Pasztet domowy można zrobić niemal z każdego rodzaju mięsa. Możesz wykorzystać do niego ugotowane mięsa z rosołu, lub kupić mięsa podane poniżej w przepisie i zrobić najbardziej tradycyjną wersję pasztetu. Polecam Ci także inne przepisy: – pate z wątróbki – pasta z kurczaka – pasta z wędzonego kurczaka – pasta z wędzonych szprotek – pasta z łososia wędzonego Zapraszam
nietylkopasta.plPASZTET Z DROBIU NA ŚWIĘTA Dzisiaj niczym lotem błyskawicy podaję Wam przepis na pasztet, to taki bardzo domowy pasztet z drobiu, u mnie on pojawia się na stole, zazwyczaj wtedy kiedy robię rosół. Nie lubię jeść gotowanego mięsa, dlatego zawsze, jak gotuje rosół to mięso wyjmuje z rosołu obieram z kości i mrożę. I po dwóch rosołach mam mięso
SMYKWKUCHNIduży garnek, później ewentualnie jeszcze doprawiam solą) i gotuję ok.40 minut lub do miękkości mięsa. Z garnka wyjmuję mięso, do rosołu przekładam łyżką cedzakową podgotowane żołądki i gotuję całość jeszcze ok.30 minut. Podaję najczęściej z domowym makaronem orkiszowym . Smacznego
Smaczne ZdroweJuż dawno zrezygnowałam w swojej kuchni z kupnych kostek rosołowych. Do tej pory przygotowywałam je odparowując rosół, który potem mroziłam. Ostatnio jednak natrafiłam na rewelacyjny przepis na blogu Lepszy Smak na domowe warzywne bulionetki. Przepis jest prosty, polega na zmieleniu warzyw. Można go posolić, bądź też wykonać wersję bez soli. Idealna baza do zup i sosów. Warzywa oraz użyte zioła
Moja Galeria Smakudelikatnie kwaskowy. Niesamowicie podkreśla smak potraw, więc jeśli jeszcze ktoś nie próbował, to zachęcam, bo można w łatwy i smakowity sposób urozmaicić domowe potrawy ;-) Składniki na sos musztardowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 400-450 ml rosołu (może być z kostki) 1-1,5 łyżki musztardy (ja lubię chrzanową lub sarepską) W rondelku rozpuszczamy masełko, dodajemy
Rozpustne gotowaniewielkanocna w wersji wegańskiej. Bez kiełbasy i jajek oraz śmietany też mogą być święta! :) Składniki: 0,5 l domowego zakwasu z żytniej mąki przepis na zakwas 1 l wywaru warzywnego (włoszczyzna jak do rosołu) 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 4 ząbki czosnku 1 opalona duża cebula 1 dodatkowa cebula do podsmażenia w kostce 1/2 szklanki
Bon Appetit Małgorzatypsuje) 5 dużych ugotowanych ziemniaków 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku 1/3-1/2 szklanki majonezu może być domowy majonez 1 łyżka gęstej śmietany (opcjonalnie) 1 łyżka musztardy sarepskiej sól i czarny pieprz do smaku Przygotowanie Sałatki z warzyw z rosołu: Por parzymy wrzątkiem, studzimy i drobno siekamy, tak samo siekamy cebulę jeśli ją chcemy wykorzystać. Ugotowane marchewki, pietruszki, ziemniaki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPasztet wieprzowy fot. Moja Książka Kucharska Domowy pasztet wieprzowy. Przepis na pasztet pieczony na święta. Doskonały, kremowy pasztet z suszonymi śliwkami, grzybami, wątróbką, mięsem wieprzowym i warzywami gotowanymi w rosole. Wykwintny, idealny na świąteczny stół pieczony pasztet. Ulubione zioła i przyprawy sprawią, że pasztet będzie jeszcze lepszy i niepowtarzalny. Pieczenie pasztetu. Aby zapobiec wysychaniu pasztetu podczas pieczenia(...)dodatkiem owoców np. żurawiny lub śliwek. Najczęściej pasztet podajemy po schłodzeniu jako przystawkę np. z pieczywem i chrzanem. Kiedyś pasztety podawano na ciepło z dodatkiem gorącego sosu. Jak zrobić domowy pasztet wieprzowy - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na pasztet wieprzowy: Domowy pasztet fot. Moja Książka Kucharska Składniki na pasztet
Moja Książka KucharskaTaki rosół z wiejskiej kaczki jest smaczny i aromatyczny, podczas gotowania aromat roznosi się po całym domu. Składniki: pół wiejskiej kaczki pęczek włoszczyzny 1 cebulka 5 ziaren pieprzu sól, pieprz domowa jarzynka Sposób przygotowania: Kaczkę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do większego garnka, dodajemy obrane i umyte warzywa oraz ziarna pieprzu. Wszystko zalewamy 3-4 litrami zimnej wody, zagotowujemy
Bajeczna Kuchniakuchni polskiej - niezmiennie zachwycają chrupiącą panierką i pysznym wnętrzem. Krokiety z mięsem do takie odzyskane danie - mięso z rosołu idealnie nadaje się do ich przygotowania. Wystarczy dodać trochę kiszonej kapusty, usmażyć stertę naleśników, zawinąć i gotowe. Podane z barszczem czerwonym, na domowym zakwasie stanowią wspaniałe i syte danie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania(...)Naleśniki 500 ml mleka 100 ml wody gazowanej 250 g mąki pszennej 1 całe jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz 1 kg mięsa z rosołu * 800 g kapusty kiszonej 2-3 łyżki oliwy 2 średnie cebule pieprz ziołowy pieprz czarny gałka muszkatołowa sól Panierka 2 jajka 150 g bułki tartej Dodatkowo olej do smażenia Naleśniki Do miski przesiewamy mąkę
Wędrówki po kuchniZłote zasady przygotowywania rosołu:1. najlepszy rosół wychodzi z jak największej ilości rodzajów mięs z kością (z wołowiny, indyka i kury, kaczki)2. mięso powinno być świeże (czyli nie mrożone) a najlepiej z domowego chowu,3. mięsa powinno być tyle
Bon Appetit Małgorzatyskładniki: 200 g świeżych liści szczawiu 2000 ml rosołu ok. 4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 125 ml śmietany, kwaśnej 1 łyżka mąki sól
Domowy Smak JedzeniaDzień dobry! Pomidorowych przetworów ciąg dalszy. Jest zima, masz rosół z niedzieli i chcesz przygotować zupę pomidorową, tyle że sklepowe pomidory są obrzydliwe, bez smaku, bez
Pora coś zjeśćZupa pomidorowa ze świeżych pomidorów... Na aromatycznym rosole drobiowym. Z pomidorów podsmażanych na maśle. Zabielona kwaśną śmietaną. Podana z makaronem lub ryżem. Oprószona natką pietruszki. Pyszna, domowa, pachnąca! Składniki: 1 duża ćwiartka z kurczaka (o wadze około 350 g); 14 średnich, dojrzałych pomidorów (łączna waga ok. 2,35 kg); 2 litry zimnej wody 2 średnie marchewki; 1 średnia pietruszka; Biała(...)garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać liść laurowy, obrane marchewki, seler, pietruszkę, por, gałązkę lubczyku, łyżkę vegety i gotować na bardzo małym ogniu przez około 3 godziny. Rosół powinien jedynie delikatnie bulgotać. Po tym czasie rosół przecedzić przez sito. Marchewki ugotowane i wyjęte z przecedzonego rosołu pokroić w plastry (resztę włoszczyzny wywalić lub wykorzystać do innych potraw). Pomidory
Gospodyni Miejskapopularnych polskich zup. Zupa kalafiorowa ugotowana na rosole, zabielana śmietaną. Do kalafiorowej najczęściej wykorzystujemy rosół z drobiu. Zupa doskonale smakuje także z lanymi kluseczkami lub z ryżem. Smak kalafiorowej będzie ciekawszy, jeżeli dodamy do niej odrobinę curry w proszku lub gałki muszkatołowej Jak zrobić pyszną, domową zupę kalafiorową - sprawdź wypróbowany prosty przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy
Moja Książka Kucharskamakaronem nitki ugotowanym, natką pietruszki, jajkiem, kucharkiem, papryką, tartą bułką na zwartą masę, można podlać ciut rosołem jeśli za sucha będzie na mocno gorącym oleju rzepakowym smażyć kotleciki na rumiano z każdej strony sos pomidorowy: 6 dojrzałych pomidorów blenderem zmiksować ze skórką łyżeczka domowego smalcu ze skwarkami, łyżeczka kucharka, bazylii w garnku stopić, wlać pomidory, wlać z 3/4 szklanki wody
W Mojej Kuchni Lubię