Galareta-Galantyna Wieprzowa "Zimne Nóżki" 255się galaretą jest zawsze na każde święta te małe i te większe. Podawana z octem i pysznym domowym chlebkiem. SKŁADNIKI: 2 nogi wieprzowe 2 golonki połówka selera połówka por 2 marchewki 2 pietruszki lubczyk cebula cała opalona (taka jaką dajemy do rosołu) czosnek 6 ząbków ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty pieprz ziołowy (sól, magi, vegeta, pieprz czarny) Dodatkowo
Moje Słodkie Piekiełko
Zupa z pieczonych pomidorów i ciecierzycy 176listków oregano do przybrania · 1,5 kg dojrzałych pomidorów przekrojonych na pół · 500 ml rosołu lub wywaru mięsnego · 450 g gotowanej ciecierzycy · pół łyżeczki suszonego oregano(...)łyżki oliwy · sól himalajska do smaku · kulka domowego labnehu (tutaj przepis) i listek natki pietruszki do dekoracji (labneh można zastąpić naturalnym gęstym jogurtem) Przygotowanie W obu przypadkach przygotowanie zupy jest niemal identyczne. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Na blasze do pieczenia ułóż
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
zupa zbójecka z klopsikami 166składniki: 1000 ml bulionu, rosołu 3 ziemniaki 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki czerwonej papryki, w proszku 1 łyżeczka kminku mielonego tłuszcz do smażenia wykonanie
Domowy Smak Jedzenia
pulpety z kury rosołowej w sosie koperkowym... 240Składniki: mięso gotowane 1/2 kg, jajka 1 sztuka, papryka ostra mielona, kasza manna 2 łyżki, włoszczyzna 1/2 pęczka, koper świeży 2 pęczki, masło 1 łyżka, rosół
W Mojej Kuchni Lubię
Domowe hamburgery wołowo-wieprzowe. Sos do hamburgerów. 317już kwestia indywidualna i warto dać tutaj po prostu to, co się lubi najbardziej. Domowe hamburgery wołowo-wieprzowe. Sos do hamburgerów. Proporcje na 8 sztuk. Składniki na kotlety: 40 dag mielonej wołowiny 40 dag mielonej wieprzowiny 100 ml rosołu (ewentualnie wody) nieduża cebula posiekana bardzo drobno sól i pieprz 2 żółtka łyżka musztardy stołowej płaska łyżeczka musztardy
Poezja Smaków - blog kulinarny
Wzmacniająca zupa czosnkowa 201czosnkowa? O samej grypie, jej powikłaniach, sposobach radzenia sobie z nią sposobami domowymi i nie tylko, przeczytacie więcej tutaj . Zajrzyjcie, zachęcam, to prawdziwa kopalnia informacji. Jeśli wierzyć w sposoby naszych babć, na grypę najlepszy jest po prostu rosół, zwany nawet przez niektórych “żydowską penicyliną”. Być może dzieje się tak dzięki uwalnianej
Patchwork
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym - fit 319zwilżonych dłoniach małe klopsiki w płaskim rondlu zagotować około 1 szklanki wody, dodać 1 łyżeczkę domowej veget y, włożyć do wywaru uformowane klopsiki i gotować około 20 minut na ledwie mrugającym ogniu. W międzyczasie można klopsiki przemieszać wyjąć klopsiki z rosołu, dodać pomidory z puszki, sól, pieprz i oregano, następnie odparować sos do pożądanej gęstości. Zagrzać w sosie klopsiki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa gulaszowa z papryką 306łopatki wieprzowej 1 cebula 3 papryki kolorowe (czerwona, zielona, żółta) 250 ml wrzącej wody, 500ml bulionu lub rosołu, 3 ziemniaki, 1 płaska łyżeczka soli, Pieprz do smaku 1 łyżeczka tymianku lub majeranku 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki, szczypta pieprzu cayenne 100 g domowego ketchupu lub kupnego 1 łyżka oleju PRZYGOTOWANIE: Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w dość grubą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasta z kurczka, sera i jajek 236Dzisiaj zapraszam na kolejną pastę do chlebka idealną na śniadanie czy kolację. Takie domowe przysmaki, to coś nieporównywalnego z najlepszą kupną pastą czy wędliną. Ważne jest też to, ze wiem co jem. Skład niki: 1 udko kurczaka z rosołu 2 jajka 100 g ostrego sera żółtego mały kawałeczek papryczki chili garść szczypiorku 1/2 garści świeżego tymianku 2-3 łyżki
Gosia gotuje
Rosół z wiejskiej kury i indyka 163każdą niedzielę w moim domu obowiązkowo musi na stole zagościć rosół! Rosół w naszej rodzinie jest podsumowaniem tygonia i początkiem następnego. Można go ugotować z każdego rodzaju miesa, natomiast u nas zawsze musi się znaleźć kompozycja kilku różnych rodzajów. Oto moja propozycja na pyszny domowy rosołek. Kliknij tutaj, żeby sprawdzić mój przepis na swojski makaron. Składniki Pół kurczaka (około(...)Umyte mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Wody dajemy tyle, żeby zakryła mięso. 2 Obieramy i myjemy wszystkie warzywa. Wkładamy je do garnka razem z mięsem. 3 Rosół gotujemy na minimalnym ogniu od czasu do czasu zbierając tzw. szumę czyli białą pianę zbierającą się na powierzchni garnka. 4 Po około 2 godzinach dodajemy sól, pieprz i zieleninę. Gotujemy jeszcze
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Tajska pomidorowa z ananasem 185Kto powiedział, że pomidorówka zawsze musi być następstwem niedzielnego rosołu? Jakiś czas temu jadłam w knajpce tajską zupkę, która zniewoliła mnie smakiem. Nazwy nie pamiętam, ale
Karczma Honorietty
Pierogi z mięsem - przepis podstawowy 4079znawczynią tematu. Dla niej oraz dla wszystkich, którzy prosili - oto jest. ;) Jak już pisałam przy moim rosole, zawsze do tych pierogów wykorzystuję mięso i nieco warzyw z gotowania rosołu i tak też Wam radzę uczynić, jeśli chcecie mieć naprawdę smaczne pierogi z mięsem. P.S. Przepis na ciasto poniżej jest inne niż widoczne na pierogach, ponieważ to jest ciasto maślankowe(...)szpinakowych szczególnie się nadaje, gdyż ma bardzo neutralny smak. Przepis zgłaszony do Domowej Pierogarni Neoflamu. Składniki na ciasto: 500 g mąki (+ do podsypywania) 1 jajko gorąca woda ( zagotować i odczekać 10 minut) szczypta soli 1 łyżka masła lub oliwy Farsz: gotowane mięso z rosołu bez skór, kości i chrząstek (kurczak i wołowina w proporcji 3:1) 1/2 gotowanego korzenia marchewki
Kuchnia Prezydentowej
KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY NA ŻEBERKACH: domowy przepis, składniki i przyprawy 169Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty. Kapuśniak - pyszna polska zupa z kiszonej kapusty, na rosole z pieczonych warzyw i żeberek. Kapuśniak z dodatkiem ziemniaków, doprawiony tymiankiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Klasyczny kapuśniak z dużymi kawałkami mięsa, syty i rozgrzewający. Oto przepis na pyszny, domowy kapuśniak z kiszonej kapusty , na pieczonych żeberkach : składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Składniki(...)mocno się zarumienią. Krok 3. Upieczone żeberka wraz z warzywami przełożyć do garnka, wlać 2,5 litra wody. Następnie dodać liście laurowe, ziele, pieprz ziarnisty i tymianek - zagotować. Rosół gotować na niewielkim ogniu, aż żeberka będą całkowicie miękkie, a mięso zacznie odchodzić od kostek. Wyjąć żeberka i warzywa z garnka. Rosół przecedzić. Powinno zostać około 1,8-2 litry
Moja Książka Kucharska
Potrawka z przepiórką 168Zima nastała. A zimą przeziębienia, złe samopoczucie i generalnie stany depresyjne. Na szczęście mamy na to lekarstwo. I to lekarstwo bardzo smaczne! Można powiedzieć – idealne
slodkokwasnapl
Sycąca zupa z soczewicą i dynią 166jesienią i zimą naprawdę lubimy zupy. I brak czasu nie jest wymówką do przygotowania domowej zupy. W ostateczności wystarczy mrożonka, którą wrzucamy do garnka i dodajemy makaron, kaszę czy ziemniaki. Jeśli mamy bulion, to już wogóle poezja. Zawsze, jeśli gotujecie rosół, warto zamrozić resztkę rosołu w foremkach lub woreczkach na lód. A jeśli nie macie ochoty już na daną zupę
Mieszam w Garnku