szpinakiem, w zupie szpinakowej jest niezbędny. Zupa szpinakowa z jajkiem (zupa krem) i serem topionym: 450 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła klarowanego 250 ml rosołu domowego 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 50 g sera topionego kremowego sól czosnkowa Kotany biały pieprz gałka muszkatałowa 1 jajko ugotowane na twardo Szpinak podsmażamy na  rozpuszczonym maśle, dodajemy czosnek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA CYGAŃSKA Z MIĘSEM MIELONYM (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu i laktozy) 373

smaku. Zupa cygańska najlepiej smakuje kiedy się przegryzie po ugotowaniu, po ponownym podgrzaniu jest aromatyczna i bardzo wyrazista w smaku. Składniki: 500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1000 ml tłustego domowego rosołu 150 g cebuli 100 g papryki czerwonej 100 g papryki zielonej 200 g pędów bambusa 20 g papryczki chili 250 ml przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku papryka słodka mielona

Ola la LCHF
Wegańska Zupa Kalafiorowa 127

robię jej często, ale kiedy mam dość syte drugie danie  i jest lato to jak najbardziej mi ona odpowiada :) Oczywiście można ja przygotować na wywarze mięsnym lub domowym rosole, ale wtedy nie będzie wegańska ;) Składniki na 3-4 talerzyki zupy: 1/2 główki dużego kalafiora 5 sporych ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 1 mała marchewka obrana i pokrojona

Gotowanie...to proste !
Zupa pomidorowa 204

gotowana na wywarze. Nie znam osoby, która pogardziłaby dobrą pomidorówką czy kremem z pomidorów , a Wy? Najbardziej lubię zupę pomidorową z makaronem świderki, bądź też ryżem Zobacz przepis na domowy rosół! Przepis na zupę pomidorową Drukuj przepis Porcji: 5 Czas gotowania: 15 minut Składniki - 1,5l rosołu, bądź wywaru z kostek rosołowych - 90g koncentratu pomidorowego - 2 łyżki śmietany - makaron

Kuchnia Bazylii
Rosół drobiowy NIEbanalnie podany 97

Rosół jaki jest każdy widzi. I ilu kucharzy tyle wykonań. Można go podawać sam, z makaronem, kawałkami ziemniaków lub roztartymi ziemniakami - jak u nas :) ja o takiej formie podania dowiedziałam się niedawno, jakieś 2-3 lata temu, gdy tak mi podał(...)Mąż. Od tamtej pory to mój ulubiony sposób :) a jeszcze lepiej smakuje, gdy te ziemniaki są wcześniej odsmażone na patelni z łyżką masła :) Nikomu chyba nie trzeba powtarzać jaki domowy rosół z kury jest cenny w przebiegu i leczeniu na przykład przeziębień - rozgrzewa i poprawia nastrój. W przewlekłych chorobach układu pokarmowego rosół ma również nieocenioną rolę. Ale nie tylko

Kolorowy Przepisownik
Domowy makaron taki uwielbiany przez wszystkich 162

babcię. Wystarczył telefon i już znam przepis na przepyszny makaron. Polecam wszystkim. Dzieci pomagały wałkować.  Składniki: na szklankę mąki pszennej  1 jajko osolona woda z olejem lub rosół  Z jednej szklanki mąki i jajka wychodzi porcja klusek dla 2 osób.  My zrobiliśmy od razu z 3. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Nie jest łatwo ale warto. Wałkujemy(...)osolony wrzątek  lub rosołek i gotujemy kilka minut. Przepyszne. A taki makaron pasuje nie tylko do zupy. Sprawdź kilka moich pomysłów: Makaron z jagodami Makaron z jajkami Domowy rosół z makaronem Zupa pomidorowa z makaronem

prawdziwe jedzenie
Pulpeciki z macy do rosołu 206

coś treściwego, prostego w wykonaniu i szybkiego do rosołu. Podstawowy przepis na takie pyzy z macy znalazłam w książce “ Smaki Izraela ”, ale doprawiłam go cebulą, natką i czosnkiem. Uwielbiam rosół, ale zwykłe drobne kluseczki to dla mnie za mało, a kulki z macy są idealne – zdecydowane w smaku, sycące i tradycyjne. Czego chcieć więcej?     Składniki(...)wody 2 łyżki posiekanej pietruszki łyżka smalcu np. gęsiego ząbek czosnku przetarty przez praskę pół małej cebuli pokrojonej w kosteczkę łyżka mąki sól i pieprz do smaku   litr domowego rosołu   natka pietruszki do posypania gotowej zupy Jak zrobić rosół z kulkami z macy? Do pokruszonej macy wbić jajka, dodać wodę, pietruszkę, smalec, czosnek, cebulę i mąkę. Przyprawić szczyptą

Ugotowane pozamiatane
Indyk w galarecie z brokułem i marchewką 114

Rosół ma tą wadę, że zawsze zostaje z niego jakaś niepodzielna końcówka - porcja za duża na jedną osobę, a za mała na więcej. Niestety, na tą końcówkę wszyscy mają największą ochotę. Żeby pogodzić rodzinę, na takiej końcówce najczęściej robię galaretkę, do której wkładam resztki mięsa(...)jakieś warzywka. Tym razem padło na mięso z indyczych szyjek, marchewkę i kawałek, ugotowanego wcześniej do obiadu, brokuła. Samo zdrowie na talerzu :) Indyk w galarecie Składniki: 2 szklanki domowego rosołu ugotowanego na kurzych udkach i indyczych szyjkach ząbek czosnku szczypta kurkumy sól pieprz sok z cytryny 4 łyżeczki żelatyny nie wymagającej namaczania w zimnej wodzie 2 szklanki rozdrobnionego ugotowanego mięsa

Kuchenne zapiski Edyty
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48143

wykorzystuję do sałatki jarzynowej, a mięso – jako element nadzienia do pierogów, naleśników, pasztecików. Jeśli nie chcecie go używać od razu, można je zamrozić po wcześniejszym wyrzuceniu skórek i kości. Rosół przez gęste sito przecedzamy do drugiego garnka, żeby pozbyć się resztek szumowin, przypraw, wszelkich drobinek . Solimy do smaku całość i dodajemy odrobinę – dosłownie na koniec noża – kurkumy, jeśli stwierdzimy(...)gorący, na granicy wrzenia, z cieniutkim makaronem jajecznym, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki lub lubczyku. Nic tak nie poprawia samopoczucia w szary, deszczowy dzień jak miska pełna aromatycznego, esencjonalnego domowego rosołu. SKŁADNIKI 1,2 kg podudzi lub udek z kurczaka 3 średnie marchewki 3 średnie pietruszki ½ bulwy dużego selera korzeniowego 4-5 łodyg selera naciowego 1 mała cebula 5 ziaren

Karo in the Kitchen
Zupa z marchewki z groszkiem 125

marchewki i groszku to ta zupa będzie Wam smakować! Nie wiecie co zrobić z warzywami z rosołu? Ugotujcie z nich zupę krem! Zmiksowana na krem marchewka i seler z rosołu i ugotowany al dente mrożony groszek to pyszne i proste połączenie. Jestem smakoszką kremu marchewkowego, niestety w naszym domu tylko ja go jadam. Zupa marchewkowa jest aksamitnie gładka, delikatna(...)groszku. Polecam też zupę z marchwi i pomarańczy , oraz klasyczny dodatek obiadowy, szczególnie do mielonych, czyli marchewkę z groszkiem . Składniki na dwie porcje zupy z marchewki: ok. 1/2 litra domowego rosołu warzywa z rosołu: 3-4 marchewki, 1/4 selera sól i pieprz Cayenne do smaku 1 łyżeczka masła ugotowany al dente groszek mrożony Przygotowanie zupy z marchewki. Z ugotowanego rosołu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Francuska zupa cebulowa z szampanem 172

Obłędny, wyjątkowy sekretny smak  zupa zawdzięcza długo duszonej cebuli. Cebula staje się wówczas delikatna, słodka i aromatyczna. Nie ma nic wspólnego ze smakiem surowej cebuli. Bazę zupy stanowi domowy rosół (w oryginale bulion wołowy), a zupę podaje się z chrupiącymi grzankami zapieczonymi z serem Gruyer. Dwa proste składniki: cebula i woda stanowiły pierwowzór zupy - danie biednych chłopów francuskich(...)musującym) i prawdziwym Gruyerem. Idealna zupa na zimę, syta, rozgrzewająca i przepyszna! Zapraszam na zupę cebulową w karnawałowym wydaniu. Polecam! Składniki na 2 porcje: 500 g cebuli 500 ml domowego bulionu 100 ml szampana/białego wina 2 łyżki masła 2 łyżki oleju sól, pieprz tymianek suszony - opcjonalnie grzanki ser Gruyer 1 ząbek czosnku Przygotowanie: cebulę obrać, następnie pokroić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Włoska zupa pomidorowa z klopsikami z surowej kiełbasy 224

Gęsta od warzyw zupa pomidorowa we włoskim stylu, na mocno wysmażonym soffritto, podana jest z małymi klopsikami, które robi się dosłownie w kilka minut. Najlepsza na klopsiki byłaby świeża domowa włoska kiełbasa surowa, salsiccia , ale szybko można na włoską modłę przechrzcić i naszą tradycyjną, polską białą kiełbasę Potrzebna jest jedna charakterystyczna dla tej kuchni przyprawa – nasiona kopru włoskiego. Na pół(...)porcję, uzupełniamy zupą i warzywami . Całość posypujemy świeżo startym twardym serem i świeżymi ziołami – natką pietruszki i świeżą bazylią. SKŁADNIKI 4 duże lub 5 mniejszych porcji 1 litr domowego rosołu 1 puszka 400g pomidorów w passacie pomidorowej 5 białych kiełbas surowych (ok. 500g) 1 łyżka ziaren kopru włoskiego 1 średnia cebula 120g 1 duży ząbek czosnku 2 łodygi selera naciowego

Karo in the Kitchen
Domowa biała kaszanka z kaszą pęczak 307

białej kiełbasy , efekt jest równie smakowity, chociaż oczywiście inny w smaku. Domowa biała kaszanka z kaszą pęczak i płuckami: Składniki 2 szklanki po 250ml grubej kaszy pęczak 5 szklanek domowego rosołu 2 duże cebule 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu ziele angielskie, 5 ziaren roztartych w moździerzu 2 łyżki(...)liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka soli jelita wieprzowe Cebulę obieramy i drobniutko kroimy, podsmażamy na oleju na złoto. Kaszę gotujemy na sypko w rosole. Przekładamy do dużej miski. Płucka myjemy, oczyszczamy i gotujemy z liśćmi laurowymi, zielem angielskim w osolonej wodzie, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do ciepłej kaszy. Dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię