roladki - 9750 przepisów (strona:516/650)

Makowiec Babci 468

ciepłe miejsce na kilkanaście minut pod ścierką. Ciasto dzielę na połowę. Pól wykładam na blat i rozwałkowuję na prostokątny cieniutki placek. Nakładam połowę farszu równomiernie i zwijam jak roladę. Kładę na papier do pieczenia i na blachę. Z drugą częścią ciasta i maku robię to samo. Na jednej blaszce układam na osobnych kawałkach papierów do pieczenia ciasto. Odstawiam jeszcze

Anielska Kuchnia Ani
Pijane ślimaki z ricottą, wiśniami i marcepanem 167

rumie. Później ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy go serkiem ricotta, następnie posypujemy serek cukrem waniliowym. Potem układamy na serze wiśnie wyciągnięte z rumu oraz kawałeczki marcepana. Całość zwijamy w roladę. Następnie kroimy ostrym nożem porcje po 3 cm. Ukrojone ślimaki układamy na papierze do pieczenia w dużych odstępach i smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Posypujemy rodzynkami i cukrem by się

Bon Appetit Małgorzaty
Dewolay z brokułami w sezamie z ryżowymi kulkami 239

solimy i doprawiamy pieprzem. Gdy brokuły ugotują się rozgniatamy je widelcem i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz z brokułów rozsmarowujemy na rozbitych piersiach. Filet z kurczaka zwijamy w roladę i spinamy wykałaczkami. Następnie moczymy w jajku a potem obtaczamy w sezamie. Smażymy na rozgrzanej oliwie na małym ogniu. I gotowe :)  dewolaj z brokułami w sezamie kulki ryżowe

Bon Appetit Małgorzaty
Bliny z łososiem i szpinakiem 178

prostu na 1 - 2 kęsy. Nasze polskie koreczki z wykałaczką w środku są idealnym przykładem finger food.   Mogą to być koreczki, kanapeczki, krakersy z pastami, placuszki, roladki i co tam jeszcze przyjdzie nam do głowy. Długo zastanawiałam się, którą z moich mini przystawek Wam przedstawić? Ponieważ na swoim blogu kulinarnym Bon Appetit Małgorzaty, mam mnóstwo takich  propozycji

Bon Appetit Małgorzaty
Pierś kurczaka z camembertem gotowana w folii spożywczej 368

rozbijamy (by nie uszkodzić włókien , następnie doprawiamy go z obu stron solą i pieprzem, układamy pasek sera oraz kilka gałązek natki pietruszki i zwijamy w roladę. Następnie o wijamy w cienką, przezroczystą  folię  do żywności , bardzo szczelnie jak cukierek. Gotujemy około 10 minut we wrzątku. Kurczaka podałam z ziemniakami oraz z gotowana marchewką

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżowe paszteciki z wołowiną 197

zagniatamy przez około 2 minuty i   rozwałkujemy na pasy o szerokości około 15 centymetrów. Na środek każdego pasa ( mnie wyszły 3 ) układamy farsz i zawijamy w ala roladę, następnie kroimy na 5 centymetrowe paszteciki. Każdy pasztecik smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy siekanym rozmarynem i kminkiem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach C. paszteciki z mięsem

Bon Appetit Małgorzaty
Schab z białą kiełbasą podany na sałatce z fiołków 209

uformować jak największy płaski prostokąt. Z obydwu stron posypujemy solą i pieprzem oraz majerankiem i rozgniecionym czosnkiem.  Układamy równomiernie farsz na schabie zostawiając wolne brzegi i zwijamy w roladę. Na schabie układamy plasterki boczku i obwiązujemy go sznurkiem.  Na patelni rozgrzewamy olej i krótko obsmażamy mięso z każdej strony by zamknąć pory mięsa. Przekładamy do naczynia żaroodpornego

Bon Appetit Małgorzaty
Karnawał na stole 214

tuńczykiem   Sałatka gyros   Sałatka gyros z sosem czosnkowym   Sałatka żółta Sałatka z kurczakiem i selerem Przekąski: Imprezowe kęski drobiowe z sosem żurawinowym Chrupiące kąski kurczaka Roladki sz ynkowe z sałatą   Kolorowe kanapki Muffinki z szynką i żółtym serem Jajka faszerowane chrzanem i szynką Jajka faszerowane pieczarkami  Jajka faszerowane tuńczykie m Galaretka drobiowa Krakersy z pastą

Kuchnia domowa Ani
Wigilia lubelskich blogerów kulinarnych - relacja 170

jarzynowa, kanapki z pastą z grochu i wędzonym pstrągiem, krem piernikowy , pierożki z makiem z sosem karmelowym , paszteciki z farszem jak do piroga biłgorajskiego, tartaletki z kapustą i żurawiną, rolada czekoladowo-pomarańczowa i kilka innych pyszności. Na koniec nastąpiła bardzo przyjemna część. Uznałyśmy, że skoro wigilia, to i prezenty muszą być. O nasze przedświąteczne gotowanie i pieczenie zadbali: Lubella , Appetita

Pasja Smaku
Kruche zawijaski makowe 357

palnika, ostudzić - schłodzony arkusz z ciastem wyjąć z lodówki, posmarować roztrzepanym białkiem, rozsmarować na nim równą warstwę masy makowej - placek delikatnie zwinąć w rulon wzdłuż długiego boku - utworzoną roladę zawinąć w arkusz papieru, wstawić do zamrażarki na około 30 minut - piekarnik rozgrzać do temperatury 175-180 stopni - jeśli ciasto jest wystarczająco sztywne, wyjąć je z zamrażarki, odwinąć papier, kroić ostrym

Smakołyki Bereniki
Świąteczna strucla makowa 354

swojemu. Pomysł wcale nie jest super nowatorski, jest raczej dość znany, ale ja jeszcze czegoś takiego nie robiłam i postanowiłam spróbować. A o co chodzi? Już wyjaśniam. Rolada makowa jest super, ale moim zdaniem nie prezentuje się jakoś bardzo odświętnie. Za to wieńce drożdżowe to już zupełnie inna bajka. Zawsze mi się podobały i uważam, że stanowią piękną ozdobę stołu

Ratunku obiad
Wieniec makowy 229

misce i dodajemy mąkę. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie lub w robocie kuchennym. Gotowe odkładamy do wyrośnięcia. Po 2 godzinach wykładamy ciasto na stolnicę, rozwałkowujemy, smarujemy masą i zwijamy. Powstałą roladę przekrawamy  wzdłuż. Przeplatamy w warkocz powstałe kawałki i zawijamy w okręg. Ciasto pieczemy 40 minut  180 stopniach

ciastkarnia na kruchym spodzie
Święta, święta, święta 188

zrobić chatkę Puchatka, keks mocno bakaliowy,  muffinki , ciasto Izaura i ciasto marchewkowe. Jest sporo ciast dlatego, że obdarowuję nimi rodzinę czy znajomych. Przygotowuję też dania mięsne typu bigos, rolady, pasztet itp. na Boże Narodzenie. W tym roku będę korzystać z blogu zcukrempudrem . Szczerze polecam wszystkie przepisy są świetne i bardzo pomocne. Nie ma śledzi (nie lubimy), karpia (mało

NA MOIM TALERZU
Migdałowiec czyli strucla z masą migdałową 155

Bardzo smaczna rolada z masą migdałową i wykorzystaniem mojego ulubionego ciasta krucho - drożdżowego. Masę można zrobić migdałową lub podobnie- orzechową . Tym razem opierałam się na przepisie na masę ze strony  Moje Wypieki   składniki masa (na 1 struclę ) 300 g zmielonych migdałów, 150 g ciemnego brązowego cukru 120 g śmietany kremówki 36% lub 30% 3 łyżki  rumu

Stare Gary
Małe frittaty z jarmużem i kozim serem 121

oliwek 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 8 dużych jaj 1/4 łyżeczki soli zmielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/4 szklanki koziego sera, rozdrobnionego (miałam miękki serek typu roladka ) przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Z  jarmużu, usunąć grube, łykowate nerwy. Umyć i wysuszyć, pokroić na cieniutkie  paski. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy , smażyć  czosnek na średnim

Stare Gary