roladki - 9750 przepisów (strona:509/650)

Sarni grzbiet 413

przepisy na inne ciasta czekoladowe ----> Brownie , brownie z kajmakiem i orzechami , brownie z wiśniami i orzechami nerkowca , czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem śmietankowym , czekoladowe ciasto nocnych łez , rolada czekoladowa , muffinki czekoladowe z wiśniami , muffinki czekoladowo-bananowe , mus czekoladowy , Stefania - czekoladowe ciasto z kaszy manny ,  torcik czekoladowy z czarną porzeczką Sarni grzbiet - przepis: Składniki: (na formę ćwibakówkę

Moje Qulinaria
Tartinki z łososiem i serkiem 243

dań na jeden kęs świetnie spisują się wszelkiego rodzaju koreczki, małe kanapki a la tartinki, czy roladki. Ja często robię tartinki na pumperniklu. Te tartinki wchodziły w skład Sylwestrowego menu , robię je też teraz gdy się odchudzam. Takie tartinki są smaczne, kolorowe, do tego są małokaloryczne, na mojej diecie takie 6 sztuk mi wystarcza i stanowi jeden z kolacyjnych posiłków

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cynamonowe ślimaczki 146

wyjmujemy na stolnicę podsypaną mąką, kroimy na mniejsze części. Wałkujemy każdą część na prostokąt, rozsmarować łyżką roztopione masło, posypujemy cukrem, cukrem waniliowym i posypujemy obficie cynamonem, następnie zwijamy jak roladę (w rulon) i tniemy na krążki około 3-4 cm. Powstałe ślimaczki przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem, smarujemy każdą sztukę rozmąconym jajem. Wkładamy do piekarnika na 10 min. o temp

kgwjanczewo
Imprezowe ślimaczki z ciasta francuskiego 193

szynkę i ser.  3. Z jednej strony ułożyć pokrojoną w słupki paprykę i od tej strony zacząć zwijać (pomagając sobie papierem, w którym zawinięte było ciasto). Tak powstałą "roladę" pokroić w plastry ok 1 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Piec do zrumienienia ok 15 min w 200°C lub w 190°C z termoobiegiem

Kto ugości moich gości?
Pieczeń z indyka z pieczarkami i zielonym pieprzem 182

folią i wstawić do lodówki   na kilka godzin/najlepiej na noc/                  - Zamarynowane  mięso  zwinąć  jak roladę i obwiązać  nicią kuchenną, nadając  odpowiedni kształt.                      -Włożyć  do foliowego rękawa, dodać  pokrojone w plasterki warzywa

Zakamarki mojej kuchni
Filety z kurczaka faszerowane ricottą z kurkami i pieczarkami. 194

wkładamy na pół h do lodówki. Na patelni, którą możemy wstawić do piekarnika, podgrzewamy masło klarowane i dwie łyżki oleju rzepakowego. Dorzucamy połówki nieobranych główek czosnku. Podsmażamy nasze roladki po ściągnięciu folii (możemy je złączyć dodatkowo wykałaczkami), dwie minuty z każdej strony, podlewamy winem i wkładamy do piekarnika na 35 minut w 200 stopniach góra - dół. Ja dziś mięso podałem

BaRepas
Kanelbullar czyli szwedzkie ślimaczki cynamonowe 85

objętość się podwoi (45-60 minut). Ciasto rozwałkowujemy na kwadrat o boku 30 cm i grubości 3 mm. Smarujemy stopionym masłem, równomiernie posypujemy cukrem i cynamonem. Zwijamy w roladę, kroimy na 20-25 plastrów. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody, pieczemy 5-10 minut

noteskulinarnyfiga
"Słodkie środy" - ślimak, ślimak pokaż rogi .... 141

przekładamy twaróg, wbijamy żółtko, dodajemy cukier waniliowy i cukier biały, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy serowej. Ciasto francuskie rozkładamy, smarujemy całość uzyskaną masą serową i zwijamy w roladę, którą kroimy w krążki. Białko roztrzepujemy, każdy krążek smarujemy białkiem i oprószamy cynamonem. Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 18-20 minut, ślimaczki pieczemy do ładnego zarumienienia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Serowo-szynkowe zawijasy na francuskim cieście 252

ketchupu pikantnego PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy, nakładamy łyżeczkę pasty harissa, pesto oraz ketchup wszystko dokładnie łączymy i rozsmarowujemy na cieście. Następnie układamy żółty ser i szynkę. Całość zwijamy w roladę, którą kroimy na grubsze plastry. Tak przygotowane zawijasy układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku przez około 20 minut do zarumienienia ciasta . Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zakręcone pizzerinki z żółtym serem i szynką 194

konserwowej  sos meksykański  szczypiorek  PRZYGOTOWANIE:  Ciasto rozwijamy, smarujemy pikantnym sosem meksykańskim, układamy plastry żółtego sera oraz plastry szynki konserwowej, całość posypujemy szczypiorkiem i zwijamy w roladę, która kroimy w plastry. Każdy plaster przekładamy z osobna na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 17 minut - pizzerki mają być zarumienione

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Wielkanocny wianuszek makowy z pomarańczowym lukrem 183

ciepłe miejsce na ok 20-30 minut.  Wyrośnięte ciasto wałkujemy w prostokąt (możemy zrobić 2 mniejsze wianuszki lub jeden duży) i smarujemy masą makową.  Ciasto zwijamy w roladę i łączymy jej końce tworząc koło.  Nacinamy je co ok 2 cm i wywijamy kawałki w bok.  Wianuszek smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - roladki z kurczaka z zielonymi szparagami 165

nimi i zajadajmy. Są bardzo zdrowe i bogate w składniki mineralne. Kiedyś myślałam, że wymagają długiej obróbki, jednak to nieprawda, w krótkim czasie możemy wyczarować z nimi ciekawe danie. Roladki z kurczaka z zielonymi szparagami  SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka  6-8 szparagów zielonych  sól , pieprz szczypta cukru  łyżka oliwy  0,5 szklanki bulionu warzywnego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Filet z kurczaka z botwinie gotowany na parze 164

PRZYGOTOWANIE: Liście botwiny myjemy osuszamy i układamy na foli spożywczej. Filet z kurczaka oprószamy solą i pieprzem i układamy na liściach. Następnie z pomocą folii zwijamy całość w roladkę. Mięso ma być owinięte liśćmi.      Związujemy boki folii i wkładamy takie zawiniątka do garnka do gotowania na parze. Parujemy ok 20 minut. Odwijamy z folii i kroimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Testowanie obieraczek firmy Victorinox* 171

sałatkę (klik) ). Tak obrane warzywa na pewno uatrakcyjnią danie. Obieraczka obiera nieco grubiej niż dwie pozostałe przysłane mi do testowania, dzięki czemu obrane wstążki warzyw można również wykorzystać do roladek warzywnych. Największym minusem tej obieraczki jest brak rękojeści, co powoduje wbijanie się aluminiowej raczki w dłoń. Przy obieraniu dużej ilości warzyw jest to znaczny minus. Obieraczka z ząbkowanym ostrzem

IMPRESJA SMAKU
Rolada cytrynowa 160

Śmietankę ubić z sokiem i skórką cytrynową na sztywną pianę dodając resztę cukru. Zdjąć mokrą ściereczkę. Biszkopt posmarować masą i zwinąć ciasto przy pomocy znajdującej się pod spodem ściereczki. Roladę posypać cukrem pudrem. Ja dodatkowo udekorowałem i zawinąłem galaretkę wyciętą w kształt serca. Smacznego

Konrad Gotuje