robię :) Wszyscy, którzy mieli okazję jeść mój rosół potwierdzą, że zawsze jest kryształowo przejrzysty :)Rosół gotujemy dość długo, ale nie zniechęcajcie się. Cierpliwość zostaje nagrodzona ;)Ja swój rosół podałam z domowym, własnoręcznie wykonanym makaronem.Składniki na makaron:około 40 dkg. mąki,2 całe jajka,4 żółtka,płaska łyżeczka soli.Mąkę przesiewam do miski. Wsypuję sól
Codzienna kuchnia niecodziennaMożna taki rosół zamrozić, nawet w pojemnikach do lodu, jeśli jest potrzebny to wystarczy go dodać do dania. Rosół też zaleca się osobom przeziębionym lub rekonwalescentom po chorobie, gdyż domowy rosół doskonale rozgrzewa i wzmacnia organizm. Jednak najczęściej przygotowuję rosół drobiowy z kurczaka lub kury. Do niego też polecam przygotować domowe kluseczki. Jeśli zostanie coś z tego rosołu to jutro(...)będzie zupa pomidorowa. Domowy rosół z kluseczkami: 2 kg dosyć tłustego kurczaka a najlepiej kury, 4 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora 1 szt cebula, 3 szt. liść laurowy, 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, biały pieprz do smaku 3,5 litra wody Obieramy i myjemy warzywa. Cebule kroimy na pół i przypalamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRosół to typowa polska zupa i podobno królowa wszystkich zup :-) Myślę, że każda pani domu ma swój żelazny przepis na rosół (podobnie jak na bigos
Walijskie PichcenieRosół w mojej świadomości jest zupą kultową, ponadczasową, smakuje zawsze. Od dzieciństwa w mojej rodzinie króluje podczas niedzielnych obiadów u babci, która gotowanie go opanowała do perfekcji. Nie znam nikogo, to potrafiłby przygotować tak esencjonalny i bogaty w smaki wywar. Jest doskonałą bazą do przygotowania innych zup, gdy będziemy chcieli urozmaicić menu. Pomocny przy problemach żołądkowych, zatruciach pokarmowych, przeziębieniu(...)nieoceniony! W ostatnim czasie przygotowywałam rodzinny obiad z okazji imienin. W ramach inspiracji zrobiłam przegląd ulubionych stron i blogów kulinarnych, gdzie znalazłam TEN przepis, na drobiowe pulpeciki, dodatek do domowego rosołu. Bardzo miłe, aromatyczne urozmaicenie tradycyjnego dania. Warte wypróbowania :) Składniki: 50 dag mięsa drobiowego mielonego sól pieprz estragon świeży lub suszony ząbek czosnku papryczka chilli 150 g sera pleśniowego
Taste Of My DayNie ma nic bardziej rozgrzewającego na zimowe chłodne dni jak rosołek. Przygotowaliśmy dla Was kilka odsłon tej pysznego dania. Rosół nie tylko mocno rozgrzewa, co ma
KreatywnePinyRosołu nikomu przedstawiać nie trzeba. W mojej rodzinie lubimy wersję driobiowo-wołową, którą z reguły podajemy z uszkami. Mój dziadek jada rosół tylko z ziemniakami. Ja
Przepisy AleksandryDomowy rosół to danie często kojarzone z rodzinnym domem. Podawany jest z kluskami ziemniaczanymi, makaronem wstążki lub nitki zależnie od regionu. Rosół każdy potrafi zrobić, główna uwagę skupimy na wykonaniu do niego domowego makaronu nitki. Nic nie smakuje lepiej, jak danie wykonane przez siebie samego od podstaw. Przepis oraz listę najpotrzebniejszych składników przedstawiam poniżej. Składniki: 2 marchewki ½ selera korzeń pietruszki(...)paski na około 4 cm. Rozłóż makaron tak by się nie posklejał Makaron gotuj w osolonej wodzie, do miękkości. Odcedź i podawaj z gorącym rosołem. Smacznego! Artykuł Rosół z domowym makaronem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czas na królową polskich zup – domowy rosół z kury. Podzielę się z wami przepisem na bulion, który zawsze wychodzi klarowny i pyszny. W odległych czasach każda pani domu w naszym kraju z łatwością przygotowywała domowy rosół z kury. Nie potrzebowała do tego przepisu. Receptura przekazywana była z matki na córkę. Uwzględniała ona nawet skubanie z piór zabitego chwilę wcześniej(...)kurczaka. Dzisiaj sytuacja nieco się zmieniła, młode kobiety gotują w domach nieco mniej, kur także nie zabijają, ale przychodzi czas, że pragną zasmakować domowego rosołu z kury. Wtedy zaczynają się schody. Raz bulion wychodzi za mętny, a innym razem bulion jest mało aromatyczny. Spokojnie, do czego jest mój blog? Postaram się wam wszystko wyjaśnić w poniższym przepisie. Warto go sobie
Kuchennyviral.plRosół z domowej kury -brzmi dziwnie ale smakuje najlepiej pod słońcem. Zaczął się mój urlop a wraz z nim pobyt na wsi. Nic mnie tak nie cieszy jak właśnie wolny czas spędzony w rodzinnych stronach. Żadna Turcja, Grecja nie zastąpi naszej polskiej wsi. Dzisiaj mamy niedzielę w związku z tym w moim domu obiad tradycyjny, rosół drobiowy z makaronem(...)Kiedyś był z domowymi kluseczkami, teraz już jest taki wybór wśród makaronów, że śmiało można nim zastąpić domowy. Ile rodzin tyle smaków rosołu. Wszędzie smakuje inaczej, każdy ma jakiś sekret żeby smakował indywidualnie i wyjątkowo. Ja również mam i w tej chwili się z Wami nim podzielę. Bez wątpienia główną rolę tu odgrywa kura, z wolnego wybiegu najlepiej podwórkowa. Moja
pieprzny smaczekPyszny rosół na niedzielny obiad, oczywiście z domowym makaronem. PYSZNY ROSÓŁ SKŁADNIKI: mięso (drobiowe-udko, część skrzydła indyka, wołowe-kawałeczek rostbeefu, wieprzowe-kawałek szynki lub schabu) 4 marchewki 2 pietruszki kawałek selera por 1 cebula Vegeta, liść laurowy, 4 ziarnka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu SPOSÓB WYKONANIA: Mięso płuczemy. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Cebulę umyć przypiec nad płomieniem(...)Następnie wrzucamy warzywa i opaloną cebulę. Doprawiamy Vegetą do smaku, dodajemy resztę przypraw. Rosół gotujemy na małym ogniu około godziny pod przykryciem, niech tylko lekko pyka. A do rosołu koniecznie makaron domowy w osobnym przepisie. MAKARON DOMOWY SKŁADNIKI: na 6-8 osób 5 jaj, około 1kg mąki ( ja używam z młyna, albo tortowej), szczypta soli WYKONANIE: Jajka wbijamy do miski
Kuchnia BeatyJeśli lubicie rosół tak, jak lubił go mój Brat, to polecam ten z prawdziwym domowym makaronem i dużą ilością warzyw. Dawno go robiłam, ale załuguje na wpis, bo był zwyczajnie doskonały. Zdjęcia w mojej kuchni, jak zwykle mało atrakcyjne, no ale nie zawsze można fotografować w oknie z odpowiednim oświetleniem. Składniki: 1 kurczak
Gosia gotujeDzisiaj dla Was przepis na rosół z domowym makaronem który jadłam na wakacjach u mamy. Ja makaron przeważnie kupuję, bo u mnie jedzą tylko cieniutki, ale z tym się nie równa nawet. Rosół standardowo robiony tyle że długo gotowany na naprawdę małym ogniu. Ja takiego nie robię, ale lubię jak jest słodki od marchewki. Składniki na makaron : * pół
Magiczne Życie MartyRosół domowy to zupa najczęściej chyba przygotowywana w polskich domach. Najpopularniejszy jest rosół z kury oraz drobiowo – wołowy, potem rosół domowy czy z kaczki. Tradycyjnie rosół podaje się z makaronem nitki, choć w niektórych regionach również z ziemniakami czy kluskami zacierkami. PRZEPIS NA ROSÓŁ DOMOWY: Składniki na rosół domowy: ok 1-1,5 kg mięsa drobiowego – może być kura(...)wolnego wybiegu lub mieszanka: korpus kury, skrzydełka indyka 300g wołowiny 1 włoszczyzna 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego 5 szt pieprzu w ziarnach sól Jak zrobić rosół domowy: Mięso pokroić na części, umyć dokładnie. Mięso przełożyć do garnka, zalać zimną wodą (ok 2,5l) zagotować, zebrać szumowiny. Zmniejszyć ogień, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu ok dwie godziny
Dorota SmakujeDomowy rosół kojarzy mi się z niedzielnym obiadem w gronie najbliższych, leczeniem zatruć pokarmowych czy kaca po dobrej imprezie. Prosta i szybka zupa. Poniżej przedstawiam listę produktów i przepis jak go wykonać. Składniki: 1 tuszka kurczaka 1 szponder 3 szt. marchewki 1 mała por 1 mała cebula 1 mały seler 1 mała pietruszka korzeń Sól Pieprz Ziele angielskie wedle uznania(...)Liść laurowy wedle uznania Makaron nitki Domowy rosół – przepis Do garnka o pojemności 3 – 5 l nalej wody około 3/4 jego powierzchni, dodaj szponder i tuszkę z kurczaka , gotuj około 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas zbieraj burzyny, które będą się wytwarzać Ugotuj makaron nitki zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu Obierz warzywa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Prawdziwy domowy rosół, na bazie którego przyrządzane są np. zupy podawane w restauracji Biesiadowo w Łodzi, powstaje w oparciu o naturalne składniki. Jakie? Na pewno nie znajdziesz pomiędzy nimi kostki rosołowej. To wywar mięsny lub mięsno-warzywny, który swój smak uzyskuje w wyniku długiego gotowania. Zobacz, czego potrzebujesz, by go przyrządzić. Mięsny czy warzywny? Wybór należy do Ciebie. Jeżeli chcesz(...)łupinie, przypraw: 2-3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego, sól, wody – dobrze gotować rosół na tej przefiltrowanej lub źródlanej, by uniknąć np. posmaku chloru. Domowy rosół, czyli sztuka slow food Przygotowując domowy rosół, nie możesz pójść na skróty. Zbyt krótko gotowany wywar po prostu nie nabierze odpowiedniej mocy, a aromaty warzyw, mięsa i przypraw nie zdążą
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne