wierzchu koncentratem. Posypujemy przyprawami i żółtym serem. Wzdłuż ciasta układamy 2 rzędy z salami. Pomiędzy nimi i na zewnętrznej układamy pokrojone w plasterki oliwki. Całość bardzo ciasno zawijamy w roladę i kroimy na 24 krążki. Każdy krążek lekko spłaszczamy za pomocą noża lub ręki i układamy na blasze wyłożonej papierem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 20 minut
W poszukiwaniu inspiracjisłodko jak i ostro a przy okazji można się nim pobawić i tworzyć jakieś ciekawe formy jak na przykład takie sakiewki, ale równie dobrze może to być też rolada. Bardzo fajna propozycja jako jakaś szybka zakąska. Bardzo praktyczna potrawa gdyż nie dość że przygotowanie zajmuje bardzo niewiele czasu to jeszcze za niewygórowaną cenę możemy zafundować sobie takie smakołyki. Składniki: Opakowanie
Kuchnia Pełna Pasjiboku, oderwać papier z brzegów ciasta i lekko jednego dłuższego boku, aby się nie podwinął i nie przykleił do jabłek, i zawijamy ciasto od dłuższej strony podobnie jak roladę, zawinąć w ściereczkę i odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć w 2 łyżeczkach zimnej wody, rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dżem podgrzać, przetrzeć przez sitko, połączyć z żelatyną. Ciasto odwinąć
Mix smakurazie konieczności dodaj, czy to kapustę, czy pieczarki, czy też więcej przypraw tak przygotowanym farszem wypełniaj krążki ciasta i formuj uszka, nadmiar wykorzystaj jako farsz do rolad, krokietów, pasztecików z ciasta francuskiego lub w dowolnym innym celu
Szybko Szybkowarrozpuść łyżkę masła, na rozgrzanym tłuszczu ułóż obsmażone kotleciki dodaj kawałek rozmarynu, sól i czarny pieprz wlej zimną wodę, zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem gotowe roladki wyjmij z garnka, powstałego wywaru nie wylewaj Sos Składniki cały wywar z gotowania kotletów, przecedź przez sitko ok. 150 ml zimnego mleka 25 g mąki pszennej
Szybko Szybkowarkoloru. Jasną połowę ciasta rozwałkujemy na okrągły placek średniej grubości i to samo robimy z ciemnym. Ciemne kładziemy na jasne, bądź jak ktoś woli na odwrót :) i zawijamy w roladę. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem i odstawiamy do jego wyrośnięcia na 25-30 minut. Kiedy ciasto nam podrośnie smarujemy je żółtkiem rozmieszanym z odrobiną ciepłej wody, aby nabrało ładnego koloru
Zdrowie na języku :Pwykładamy masę makową (jeżeli ktoś chce zaoszczędzić jak najbardziej wystarcza połowa puszki, a jak ktoś lubi duuuużo maku, tak jak ja :D wówczas dajemy całą porcję) i zawijamy w roladę. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem i odstawiamy do jego wyrośnięcia na 25-30 minut. Kiedy ciasto nam podrośnie smarujemy je żółtkiem rozmieszanym z odrobiną ciepłej wody, aby nabrało ładnego koloru
Zdrowie na języku :Płatwo przyswajalnego białka sojowego. Jest bogate w nienasycone tłuszcze roślinne, lecytynę i kwas linolowy. Dostarcza organizmowi wapń, fosfor, potas, witaminy z grupy B, i witaminę E. Dzisiaj zapraszam na roladki ze szparagami :) Składniki (w zależności od ilości): - wędlina sojowa o smaku wędzonego salami - tofu marynowane - papryka - szparagi - jogurt z pietruszką Szparagi lekko uparować lub ugotować do średniej miękkości
Zdrowie na języku :Pwolnego brzegu. Krótsze boki złożyć do środka tak, aby farsz nie wypadał. Złożyć dłuższy bok, ten gdzie zostawiliśmy 2 cm wolnego ciasta. Zwijać tak jak roladę, ale niezbyt ściśle. Położyć na blasze złączeniem do dołu. Posmarować z wierzchu roztopionym masłem i piec przez ok. 25 minut. Wyjąć i studzić na kratce przez około
Sto kolorów kuchniWyciągamy ciasto i jeszcze raz wyrabiamy ręcznie, rozwałkujemy go na placek o grubości ok. 1 cm. Powidełko mieszamy z konfiturą z róży i smarujemy nim placek. Zawijamy w roladę i kroimy plastry około 2 cm szerokości. Ślimaczki układamy na mocno natłuszczonej formie i smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu: góra - dół
Lawendowe Niebosklepach z arabską kuchnią) dało nie smakowite wrażenia smakowe. Jestem z siebie bardzo zadowolona i szczerze Wam polecam ten smak! To do roboty! (tzn. do kuchni) ;-) SKŁADNIKI: NA ROLADKI: - pierś z kurczaka podwójna - 6 plasterków boczku surowego - tymianek suszony - pieprz różowy - sumak (przyprawa arabska) - 1/2 łyżeczki do kurczaka Piersi nacieramy przyprawami, marynujemy około 30 minut. Owijamy boczkiem i smażymy, posypując
SMYKWKUCHNIRoladki z piersi kurczaka na dwa sposoby. Taka mała odmiana dla zwykłego kotleta drobiowego w panierce. Jedne z suszoną śliwką, pachnące wędzonym boczkiem, słodkawe i kruche. Drugie, aromatyczne, chrupiące, a jednocześnie rozpływające się w ustach. Które wolicie na niedzielny obiad? Mi smakowały obie wersje, ale ciut ciut bardziej te z zielonym środkiem :) Czytaj więcej
bistro mamaoprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt ok. 45x30 cm. Farsz rozkładamy na całej powierzchni rozwałkowanego ciasta zostawiając ok. 5 cm od góry. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dołu. Roladę przekładamy na blachę wysmarowaną masłem. Można dodatkowo wyłożyć spód blachy papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
kulinarnyJadrożdże się rozpuszczą, a następnie dodać masło, jajka i śmietanę oraz sól.Zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na 2 części , każdą rozwałkować na prostokąt ,wyłożyć dowolne nadzienie i zwinąć roladę.Przełożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posmarować jajkiem.Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni
Moje domowe kucharzeniePyszne połączenie sera z makiem . Zrobiło furorę podczas świątecznych spotkań rodzinnych , a wyszło przez zupełny przypadek :) W ostatnim poście podawałam przepis na roladę makową Makowiec zawijany z której miały wyjść 3 a mi powstały 2 ;) Stąd pozostałości masy makowej ;) Szukałam wśród Seromakowców i znalazłam na stronie Kwestiasmaku . Seromakowiec wyszedł wilgotny , aromatyczny , zrobię go jeszcze nie raz ;) Zmieniłam nieco masę
Słodkości i nie tylko