roladki - 9750 przepisów (strona:519/650)

ROLADA DROŻDŻOWA Z JABŁKAMI 176

Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt o dowolnej ( ja . ok. 0,5 cm ) grubości. Przez środek układamy pokrojone w kosteczkę ( obrane ) jabłka , posypujemy cukrem i cynamonem. Zamykamy w roladkę , dokładnie sklejając miejsce łączenia. Zwijamy ślimaka , delikatnie nacinamy i układamy na blasze. Smarujemy mlekiem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25 – 30 minut. Gotowe! Smacznego

Ostra na Słodko
Cinnamon rolls 172

miejsce , przykrywając ściereczką. NADZIENIE : Cukier rozcieramy z miękkim masłem i cynamonem. CAŁOŚĆ : Przygotowane ciasto wyrabiamy następnie rozwałkowujemy na prostokąt ( nie bardzo cienki! ) Smarujemy przygotowanym nadzieniem , a następnie zwijamy w roladę. Ostrym nożem kroimy plastry , kładziemy na blasze wyłożonej papierem i delikatnie ściskamy pod skosem. Boki smarujemy odrobiną mleka. Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 18-20 minut. Gotowe

Ostra na Słodko
Chrupiące placuszki z łososiem + recenzja 136

strony http://tatar.suempol.pl/ )   MOJA OCENA: * Fajne , eleganckie opakowanie kryje w środku 100 g świeżego, niesamowicie delikatnego i aksamitnego łososia. * Świetnie nadaje się do przygotowywania kanapek , imprezowych przekąsek , naleśników , roladek , sushi … czy tak jak u mnie placuszków z jego dodatkiem. * Są świetnym pomysłem na przystawkę przed eleganckim obiadem! * Mięso jest niesamowicie smaczne!!! * Delikatne , świeże , niezwykle aksamitne … Produkty, które

Ostra na Słodko
DOMOWA MASA MAKOWA 168

Święta zbliżają się wielkimi krokami , a co za tym idzie makowce! Makowce , serniki z makiem , makowe rolady i wiele wiele innych pyszności, do których potrzebna nam będzie masa makowa. Oczywiście można kupić taką z puszki , ale w żadnym wypadku nie umywa się ona do tej domowej. Z morelami , orzechami , kandyzowaną skórką … – ajj już na samą myśl cieknie ślinka

Ostra na Słodko
Śledzie z suszonymi śliwkami 255

naszym blogu pojawiło się już kilka przepisów z udziałem śledzia. Był tatar śledziowy , śledź po podlasku , śledź po litewsk u, roladki śledziowe , czy sałatki śledziowe . Nie było jednak połączenia śledzia z suszonymi śliwami. Do tego nieco zamarynowanej czerwonej cebuli i wyśmienity olej rzepakowy. Efektem jest pyszna, wigilijna przekąska! Mniam! Potrawa wolna od glutenu. Ilosc porcji: 2  Składniki: 3 filety

Kolizje Smaków
Piernikowa szarlotka 194

piernikową (pozostawiając  puste boki). Na masę rozkładamy jabłka, które oprószamy resztą cynamonu. Zakładamy ciasto z dołu na jabłka, a potem z góry, zawijając pod spód naszego "rulonu". Końce rolady też zawijamy pod spód. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.  Przekładamy nasz strudel - razem z papierem do pieczenia od ciasta- na blachę.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Mini tarty z konfiturą z buraka i czerwonej cebuli zapiekane pod kołderką z koziego sera 151

ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 3 łyżki octu balsamicznego sól i świeżo mielony pieprz Masa z koziego sera: 110 g koziego serka twarogowego (wykorzystałam kozią roladkę Merci Chef) 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany 18% szczypta tartej gałki muszkatołowej listki świeżego tymianku Przygotowanie: Buraka myjemy dokładnie, owijamy folią aluminiową i pieczemy 50 minut w piekarniku w temperaturze

Smakowity Blog Kulinarny
Makowiec świąteczny 201

cukrem i margaryną. Do maku dodać olejek i ubitą pianę z 3 białek. Dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto drożdżowe ułożyć na stole, posmarować białkiem, wyłożyć masą i zawinąć w roladę. Piec do złotego koloru. Źródło: http://www.almamarket.pl/akademia-smaku/przepis/10233

WojnaNaSmaki.pl
Wiem, co jem- wędliny domowe 183

pewno warto poświecić trochę czasu i zrobić wędliny domowe. Polecam kilka przepisów. Rolada schabowa Pasztet domowy Schab pieczony Szynka z szynkowara SMACZNEGO   Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Rozeta drożdżowa z marcepanem i żurawiną. 268

żółtko rozgniatamy widelcem i mieszamy aby wszystko się połączyło w jednolita kremowa masę. Ciasto rozwałkować na prostokąt około 20x30cm, położyc nadzienie, na nie żurawinę i lekko docisnąć dlońmi. Zwinąć roladę krótszą częścią, pokroić na 7 części. Układać w 2 cm odstępach na okrągłej,  dużej (28cm) blaszce posmarowanej tłuszczem. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około pól godziny. Piekarnik nagrzewamy

Z butelką mleczka w tle
Nietypowy makowiec. 251

Święta nie mogło zabraknąć makowca, jednak chciałam by był niestandardowy, szukałam, szukałam i znalazłam prawie roladę, ale z makiem na wierzchu. Spodobała mi się i ją zrobiłam. Wyszła i wyglądała imponująco. Na zdjęciach wypiek jest zrobiony z podwójnej ilości składników, ale lojalnie ostrzegam, że ledwie się mieście w piekarniku i łatwo jest go nie dopiec w środku. Połowa składników, czyli

Z butelką mleczka w tle
Islandzkie bułeczki z marcepanem. 201

lubi. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany mąką blat i posmarowanymi olejem dłońmi rozciągamy je na duży dość cienki prostokąt. Na wierzchu rozsmarowujemy nadzienie,  zwijamy jak roladę. Tniemy na ok. 5 cm kawałki. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej kawałki ciasta (nadzieniem do góry i do dołu). Pomiędzy nimi zostawiamy 3 cm odstępy. Ciasto odstawiamy do ponownego

Z butelką mleczka w tle
Makowiec zawijany 318

stolnice podsypaną mąką. Wyrabiamy. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z części rozwałkować na prostokątne placki, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od każdego brzegu. Zwijać (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem. Przygotowane ciasta

kulinarnyswiatdomi
Panna cotta z koziego sera z bakaliami i pudrem piernikowym 232

Jestem pewna, że Wam zasmakuje i z pewnością pozytywnie zaskoczy - smacznego!  Składniki: Panna cotta - 150ml mleka krowiego o zawartości tłuszczu 2% - 250ml śmietanki kremowej do deserów 30% - 180g Roladki pleśniowej Duo MerciChef!  - 9g żelatyny w proszku - szczypta mielonej gałki muszkatołowej  Bakalie:  - 50g obranych orzechów włoskich - 50g obranych orzechów nerkowca - 20g rodzynek królewskich - 1/2 łyżeczki kakao - szczypta

Sajkofanka smaku
Zwijane ciasto drożdżowe z jabłkami 219

potrzebuje czasu na wyrośnięcie. Jeśli uzbroimy się w cierpliwość to z pewnością zaskoczy nas nie tylko swoją wielkością, ale i smakiem. Nadzienie jakie zostało przygotowane jest soczyste i aromatyczne. Roladki poukładane w tortownicy po upieczeniu połączą się w piękny tort drożdżowy, idealny na święta. Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: 500 g mąki, 40 g świeżych drożdży

Moniki Smakołyki