roladki - 9750 przepisów (strona:508/650)

Strucla orzechowa 162

masy orzechowej i delikatnie wymieszać.         Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt ( około 5mm grubości). Masę orzechową rozsmarować na cieście drożdżowym. Zwinąć jak na roladę. Przełożyć do blaszki, odstawić na około 30 minut przykryte ściereczką.        Piec około 35 minut

Amatorka kuchenna
Szaszłyki z suszonymi pomidorami (tapenadą pomidorową) 131

łyżeczkami zalewy olejowej ze słoika, żeby powstała pasta pomidorowa Utworzoną tapenadą smarujemy kotlet Na pastę pomidorową układamy podsmażone plasterki boczku Następnie zwijamy całość w rulon Rulon kroimy w mini roladki i nakłuwamy na patyczek do szaszłyków Podgrzewamy tłuszcz, który wytopił się z boczku (jeśli jest taka potrzeba dolewamy troszkę oleju, ale niedużo) i na małym ogniu smażymy szaszłyk z każdej

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rolada z ciasta francuskiego "nadziana" serem żółtym, wędliną i cebulą 196

roztrzepanym jajkiem Przełożyć ciasto wraz z papierem, w które było owinięte, do formy  Nagrzać piekarnik do 180 st. C i piec ok. 40-45 minut  Po wyjęciu rolady z piecyka pokroić ją na plasterki i podawać z ketchupem Świetne danie na podwieczorek lub kolację. Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sarni grzbiet 426

przepisy na inne ciasta czekoladowe ----> Brownie , brownie z kajmakiem i orzechami , brownie z wiśniami i orzechami nerkowca , czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem śmietankowym , czekoladowe ciasto nocnych łez , rolada czekoladowa , muffinki czekoladowe z wiśniami , muffinki czekoladowo-bananowe , mus czekoladowy , Stefania - czekoladowe ciasto z kaszy manny ,  torcik czekoladowy z czarną porzeczką Sarni grzbiet - przepis: Składniki: (na formę ćwibakówkę

Moje Qulinaria
Tartinki z łososiem i serkiem 256

dań na jeden kęs świetnie spisują się wszelkiego rodzaju koreczki, małe kanapki a la tartinki, czy roladki. Ja często robię tartinki na pumperniklu. Te tartinki wchodziły w skład Sylwestrowego menu , robię je też teraz gdy się odchudzam. Takie tartinki są smaczne, kolorowe, do tego są małokaloryczne, na mojej diecie takie 6 sztuk mi wystarcza i stanowi jeden z kolacyjnych posiłków

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cynamonowe ślimaczki 157

wyjmujemy na stolnicę podsypaną mąką, kroimy na mniejsze części. Wałkujemy każdą część na prostokąt, rozsmarować łyżką roztopione masło, posypujemy cukrem, cukrem waniliowym i posypujemy obficie cynamonem, następnie zwijamy jak roladę (w rulon) i tniemy na krążki około 3-4 cm. Powstałe ślimaczki przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem, smarujemy każdą sztukę rozmąconym jajem. Wkładamy do piekarnika na 10 min. o temp

kgwjanczewo
Imprezowe ślimaczki z ciasta francuskiego 204

szynkę i ser.  3. Z jednej strony ułożyć pokrojoną w słupki paprykę i od tej strony zacząć zwijać (pomagając sobie papierem, w którym zawinięte było ciasto). Tak powstałą "roladę" pokroić w plastry ok 1 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Piec do zrumienienia ok 15 min w 200°C lub w 190°C z termoobiegiem

Kto ugości moich gości?
Pieczeń z indyka z pieczarkami i zielonym pieprzem 193

folią i wstawić do lodówki   na kilka godzin/najlepiej na noc/                  - Zamarynowane  mięso  zwinąć  jak roladę i obwiązać  nicią kuchenną, nadając  odpowiedni kształt.                      -Włożyć  do foliowego rękawa, dodać  pokrojone w plasterki warzywa

Zakamarki mojej kuchni
Filety z kurczaka faszerowane ricottą z kurkami i pieczarkami. 207

wkładamy na pół h do lodówki. Na patelni, którą możemy wstawić do piekarnika, podgrzewamy masło klarowane i dwie łyżki oleju rzepakowego. Dorzucamy połówki nieobranych główek czosnku. Podsmażamy nasze roladki po ściągnięciu folii (możemy je złączyć dodatkowo wykałaczkami), dwie minuty z każdej strony, podlewamy winem i wkładamy do piekarnika na 35 minut w 200 stopniach góra - dół. Ja dziś mięso podałem

BaRepas
Kanelbullar czyli szwedzkie ślimaczki cynamonowe 95

objętość się podwoi (45-60 minut). Ciasto rozwałkowujemy na kwadrat o boku 30 cm i grubości 3 mm. Smarujemy stopionym masłem, równomiernie posypujemy cukrem i cynamonem. Zwijamy w roladę, kroimy na 20-25 plastrów. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody, pieczemy 5-10 minut

noteskulinarnyfiga
"Słodkie środy" - ślimak, ślimak pokaż rogi .... 152

przekładamy twaróg, wbijamy żółtko, dodajemy cukier waniliowy i cukier biały, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy serowej. Ciasto francuskie rozkładamy, smarujemy całość uzyskaną masą serową i zwijamy w roladę, którą kroimy w krążki. Białko roztrzepujemy, każdy krążek smarujemy białkiem i oprószamy cynamonem. Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 18-20 minut, ślimaczki pieczemy do ładnego zarumienienia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Serowo-szynkowe zawijasy na francuskim cieście 261

ketchupu pikantnego PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy, nakładamy łyżeczkę pasty harissa, pesto oraz ketchup wszystko dokładnie łączymy i rozsmarowujemy na cieście. Następnie układamy żółty ser i szynkę. Całość zwijamy w roladę, którą kroimy na grubsze plastry. Tak przygotowane zawijasy układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku przez około 20 minut do zarumienienia ciasta . Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zakręcone pizzerinki z żółtym serem i szynką 204

konserwowej  sos meksykański  szczypiorek  PRZYGOTOWANIE:  Ciasto rozwijamy, smarujemy pikantnym sosem meksykańskim, układamy plastry żółtego sera oraz plastry szynki konserwowej, całość posypujemy szczypiorkiem i zwijamy w roladę, która kroimy w plastry. Każdy plaster przekładamy z osobna na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 17 minut - pizzerki mają być zarumienione

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Wielkanocny wianuszek makowy z pomarańczowym lukrem 192

ciepłe miejsce na ok 20-30 minut.  Wyrośnięte ciasto wałkujemy w prostokąt (możemy zrobić 2 mniejsze wianuszki lub jeden duży) i smarujemy masą makową.  Ciasto zwijamy w roladę i łączymy jej końce tworząc koło.  Nacinamy je co ok 2 cm i wywijamy kawałki w bok.  Wianuszek smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - roladki z kurczaka z zielonymi szparagami 178

nimi i zajadajmy. Są bardzo zdrowe i bogate w składniki mineralne. Kiedyś myślałam, że wymagają długiej obróbki, jednak to nieprawda, w krótkim czasie możemy wyczarować z nimi ciekawe danie. Roladki z kurczaka z zielonymi szparagami  SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka  6-8 szparagów zielonych  sól , pieprz szczypta cukru  łyżka oliwy  0,5 szklanki bulionu warzywnego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki