rosół domowy - 1105 przepisów (strona:18/74)

Domowy makaron 185

robienie makaronu. Zasięgnęłam opinii największego makaronowego eksperta, czyli mojej Babaci Mieci. Wyciągnęłam zalegającą w szafce maszynkę do makaronu i tak powstał przepyszny makaron do rosołu.  Dziś dzielę się z Wami tym przepisem. Domowy makaron. Składniki na 6-8 porcji: 400 g mąki pszennej 2 całe jaja 2 żółtka spora szczypta soli kilka łyżek wody Na stolnicę przesiewamy mąkę

Miksturownik
domowy makaron 173

Choćby się waliło i paliło, w niedzielę musi u mnie być rosół i kropka. Żadnej innej zupy. Uwielbiam rosół z dużą ilością grubego makaronu, najlepiej domowej roboty. Pamiętam z dzieciństwa jak babcia wałkowała na drewnianym stole wielkie płaty ciasta a potem suszyła makaron w kartonowych pudłach na kachlu. Co prawda makaronów w sklepach dostatek, ale taki domowy to całkiem inna

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierogi z białą kiełbasą i nutą chrzanu 199

chcecie zachwycić swoich gości – zróbcie im pierogi z białą kiełbasą z nutą chrzanu. Składniki na farsz na 38 pierogów: - 600 g białej kiełbasy (surowej) - 4 łyżki rosołu - 1,5 łyżeczki chrzanu (domowy) - pieprz czarny (do smaku) - 1 – 2 łyżeczki majeranku Ciasto na pierogi: - 250 g mąki tortowej - 250 g mąki typ 00 - 50 g miękkiego masła - 2 żółtka(...)jajko - 1 łyżeczka soli - ¼ l gorącej wody Dodatkowo: - szalotki (+ olej) - rzeżucha - chilli nitki Z białej kiełbasy zdejmujemy jelito, siekamy ostrym nożem, przekładamy do miski. Dodajemy 4 łyżki rosołu, chrzan, pieprz i majeranek, wyrabiamy masę. Zarabiamy ciasto na pierogi. Mąki przesiewamy z solą, dodajemy miękkie masło, siekamy. Dodajemy 2 żółtka i 1 całe jajko – mieszamy i dolewamy, zarabiając nożem, gorącą wodę

mojewypiekiinietylko
Pierogi z białą kiełbasą i nutą chrzanu 210

chcecie zachwycić swoich gości – zróbcie im pierogi z białą kiełbasą z nutą chrzanu. Składniki na farsz na 38 pierogów: - 600 g białej kiełbasy (surowej) - 4 łyżki rosołu - 1,5 łyżeczki chrzanu (domowy) - pieprz czarny (do smaku) - 1 – 2 łyżeczki majeranku Ciasto na pierogi: - 250 g mąki tortowej - 250 g mąki typ 00 - 50 g miękkiego masła - 2 żółtka(...)jajko - 1 łyżeczka soli - ¼ l gorącej wody Dodatkowo: - szalotki (+ olej) - rzeżucha - chilli nitki Z białej kiełbasy zdejmujemy jelito, siekamy ostrym nożem, przekładamy do miski. Dodajemy 4 łyżki rosołu, chrzan, pieprz i majeranek, wyrabiamy masę. Zarabiamy ciasto na pierogi. Mąki przesiewamy z solą, dodajemy miękkie masło, siekamy. Dodajemy 2 żółtka i 1 całe jajko – mieszamy i dolewamy, zarabiając nożem, gorącą wodę

mojewypiekiinietylko
Domowa kostka rosołowa 306

korzystają z kostek po prostu z wygody. Bo co zrobić gdy w przepisie potrzeba pół szklanki bulionu do sosu, a Wy nie macie ochoty gotować trzech litrów rosołu? Tutaj z pomocą przychodzi domowa kostka rosołowa – naturalna, pełna ziół, warzyw i przypraw. Idealnie wzmacnia smak i aromatyzuje. Wystarczy raz na trzy miesiące przygotować sobie porcyjkę i używać kostek do sosów

Poezja smaku
zupa kremowa z białych szparagów na rosole... 150

Składniki: szparagi białe 3 pęczki, cukier 1 łyżka, wywar z kurczaka 2,5 litra, marchewka 2 średnie, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mleko 3,2% 1

W Mojej Kuchni Lubię
PASZTET ROSOŁOWY Z WĄTRÓBKĄ 163

PASZTET ROSOŁOWY Z WĄTRÓBKĄ Gdy zostanie Nam mięso z rosołu i woszczyzna warto wykorzystać to do domowego pasztetu, który jest nie tylko zdrowy, ale równie smaczny.  Jest to prosty przepis na podstawowy pasztet, który zazwyczaj kupujemy w sklepie. A jak wiadomo  nie ma tu ani grama konserwantów. Wszystko naturalnie smaczne.   ~~SKŁADNIKI~~ wątróbki drobiowe 300 g.  mięso

Kuchnia Paulettes
Zupa pomidorowa z rybą 135

 Zostało trochę rosołu ..no i co ? z rosołu oczywiście pomidorowa...dałam koncentrat pomidorowy..no i akurat miałam rybkę i dodałam ją  też do zupki

Moje domowe kucharzenie
ZUPA ZIEMNIACZANA: tradycyjny przepis 113

Pyszna zupa ziemniaczana z zacierkami Przepis na tradycyjną zupę ziemniaczaną z kluskami. Pyszna, polska z upa ziemniaczana z marchewką, cebulą i zacierkami, zabielana śmietaną. Domowa zupa ziemniaczana bez mięsa, gotowana na rosole. Zupę można doprawić chrzanem lub majerankiem i czosnkiem. Zupa ziemniaczana, kartoflanka - jak się robi? Wyjątkowa, prawdziwa i najlepsza zupa ziemniaczana z zacierkami. Po pewnym czasie zupa odrobinę zgęstnieje(...)przepis na kartoflankę . Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam. Oto przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie zupy ziemniaczanej krok po kroku. Domowa, polska zupa ziemniaczana - najlepszy przepis Oto składniki i przyprawy na zupę ziemniaczaną: ok. 2 litry rosołu jarzynowego 5-6 średnich ziemniaków 1 marchew 1 mała cebula pęczek natki pietruszki 1 płaska łyżka smalcu sól i pieprz do smaku

Moja Książka Kucharska
Restauracja Hotel Diament Spodek 131

świata, delikatny z chrzanem, koperkiem i pudrem z gęsi. Miodzio. Zupy wodzionka bardzo na plus z chrupiącymi grzankami i smalcem tak jak powinno to być, ale rosół niestety na minus. Poza tym że domowy makaron co się chwali, to niestety ale jak w większości śląskich domów rosół doprawiony był magii, zarówno kolor (prawie brązowy) jak smak to niestety nie moja

Bernika - moj kulinarny pamietnik
szybkowar:udany zakup - klarowny,aromatyczny drobiowy rosół... 230

Składniki: podudzia z kurczaka 8 sztuk, włoszczyzna 1 pęczek, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, owoc jałowca 3 sztuki, pieprz 6 sztuk, kucharek 1

W Mojej Kuchni Lubię
makaron po seczuańsku z kurczakiem z rosołu i marchewką... 180

Składniki: 1 opakowanie makaron po seczuańsku Royal Brand, 2 sztuki kurczak z rosołu, 1/2 litra wywar z rosołu, 1/2 szklanki śmietana słodka, 1 łyżka mąka pszenna

W Mojej Kuchni Lubię
Jak zrobić domowy makaron - ciasto baza i porady 145

smakował by chyba inaczej:) Makaron można przygotować samemu w domu, jak wiele innych smakowitych rzeczy. W moim rodzinnym domu babcia z mamą bardzo często robiły domowy makaron. Jedliśmy go do różnych zup, nie tylko rosołu (a ten podawaliśmy także z młodymi ziemniakami), ale także do grzybowej. Latem jadaliśmy domowy cienki makaron z kruszonym twarogiem i świeżo pokrojonymi sezonowymi truskawkami

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z mięsem z rosołu 110

Pierogi z mięsem z rosołu Często po niedzielnym rosołku zostaje nam niewykorzystane mięso, więc w moim dzisiejszym wpisie podrzucam ciekawy pomysł na jego przetworzenie. Pierogi ze

Blog z Apetytem
Poniedziałek: Tagliatelle al ragu 141

niewielkiej ilości, bo inaczej wędzonka zdominuje smak sosu) 2 opakowania passaty pomidorowej (0,5 l) 3 marchewki 2 gałązki selera naciowego 1 duża cebula Ząbek czosnku Szklanka rosołu drobiowego lub wołowego, najlepiej domowego. Jeśli nie masz bulionu, podlej sos wodą Kieliszek czerwonego wina Pół łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo otartej, ale może też być sproszkowana) Parmezan tarty 2 łyżki oleju(...)Danie będzie gotowe po około 1,5 do 2 godzin. Im dłużej sos będzie się dusić tym będzie smaczniejszy. Jeśli w międzyczasie sos zrobi się za gęsty, podlej go rosołem. Sos najlepiej smakuje następnego dnia. Podawaj z tagliatelle lub innym makaronem który lubisz. Na wierch zetrzyj parmezan. Smacznego! Poznaj nasze tygodniowe menu – ziemniak kontra makaron, w którym wykorzystaliśmy

Niedzielny kucharz