rosół domowy - 1105 przepisów (strona:31/74)

Zupa krem ze świeżego ogórka 156

oliwa z oliwek lub masło garść posiekanego koperku 400-500 ml - woda lub bulion warzywny (lub mięsny - u mnie 12-godzinny rosół ) 100 ml mleka kokosowego (lub jogurtu naturalnego mlecznego lub roślinnego) 1 łyżeczka przyprawy warzywnej  (domowa 'wegeta") sok z cytryny - do smaku (u mnie około 2 łyżek) 🍋 sól (u mnie czosnkowa), pieprz oliwki, orzechy włoskie, grzanki lub pestki

Cytryna&Co.
Pasztet tradycyjny 201

Pasztet domowy można zrobić niemal z każdego rodzaju mięsa. Możesz wykorzystać do niego ugotowane mięsa z rosołu, lub kupić mięsa podane poniżej w przepisie i zrobić najbardziej tradycyjną wersję pasztetu. Polecam Ci także inne przepisy: – pate z wątróbki – pasta z kurczaka – pasta z wędzonego kurczaka – pasta z wędzonych szprotek – pasta z łososia wędzonego Zapraszam

nietylkopasta.pl
PASZTET Z DROBIU NA ŚWIĘTA 160

PASZTET Z DROBIU NA ŚWIĘTA  Dzisiaj niczym lotem błyskawicy podaję Wam przepis na pasztet, to taki bardzo domowy pasztet z drobiu, u mnie on pojawia się na stole, zazwyczaj wtedy kiedy robię rosół. Nie lubię jeść gotowanego mięsa, dlatego zawsze, jak gotuje rosół to mięso wyjmuje z rosołu obieram z kości i mrożę. I po dwóch rosołach mam mięso

SMYKWKUCHNI
ROSÓŁ Z ŻOŁĄDKAMI I DOMOWYM MAKARONEM 165

duży garnek, później ewentualnie jeszcze doprawiam solą) i gotuję ok.40 minut lub do miękkości mięsa.    Z garnka wyjmuję mięso, do rosołu przekładam łyżką cedzakową podgotowane żołądki i gotuję całość jeszcze ok.30 minut. Podaję najczęściej z domowym makaronem orkiszowym .  Smacznego

Smaczne Zdrowe
Domowe bulionetki 149

Już dawno zrezygnowałam w swojej kuchni z kupnych kostek rosołowych. Do tej pory przygotowywałam je odparowując rosół, który potem mroziłam. Ostatnio jednak natrafiłam na rewelacyjny przepis na blogu Lepszy Smak na domowe warzywne bulionetki. Przepis jest prosty, polega na zmieleniu warzyw. Można go posolić, bądź też wykonać wersję bez soli. Idealna baza do zup i sosów. Warzywa oraz użyte zioła

Moja Galeria Smaku
Sos musztardowy. 142

delikatnie kwaskowy. Niesamowicie podkreśla smak potraw, więc jeśli jeszcze ktoś nie próbował, to zachęcam, bo można w łatwy i smakowity sposób urozmaicić domowe potrawy ;-) Składniki na sos musztardowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 400-450 ml rosołu (może być z kostki) 1-1,5 łyżki musztardy (ja lubię chrzanową lub sarepską)      W rondelku rozpuszczamy masełko, dodajemy

Rozpustne gotowanie
Wegański żurek z kaszą i czosnkiem niedźwiedzim 155

wielkanocna w wersji wegańskiej. Bez kiełbasy i jajek oraz śmietany też mogą być święta! :)  Składniki: 0,5 l domowego zakwasu z żytniej mąki  przepis na zakwas 1 l wywaru warzywnego (włoszczyzna jak do rosołu) 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 4 ząbki czosnku 1 opalona duża cebula 1 dodatkowa cebula do podsmażenia w kostce 1/2 szklanki

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z warzyw z rosołu 200

psuje) 5 dużych ugotowanych ziemniaków 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku 1/3-1/2 szklanki majonezu może być domowy majonez 1 łyżka gęstej śmietany (opcjonalnie) 1 łyżka musztardy sarepskiej sól i czarny pieprz do smaku Przygotowanie Sałatki z warzyw z rosołu: Por parzymy wrzątkiem, studzimy i drobno siekamy, tak samo siekamy cebulę jeśli ją chcemy wykorzystać. Ugotowane marchewki, pietruszki, ziemniaki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ŚWIĄTECZNY, DOMOWY PASZTET WIEPRZOWY, pieczony 244

Pasztet wieprzowy fot. Moja Książka Kucharska Domowy pasztet wieprzowy. Przepis na pasztet pieczony na święta. Doskonały, kremowy pasztet z suszonymi śliwkami, grzybami, wątróbką, mięsem wieprzowym i warzywami gotowanymi w rosole. Wykwintny, idealny na świąteczny stół pieczony pasztet.  Ulubione zioła i przyprawy sprawią, że pasztet będzie jeszcze lepszy i niepowtarzalny. Pieczenie pasztetu.   Aby zapobiec wysychaniu pasztetu podczas pieczenia(...)dodatkiem owoców np. żurawiny lub śliwek. Najczęściej pasztet podajemy po schłodzeniu jako przystawkę np. z pieczywem i chrzanem. Kiedyś pasztety podawano na ciepło z dodatkiem gorącego sosu. Jak zrobić domowy pasztet wieprzowy - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na pasztet wieprzowy: Domowy pasztet fot. Moja Książka Kucharska Składniki na pasztet

Moja Książka Kucharska
Domowy rosół z kaczki 122

Taki rosół z wiejskiej kaczki jest smaczny i aromatyczny, podczas gotowania aromat roznosi się po całym domu. Składniki: pół wiejskiej kaczki pęczek włoszczyzny 1 cebulka 5 ziaren pieprzu  sól, pieprz domowa jarzynka Sposób przygotowania: Kaczkę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do większego garnka, dodajemy obrane i umyte warzywa oraz ziarna pieprzu. Wszystko zalewamy 3-4 litrami zimnej wody, zagotowujemy

Bajeczna Kuchnia
Krokiety z mięsem i kapustą 112

kuchni polskiej - niezmiennie zachwycają chrupiącą panierką i pysznym wnętrzem. Krokiety z mięsem do takie odzyskane danie - mięso z rosołu idealnie nadaje się do ich przygotowania. Wystarczy dodać trochę kiszonej kapusty, usmażyć stertę naleśników, zawinąć i gotowe. Podane z barszczem czerwonym, na domowym zakwasie stanowią wspaniałe i syte danie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania(...)Naleśniki 500 ml mleka 100 ml wody gazowanej 250 g mąki pszennej 1 całe jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz 1 kg mięsa z rosołu * 800 g kapusty kiszonej 2-3 łyżki oliwy 2 średnie cebule pieprz ziołowy pieprz czarny gałka muszkatołowa sól Panierka 2 jajka 150 g bułki tartej Dodatkowo olej do smażenia Naleśniki Do miski przesiewamy mąkę

Wędrówki po kuchni
Rosół z włoskimi akcentami 177

Złote zasady przygotowywania rosołu:1.      najlepszy rosół wychodzi z jak największej ilości rodzajów mięs z kością (z wołowiny, indyka i kury, kaczki)2.      mięso powinno być świeże (czyli nie mrożone) a najlepiej z domowego chowu,3.      mięsa powinno być tyle

Bon Appetit Małgorzaty
Jak przemycić kilka warzyw i mnóstwo witamin w jednym dodatku do potraw. Rozgrzewający i aromatyczny bulion warzywny, który nie 187

bójmy się aromatycznych połączeń. Ryzykujmy i twórzmy coś wspaniałego. Mimo niekwestionowanej sławy, bulion wciąż stanowi nie lada wyzwanie dla wielu domowych kucharek. A co dopiero taki warzywny. Jakim cudem on ma mieć tą samą intensywność w smaku, co rosół na bazie mięsa? Zdziwicie się jak dobry i mocny może mieć smak. Zastosujcie podany niżej przepis i korzystajcie z tego wspaniałego

Krupeczki
zupa szczawiowa 137

składniki: 200 g świeżych liści szczawiu 2000 ml rosołu ok. 4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 125 ml śmietany, kwaśnej 1 łyżka mąki sól

Domowy Smak Jedzenia
Domowy koncentrat pomidorowy (przecier) 140

Dzień dobry! Pomidorowych przetworów ciąg dalszy. Jest zima, masz rosół z niedzieli i chcesz przygotować zupę pomidorową, tyle że sklepowe pomidory są obrzydliwe, bez smaku, bez

Pora coś zjeść